• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Lojistik Hareketlerini Engelleyen Sorunlar İTO’da Gündeme Getirildi

Lojistik Hareketlerini Engelleyen Sorunlar İTO’da Gündeme Getirildi
İstanbul Ticaret Odası 24 No'lu Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi tarafından gerçekleştirilen ‘Taşımacılıkta Lojistik Hareketlerinin Engellemesi’ konulu zümre toplantısında lojistik sektörünün sorunları ele alındı.

İlgili kamu ve sektör temsilcilerinin katıldığı ve sektörün güncel sorunlarına ilişkin konuların ele alındığı zümre toplantısının açılışı İstanbul Ticaret Odası İbrahim Çağlar tarafından yapılırken, Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, UND Taşıma Hukuku Çalışma Grubu Başkanı Naz Ege Ege, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Kayıhan Özdemir Turan ve İTO Meslek Komite Üyesi Oktay Erdoğan tarafından taşımacılığı etkileyen sorunlara ve çözüm önerilerine ilişkin sunumlar gerçekleştirildi. 

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda söz alan UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Kayıhan Özdemir Turan son yıllardaki ekonomik gelişmeler ışığında Türkiye’de lojistiğin öneminin her zamankinden daha da fazla arttığının altını çizerek, buna karşı sektörün gelişimini olumsuz yönde etkileyen uygulamaların olduğunu belirtti.

Karayolunda mevcut yönetmeliklere göre uygulanan ağırlık limitlerinin, sektörün ihtiyaçlarını özellikle demiryolu ve kombine taşımacılığın desteklenmesine yönelik beklentileri karşılamadığını ifaden eden Turan, Karayolları Yönetmeliği’nin 128. Maddesi’nin “Kombine taşımacılığın devamı olarak farklı boyutlardaki konteynerleri taşıyan iki veya üç dingilli yarı-römorka sahip iki dingilli motorlu araçların 44 ton ağırlığa dek çıkabilmesi” şeklinde düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye lojistik sektörünü olumsuz etkileyen taşıma engellerinden birinin de trafik kısıtlamaları olduğunu hatırlatan Turan, “Bu engellerin başında; Asya'dan Avrupa ve Avrupa'dan Asya yakasına geçmek isteyen ağır vasıtaların İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)'in kararı ile sabah 06:00-10:00, öğleden sonra ise 16:00-22:00 saatleri arasında geçişlerinin yasaklanmış olması gelmektedir. Trafikten yasaklanan araçlar, yasağın bittiği saat itibariyle aynı anda hareket etmektedir. Bu durum, araç yığılmalarının yaşanmasına, uzun araç kuyruklarının oluşmasına ve bölge trafiğinin oldukça olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır” diye konuştu.

“Karayolu kısıtlamaları, Haydarpaşa liman trafiğini olumsuz etkiliyor”

UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Kayıhan Özdemir TuranTuran ayrıca, bu uygulamanın özellikle ihracatımızın yoğun bir şekilde yapıldığı, Doğu Marmara’ya hitap eden Haydarpaşa Limanı bağlantısında hissedildiğini, buradaki transit sürelerin uzaması ve maliyetlerin artması nedeniyle ulusal ölçekte ülke rekabetçiliğimizin zayıfladığını söyledi. Turan, “En önemli intermodal terminallerinden birisi olan Haydarpaşa Limanı güzergâhında, ağır vasıtalı araçların trafik yasağı olmadan hareket etmesini sağlayacak bir düzenleme Türkiye’nin ihracatına yönelik dolaylı katkı sağlayacaktır” dedi.

Diğer yandan Türkiye’deki üretim merkezleri ve organize sanayi bölgelerinin, demiryollarıyla limanlara bağlanması gerektiğini ve bu noktada, lojistik merkezlerin ön plana çıktığını anımsatan Turan, lojistik merkezler kurgulanırken ulaştırma ve lojistik altyapısının göz ardı edildiğine değinerek şunları kaydetti: “Bugünkü kurgulanma şekli ile “Lojistik Merkez” adındaki yapılanmalar maalesef amaca hizmet etmekten uzak bir yapıda karşımıza çıkıyor. Hatta o kadar ki, bazı lojistik merkez adayı alanların henüz karayolu bağlantıları dahi yok. Aynı şekilde lojistik merkezlere yakın limanlara demiryolu bağlantıları bulunmuyor. UTİKAD olarak bu merkezlerin doğru kurgulanması ve özellikle intermodal taşımacılıkta yüksek fayda sağlanması için araştırma çalışmalarımız devam ediyor.”

