• BIST 9057.84
  • Altın 2293.152
  • Dolar 32.3114
  • Euro 35.0969
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Orlaco Kamera Çözümleri İle Operasyonlar Daha Güvenli

Orlaco Kamera Çözümleri İle Operasyonlar Daha Güvenli
Çözüm Makina, Evyapport Limanı’nda yer alan 9 adet Kalmar marka reach stacker, empty container handler ve ağır tonajlı forkliftlere Orlaco Kamera Görüntüleme Sistemi ile entegre Radar güvenlik sistemi montajını gerçekleştirdi.

Türkiye’nin giderek artan dış ticaret hacmiyle doğru orantılı olarak günden güne büyüyen limancılık sektöründe firmalar yeni yatırımlara yöneliyorlar. Artan talebe karşılık verebilmek için yeni liman sahalarının inşası, mevcut olanların genişletilmesi ve makine yatırımları hız kazanmış durumda.

Limancılık sektöründe, günlük operasyonlar içinde konteyner elleçleme makinaları kuşkusuz çok önemli paya sahip. Dolu konteyner makinası olarak bilinen reach stackerlar, ebadına göre yüksek manevra kabiliyetine sahip ve bu durum bazen iş güvenliği açısından riskler yaratmaktadır. Liman sahası gibi işletmelerde yoğun bir operasyon trafiği vardır ve bu gibi çalışma şartlarında eldeki makinadan maksimum verim elde etmek gereklidir. Bu şekilde elleçleme mümkün olan en hızlı ve güvenli şekilde yapılır ki iş kaybı yaşanmasın. Böyle bir çalışma ortamında reach stackerlarla güvenli ve verimli çalışmak için operatörler araç etrafında maksimum görüntüye ihtiyaç duymaktadır. Çözüm Makine, Evyapport ile iletişime geçmiş ve Orlaco çözümlerinin kendilerine operasyon sırasında maksimum güvenlik ve verimi sağlamadaki katkısından bahsetmiştir.

Çözüm Makina, alanında en verimli ve güvenilir olan Orlaco RadarEye, görüntü ile eş zamanlı çalışan radar uyarı sistemleri uygulamasını, 2015 Mart ayı içerisinde Evyapport Limanı’nda Kalmar DRF 450 üzerinde bir demo çalışması ile gerçekleştirdi. Liman yöneticilerinin ve operatörlerin de beğenisi ile demo çalışması sonrasında ilk parti makinaların üzerine Orlaco RadarEye sistemi montajı tamamlanmış olup, kalan makineler için de Evyapport ile montaj programı yapılmıştır.

2013 yılından beri Orlaco Endüstriyel Kamera Görüntüleme Sistemleri Türkiye Distribütörlüğü’nü yürüten Çözüm Makina, Evyapport Limanı’nda yer alan 9 adet Kalmar marka reach stacker, empty container handler ve ağır tonajlı forkliftlere Orlaco Kamera Görüntüleme Sistemi ile entegre Radar güvenlik sistemi montajını başarıyla gerçekleştirdi. Konuyla ilgili Çözüm Makine Satış Asistanı Kerem Mete sorularımızı yanıtladı.

Liman ekipmanları için Orlaco Markasıyla ne tür çözümler sunuyorsunuz?

Orlaco dünyada endüstriyel kamera işini 1988 yılından beri sürekli geliştirerek profesyonel anlamda yürüten tek firma. Dolayısıyla bu kaliteyi yakalayabilen bir kamera üreticisinin her sektör için geliştirdiği, farklı talepleri karşılayabilecek ve operatörlere maksimum faydayı sağlayabilecek çözümler sunması gerekiyor. Hollanda menşeili bir marka için iş hacmi ve yoğunluk olarak çok büyük bir liman olan Rotterdam Limanı Orlaco’nun limancılık sektörü uygulamalarındaki en büyük referansıdır.

Orlaco kamera sistemlerini yenilikçi bir teknoloji ve Ar-Ge ile radar alan tarama teknolojisi ile birleştirmiş olup ve bu alanda dünyada tek ürün olma özelliğini elinde bulundurmaktadır. Reach stacker veya boş konteyner makinası (empty container handler) gibi manevra kabiliyeti yüksek, özellikle yük altındayken aniden durması çok zor olan makinalar için kamera görüntüsüne ek olarak çalışan ‘RadarEye’ sistemi iş güvenliğine ve verimliliğe çok büyük bir katkı yapmıştır. Bu sistem esasen geri görüş kamerasının görüntülediği alana ek olarak radar sensörleri sayesinde sürekli taranan alana ilişkin bilginin operatöre görsel ve işitsel olarak kamera görüntüsü üzerinden aktarılması prensibi ile çalışır. Evyapport projesinde Geri görüş kamera görüntüleme sistemine ek olarak monitör üzerinde, hareketli veya sabit bir çalışanın ya da bir cismin takip çizgileriyle gösterilmesi ve aynı anda sesli uyarı olarak da operatörün uyarılmasını sağlayan Orlaco Center Rear RadarEye Sistemi kullanılmıştır.

