• BIST 9102.39
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Mercedes’in Hafif Ticarileri Elektrikleşiyor: eVito Hazır- eSprinter Gelecek Yıl Geliyor

Mercedes’in Hafif Ticarileri Elektrikleşiyor: eVito Hazır- eSprinter Gelecek Yıl Geliyor
Mercedes Benz’in hafif ticari grubundaki amiral gemisi Sprinter’ın yeni nesli tanıtılırken markanın ticari araçlardaki elektrikleşme stratejisini de son 2 yıldır yeniden ele alıyor.

Özellikle son yıllarda emisyon hassasiyetinin artması ve genellikle Avrupa’da belediye yönetimlerinin bağımsız olarak kısıtlamaları gitmeleri araç üreticilerine alternatif sürüş hatlarına sahip araçları geliştirme süreçlerini hızlandırıyor.

2017 yılı sonunda Vito’nun elektrikli modeli E- Vito’yu tanıtarak siparişe hazır hale getiren Mercedes Benz, gelecek yıl satışa sunmak üzere şimdi de Yeni Sprinter’in elektrikli versiyonunu tanıttı. Almanya’nın liman şehri Hamburg’da sebze meyve halinde düzenlenen elektrikli hafif ticari araç organizasyonunda konuşan Mercedes Benz eDrive@VANs isimli elektrikli Hafif Ticari yöneticisi Benjamin Kaehler, elektrikleşme de sıranın daha sonra markanın küçük vanı Citan ile devam edeceğini söyledi. Daha sessiz ve emisyonsuz araçlarla yaşam alanlarının daha iyi bir yer olacağını kaydeden Kaehler, ticari araç söz konusu olduğu zaman ise aracın çok iyi çalışması gerektiğini ifade etti.

E-mobilitenin henüz herkes için en uygun seçenek olmadığını kaydeden Kaehler, Mercedes Benz olarak müşterileriyle onların ihtiyaçlarına göre şarj çözümleriyle özel bir yaklaşım geliştirdiklerini de sözlerine ekledi. Hafif ticarilerde elektrikleşmede üç kritik noktaya dikkat çeken Kaehler, bunların; doğru menzil, güvenilir veri ve uygun TCO (Toplam Sahip Olma Maliyeti) olduğunu söyledi.

Piyasa lansmanından önce eVito’ya gösterilen ilgi düzeyi, model serisinin müşteri beklentilerini karşıladığını gösterdiğini aktaran Kaehler, “Olumlu müşteri geri bildirimlerinin güçlü bir göstergesi, eVAN Ready uygulamasının yaygın kullanımıdır, kullanıcıların, akü-elektrik modellerinin kendi filolarında bir rol oynayabileceklerini online olarak kontrol etmelerini sağlıyor” dedi.

Mercedes-Benz Vanlar Başkanı, Volker Mornhinweg ise organizasyonda yaptığı konuşmada, “Sıfır yerel emisyona sahip olmasına rağmen günlük kullanılabilirlik, esneklik, güvenilirlik ve ekonomi açısından tüm beklentileri karşılayan eVito bu belirgin çelişkileri ortadan kaldırıyor. Biz bu gelişimin ön safındayız, momentumu kullanacağız ve eSprinter ile devam edeceğiz. Orta vadede,  tüm hafif ticari yelpazemizi elektrikli hale getireceğiz. Uygun araç sınıfının mevcudiyeti ile değil yapılacak işe ait kullanım durumu tarafından belirlenecek belirli bir aktarma organı seçiminin seçilmesini istiyoruz” dedi.

eVito Şimdiden Çalışıyor

Mercedes’in Hafif Ticarileri Elektrikleşiyor: eVito Hazır- eSprinter Gelecek Yıl Geliyor

Yeni eVito, öncelikli olarak şehir içi dağıtım trafiğine uygun ve bununla birlikte, menzil ve yük kapasitesi, esnaf ve servis teknisyenlerinin taleplerini de karşılıyor. 41 kWh batarya kapasitesi 150 kilometrelik bir mesafe sunan eVito, koşulların elverişsiz olması bile, müşteriye hala 100 kilometre menzil sunuyor. Altı saat şarj olduktan sonra tam menzile tekrar ulaşan araç kentsel kullanım için uygun 84 kW ve 300 Nm’ye kadar tork üretiyor. En yüksek hız, kullanım durumuna göre uyarlanabilir. EVito büyük ölçüde şehir merkezi ortamlarda kullanılıyorsa, 80 km/saatlik bir üst hızla enerji tasarrufu sağlar ve menzili artırır. Alternatif olarak, 120 km/saate kadar bir maksimum hız için de yapılandırılabilir. Orta boy van iki farklı dingil aralığı seçeneğiyle sipariş edilebiliyor.