“Sektör üzerindeki kısıtlayıcı engeller kaldırılmalı”

Gümrük Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklere de değinen Turan, “Yapılan değişiklikle gümrük bölgelerine denizyolu ile getirilen dolu konteynerlerin, iskele bağlantısı olmayan geçici depolama yerlerine alınmasına, bakanlıkça belirlenecek zorunlu haller dışında izin verilmiyor. Bahse konu değişiklik sonucu, liman işletmeleri ve diğer kuruluşların limanların dışında kurdukları geçici depolama yerlerine konteynerle mal çıkartılamıyor. Bu uygulamayla liman sahaları şimdiden doldu. Limanlarımızda yaşanılan bu olumsuzluklar hem sektörümüzü hem de dış ticaretimizi olumsuz etkilemektedir” dedi.

Kayıhan Özdemir Turan, ülke ekonomisi içerisinde lojistik sektöründen tam fayda sağlanabilmesi için bahse konu taşıma engellerinin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade ederek konuşmasını bitirdi.

İTO Meslek Komite Üyesi Oktay Erdoğan tarafından gerçekleştirilen sunumda ise taşımacılık faaliyetlerin engelleyen sürüş yasakları ve tonaj kısıtlamalarının yarattığı engeller paylaşıldı.

Gümrük idarelerinin performansı, ülke performansını etkiliyor

Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih ŞenerUluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener ise, Türkiye ticaretine zarar veren ve taşımacılık sektörü açısından engel teşkil eden iç gümrük idarelerinde ve sınır kapılarında karşılaşılan sorunlara değindi.

Konuşmasında, Türkiye’nin Dünya Bankası tarafından yayınlanan Küresel Lojistik Performans Endeksi sonuçları ve Türkiye’nin genel performansına etki eden endeks kriterlerini vurgulayan Şener, gümrük ve zamanlılık performanslarındaki son iki endekste yaşanan düşüşün ülke performansına olan etkileri hakkında bilgi aktardı.

Dünyadaki çeşitli sınır kapılarındaki gümrük süreçleri ile Türkiye sınır kapılarındaki süreçler arasındaki farklılıklara ve en iyi uygulama örneklerine ilişkin bilgiler paylaşan Şener, Türkiye’nin sınır kapılarındaki aksayan yönleri ve iyileştirme önerilerini aktardı.

Avrupa’ya yapılan taşımalarda coğrafi olarak birkaç günlük mesafede olduklarını ancak Türkiye’deki mevcut sorunlar nedeniyle erişim anlamında mesafenin çok daha uzak olduğunu aktaran Şener, Avrupa’daki taşımacıların rekabette bir adım öne geçmesine imkan veren uygulama ve mevzuat farklılıklarını ve kolaylıklarına değindiği konuşmasında Türkiye taşımacıları adına uluslararası rekabette eşitliği sağlamak için mevzuat ve uygulama anlamında yapılması gerekenleri paylaştı.

Sektörün iş hukukuna ilişkin sorunları gündeme getirildi

UND Taşıma Hukuku Çalışma Grubu Başkanı Naz Ege EgeUND Taşıma Hukuku Çalışma Grubu Başkanı Naz Ege Ege tarafından gerçekleştirilen sunumda, taşımacılık sektörünün iş hukuku ile ilgili sorunları ve iş mahkemelerinde devam eden davalara ilişkin bilgiler aktarıldı.

Sektörün iş hukuku sorunları ile ilgili devam eden UND girişimlerine ilişkin bilgiler paylaşan Ege, sektördeki çalışma barışının önemine değindi.

Ekonomi Bakanlığı Lojistik Dairesi Başkanı Oğuzhan Berber de sektörün mevcut sorunlarının çözümüne Ekonomi Bakanlığı Lojistik Dairesi Başkanı Oğuzhan Berberyönelik Bakanlık girişimleri ve projeleri hakkında bilgiler paylaşıldı.

Ekonomi Bakanlığının ülke ticaretine ve ticaret erbabına sahip çıktığını ve sektörün daha sağlıklı bir geleceğe sahip olabilmesi adına destek vermeye devam edeceklerini vurgulayan Berber, Türkiye’nin mevcut hedeflerine ulaşmak için kamu ve özel sektör olarak birlikte çalışmaya devam edeceklerini aktardı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77