• BIST 9079.97
  • Altın 2302.765
  • Dolar 32.318
  • Euro 35.0939
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

İran Orta Asya’yı Türkiye’den Koparmak İstiyor

İran Orta Asya’yı Türkiye’den Koparmak İstiyor
Türkiye’nin ihracat ve lojistik gelişiminden çıkar sağlamak isteyen bazı komşu ülkeler, Türk lojistik pazarını kısıtlayarak kendi pazarlarını genişletmeye yönelik yaptırımlar uygulamaya başladı.

Türkiye’nin ihracat ve lojistik gelişiminden çıkar sağlamak isteyen bazı komşu ülkeler, Türk lojistik pazarını kısıtlayarak kendi pazarlarını genişletmeye yönelik yaptırımlar uygulamaya başladı.


Türkiye’nin ihracat rakamlarındaki artış oranları komşularının da iştahını kabartmaya başladı. Son iki yılda yüzde 6 oranında artış gösteren ihracat pazarı, lojistik sektörünü de aynı oranda büyüttü. Ağırlıklı olarak Avrupa ve Orta Asya ülkelerine ihracat ve taşımacılık gerçekleştiren Türkiye, bu taşımalardan gelir sağlamayı isteyen komşu ülkelerin uyguladıkları yaptırımlarla karşı karşıya geliyor.

2014 yılının başlarında Bulgaristan’ın Türk araçlarına verilen geçiş belgesi sayısını düşürmesinin ardından, şimdilerde de İran, Türk TIR’larından aldığı transit geçiş ücretini yüzde 100 arttırdı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Batu Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, lojistik sektörünün ülke ekonomilerinin gelişiminde adeta bir lokomotif olduğunu vurguladı. Bunun öneminin farkına yeni varan komşu ülkelerin etik olmayan yollar ile Türkiye pazarından çıkar sağlamaya çalıştığını söyleyen Ankara, “Bulgaristan’ın da İran’ın da tek bir amacı var, o da gelişen pazarımızdan nemalanmak” dedi.

“Türkiye’nin Avrupa geçişlerinden pay almak istiyorlar”

Taner Ankara sözlerine şöyle devam etti: “Her iki ülke de lojistik sektörünü geliştirebilmek için çalışıyor. Bulgaristan lojistik sektörüne yatırım yapmak için çalışıyor ancak yatırımlar sadece araç almaktan ibaret, pazar oluşturamadılar. Türkiye’nin Avrupa geçişlerinden pay almak istiyorlar. Bunun için de Türk plakalı araçlara verdikleri geçiş belgesi sayısını 125 binden 5 bine düşürdü.”

Şimdi de İran’ın aynı politika ile hareket etmeye çalıştığını belirten Taner Ankara, Orta Asya’ya yapılan ihraç taşımalarında yaşanan artışın dikkat çekici olduğunu ve İran’ın da bu pazardan pay almak istediğini söyledi.

Uygulanan yaptırımların uluslararası hukuk kurallarına da aykırı olduğunu belirten Taner Ankara, “iki ülkenin yaşattığı sorunda da alternatif sınır kapılarını kullanarak yaşanabilecek sıkıntıları en alt seviyede tutmayı başardık. Ancak alternatif sınır kapılarımız, geçiş noktalarımız olmasaydı yaptırımların sonucu ağır olabilirdi” dedi.


24 Ekim 2014

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77