Temel versiyonun toplam uzunluğu 5140 milimetre ve maksimum 1073 kilogramlık taşıma kapasitesiyle geleneksel Vito ile eşit değerlere sahip. Ekstra uzun versiyon 5370 milimetre. Geniş kargo alanının yanı sıra 1048 kilogramlık bir taşıma kapasitesi sağlıyor. Aracın maksimum brüt ağırlığı ise 3200 kilogramdır. Enerji depolama üniteleri aracın altında bulunur ve herhangi bir şekilde kargo alanı içinde yer almıyor bu şekilde 6,0 ile 6,6 metreküp arasında bir kargo hacmi sağlıyor.

İsveç’te yapılan kapsamlı kış testleri  eksi 30 santigrat derece gibi düşük sıcaklıklar, kar ve buzlu yollarda gerçekleştirilen eVito’da tüm komponentlerin, taşıma, verimlilik, ayrıca ergonomi ve konfor unsurları yakından incelendi. Testlerde ayrıca, soğukta şarj ve sürüş özelliklerinin yanı sıra güç aktarma organları bileşenlerinin ve yazılımın düşük sıcaklık dirençleri de dikkate alınmış.

eSprinter 2019’da Hazır Olacak

Mercedes Benz, gelecek yıl eSprinter ile hafif ticarideki elektrikleşme sürecine devam edecek. Yeni eSprinter, ilk olarak yük hacmi için gerekli olan yüksek tavana ve 3500 kilogram brüt araç ağırlığına sahip bir panelvan olarak sunulacak. İçten yanmalı motorlu bir Sprinter gibi, maksimum kargo hacmi 10,5 metreküp.  55 kWh kurulu pil kapasitesi ile beklenen menzil, maksimum 900 kilogramlık bir yük ile yaklaşık 150 kilometre. Ayrıca ikinci pil seçeneği, müşterilerin kullanım ihtiyaçlarına göre seçenek yapmasını da sağlıyor.  Daha kısa menzilin yeterli olduğu durumlarda 41 kWh kapasiteli üç batarya ünitesi yaklaşık 115 kilometre menzil sunarken bunun karşılığında maksimum taşıma kapasitesi yaklaşık 140 kilogram artarak yaklaşık 1040 kilograma çıkıyor. Elektrikli Sprinter, giriş seviyesi dizel motora sahip bir araçtaki gibi, 84 kW güç ve 300 Nm’ye kadar tork üretecek. eVito’da olduğu gibi,  daha fazla hız gerektiğinde en yüksek hız maksimum 120 km/ saate kadar yapılandırılabilecek.

Araç Geliştirilmesinde Müşteri İşbirliği Zirveye Çıktı

Mercedes’in Hafif Ticarileri Elektrikleşiyor: eVito Hazır- eSprinter Gelecek Yıl Geliyor

Mercedes Benz’in hafif ticarideki elektrikleşme sürecinin ismi olan eDrive@VANs stratejisi sadece araç filosunun elektrifikasyonu değil, aynı zamanda müşterinin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış toplam sistem çözümünün yapılandırılmasını da içeriyor.  Örneğin, araç seçimi ile ilgili tavsiyeler, eVAN Ready uygulaması gibi araçlarla destek ve toplam sahip olma maliyetinin genel olarak değerlendirilmesi de bir bütün olarak sunulacak. EVito ve eSprinter'ın potansiyel kullanıcıları için ticari müşterilerin tesislerindeki kurumsal ve teknik koşulların analizi olarak öne çıkarken, akıllı şarj altyapısının entegrasyonu, sürdürülebilir rekabet gücünün ve ticari filo ile kaynakların korunmasının temeline göre altyapının oluşturulması öne çıkıyor.  Araç seçiminden şarj altyapısına, ilgili konumlardaki enerji ağlarının gerekli yükseltilmesine kadar tüm bireysel yönleri kapsayan bütünsel sistem çözümlerinin geliştirilmesinde müşteri perspektifinin dahil edilmesinin iki örneği, Hermes ve Amazon Lojistik ile devam eden pilot projeler. İşbirliği ortağı Hermes Almanya, 1500 elektrikli Mercedes-Benz  hafif ticari aracı hizmete soktu. Verimli bir şarj altyapısının yanı sıra akıllı bir entegrasyon, yazılım kontrollü yük yönetimi de pilot projenin bir parçası.

