• BIST 9083.55
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Ford Otosan Türkiye’nin En Büyük Ar-Ge Merkezini Hizmete Açtı

Ford Otosan Türkiye’nin En Büyük Ar-Ge Merkezini Hizmete Açtı
Cirosunun yaklaşık yüzde 3’ünü Ar-Ge faaliyetlerine ayıran ve son 5 yılda Türkiye’den dünyaya 300 milyon doları aşan mühendislik ihracatı yapan Ford Otosan; Türkiye’nin tek yerleşkedeki en büyük Ar-Ge Merkezi’ni törenle hizmete açtı.

Temeli Temmuz 2013’te atılan ve 38 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilerek 2014’ün sonunda faaliyete geçirilen merkez; Türkiye’de bir ilk olan Sanal Gerçeklik Laboratuvarı’nın (CAVE) yanısıra motor yazılımı yapılan HIL Laboratuvarı ve Tasarım Stüdyosu ile tüm dünyaya Türkiye’den araç ve motor geliştirmeye devam edecek.

68 milyon TL yatırım ile hayata geçirilen ve bin 200’ü aşkın çalışan ile Ford Otosan’a ve Türkiye’ye katma değer yaratacak olan Sancaktepe Ar-Ge Merkezi’nin resmi açılışı 29 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirildi. Açılış törenine, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın yanısıra Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Ford Avrupa Operasyonlar Başkanı Barb Samardzich, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Will Periam ve Ford Otosan çalışanları katıldı.   

Işık: “Hedefimiz 500 Ar-Ge merkezi”

Açılış töreninde yaptığı konuşmada, Koç ailesini ve Ford Otosan'ı tebrik ederek, grubun başarısının ülkenin başarısı olduğunu söyleyen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, otomotiv sektörünün Türkiye ekonomisinin aynası olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin otomotiv endüstrisindeki teknolojik dönüşümün uzağında kalamayacağını kaydetti.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık“Ar-Ge harcamalarımızı 0,48'den yüzde 1 seviyelerine getirdik. Bunlar Türkiye için son derece önemli başarılardır ama bütün bunları Ford Otosan'la birlikte yaptık. Ford Otosan'ın başarısı Türkiye'nin hanesine yazıldı. Bunlar her birimizin ortak gurur duyması gereken sonuçlar ama Türkiye gibi bir ülkeye bu başarılar yetmez. Güçlü bir potansiyeli olan bir topluma bu başarılar yetmez, onun için 2023 hedeflerine odaklanmamız gerekiyor” diye konuştu.

Bilgi toplumuna ulaşmak için hayata geçirilen adımların sürekli güncellendiğini belirten Işık,  bu anlamda hayata geçirilen en önemli alanlardan birinin 2008 yılında çıkarılan Ar-Ge Merkezleri Kanunu olduğunu vurgulayan Bakan Işık, Ford Otosan'ın Ar-Ge çalışanı sayısına baktığımızda 2009-2010 arasında neredeyse ikiye katlanan bir sayı var. Her yıl belirli oranda artarken 2009'dan 2010'a geçişte bu Kanun ile rakamlarda sıçrama görüldü”

Ford Otosan Sancaktepe Ar-Ge Merkezi ile Türkiye genelinde 180 Ar-Ge merkezine ulaşıldığını hatırlatan Işık,"Hedefimiz 500 Ar-Ge merkezi. Ulaşılan sayı iyi ama yeterli değil” dedi.

Ali Y. Koç: “Başarının en önemli araçlarından biri inovasyon”

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. KoçTörende bir konuşma yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, “Teknolojinin hızla ve sınır tanımadan gelişip değiştiği, rekabetin giderek yükseldiği günümüzde, hem ülkemizin hem de şirketlerin başarılı olabilmesinin en önemli araçlarından birinin inovasyon olduğunu yaşayarak görüyoruz” dedi. Ar-Ge ve inovasyona yapılan yatırımın daha rekabetçi ve daha katma değeri yüksek ürün demek olduğunu vurgulayan Ali Y. Koç, “Bu da ürettiğimiz ve ihraç ettiğimiz her bir birimin daha büyük bir yüzdesinin ülkemize değer olarak kalması demek. Bu değer de çarpan etkisiyle, daha büyük nitelikli istihdam, daha az genç işsizliği ve daha hızlı büyümeye olanak veriyor. Geleceğin teknolojisini tasarlarken geleceğin insan kaynağını da tasarlamamız gerekiyor. Giderek artmasını hedeflediğimiz Ar-Ge ve inovasyona yönelik sahalarda çalışacak nitelikli insan gücünün stratejisinin de bugünden çok doğru şekilde belirlenmesi ve bu strateji ile yol haritasının oluşturulması sürecine özel sektörü de dahil etmek son derece isabetli olacaktır” diye konuştu.

