• BIST 9693.46
  • Altın 2507.571
  • Dolar 32.5778
  • Euro 34.7576
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Deniz Taşımacılığının Önemini Anlamaya Başladık mı?

Deniz Taşımacılığının Önemini Anlamaya Başladık mı?
Dünyada taşınan yükün yüzde 82’si denizyoluyla taşınıyor. Özellikle denizaşırı taşımacılıkta denizyolu çok uzun yıllar daha alternatifsiz olacağa benziyor.

Lojistik alanında bazı fütüristler orta vadede tüm dünyanın hızlı tren ağıyla birbirine bağlanacağını ve taşımacılıkta bu ağın denizyolundan önemli pay alacağını belirtseler de bu ihtimalin gerçekleşmesi için aşılması gereken çok fazla engel var.

Türkiye, bir çok konuda olduğu gibi imkanları olmasına rağmen denizciliğini yeterince geliştirememekle eleştiriliyor. Limanlarımızın sayıları ve altyapıları yetersiz, global denizcilik markalarımızın sayısı çok az. Son yıllarda dikkat çeken yatırımlar var ancak bu kez de yasal düzenlemeler ile ilgili sektörün şikayetleri dinmiyor.

Aslında rakamlarla konuşulduğu zaman durum çok da karamsar değil. Bir de devam eden yatırımları göz önüne aldığımızda daha umutlu bir tablo çıkıyor ortaya. 2015 verilerine göre Türkiye'de 180 adet uluslararası liman, 53 adet yat limanı, 73 adet tersane, bin 489 adetlik (30,4 Milyon DWT ) deniz filosu, 384 adet de balıkçı barınağı bulunuyor. 134 denizcilik eğitimi veren kurum/kuruluşu, 179 bin 828 kayıtlı gemi adamı sektörde yer alıyor. Halen devam etmekte olan onlarca liman yatırımı olan Türkiye, denizyolunun taşımacılıktaki önemini sanırız artık kavradı. Altyapı yetersizlikleri hızla giderilirken yasal düzenlemelerin de bir an önce yoluna konması herkesin en büyük beklentisi.  

Liman Yatırımları Daha da Hızlanacak

Denizcilik sektöründe önümüzdeki yıl liman yatırımları hız kazanacak. Türkiye, son 10 yılda denizciliğe 4.2 milyar TL'lik yakıt desteği sağladı. 2016 yılında liman yatırımlarının ağırlık kazanacağı sektörde Çandarlı Limanı'nın mendirek harici altyapı ve üst yapısı için YİD yöntemiyle ihaleye çıkılacak, Filyos Limanı'nın altyapı işlerinin inşaatına başlanacak. Avrupa'nın 3'üncü büyük konteyner limanı olması planlanan Asyaport ise 2016 yılında tam kapasite ile çalışacak. 160 milyon dolarlık Mersin Konteyner Limanı Projesi'nin çalışmaları tamamlanacak. Bittiğinde dünyanın 10., Türkiye'nin ise en büyük limanı olacağı belirtilen Çandarlı Limanı, 12 milyon TEU'luk kapasitesi ile 15 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Çandarlı Limanı'nın mendirek harici altyapı ve üst yapısı için YİD yöntemiyle ihaleye çıkılacak, Filyos Limanı'nın altyapı işlerinin inşaatına başlanacak. Avrupa'nın 3'üncü büyük konteynır limanı olması planlanan Asyaport ise 2016 yılında tam kapasite ile çalışacak. 160 milyon dolarlık Mersin Konteyner Limanı Projesi'nin çalışmaları tamamlanacak. Denizcilik sektöründe taşımacılığın geliştirilmesini hızlandıracak önemli yatırımlara 2016 yılında imza atılması planlanıyor. Çandarlı Limanı'nda aydınlatma ve yükleme-boşaltma vinçleri gibi üst yapı inşaatına yönelik teklif gelmediği için inşaat süreci durmuştu. Önümüzdeki yılın ilk yarısında üst yapı ihalesine yeniden çıkılması öngörülüyor. Tamamlandığında dünyanın en büyük 10'uncu ve Türkiye'nin en büyük limanı olacağı belirtilen Çandarlı Limanı, 12 milyon TEU'luk kapasitesi ile Türkiye'nin yük elleçleme kapasitesini ciddi oranda artıracağı kaydediliyor. Türkiye'yi enerjinin ardından taşımacılıkta da Doğu-Batı hattının en önemli üslerinden biri yapmayı hedefleyen Çandarlı Limanı, 15 bin kişiye istihdam sağlaması planlanıyor.

Deniz Taşımacılığının Önemini Anlamaya Başladık mı?

Akdeniz'de dengeleri değiştirecek

Dünyanın en büyük 10’uncu konteyner limanı olacak şekilde projelendirilen ve Doğu Akdeniz'in aktarma merkezi olması planlanan Çandarlı Limanı'nın temeli 2011'de atıldı. Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları Limanlar Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü tarafından üstlenilen limanın dalgakıran bölümünün inşaatını Kolin-Limak 230 milyon lira bedelle üstlendi. Bakanlık, projenin yatırımına paralel limanın demir ve kara yolu bağlantılarının yapımına da başlayacak. İhaleyi kazanan firma, Çandarlı Limanı'nın rıhtım, lojistik alan ve konteyner depolama sahalarını oluşturacak ve limanı 4 yılı yapım için olmak üzere 41 yıllığına kiralayacak. Çandarlı Limanı 3 etap halinde yapılacak ve Limanın ilk etaptaki kapasitesi 4 milyon TEU olacak. Ancak yüzde 100 proje tamamlandığında, 12 milyon TEU ile Türkiye'nin şu anda 6 milyon TEU olan yükleme kapasitesinin 2 katına sahip olacak.

Petkim Limanı yıl sonunda hizmete girecek

Azerbaycan petrol şirketi SOCAR'ın Aliağa'daki 5.6 milyar dolarlık yeni rafineri, liman ve nafta tesisi yatırımlarının halkası olan Petkim Konteyner Limanı'nın bu yılın eylül ayında hizmete girmesi planlanıyor. Liman yıllık 1.5 milyon TEU kapasiteye sahip olacak. Yatırım maliyeti 300 milyon doları bulan liman, Alsancak Limanı'ndan yüzde 50 daha büyük bir kapasiteye sahip olacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77