Tek Araçtan Yüzlerce Araca Kadar Özel Filo Çözümü

2018 sonunda Amazon Logistics, 100 eVito’ya sahip olacak. Ayrıca, Amazon ve Mercedes-Benz Vans, Bochum tesisi için geniş kapsamlı bir operatör konseptinde diğer ortaklarla çalışıyor. Şarj altyapısının yanı sıra, park alanı yönetimini ve araç statüsünün otomatik olarak değerlendirilmesini kapsıyor. Mercedes PRO Connect tarafından sağlanan dijital hizmetler ekonomik olarak verimli filo yönetimi için yeni yollar sunarken servis ve bakım yönetiminin yanı sıra sürüş tarzı analizleri de içeriyor. Filo yöneticisi ile sürücü arasında iletişim ve kapıların kilitlendiğini ve pencerelerin kapatılmasını sağlayan mobil kontroller de bu servise dahil oluyor. Mercedes-Benz’in sunduğu tekliflerin tamamen ölçeklendirilebildiği ve bir araca sahip esnaftan birkaç yüz araçlık filoya kadar geniş bir yelpazede filo büyüklüğüne uyacak şekilde yapılandırılabileceği ifade ediliyor.

Verimlilik ve kaynak koruma sebeplerinden dolayı, elektrik modellerinde enerji yönetimi önemli unsur olarak öne çıkıyor. Kış aylarında ısıtma kontrolü veya yazın klima kullanımı enerji göstergesi ve dolayısıyla menzil üzerinde doğrudan bir etkiye sahip.  Mercedes-Benz, hem aracın gereksinimlerini hem de direksiyon arkasındaki rahatlığını dikkate alan dengeyi de Hamburg’da tanıttı. Zorlu kış ve yaz şartlarında test edilen ve dış sıcaklığa bağlı olarak araç şarj ünitesindeyken araç kabinin ısıtılması ve soğutulması gibi teknolojilerle birlikte farklı sürüş tarzlarına göre enerjiden en etkin şekilde yararlanılmasını amaçlıyor.

Hamburg’da bir Sürpriz: Concept Sprinter F-CELL

Mercedes-Benz Vans, daha önce hiç olmadığı kadar, müşteri ihtiyaçlarına göre değişten güç aktarma sistemi konseptini de hayata geçirirken Hamburg’da bir konsept araç tanıtımına da imza attı.

Yakıt hücresiyle eDrive@VANs stratejisini geliştirmeyi amaçlayan Mercedes-Benz, sıfır emisyonlu karavan olarak tasarlanmış Sprinter F-CELL keonseptini tanıttı. Batarya ve yakıt hücresinin akıllı etkileşimiyle 147 kW güç ve 350 Nm tork çıkışı sağlayan bu aracın altyapısında üç tank, toplam 4,5 kilo hidrojen depolayarak yaklaşık 300 kilometrelik bir menzil sağlıyor. Kullanıcı için daha uzun bir menzil gerekliyse, aracın arkasındaki bir başka tank eklenebiliyor ve menzil 530 kilometreye kadar çıkıyor.

Orta ve uzun vadede sıfır emisyonlu araçlarda daha fazla alternatif teknolojilerin gelişeceğine inanan Mercedes Benz, üretilen konsept aracı zaman içinde daha geliştirecek ancak yakıt hücreli araç teknolojilerinin önünde maliyet sorunun hafifleşmesi gerekiyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77