“Ülkemizin özel sektörde en çok Ar-Ge harcaması yapan grubuyuz”

Ar-Ge kavramı henüz Türkiye’de yokken, Koç Topluluğu’nun kurucusu merhum Vehbi Koç’un, ülkeleri ve şirketleri geleceğe taşıyacak yolun araştırma ve geliştirmeden geçtiğini kavrayarak, yatırım planlarına Ar-Ge çalışmalarını da dahil etmeye başladığını vurgulayan Ali Y. Koç şöyle devam etti: “Bugün de Topluluğumuz, faaliyet gösterdiği her sektörde uzun vadeli bir bakış açısı ile, teknoloji ve inovasyona yatırım yaparak, ülkemiz için yarattığı katma değeri sürekli artırmayı ve rekabet gücümüzü geliştirmeyi hedeflemektedir. Yaklaşık yüzde 10’luk bir payla, ülkemizin özel sektörde en çok Ar-Ge harcaması yapan grubuyuz. 2007-2014 yılları arasında Topluluğumuz, Ar-Ge’ye yaklaşık 4,5 milyar TL yatırım yapmıştır. Bünyemizde bulunan 14 Ar-Ge merkezimizde 3 bini aşkın mühendisimiz görev yapmaktadır. Bu rakam, ülkemizdeki Ar-Ge merkezlerinde çalışan, tescil edilmiş mühendis ve doktoralı mühendisin yüzde 20’sini teşkil etmektedir. Tüm bu yatırımlarımızın sonucu olarak, geçen yıl 563 yeni patent başvurusu yaptık. Koç Topluluğu olarak bugüne kadar yaptığımız gibi gelecekte de ülkemize olan sonsuz inancımızla, kendi yeteneklerimize de güvenerek, yatırım yapmaya kararlıkla devam edeceğiz.”

“Son 5 yılda Türkiye’den dünyaya 300 milyon doları aşan mühendislik ihracatı yaptık”

Ford Otosan’ın 1959 yılında lisans alarak başladığı faaliyetlerine bugün lisans vererek ve know-how üreterek devam ettiğini belirten Ali Y. Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ford Otosan, bugün bir aracı sıfırdan ticari bir ürün haline dönüşene kadar, motoru da dahil olmak üzere; komple tasarlayacak, geliştirecek ve test edecek gerekli tüm yetenek ve altyapıya sahip tek Türk otomotiv şirketidir. Motor geliştirme ve üretme konusunda uzmanlığıyla sektöründe önderlik yapmaya çalışmaktadır. Ford Otosan sadece Türkiye’ye değil, Avrupa ve Kuzey Amerika dahil potansiyel ihracat pazarlarının tamamına rekabetçi ürünler sunabilmek için tüm mühendislik gücüyle, ileri teknolojiler üzerinde çalışmaktadır. Ford Otosan hali hazırda Ford Avrupa’nın ticari araç üssüdür. Son 5 yılda Türkiye’den dünyaya 300 milyon doları aşan mühendislik ihracatı yaptık. Bu rakamın önümüzdeki yıllarda giderek artacağını öngörüyoruz. Zira Türk mühendisi ve işçisinin gücüyle tasarlanıp üretilen, fikri mülkiyet haklarının yüzde yüzüne sahip olduğumuz Cargo kamyon ve Ecotorq motorumuzun dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin’de üretilmek üzere Çin’in JMC firması ile lisans anlaşması imzaladık. Böylelikle Ford Otosan, Türkiye otomotiv sektörünün bu ölçekte ‘teknoloji ihracatı’ gerçekleştiren ilk şirketi olmuştur. Hükümetimizin 2023 hedefleri arasında bulunan, ‘cironun yüzde 3’ü kadar Ar-Ge harcaması hedefi’ne de, 2013 yılı itibariyle ulaşmış bulunuyoruz. Şirketimizin Ar-Ge ve ürün geliştirme kabiliyetleri geliştikçe, ülkemize yeni proje çekme potansiyelimiz de artıyor.”

Barb Samardzich: “Ford Otosan, Ford’un global ürün geliştirme ekibinin ayrılmaz bir parçası”

