• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

İnşaat Yatırımları Ticari Lastik Pazarını Ayakta Tuttu

İnşaat Yatırımları Ticari Lastik Pazarını Ayakta Tuttu
2016 yılı ticari faaliyetlerin yatay seyrettiği bir yıl oldu. Ticari araç satışlarında yaşanan sert düşüşün de etkisiyle ticari araç lastik satışlarının da hayal kırıklığı yaratacağı düşünülüyordu. Ancak korkulan olmadı.

Özellikle kamu inşaat yatırımlarının rüzgarı ticari araç lastik satışlarını ve lastik kaplama sektörünü memnun etti. Henüz kesin rakamlar açıklanmasa da 2016 yılında 1 milyon 700 bin civarında ağır vasıta lastiği satıldığı, 500 bin lastiğin de kaplama işlemi gördüğü tahmin ediliyor.

İstanbul’da yapılmakta olan 3’üncü havalimanının başı çektiği bu projeler bu yıl da devam edeceği için sektör 2017’nin daha iyi olacağını tahmin ediyor. Örneğin 3’üncü havalimanı projesinde bin 700 kamyon çalışıyorken bu rakam 2 binlere çıktı. Aynı şekilde Anadolu’daki otoyol, tünel vb. projeler de hız kesmeden devam edecek.  Sektör temsilcileri sektörün beklentilerini dergimize anlattılar. 

Brisa Ticari Ürünler Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı Egemen Atış

Türkiye lastik pazarına baktığımızda son kullanıcı ile buluşan her üç lastikten birinin Brisa’ya ait olduğunu görüyoruz. Lassa ve Bridgestone gibi iki güçlü markamız sayesinde tüm ürün gruplarını kapsayacak ülkemiz şartlarına en uygun ürünlere sahibiz. Markalarımız ticari araçlarda kendini ispatlamış durumda. Bu iddiamızı korumak üzere önemli atılımlar yapıyoruz. Bu ürünlerle beraber müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap veren en iyi hizmetleri sunmaya ve ilk tercihleri olmaya çalışıyoruz. Şirketimiz bir sanayi şirketinden müşterilerine değer katan bir inovasyon şirketine dönüşüm yolculuğunda. Biz de 2016 yılında ticari ürünler sektörüne değer katmak için çalıştık. Müşterilerimizin 360 derece çözüm ortağı olmak için mevcut hizmetlerimizin yanında yenilikçi çalışmalar geliştirdik. Sektörümüzde bir ilk olan, dünyada da bir başka uygulamasını görmediğimiz, Brisa mühendislerinin geliştirdiği Mobilfix, filolarının ağır ticari araç parklarına giderek servis ve bakım ihtiyaçlarını mobil ünitede yer alan ekipmanlar sayesinde karşılıyor. Böylece ağır ticari araç sahiplerinin zaman ve maliyetten tasarruf etmelerini ve iş sürekliliklerini korumalarını sağlıyor. Mobilfix 2016 yılında, İstanbul’dan sonra Anadolu turuna çıktı ve Türkiye’ye yayılmış müşterilerimize de hizmet vermeye başladı.

Brisa Ticari Ürünler Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı Egemen AtışÖte yandan Profleet ailemize yeni iş ortakları katıldı, örneğin, 2016 yılı itibarıyla Martaş Grup ve Kamil Koç filoları da Profleet hizmetlerinden yararlanmaya başladı. Profleet, filolara özel olarak tasarlanmış bir hizmetler bütünü. Bu kapsamda, ürün dayanıklılık ve performans takibiyle beraber, yakıt tasarrufu, kaplama ve yol yardımına kadar birçok farklı alanda ürün ve hizmet sunuyoruz. Bunları, 360 derece danışmanlık olarak tanımlayabileceğimiz bir uzmanlık ve anlayışla özel eğitimli Profleet Danışmanlarımız aracılığıyla sağlıyoruz. En büyük hedefimiz; detaylı analiz ve yönlendirmelerimiz sayesinde filo müşterilerimizin operasyonlarını sorunsuz bir şekilde yürütmelerine yardımcı olurken, raporlama hizmetimizle de geleceklerine ışık tutarak nitelikli büyümelerine katkıda bulunmak. Şimdiye dek bu hizmeti kullanan filo müşterilerimizden özellikle verimlilik ve maliyet yönetimi açısından çok olumlu dönüşler aldık.

