• BIST 8718.11
  • Altın 2244.816
  • Dolar 32.3308
  • Euro 35.1735
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Prometeon 115 Milyon Dolarlık Yatırımla Türkiye'deki Kapasitesini Artıracak

Prometeon 115 Milyon Dolarlık Yatırımla Türkiye'deki Kapasitesini Artıracak
Prometeon Lastik Grubu, İzmit tesisinde üretimi artırmak ve ileri teknolojileri uygulamak hedefiyle 2017-2020'de Türkiye'de yaklaşık 115 milyon dolar yatırım yapacak.

Pirelli marka kamyon, otobüs, tarım ve OTR lastiklerinin lisanslı üreticisi Prometeon Lastik Grubu, Türkiye’nin ilk lastik fabrikası olan İzmit’teki tesisinde üretimi artırmak ve ileri teknolojileri uygulamak hedefiyle 2017-2020 döneminde Türkiye’de yaklaşık toplam 115 milyon dolar yatırım yapacağını duyurdu. Açıklama, Prometeon Lastik Grubu Operasyonlardan Sorumlu Dünya Başkanı Gregorio Borgo ve Prometeon Türkiye, Orta Doğu, Afrika, Rusya, Orta Asya, Kafkaslar CEO'su Alp Günvaran tarafından yapıldı.

Yeni yatırım sonucunda oluşacak üretim kapasite artışı sayesinde mevcuttaki doğrudan 2 bin-dolaylı 10 bin kişilik istihdama ilave olarak doğrudan 150-dolaylı 750 yeni istihdam yaratılacak. Ayrıca, Prometeon’un İzmit’teki fabrikasında lastik üretim kapasitesi ise 2020 yılına kadar yüzde 75 oranında artacak ve Türkiye’deki mevcut ihracat hacmi yaklaşık iki katına ulaşacak. Böylece, Türkiye’nin dış ticaret dengesine önemli bir katkı sağlanacak.

Prometeon Lastik Grubu Operasyonlardan Sorumlu Dünya Başkanı Gregorio Borgo, “Türkiye, hem orijinal ekipman hem de yeni lastik üretiminde Avrupa için ‘premium’ bir tesis. Bu yeni yatırım, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerinin gelecekteki büyüme trendine de katkı sunacak olan üretim kapasitesi artışını sağlayacak” dedi.

Borgo: “Türkiye’de ürettiğimiz lastiklerin yüzde 50’sinden fazlası ihraç ediliyor.”

Prometeon Lastik Grubu’nun Türkiye’de kurulan ilk lastik fabrikasını yönettiğine, Türkiye’de 60 yıla yakın Pirelli mirası ile çok ciddi bir know-how’a sahip olduğuna dikkat çeken Borgo şunları kaydetti; “Prometeon Türkiye, Grup içinde önemli bir yönetim, üretim ve yetenek merkezi. Türkiye dünyadaki 4 ana bölgemizden biri olan Orta Doğu, Afrika, Rusya, Orta Asya ve Kafkaslar Bölgesi’nin ve bu bölge içindeki 75 ülkenin yönetim üssü. Prometeon Lastik Grubu’nun yıllık toplam cirosunun yaklaşık 3’te biri Prometeon Türkiye ofisi tarafından yönetilen bölgede gerçekleştiriliyor. Türkiye’de ürettiğimiz lastiklerin yüzde 50’sinden fazlası ihraç ediliyor.”

Endüstriyel lastikler ürettiklerini anımsatarak, geçen seneyi 1,7 milyar Avro ciro ile kapattıklarını söyleyen Borgo, 3 ülkede 4 fabrikalarının bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "Bunların biri İzmit'te. 160'ın üzerinde ülkede faaliyetimiz var, 7 binin üzerinde çalışanımız var. 5 milyon adetlik bir üretim kapasitemiz var ve bizim yüzde 10'a yakın bir pazar payımız var. Yerel şartlara uygun hareket edip, küresel düşünen bir şirketiz. Türkiye, Orta Doğu ve Afrika'nın içinde bulunduğu MEA Bölgesi'nin merkezi. Türkiye Prometeon Grubu için çok önemli. Prometeon için Türkiye MEA Bölgesi'nin merkezi. Dünya ciromuzun üçte biri buradan elde ediliyor, 75 ülkeye Türkiye'den satış yapıyoruz. Prometeon'un işinin yaklaşık yarısı Türkler tarafından Türkiye'de yönetiliyor. Mısır'daki fabrikamızdan da Türkiye'deki arkadaşlarımız sorumlu. Türkiye bizim için yetenek merkezi. Prometeon'un üst yönetiminde 17 Türk, dünyanın farklı yerlerinde görevli. Prometeon'un Avrupa'da fabrikası yok. Biz Avrupa'daki en önemli müşterilerimize Türkiye'de ürettiğimzi lastikleri gönderiyoruz."