Ford Avrupa Operasyonlar Başkanı Barb Samardzich ise Sancaktepe Ar-Ge Merkezi’nin temel atma töreninde de bulunduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında, Sancaktepe Ar-Ge Merkezi’nin, ‘One Ford’ stratejisi Ford Avrupa Operasyonlar Başkanı Barb Samardzichdoğrultusunda Ford’un global ürün geliştirme yaklaşımı için büyük önem taşıdığını vurguladı. Hafif ticari araç modellerinin tamamının son 2 yıl içinde yenilendiğini, ürün gamına yeni modellerin eklendiğini ve bunda en büyük payın Ford Otosan’ın olduğunu da hatırlatan Samardzich, şöyle devam etti: “Ford Otosan, Ford’un global ürün geliştirme ekibinin ayrılmaz bir parçası olarak hafif ve ağır ticari araçlarımız ile motor sistemlerinin geliştirilmesinde büyük bir sorumluluk üstlenmiş durumdadır. Ford Otosan, üstün kaliteli araçları zamanında ve öngörülen maliyetlerle geliştirip üretebilmektedir. Bunu da mühendisliği Türkiye’de yapılan ve Yeniköy fabrikasında üretilen Transit Courier ve Tourneo Courier projesinde bir kez daha göstermiştir. Bu muhteşem Ar-Ge Merkezi’nde çalışan ve gelecekte çalışacak olan mühendisler dünyanın en iyi eğitimli ve yetkin mühendisleri arasında yer alıyor. Bu mühendisler, araç ve motor sistemlerini tasarlayıp, geliştirip test edebilecek yetkinliğe ve deneyime sahip bu takımın bir parçası olarak, yeni Ar-Ge merkezinde daha da iyisini başaracak. Ford 3 yıl önce Avrupa’nın 7’nci en büyük ticari araç markası iken 2015’te birinciliğe yükseldi. Yeni modellerimizin katkısıyla Avrupa’nın ikinci en çok satan otomobil markası konumumuzu da pekiştirdik. Bu büyük başarıda Ford Otosan ve çalışanlarının önemli katkıları bulunduğunu belirtmek isterim.”

Yenigün: “Ar-Ge çalışanı kadromuzu 2002 yılından bu yana 7 kat artırdık”

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar YenigünFord Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise “Ford Otosan’ın bugün bir sanayi şirketi olmasının yanı sıra bir mühendislik şirketi olarak anılmasını, 1961 yılında otomotiv sektöründeki ilk Ar-Ge çalışmalarını başlatmasına borçluyuz. Bugün Ford Otosan, Ford Motor Company’nin Avrupa’daki en büyük ticari araç üretim merkezidir. Yılda 415 bin araç üretim kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük otomotiv şirketidir” dedi.

 Konuşmasında 2014 yılı sonuçlarına da değinen Yenigün, şu bilgileri verdi: “Ford Otosan, 2011-2014 yılları arasında yaptığı 1,6 milyar doların üzerinde yatırım ile aynı zamanda sektörünün en büyük yatırımcısı olma gururunu taşımaktadır. Bu sayede 2014 yılı itibariyle şirketimizin piyasa değeri 4,9 milyar dolara ulaşmıştır. Şirketimiz, 3 üretim tesisi, Ar-Ge merkezleri ve diğer faaliyetleri ile 10 bin kişiye istihdam yaratan büyük bir ailedir. Türkiye’nin en büyük ikinci sanayi kuruluşu olarak 2014 yılında 245 bin adet hafif ticari ve ağır ticari araç üretmiştir. Ve bu sayede de Türkiye ticari araç üretiminin yüzde 56’sını gerçekleştirmiştir. Ulaştığımız bu adetler bizi 12 milyar TL ciro ile tarihimizin en yüksek seviyesine taşımıştır. Türkiye ticari araç ihracatının da yüzde 62’sini yaptığımız 2014 yılında, bu satışlardan 3,5 milyar dolar ihracat cirosu elde edilmiştir. Son 5 yılda yaptığımız araç, parça ve mühendislik ihracatı ile 2 miyar dolar net ihracat gerçekleştirilerek, Türkiye’nin dış borç problemini gidermek konusunda olumlu bir katkı sağlanmıştır. Üretim ve satışlarla bu başarıları elde ederken, bir yandan da Ar-Ge çalışanı kadromuzu 2002 yılından bu yana tam 7 kat artırdık. Bugün bin 350 mühendisimizle, sektörün en büyük Ar-Ge organizasyonuna sahibiz.” 

Teknoloji ve inovasyona öncülük ederek rekabet gücümüzü artıracağız

Ford Otosan olarak, köklü Ar-Ge geçmişleriyle, Türkiye’de hiç kimsenin yapmadığı şeyleri yaptıklarına da vurgu yapan Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sıfırdan motor tasarlayıp, test edip, üretiyoruz. Tasarımcılarımız, konsept çizimden kil modele kadar tüm tasarım süreçlerini gerçekleştirebiliyor. 2013 yılında devreye aldığımız Gölcük Motor Test Merkezimiz; yenilikçi yaklaşımı, üstün teknolojisi ve verimliliği ile büyük takdir topluyor. Daha ilk yılımızda aldığımız ‘Yılın Motor Test Merkezi’ ödülü ile Ford dünyasında bu özel ödülü kazanan ilk merkez olduk. Bu başarı ile birlikte, Eskişehir ve Gölcük fabrikalarına kurduğumuz motor, araç ve egzoz sistemleri test merkezleri benzeri başarılarla çalışmaya devam etmektedir. Önümüzdeki dönemde de, teknoloji ve inovasyona öncülük ederek hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada rekabet gücümüzü artıracağız.”

Haberin diğer fotoğrafları için tıklayınız

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77