Sistem hakkında bilgi verir misiniz?

İki adet radar sensörü makinanın arka kısmına yerleştirilerek 180 derecelik bir tarama açısı oluşturuldu. Radar sensörlerinde 2 metreden 20 metreye kadar algılama alanı ayarı yapılabiliyor. Sensörlerin tam üstüne Orlaco AMOS Kamera, özel bağlantı ayağı ile monte edilmiş ve kabin içinde de Orlaco’nun radar sistemler için özel ürettiği monitör kullanılmıştır.

Reach stackerlar için biz algılama alanını, liman yetkilileriyle birlikte, 9 metre ile sınırlandırdık. Orlaco RadarEye bu 9 metrelik mesafeyi 5 eşit tarama alanına bölerek hem sesli hem de ekran üzerinde görsel referans çizgileri ile operatörün kesin olarak arkasında ne olduğunu ve algılanan nesnenin hangi mesafede olduğunu algılamasını sağlıyor.

Radar alanına giren bir çalışan veya cisim makinaya 9 metre uzaklıkta ise ekranda yeşil referans çizgisi görünür ve cisim yaklaştıkça ekran referans çizgileri sarı ve kırmızıya dönerken sesli uyarı sinyali de giderek daha kesintisiz ve yüksek tondan uyarı yapar. Toplamda 2 yeşil, 2 sarı ve 1 kırmızı olmak üzere 5 eşit tarama alanı var. Kırmızı olarak ekran üzerinde görünen grafik operatörün artık kesinlikle durması gereken noktadır. Bu sistemi rakiplerinden ayıran en önemli özelliği ise radar alan tarama sistemi ile entegre çalışan kamera sistemidir. Bu sayede operatör tehdidin türünü, hareketli olup olmadığını, boyutlarını net bir şekilde görebilir ve çalışırken gereksiz tedirginlikler yaşamaz.

Liman makineleri sürekli dış ortamda, ağır şartlar altında çalışıyor. Sensör teknolojisine dayalı bu sistem farklı hava şartlarına karşı nasıl performans gösteriyor?

Orlaco RadarEye Sistemi kesinlikle dış etkenlerden, yağmur, kar, toz, çamur vs. etkilenmez. Sensörlerde ses dalgaları veya lazer mesafe ölçüm sensör teknolojisi yerine radyo dalgaları kullanılmasının da sebebi budur. Kamera ve sensörler su ve toz geçirmez olarak tasarlanmış ve titreşim, darbe gibi dış etkenlere karşı korumalı bir yapıya sahiptir (IP69K). Kameralar üzerinde standart olarak sunulan ısıtmalı lens özelliği, buzlanma, buğulanma sorunlarının önüne geçmesini sağlıyor. Ayrıca 1 bar nitrojen doldurulmuş gövdesi ile kameralar darbe ve yoğun titreşim altında sorunsuz çalışıyor. Orlaco monitör ise IP67 su ve toza karşı koruma sınıflı olup, aşırı veya düşük voltaj, mekanik şok, titreşim, ortam ısı değişimi gibi durumlara karşı yüksek endüstriyel korumaya sahiptir.

Bu sistemin operatöre sağladığı avantajlar nelerdir?

Her zaman söylediğimiz bir söz var: görerek yapılan iş güvenli ve verimli yapılır. İki buçuk metre yükseklikte yük ile birlikte yaklaşık 50 ton çeken bir makina kullanıyorsunuz ve spreader görüşünüzü engellemezse az da olsa önünüzü görebiliyorsunuz. Ayrıca kullandığınız makinanın inanılmaz bir manevra kabiliyeti var. Operatörlerin fazla ihtiyatlı ve hatta yavaş davranmasının sebebi normaldir.

Kamera ve radar sistemlerinin her şeyden önce operatörlere güven verdiğini gözlemledik. Kendilerine daha fazla güveniyorlar ve görerek yaptıkları işin güvenliği ve verimliliği ciddi oranda artıyor. Operatörler çalıştıkları noktaları bu sistem sayesinde görüyor ve sistem güvenlik için risk teşkil eden durumları minimize ediyor.

Operasyon hızınızı arttırmak istiyorsanız en başta operatörlere en uygun çalışma şartlarını oluşturmanız gerekiyor ki bu da Orlaco Sistemleri ile mümkün. Hem güvenlik, hem de verimlilikten elde edeceğiniz kazanç size kısa sürede sistemin kendini amorti etmesi şeklinde yansıyacaktır. Bir seferlik yapılan yatırım ile uzun yıllar maksimum verimi elde etmek mümkün.