MEA yönetiminin Türkiye'de olduğunu, üretim kapasitesini yüzde 75 artıracaklarını belirten Borgo, “ Şu an Türkiye'ye 115 milyon dolarlık ilave yatırım yapacağız. Bugüne kadar da yaklaşık 500 milyon dolar yatırım yaptık” dedi.

Gregorio Borgo, "Bu, Türkiye'nin dış ticaret dengesine de önemli bir katkı yapıyor. Bizim Türkiye'den yaptığımız ihracatın değeri yıllık 125 milyon dolar. Bu yeni yatırımla, Türkiye'den yapacağımız ihracat ikiye katlanacak. Türkiye'yi çok seviyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin kendileri için önemine vurgu yapan Gregorio Borgo, "Türkiye'ye yatırım yapıyoruz çünkü biz Türkiye'ye inanıyoruz. Şahsen, mükemmel insanlar olmasa burada olmazdık. Türk insanının kalitesine yürekten inanıyorum. Üst yönetiminden işçisine kadar son derece kaliteli... İnsanına güveniyorsanız, bu kadar başarılı bir üst yönetim de varsa yatırım kararı çok kolay. Yatırımlarımız bununla sınırlı kalmayacak, devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.

Günvaran: “Mevcutta 125 milyon dolar olan ihracat rakamımız, 250 milyon dolara ulaşacak.”

Türkiye’ye yapılan önemli bir doğrudan yabancı yatırım niteliğindeki bu yeni yatırımın, ülkenin dış ticaret dengesine ve ihracatına sağlayacağı katkı nedeniyle çok değerli olduğunu vurgulayan Prometeon Türkiye, Orta Doğu, Afrika, Rusya, Orta Asya, Kafkaslar CEO'su Alp Günvaran ise şu değerlendirmelerde bulundu:   "Grup, 2017-2020 yılları arasında toplam 115 milyon dolarlık yatırımı İzmit fabrikasına yapma kararı aldı. Bu yatırımın arkasındaki en büyük beklenti, Türkiye'deki toplam üretim kapasitemizin yüzde 75 artacak olması. 2020 sonuna gelip yatırımı tamamladığımızda, yüzde 75 daha fazla üretim yapar hale geleceğiz. Yapacağımız yatırımla üreteceğimiz lastikler, portföyümüzdeki teknolojisi en yüksek, en premium lastikler olacak. Bu ek kapasite, çok büyük oranda ihracatı artırmak için kullanılacak. Ana pazar hedefimiz yine Avrupa olacak. Bugün direkt 2 bin, dolaylı 10 bin istihdam yaratıyoruz, yatırımla birlikte ek 150 direkt istihdam yaratacağız, 750 de dolaylı istihdam oluşacak. Mevcutta 125 milyon dolar olan ihracat rakamımız, kapasite artış programı tamamlandıktan sonra iki katına çıkacak, 250 milyon dolara ulaşacak. Bu yatırım neticesinde sahip olacağımız üretim kapasitesi ve ihracat sayesinde de ülkemizin dış ticaret dengesine olumlu katkılar yapma hedefindeyiz."

Alp Günvaran yatırımın hem iç pazara hem ihracata etkisine işaret ederek, bugün Türkiye'de yapılan üretimin yarısının içi pazara yarısının da ihracata aktarıldığını söyledi. Artan kapasite ile iç pazarın da bundan faydalanacağına dikkati çeken Günvaran, en büyük önceliğin ihracat olacağını dile getirdi.

Günvaran, pazarın durumu ve ticari araçlarda yapılan KDV indirimlerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Özellikle son dönemde Türkiye'nin artan ihracat performansı ve bu ihracatın getirdiği aktivite sistemleri, pazarın büyümesinin altında yatan en temel sebeplerden biri. Bu büyüme performansının önümüzdeki dönemde de devam etmesini bekliyor, planlarımızı da buna göre yapıyoruz.Ticari araçlarda uygulanan KDV indirimi pazara bir hareketlilik getirir. Türkiye'de üretimi artıracak her türlü uygulamanın doğru olduğuna inanıyoruz ve bu anlamda geçtiğimiz dönemde yapılan bu değişikliklerin pozitif etkilerinin piyasada görmeye başladığımızı ve göreceğimizi de söyleyebiliriz."

Ar-Ge'ye ayırdıkları paya işaret eden Günvaran, şu an toplam ciro içinde yüzde 3 olan Ar-Ge payının yeni yatırımla birlikte bunun da artmaya devam edeceğini söyledi. Günvaran, "2017'de başladı yatırım, 2018'de üretimimizi halihazırda yüzde 10 artırmış durumdayız ama esas büyük artış dalgaları 2019 ve 2020'de gelecek. 2018 yılında yapacağımız toplam yatırımın 17 milyon dolarını gerçekleştirdik" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77