• BIST 9057.89
  • Altın 2292.138
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0981
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Ford Otosan 2015'te Tüm Segmentlerde Pazarın Üzerinde Büyüdü

Ford Otosan 2015'te Tüm Segmentlerde Pazarın Üzerinde Büyüdü
2015 yılında; üretim, satış ve ihracat rakamları ile rekor kıran Türkiye otomotiv sektörünün en büyük sanayi kuruluşu olan Ford Otosan, 2015 yılı sonuçlarını ve 2016 yılı planlarını kamuoyuyla paylaştı.

Türkiye otomotiv sektörünün öncü kuruluşu Ford Otosan; pazarın rekor düzeyde büyüdüğü 2015 yılında; binek, hafif ticari ve ağır ticari araç satışları ile pazarın üzerinde büyüme kaydetti. Türkiye otomotiv pazarının ticari araç liderliğinin yanı sıra Türkiye ihracatının da lokomotifi olmaya devam etti. Ford, 2015 yılı Avrupa ticari araç liderliğini; Ford Otosan tarafından Türkiye'de üretilen ticari araçlarla elde etti.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün konu ile ilgili yaptığı açıklamada,  “Son 5 yıldır sektörün ihracat şampiyonu unvanıyla ekonomiye net ihracatçı olarak katkıda bulunmaya devam ediyoruz. Türkiye ticari araç ihracatının yüzde 65’ini biz yapıyoruz. 2015’te, bir önceki yıla göre yüzde 32 artışla 253 bin 644 adet araç ihraç ederek kendi rekorumuzu kırdık. İhracat gelirimizi de geçen seneye göre yüzde 11 artırarak 3,9 milyar dolar ihracat geliri elde ettik. 2014 yılında 73 olan ihracat pazarı sayımızı, bu yıl 82’ye çıkartarak ihracat pazarlarımızda da büyüdük” dedi.

2015 yılını değerlendiren Haydar Yenigün,”2015 yılı Ford Otosan için başarılarla dolu, rekorların kırıldığı bir yıl oldu. Ford Otosan olarak, Türkiye otomotiv pazarındaki satışlarımızı önceki yıla göre yüzde 35 oranında artırarak yılı 126 bin 468 satış adediyle kapattık ve yüzde 12,6 pazar payı ile Türkiye sıralamasında 2’nci olduk. Otomobilde, 2014 yılına göre yüzde 26 büyüme ile 47 bin 158 adet satış gerçekleştirdik. Her ana segmentte pazar payımızı artırdık. Hafif ve orta ticari pazarında da satış rakamlarımızı yüzde 44 artırarak 71 bin 482 seviyesine taşıdık ve hafif ticaride en çok tercih edilen marka olduk. Ford Tourneo Courier 30 bin 838 adet ile en çok satan hafif ticari araç oldu. Ağır ticari araç satışlarımızla da büyük bir başarıya imza attık. Pazar yüzde 8 büyürken biz yüzde 16 büyüdük ve yılı 7 bin 828 satış adediyle tamamlarken, ağır ticaride toplam pazar payımız yüzde 23’e ulaştı” açıklamasını yaptı.

“2015’te yüzde 32 artışla 253 bin 644 adet araç ihraç ederek kendi rekorumuzu kırdık”

“2015’te yüzde 32 artışla 253 bin 644 adet araç ihraç ederek kendi rekorumuzu kırdık”Konuşmasında, Türkiye ihracatının lokomotifi olan otomotiv sektöründe 2015 sonuçlarıyla birlikte son 5 yıldır ihracat şampiyonu olduklarını ve kendi ihracat rekorlarını kırdıklarına da vurgu yapan Yenigün, “Türkiye ticari araç ihracatının yüzde 65’ini biz yapıyoruz. 2015’te, bir önceki yıla göre yüzde 32 artışla 253.644 adet araç ihraç ederek kendi rekorumuzu kırdık. İhracat gelirimizi de geçen seneye göre yüzde 11 artırarak 3,9 milyar dolar ihracat geliri elde ettik. 2014 yılında 73 olan ihracat pazarı sayımızı, bu yıl 82’ye çıkartarak ihracat pazarlarımızda da büyüdük. İhracat odaklı büyümemiz devam edecek” dedi.

Ford’un Avrupa ticari araç satışlarındaki başarısına dikkat çeken Yenigün: “Biz Türkiye’de 2015 yılında büyük başarılara imza atarken, Ford da Avrupa’da 1 numaralı ticari araç markası oldu. 2011’de 7’nci sıradayken, 2015'te liderliğe yükseldi. 260 bin 400 adet ticari araç satışı ve yüzde 12,6 pazar payıyla Avrupa lideri oldu. Avrupa’da ticari araç pazarının bir önceki yıla göre yüzde 11,6’lık artış göstermesi de bu sonuçlarda etken oldu. Ford’un Avrupa’daki en büyük ticari araç üretim merkezi Ford Otosan olarak, Courier’den Transit’e uzanan geniş ürün portföyümüzle Ford’u Avrupa’da ticari araç liderliğine taşımış olduk” dedi.