Pazar performansına bakacak olursak, 2016 yılında Türkiye yenileme lastik pazarı bir daralma trendi içerisindeydi, ağır ticari araç lastikleri pazarında ise artış kaydedildiğini gördük. Otobüs-kamyon lastiklerinde ise özellikle bir büyüme gördük. Sektörümüz bu potansiyel açısından son derece değerli. Brisa’dan bu potansiyeli gerçekleştirmek üzere çalışmalarını tamamladı. Ticari ürünler pazarında önemli bir iş alanı ise kaplama lastikleri segmenti. Türkiye’de lastik kaplama oranı bugün yüzde 25 civarında, ABD ve gelişmiş Avrupa ülkelerinde ise bu oran ortalama yüzde 50’dir. Dolayısıyla veriler, ülkemizde bu alanda önemli potansiyel olduğunu işaret ediyor. Biz de bu rakamları her geçen gün artırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda; Türkiye’de bir ilke imza atarak Shearography isimli yeni bir teknoloji yatırımını hayata geçirdik. İleri teknoloji görüntüleme yöntemiyle lastiği inceleyen bu teknoloji aynı zamanda kaplamaya uygun lastiklerin seçimindeki doğruluğu artırabilme özelliğine de sahip. Kaplama lastikleri segmentinde Bandag markamızla, yüksek kalite ve güvenirlik düzeyini sunmamızın bir kanıtı da olan ECE109 belgelendirmesi ile, üstün bir hizmet sunuyoruz. Bandag ile kaplanmış lastikler yeni lastiklere eşdeğer performans gösteriyor. 2016 yılında 127 bini aşkın lastik kapladık.

Brisa olarak yenilikleri ve sektörümüzü etkileyebilecek trendleri yakından takip ediyoruz. Ticari ürünler segmentinde de sektörümüzü ve araç kullanıcılarını pek çok yeniliğin beklediğini görmekten heyecan duyuyoruz. Özellikle sürücüsüz araçlar sektörümüzde emniyetli sürüş, yakıt verimliliği, konfor ve operasyonel filo yönetimi konularında mükemmeli yakalamak için bizlere ışık tutuyor. Dijitalleşme de bizlere özellikle takip ve raporlama konularında fırsatlar sunuyor. Biz de Brisa olarak bu alanlardaki fırsatları değerlendirmek üzere çalışmalarımızı yapıyoruz. Sektör liderliğimizi sağlamlaştırmayı ve sürdürülebilir büyümemizi devam ettirmeyi istiyoruz. Brisa olarak, müşterilerimize 360 derece değer sağlayan hizmetlerimize aralıksız devam edeceğiz. Ticari araç segmentindeki müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına bir yandan Bridgestone ve Lassa markamızla ürün portfolyomuzu genişletirken, diğer bir yandan da Dayton markamızın ürünleriyle de müşterilerimizi buluşturuyoruz. Bu şekilde 2017 yılında da, ticari araç müşterileri satış noktalarımızda beklentilerine uygun geniş bir ürün yelpazesi içinden seçim yapabilecekler. Yine müşterilerimiz, daha önceki yıllardan bir miktar daha farklı bir şekilde, bu yıl markalarımızın kendilerini memnun edecek ve şaşırtacak sürprizleriyle de karşılaşacaklar.

Tüm bunlara ek olarak; 2015 yılı itibarıyla Türkiye’de satışına başladığımız Bridgestone sismik izolatörler konusundaki çalışmalarımızı da önümüzdeki dönemde hızlandıracağız. Büyümekte olan bu pazarda biz de Bridgestone’un ileri teknoloji ürünleri ve Brisa’nın üstün hizmet ve mükemmellik anlayışıyla pazara öncülük ediyoruz. Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de sismik izolatör kullanımının yaygınlaşmasının özellikle sosyal sorumluluk kapsamında da büyük önem taşıyor. Amacımız, ülkemizde yatırımları hızla artmakta olan hastaneler, okullar, iş merkezleri, yüksek konutlar ve data merkezleri başta olmak üzere, olabildiğince çok alanda binaları depreme dayanıklılığın ötesinde adeta 'deprem-geçirmez' yaparak toplumsal bir fayda üretmek. 


