• BIST 9693.46
  • Altın 2504.678
  • Dolar 32.5828
  • Euro 34.7996
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Portunus Bin 300 Tonluk Dev Vinçleri İki Liman Arasında Taşıdı

Portunus Bin 300 Tonluk Dev Vinçleri İki Liman Arasında Taşıdı
Başta Türkiye olmak üzere, 1992 yılından itibaren 50’yi aşkın ülke ve limana hizmet veren Portunus,

80 metre yüksekliğinde, bin 300 ton ağırlığında dev STS vinçlerinin Türk bandıralı Yüzer Duba (Barge) sistemiyle bir başka limana taşınmasını başarı ile gerçekleştirildi.


Evyap Limanı’na ait Liebherr firmasından satın alınan, 23 sıralı gemilerden konteyner elleçleyebilen demonte haldeki iki vinç, kurulumlarının ardından, Türkiye’de ilk defa Türk Bandıralı Yüzer Duba sistemi ile son durakları olan Evyap Limanı’na taşındılar.

Demonte vinçlerin İzmit-Derince limanına getirilmesinin ardından 10 gün boyunca demonte parçalarının sahaya yerleştirilme işlemi sürdü. Evyap Limanı’nda yeterli alan olmaması sebebiyle Derince Limanı’nda gerçekleştirilen montaj işlemi sonrasında ilk vinç 15 Haziran, ikinci vinç ise 5 Temmuz tarihinde taşınmaya hazır hale getirildi.

Nisan ve Mayıs aylarındaki yoğun yağış ve rüzgara rağmen iki vincin de taşınma işlemi planlanan tarihlerde gerçekleştirildi. Portunus şirketinin 34 kişilik montaj ekibi tarafından gerçekleştirilen çalışmalarda; teknik koordinatör, proje sorumlusu, süpervizör, saha mühendis, mekanik teknisyen ve elektrik teknisyeni görev aldı. Türk liman işletmelerinin daha önceleri bu boyutların çok daha altındaki vinçlerde dahi ilk kurulum ve yer değişimlerinde yaşadıkları büyük sıkıntılar göz önüne alındığında tamamen yerli mühendislik ve deniz taşıma araçlarıyla gerçekleşen bu proje limanlarda yeni bir dönemi işaret ediyor.

Türkiye’de bu denli büyük yük taşımalarında kabotaj hakkına sahip yeterince deniz taşıma aracının olmaması nedeniyle bu tip vinçlerin taşınma işleminde hassas mühendislik hesaplamalarının önemi daha da artıyor. Türkiye’de ilk defa Portunus gibi yerli bir mühendislik şirketinin dünya limanlarındaki deneyimleriyle gerçekleştirmeye cesaret ettiği bu proje diğer yerli mühendislik firmalarına da örnek teşkil ediyor.

Birinci vinç 72, ikinci vinç 63 günde taşınmaya hazır hale getirildi

Taşıma işlemi Portunus şirketi tarafından ilk defa, Türkiye’de sadece bir adet bulunan 27m x 92m boyutlarında barge sistemi ile gerçekleştirildi. Her biri yaklaşık bin 300 ton olan monte haldeki vinçlerin taşıma işlemi Portunus şirketinin 10 kişilik ayrı bir ekibi tarafından yapıldı.  Vinçlerin barge üzerine yükleme işlemi yaklaşık 5 saat sürerken sabitleme işlemleri ise yaklaşık 9 saat sürdü. Denizyolu ile yaklaşık 4 saatte taşınan vinçler yaklaşık 2 saatlik bir işlemle raylara indirildi. 


8 Ağustos 2014

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77