Orlaco Kamera Çözümleri İle Operasyonlar Daha Güvenli

Orlaco RadarEye ile farklı çözümler/markalar arasındaki farklar neler?

Öncelikle kalitesi. Liebherr, Gottwald, Terex, Grove, Demag gibi büyük vinç üreticileri standart kamera sistemi olarak Orlaco kullanılıyor. Böyle büyük üreticilerin OEM ortağı olmak, ister istemez ürün standartlarının ve sunulan çözümlerin her yönüyle üst düzey olmasını gerektiriyor.

Ürünlerin dayanıklılığı ve kaliteli olması aslında operatörlere sunduğu katkının yanında, yöneticiler için de üzerine fazladan zaman harcamayacakları bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Zaten çok yoğun çalışılan bir sektörde çalışanlar makina üstü kamera sistemini aklından çıkarmalı ve mesaisini bu konuya harcamamalı diye düşünüyoruz.

Bununla birlikte sistemsel olarak RadarEye çözümünde mesafe algılayan diğer sensörlerden farklı olarak hem dikey (11 derece) hem de yatay (70 derece) olarak tarama yapılır. Mesafe algılanırken artı olarak operatörler algılanan cismin ne olduğunu da kamera sistemi entegrasyonu ile net ve eş zamanlı olarak görebilecekler. Tarama alanına giren nesne orada durması gereken bir şey mi? Bir çalışan mı ya da başka bir araç mı? Burada, algılanan nesnenin ne olduğunu bilmesi, operatörü tedirgin olmaktan kurtaracak ve iş verimini diğer sistemlere göre artıracaktır. Aktarılan görüntünün ise anlık, eş zamanlı olması kritik öneme sahip başka bir konu. Orlaco analog kamera üretir. Bunun sebebi ise görüntü aktarımında dijital kameralara oranla bir gecikmenin yaşanmaması, monitörde gösterilen görüntünün gerçekte olan ile birebir aynı olmasıdır.

Tüm bunlara ek olarak satış sonrası hizmetlerimiz de bizi sektörde güçlü bir oyuncu kılmaktadır. Karşınızda Çözüm Makina gibi 9 farklı markanın distribütörlüğünü, sürekli gelişmeyi hedef alarak, başarıyla sürdüren bir muhatap bulabilmek belki de en önemlisi diyebilirim.

Orlaco’nun reach stackerlar dışında liman makinaları için sunduğu çözümler neler?

Reach stackerlarda geri görüş ve radar uygulamalarının yanı sıra; kilit mekanizmalarının (twist-lock view) görüntülenmesi ile spreaderin hasar görmesinin önüne geçilmesi, boş konteyner makinalarında ayna ve çatal üzerine yerleştirilen farklı kamera çözümleri ile zoka ataşmanı kullanılan yüklemelerde konteyner içini, zifiri karanlıkta dahi görüntüleyebilen kızılötesi kamera çözümleri de uygulamak mümkün. Tüm bunların yanında RTG vinçler için yürüyüş yolu görüntüleme sistemleri, STS vinçler ve kafes bomlu, leylek bomlu liman vinçlerinde yüksek zoom kapasiteli kamera görüntüleme sistemleri çözümleri de Çözüm Makina tarafından sektöre sunulan hizmetler arasında.

Şu ana kadar Evyapport haricinde; Marport, Mardaş, Yılport, Port Akdeniz, Erdemir Limanı, Roda Port ve Bagfaş Limanları’nda kullanılan reach stacker ve liman vinçleri için Orlaco Kamera Çözümlerini sunmuş bulunmaktayız.

Limancılık sektörü ile ilgili başka çalışmalarınız olacak mı?

Bu sektörde endüstriyel kamera kullanımı konusunda lider konuma gelmeyi hedefliyoruz. Türkiye’de ne yazık ki iş güvenliği bilinci yeni yeni gelişiyor. Bu konuda limanların öncü kurumlar olduğunu söyleyebilirim. Örnek vermek gerekirse, Evyapport operasyonları öncelikli olarak nasıl daha güvenli hale getirebileceği konusunda sürekli bir çalışma içinde. Biz de kendilerine bu noktada hizmet vermekten mutluyuz.

Orlaco ürünlerine kalite ve performans olarak çok güveniyoruz. Biz Çözüm Makina olarak da üstün satış ve satış sonrası servis desteğine sahibiz. Montaj ekibimizle, montaj işlemlerini kısa sürede etkin biçimde bitirerek makinaları müşterilerimize teslim ediyoruz. Bundan sonrası için portföyümüze Evyapport gibi güçlü referanslar ekleyerek Türkiye Limanları’na hizmet vermeye devam edeceğiz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77