Michelin Türkiye Ağır Vasıta Lastikleri Ticari Direktörü Sertan Akçagöz

2016 yılında Türkiye ağır vasıta lastikleri pazarı son üç yıldır olduğu gibi büyüme grafiğini sürdürdü. 2013 yılından bu yana Avrupa bölgesinde ağır vasıta lastikleri segmentinde liderliği elinde bulunduran ülkemiz, bu yıl da özellikle son 3 aylık dönemde gerçekleştirdiği satışlarla global pazarlardaki konumunu pekiştirmeyi başardı. Biz de Michelin Türkiye olarak, Türkiye’de yaşanan hızlı dönüşüm, büyük projelerin etkisiyle Michelin Grup içinde önemli bir ağırlık taşıyoruz. Ülke olarak performansımız Avrupa bölge sonuçlarını direkt etkiliyor.

Michelin Türkiye Ağır Vasıta Lastikleri Ticari Direktörü Sertan AkçagözAğır vasıta pazarı, 1 milyon 700 binin üzerinde yeni lastik ve 450 binin üzerinde sırt ile toplam 2 milyonun üzerine gerçekleşti. Son 3 ayda yüzde 15’in üzerinde büyüyerek ekonomiye de olumlu etki yaratan ağır vasıta lastikleri pazarı, yılı toplamda en az yüzde 5’lik büyüme ile kapattı. Hedeflerimizle uyumlu bir yıl performansı gerçekleştirmeyi başardık. Ülke olarak geçirdiğimiz süreçte hedeflerimizde bir değişiklik olmadı. Michelin olarak bizim için ise diğer grup markalarımızın performanslarının da etkisiyle başarılı bir yıldı.

Bütün dünyada lastik ve lastik teknolojileriyle ilgili çözümler geliştirerek müşterilerimize 360 derece hizmetler sunduğumuz Michelin Solutions, güvenlik, uzun lastik ömrü, yüksek performans ve maliyet verimliliği sayesinde büyük filolar tarafından da tercih ediliyor. Bu anlamda sektöre çok büyük bir yenilik sunduğumuzu ve fark yarattığımızı düşünüyoruz. Sağladığımız avantajlar ile filoların elverişliliğini optimize edip, operasyonel maliyetlerini düşürerek işletmelerin lastik yönetimini kolaylaştırıyor, maliyetlerde önemli oranda verimliliği destekliyoruz. Michelin Solutions ile işletmelere verdiğimiz hizmetler, kilometre başına faturalandırma, yol yardımı, raporlama, stok yönetimi, lastik bakım yönetimi, filo yönetimi ve çözüme bağlı hizmetleri kapsıyor.

Bu segmentte Michelin olarak, pek çok filo ile çalışıyoruz. Lastiklerimiz gerek uzun ömürlülük, dayanıklılık gerekse de sağladıkları yakıt tasarrufu ile filolara önemli avantajlar sağlıyor. Lastiklerimiz İstanbul’da inşaatı devam eden şehrin üçüncü havalimanında çalışan 300 Volvo FMX kamyonunu donatıyor ve maliyetlerde önemli ölçüde verimlilik sağlıyor. İstanbul’da metrobüslerin lastikleri de Michelin’e emanet. 2017 yılında da önemli projelerde yer almaya ve büyük filoların gücüne güç katmaya devam edeceğiz.


AKO Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan

AKO olarak Petlas’ın öncülüğünde lastik sektörü ile akü ve jant sektöründe yaptığımız yatırımlarımıza son hız devam ediyoruz. 2005 yılından bu yana AKO bünyesinde büyüyen Petlas’ta, 2016 yılı için belirlenen 200 milyon dolarlık yatırım hedefini gerçekleştirdik. Jant ve akü sektörlerinde de iddialıyız; AKO olarak Avrupa’nın en büyük akü üretim merkezini kurmaya hazırlanıyoruz. Yeni yatırımlarımızla ve yeni hedef pazarlarla lastik, jant ve akü sektörlerinde ihracatımızı arttırmaya, Türk ekonomisine katma değer üretmeye kararlıyız. Yeni yatırımlarımız küresel boyutta Türkiye’nin otomotiv sanayindeki en büyük ataklarından biri olacak. Grup şirketlerimizin amiral gemisi Petlas’ta, üretim kapasitesini arttırmaya yönelik Ar-Ge, teknoloji ve hammadde yatırımları ile birlikte Petlas’ın kısa vadede kapasitesini 100 bin tondan 180 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz.