2015 yılı, Ford Otosan'ın 1,6 milyar dolarlık yatırımını tamamlayıp, meyvelerini almaya başladığı bir yıl oldu. Sektördeki öncü rolünü sürdüren Ford Otosan, bir önceki yıla oranla yüzde 37 artışla, yılı 334 bin 622 adet rekor üretim gerçekleştirdi. Türkiye’nin Ticari Gücü 2015 yılsonu itibarıyla, Türkiye ticari araç üretiminin yüzde 59’unu gerçekleştirdi.

2015 yılında, Otosan'ın gurur kaynaklarından biri olan ağır ticari araç markası Ford Trucks, global pazarlarda büyümeye devam etti. Afrika pazarında stratejik üs olarak kabul edilen Fas’ta açılan bayiyle, Rusya ve Ortadoğu’nun ardından Ford Trucks’ın büyümesi Afrika’ya taşındı. Umman ve Bahreyn'de açılan Ford Trucks bayileriyle, Ortadoğu’da genişleme operasyonu büyük oranda tamamlandı. Bu pazarlarda, Ford Otosan'ın Ar-Ge gücüyle, bölgenin koşullarına göre geliştirilen özel modeller satışa sunuldu.

Ford Otosan, 2015'te Ford Trucks'la dış pazarlarda büyürken iç pazardaki hamlelerine devam etti. Son yıllarda büyük önem kazanan ve kurumsallaşma ihtiyacının kendisini daha çok hissettirdiği 2’nci el ağır ticari alım-satım operasyonları için yeni bir marka oluşturdu. 2’nci elde Ford Trucks güvencesiyle hizmet sunma hedefiyle TruckMarket’ı hayata geçirdi. Ford Trucks, İkinci el organizasyonları ile güçlenen 4S plaza yapılanmasını da 2015 yılında tamamladı. Ford Trucks, büyük filo satışlarına da imza atarak, tek seferde 400 adede kadar yaptığı satışlarla ses getirdi.

“Ağır ticaride her 3 araçtan birini ihraç etmeyi hedefliyoruz”
ford_trucks.jpg

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, konuşmasında Ford Otosan'ın geleceğe dair hedeflerine de yer verdi: "Gölcük ve Yeniköy fabrikalarımızda üretim yatırımlarımızı tamamladık ve Ar-Ge merkezimizi açtık. Şimdi, 2016 ve sonrasına bakarsak, önemli bir döneme başladığımızı düşünüyoruz. Ford Otosan, Türkiye’nin öncü sanayi kuruluşu olarak sürdürülebilir büyümesine devam edecek. 2016 yılında, iç pazarda SUV Yılı mottosu ile ürün yeniliklerimize devam ederek yüksek pazar performansı hedefimizi koruyacağız. Ecosport, Yeni Kuga, Edge ve Yeni Ranger modellerimizi pazara sunacağız. Bununla birlikte, bizim için önemli bir büyüme noktası olan ihracata önümüzdeki dönemde daha fazla odaklanacağız. Ana ihracat pazarımız olan Avrupa’da ticari araç pazarının büyümesi yönündeki pozitif trendin devam edeceği öngörüsüyle Ford Otosan’ın rolünün ve öneminin artacağına inanıyoruz” dedi.

Uzun vadede ağır ticaride her 3 araçtan birini ihraç etmeyi  hedeflediklerini belirten Yenigün, “Bunun için de 2020’de 50 ülkede bayi ve distribütör yapılanmamızı tamamlamak için çalışıyoruz. Ford Trucks ile 2016’da Doğu Avrupa’da açacağımız yeni bayiliklerimizle global büyümemize devam ederken, yurtiçi yatırımlarımızın rotasını da ağırlıklı olarak İnönü fabrikamıza çevireceğiz. Ar-Ge yetkinliklerimizi geliştirerek küresel büyümemize güç vereceğiz ve mühendislik ihracatımızı geliştireceğiz. Şirketimizin dijital dönüşümü de önceliklerimiz arasında. Dijital liderliğimizi daha da ileriye taşımak için çalışacağız. Bugün geldiğimiz noktada, bölgesel bir otomotiv şirketi olmaktan çıktık. Biz artık otomotiv teknolojilerinin küresel oyuncusu haline geldiğimize ve önümüzdeki dönemde bu konumumuzu daha da pekiştireceğimize inanıyoruz. Bunu yaparken; sürdürülebilirliğimizin ve Ford’un yeni nesil vizyonunun önemli temel taşlarından inovasyon, Ar-Ge faaliyetlerimiz ve dijitalleşme çalışmalarımızdan güç alacağız. Tüm bu çalışmalar ve hedeflerimizle; 100 yıllık ve en güçlü sanayi şirketi olma yolunda sağlam adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77