• BIST 9553.07
  • Altın 2478.301
  • Dolar 32.4927
  • Euro 34.5668
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 22 °C

‘İhracatın Yıldızları’ Ödülleri Sahibini Buldu

‘İhracatın Yıldızları’ Ödülleri Sahibini Buldu
Türkiye’nin ihracatına yön veren başarılı firmaların ödüllendirildiği ‘İhracatın Yıldızları-Teşvik Ödülleri’ sahibini buldu.

Türkiye’nin ihracatına yön veren başarılı firmaların ödüllendirildiği ‘İhracatın Yıldızları-Teşvik Ödülleri’ sahibini buldu. Dünya Gazetesi ve DHL Express işbirliği ile Akbank ve Vodafone sponsorluğunda, bu yıl 12’incisi düzenlenen yarışmada Aselsan , ‘Yılın İhracatçısı’ oldu.


Türkiye’nin 2013 ihracat hedeflerine ulaşması, ekonomik büyüme ve kalkınmanın temel taşlarından biri olan ihracatın desteklemesi ile ihracatçı firmaların teşvik edilmesi amacıyla 12 yıldır düzenlenen “İhracatın Yıldızları” yarışması, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da katıldığı törenle sahiplerini buldu. Cumhuriyetin 100’üncü yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi kapsamında büyük katkı sağlayan Aselsan, ‘2013 Yılında İhracatın Yıldızı’ ödülüne layık görüldü.

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesi için ihracatın önemine vurgu yaparak, üretime ve ihracata odaklı bir büyüme hedeflendiğini iletti. “2002 yılından bu yana Türkiye’nin ihracat rakamları 36 milyar Dolar’dan 152 milyar Dolar’a çıktı” diyen Babacan, Türkiye’nin potansiyelinin çok daha yüksek olduğunu vurgulayarak, ihracatçıları yeni gelişen pazarlara yönlendirdi. Babacan, Çin’in iç tüketime ağırlık verdiğini bu nedenle Çin’e ihracata önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Ayrıca, Afrika ve Asya’daki büyüyen pazarlara da dikkat çekti.

Yarışmada, 500’ü aşkın firma arasından 10 kategori ve özel değerlendirmeler ile toplam 18 firma ödüllendirildi. Dereceye giren firmalar, Grand Hyatt Otel’de, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, DHL Express Türkiye CEO’su Markus Reckling, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ve Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt’ün katılımı ile düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

İhracatın gelişmesine katkı sağlamak amacıyla KOBİ’lerden büyük işletmelere kadar müşterilerine çeşitli çözüm önerileri sunan DHL Express Türkiye CEO’su Markus Reckling, 12 yıldır düzenlenen ‘İhracatın Yıldızları’ yarışmasının Türk ihracatının gelişimine verdikleri desteğin bir göstergesi olduğunu belirtti. Markus Reckling, “Finansal belgeler, acil yedek parça, tıbbi ürün, son dakika teslimatları gibi ihracat numune gönderilerinin hızlı ve güvenli bir şekilde gitmesi gereken noktaya ulaşması son derece önemlidir. Üretim merkezi olarak çalışan batılı ülkelerle aradaki bağı sağlamada kilit rol oynayan lojistik, ihracatın en önemli kollarından biridir. DHL Express, lojistik sektörünün global pazar lideri olarak, Türk ihracatçılarının dış pazarlara açılmalarını kolaylaştırmak üzere 220’den fazla ülkede, 300 uçak ve 300 bin çalışanı ile hizmet vermektedir. Avrupa Ülkeleri’ne 1 veya 2 gün içinde dünyanın geri kalan bölgelerine ise 2 ya da 3 gün içinde teslimat yapıyoruz. DHL Grubu, yakın zamanda açıkladığı 2020 Stratejisine uygun olarak, öncelikli gelişen pazarlardan biri olan Türkiye’ye yatırımlarını sürdürecektir” diye konuştu.

İhracatın Yıldızları – İhracatı Teşvik Ödülleri’nin Türkiye’nin 2001 krizinden çıkmak için ihracata sarıldığı koşullarda tasarlandığını vurgulayan Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, “2002 yılında ilk yarışmayı ilan ettiğimizde, Türkiye’nin ihracatı 31 milyar dolar düzeyindeydi. Bugün 151 milyar doların üzerinde. Aradan geçen 12 yılda yaklaşık beşe katlandı. Türkiye’yi 10 yılda 5’e katlayarak 150 milyar dolara ulaştıran politikalar, 500 milyar dolar hedefi için yetmeyecek. Cesaret, girişimcilik gücü önemli özellikler gerçekten. Ancak artık bunun ötesine, farklı bir faza geçmek gerekli görünüyor. Özellikle ihracatımız içindeki payı bir türlü yüzde 3’ü aşmayan ileri teknolojili ürün ve hizmet ihracatında atılım yapmak kritik önem taşıyor. İşte İhracatın Yıldızları yarışmasını da biz biraz da bunun için önemli buluyoruz. Her daim bir potansiyeller ülkesi olmanın ötesine taşıyıp, başarılı ihracat örnekleriyle Türkiye’nin dinamizmini somutlaştırıyor” dedi.