Petlas her geçen gün daha da büyüyerek ülkemize hizmet ediyor. Bu büyümeyi biz değil rakamlar ortaya koyuyor. AKO Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan2015 yılı verileriyle İstanbul Sanayi Odası (ISO) “Türkiye’nin Büyük 500 Sanayi Kuruluşu-ISO 500” listesinde de Türkiye’nin en büyük 107’inci, Türk İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ise ihracat rakamı ile genel sıralamada 90’ıncı, otomotiv sektörü sıralamasında 17’inci sırada yer alarak başarısını kanıtladı. Yeni projeler ve yeni pazarlarla her geçen gün ülkemize katma değer sağlıyoruz. Petlas, Türk ekonomisine istihdam açısında da katkı sağlamaya devam ediyor. Çalışan sayımız, her geçen gün hızla artıyor. 2023 yılında istihdamımızı 10 bin kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye genelinde 850’yi aşkın bayi ile hizmet veriyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız da hız kesmeden devam ediyor. Self-sealing binek lastik ve non-pneumatic (havasız) lastik teknolojilerini de en kısa zamanda kullanıcılarımızın hizmetine sunacağız.

Ticari, zirai ve endüstriyel araçlar için hali hazırda üretime devam eden Ankara’daki jant fabrikamızda yıl sonu büyüme hedefimiz ise bir önceki yıla göre yüzde 40 civarı. AKO Jant’ta geçen yıl 18 Milyon TL olan yıllık ciro hedefini tutturduk, bu yılki ciro hedefimiz ise 25 Milyon TL. Yaptığımız yeni yatırımlarla üretim kapasitesini 2015 yılına göre yüzde 30 arttırdık. AKO Akü’nün hedefinde ise Avrupa pazarı var. Otomotiv yan sanayide Türkiye’nin markası olma yolunda ilerleyen AKO Akü, küresel boyutta yatırımlarına devam ediyor, akü sektöründeki yurtiçi ve yurtdışında hedefimiz 100 milyon dolar. Bu yatırım hedefinin merkezinde Avrupa yer alıyor. AKO Akü de yeni yatırımlarıyla Türkiye ekonomisine ve ihracat rakamlarına önemli katkı sağlayacak. AKO Akü’nün öncü markası Turbo Akü de bu doğrultuda 2016 Kasım ayı itibariyle iletişime başladı. Üretim teknolojisi, otomasyonu, ürün performansı ile fark yaratmayı hedefliyoruz. 


Goodyear Ticari Lastikler Direktörü Şaban Güngör

Goodyear Ticari Lastikler Direktörü Şaban GüngörGoodyear olarak bu yıl en çok inşaat sektörünü kapsayan karma servis ürün grubunda büyüdük. Bu alanda en önemli projelerin başında gelen İstanbul’daki üçüncü havalimanın lastik tedarikçisiyiz. Böylesine büyük projelerde yer alarak, sektörün en güçlü bayilerini Goodyear ailesine katarak ve elbette müşterilerimiz sayesinde, Goodyear Şirketi 2016 yılında, Türkiye ticari lastik pazarının büyümesinin üç katı büyüme sağladı. 2016 yılında Goodyear Avrupa, Orta Doğu, Afrika (EMEA) bölgesinde yer alan pazarlardan, ticari lastik işindeki en başarılı performanslarından birini Goodyear Türkiye ekibinin göstermiş olmasından büyük gurur duyduk. Böylece; EMEA bölgesinin 2016 yılı ticari lastik iş sonuçlarına en büyük katkıyı sağlayan ülke, Türkiye oldu.

Ticari lastik pazarının 2017’de de geçtiğimiz yıllardaki kadar olmasa da, ekonominin genel seyrine paralel olarak büyümesini sürdüreceğini öngörüyorum. Goodyear, 2017’de ürün portföyüne kattığı yeni ürünlerle, satış sonrası hizmetleriyle büyüyecek. Goodyear’ın bütün stratejilerinin odağında müşterileri yer alıyor. Bu bağlamda Goodyear, servis standartlarının gelişmesini de sürdürecek. Önümüzdeki dönemde filolaşma bir trend olarak daha da artacak. Buna bağlı olarak, biz de Türkiye’de, Goodyear’ın Avrupa’da halihazırda kullandığı filolara yönelik servis programlarının uyarlanması üzerine çalışıyoruz. 2017’de bu çalışmalarımızı daha da hızlandırarak, müşterilerimize çok daha gelişmiş bir hizmet sunacağız.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77