• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Hoşdere Otobüs Fabrikası “Enerji Yönetim Sistemleri Geliştirme Sertifikası” Aldı

Hoşdere Otobüs Fabrikası “Enerji Yönetim Sistemleri Geliştirme Sertifikası” Aldı
Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası “Enerji Yönetim Sistemleri Geliştirme Sertifikası” aldı.

Mercedes-Benz Türk, vizyonu gereği uzun vadede hayata geçireceği teknolojik gelişmeleri ve büyümeyi göz önünde bulundurarak ve enerji tüketimindeki artışı hesaplayıp şimdiden tespit ederek, bu tüketimlerinin kontrol altına alınması ve azaltılmasına yönelik 5E Modeli’ni oluşturdu.

5E Modeli, tamamen enerji verimliliğine, enerji ve kaynak tasarrufuna, CO2 emisyonlarının azaltılmasına odaklanan bir proje olarak; tüm Mercedes-Benz Türk ailesinin çevreye duyarlılığını ve farkındalığını arttırmaya yarayan, bunu ayrıca teknik ve sosyal projelerle hayata geçirmeyi sağlayan önemli bir araç olarak tanımlanıyor.

2018’de ISO 14001:2015’e geçiş denetimini başarıyla tamamlayan ve Çevre Yönetimi Sistemi Sertifikası’nı almaya hak kazanan Mercedes-Benz Türk; ilgili yasal yönetmeliğin gerektirdiği sertifikalara sahip uzmanlardan oluşan Enerji Yönetim Takımı’nın hazırladığı düzenli raporlamalarla iyileştirme gereken noktaları ve verimlilik potansiyellerini belirledikten sonra gerekli yatırımları gerçekleştiriyor.


Hoşdere Otobüs Fabrikası yüzde 100 kendi elektriğini üretiyor

Hoşdere Otobüs Fabrikası “Enerji Yönetim Sistemleri Geliştirme Sertifikası” AldıBina otomasyon sistemini Türkiye’de ilk kullanan endüstriyel tesislerden biri olarak Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda, otomasyon sisteminin bir parçası olan zaman programları ile aydınlatmaların ve ısıtma-soğutma sistemlerinin gereksiz yere çalışması engelleniyor. Buna ek olarak ısı kontrol cihazları ile ortam sıcaklıkları izlenerek kontrol sağlanıyor. Aydınlatmalar, ısıtma-soğutma sistemleri ve pompalar zaman programları ile kontrol edilirken, ısı geri kazanım sistemi ile ısıtma yapılan zamanlarda emilen havadaki ısı geri kazanılarak tekrar ortama veriliyor. Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nın 1995 yılındaki kuruluşundan beri kullanılan bina otomasyon sistemi ile yaklaşık yüzde 25 oranında enerji tasarrufu sağlanıyor.

Enerjinin daha verimli kullanılmasını hedefleyen ve enerji kesintisi nedeniyle ortaya çıkabilecek olumsuz çevresel etkileri kaynağından engellemek amacıyla Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda kurulan “Trijenerasyon Tesisi” sayesinde doğalgaz kullanılarak; elektrik, ısıtma ve soğutma suyu elde ediliyor. Bu sistemle elektrik ihtiyacının yüzde 100’ü ve ısı ihtiyacının yaz aylarında tamamı, kış aylarında ise yüzde 50’si karşılanıyor.

Aksaray Kamyon Fabrikası’nın ise son yıllarda yapılan yeni yatırımlarla enerji güç kapasitesi yüzde 65 artırıldı. Bu yatırımlar kapsamında fabrika tesisleri ve binalarında, enerji verimliliği yüksek ve otomasyonlu ekipmanlar devreye alındı. Fabrikanın üretim kapasitesinin artırılmasına rağmen, tüm binalardaki altyapılarda otomasyonlaşma ve standartlaşmaya gidilerek Facility Management (FM) 4.0 adlı merkezi kontrol odası aracılığıyla üretimin vardiya sistemine uygun olarak programlanmasını sağlayan ısıtma sistemleri, aydınlatmalar ve su sistemleri sayesinde enerji daha verimli kullanılarak tüketimlerin yükselme oranları kontrol altına alındı. Bunlara ek olarak; 2018 yılında gerçekleştirilen enerji verimliliği çalışmalarıyla araç başı enerji tüketiminde ise bugüne kadar ki en düşük seviyeye ulaşıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77