Türkiye’nin ihracatının son 10 yılda yıllık ortalama yüzde 12’nin üstünde büyüdüğünün altını çizen Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ise, “Tüm ihracatçılarımızı bu başarılı performans sebebiyle kutluyorum. Ancak ülkemizin önünde yeni ve iddialı hedefleri bulunuyor. Orta Vadeli Planda kişi başı milli gelir hedefimiz 16 bin dolar civarında. Bu hedefe ancak ihracatçılarımızın artan desteğiyle yaklaşabiliriz. Bunun için 1,6 dolar civarında bulunan ihracat kilogram fiyatımızın 2,5-3 dolarlara çıkması lazım. Tüm ihracatçılarımızla birlikte yükte hafif pahada ağır ihracata daha fazla yönelmemiz gerekiyor. Yurt çapında yaygın 990’a yakın şubemiz, genel müdürlükte ve sahada görev yapan dış ticarette uzman ekibimiz, bin 300 üzerinde KOBİ ve Ticari müşteri ilişkileri yöneticilerimizle ihracatçı firmalarımızın yanındayız. Uluslararası işbirliklerimiz, ihtiyaca göre kişiselleştirilmiş dış ticaret çözümlerimizle firmalarımızı destekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray şu değerlendirmede bulundu: “Giderek birbirine yakınlaşan, daha bağlantılı hale gelen dünyamızda ekonomik rekabet de hızla küreselleşiyor. Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme ve ekonomik kalkınma hedeflerine erişmesi için ihracat kapasitesini artırması kaçınılmaz bir zorunluluğa dönüşüyor. Vodafone Türkiye olarak, ülkemizin 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda, mobil teknoloji olanaklarının gücüyle, sürdürülebilir kalkınma yolculuğunda etkili atılımları gerçekleştireceğine inanıyoruz. Vodafone Türkiye olarak misyonumuzu ‘Daha iyi bir gelecek için iletişim teknolojileri ile Türkiye’de herkese ilham vermek’ olarak belirledik.”

Timuray sözlerini şöyle sürdürdü: “ Sabit ve mobil iletişimde yurt dışıyla çok avantajlı görüşme fırsatı sunan Dış Ticaret Destek Paketi, mobil hizmetleri en baştan eksiksiz karşılamayı ve özellikle yurtdışında kullanımı çok kolay hale getirmeyi hedefleyen Vodafone Red Business tarifeleri ve verimlilik artışı sağlayan makineler arası iletişim teknolojileriyle, ihracatçı işletmelerimizin dijital dönüşümde yerini almasını ve uluslararası pazarlarda aktif bir şekilde faaliyet göstermesini hedefliyoruz. İhracatın Yıldızları - İhracatı Teşvik Ödülleri törenine verdiğimiz destek ile ihracatın gelişmesi ve teşvik edilmesine yolunda değerli bir sinerji yarattığımıza inanıyoruz. Bu vesileyle Türkiye’nin dış ticaret atılımına katkıda bulunan tüm ihracatçı firmaları yarattıkları fark için tebrik ediyorum.”

18 firma ödül aldı

Ödül töreninde, Bilgi Birleşik Giyim, Zorlu Dış Ticaret ve Çolakoğlu Dış Ticaret firmaları, nominal olarak geçtiğimiz yıla göre ihracatını en fazla artıran firmalar oldukları için ‘İhracat Performans’ ödülüne layık görülürken, Elektro Gitar FYZ, Tosmur Group, ve Hedef Eğitim Araçları firmaları geleneksek ürünler dışında Türkiye'den ilk kez ihraç edilen ürünlerle dikkat çektikleri için ‘Kreatif Ürün’ kategorisinde ödüle layık görüldü.

En fazla ülkeye ihracat yapan ve ihraç ürünlerine kattıkları çeşitlilikle ‘Yeni Pazar - Pazar Çeşitliliği’ kategorisinde Türk Traktör, Küçükbay AŞ, Maramarabirlik firmaları ödüllendirildi. Hızla gelişen ‘e-İhracat’ kategorisinde time2shirt.com, ‘Hizmet İhracatı’ kategorisinde Ford Otosan, ‘İnovasyon Şampiyonu Ödülü’ kategorisinde ise Durmazlar Makina ödüllendirildi. 

Turquality desteğinden faydalanan ve bu destek kapsamında yurtdışında Türk Malı imajını güçlendiren firmaların değerlendirildiği ‘Markalı İhracat Ödülü’ kategorisinde Samet AŞ. ödül alırken, Türkiye’nin ihracatçısını dış pazarlarda destekleyerek etkinliğini arttırmasını sağlayan, yabancı misyonlar, dernekler, elçilikler ve ataşeliklerin değerlendirildiği “Ticaret Elçisi Ödülü” kategorisinde ise ödül, Enka Şirketler Grubu Fahri Başkanı Şarık Tara’ya takdim edildi.

İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde ayrıca, özel nitelik taşıyan faaliyetlerinden dolayı öne çıkan firma, kurum ve kuruluşlar da ‘Özel Ödüller’ kategorisinde değerlendirildi. Funda Özer Baltalı – Baltalı Gıda, Beyçelik Gestamp ve Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi özel ödüle layık görüldü.

İhracatın Yıldızları’nda ödül alan 18 firmayı, DHL Express, Dünya Gazetesi, Akbank ve Vodafone ayrıca ödüllendirdi. DHL Express, üretici-ihracatçı şirketler bazında dereceye giren firmalara yurt dışına ücretsiz gönderi hakkı sunacak. Dünya Gazetesi’nin tüm kazananlara 1 yıllık ücretsiz abonelik hakkı verdiği yarışmada Akbank ödüle değer bulunan firma, kurum ve kuruluşların 1 yıl boyunca yapacakları ihracat işlemlerinden ücret almayacak. Ödül sahibi firmalar ayrıca, Vodafone Türkiye’nin İş Ortağım Dış Ticaret Destek Paketi’nden 12 ay ücretsiz faydalanabilecek.


24 Nisan 2014

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77