• BIST 9079.97
  • Altın 2322.905
  • Dolar 32.3205
  • Euro 34.9161
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

UND’den Bankalar Birliğine 4T Çağrısı

UND’den Bankalar Birliğine 4T Çağrısı
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Türkiye Bankalar Birliği’ne; lojistik sektörünün önemini vurgulayarak 4’üncü T olarak; ekonomiyi taşıyan Taşımacılığın da aynı kapsamda değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Suriye ve Mısır krizleri sebebiyle Ortadoğu taşımalarında, Rusya ambargosu sebebiyle Rusya ve Rusya üzerinden Orta Asya taşımalarında sorunlar yaşayan Lojistik sektörü, Krizin etkilerini değerlendirmek üzere Turizm, Tarım ve Ticaret sektörleri (3T) ile bir araya gelen ve sorunu bu sektörlerle işbirliği halinde atlatma kararını açıklayan Bankalar Birliğine çağrıda bulundu.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, Turizm, Ticaret ve Tarım sektörü temsilcileri ile bir araya gelen Bankalar Birliği Başkanı Sayın Hüseyin Aydın,  krizden etkilenen 3 sektör temsilcisinin katıldığı toplantıda, Rusya krizinin ekonomiye yansımalarına ilişkin olarak, “Herkesin kaybettiği ortamda biz kazanmayız veya bizim kazandığımız ortamda herkes kaybetmiyor. Hep birlikte sorun neyse, problem neyse imkanlarımız ölçüsünde bunları yönetebileceğimizin altını çizmek istiyorum” dedi.

Rusya’nın, Türk mallarına kapılarını kapatmasından en fazla etkilenen sektörlerden birinin de taşımacılık sektörü olduğunu belirten Nuhoğlu, “Transit geçişler için Hazar geçişi kısa sürede devreye sokularak Orta Asya taşımaları büyük ölçüde sorunsuz olarak gerçekleştirilmeye başlanmış olup Rusya sorununun çözümü konusunda beklentilerimiz iyimserdir. Özellikle Habur sınır kapısının bir ay süre ile kapanması sonucunda yaklaşık 1 milyar USD değerindeki ihracatın geçişi durmuş binlerce aracımız da kontak kapatmak zorunda kalmıştır. Geçtiğimiz hafta itibariyle Habur’da geçişlerin normale dönmesi ile bu sorun da büyük ölçüde aşılmış durumdadır” şeklinde konuştu.

“Türkiye ihracatını dış pazarlara en hızlı şartlarda ulaştırarak çok stratejik bir rol üstlenmekte”

“İçinde bulunduğu ekonomideki gelişmelere duyarsız kalmayan Bankalar Birliği Yönetimi benzer krizlerde ekonomiyi taşıyan sektörümüzü de monitörüne almalıdır” diyen Nuhoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Lojistik konusu ilk kez 10’uncu Beş Yıllık Kalkınma Planında hedefler arasında yer almış Başbakanımız tarafından açıklanan öncelikli dönüşüm programlarından biri olarak ilan edilmiş ve bu konuda Bakanlıklarımızda yoğun bir çalışma başlatılmıştır. Özellikle Uluslararası taşımacılar Türkiye ihracatını dış pazarlara en hızlı ve ekonomik şartlarda ulaştırarak çok stratejik bir rol üstlenmektedir. Dönemsel krizlerde zaman zaman sıkıntılar yaşayan sektörümüz bu konuma yaklaşık yüzde 90 oranında kendi imkanları ile ve desteksiz ulaşmıştır. 

Ülke ihracatını en rekabetçi şartlarda taşımanın yanında sektörümüz, 2014 yılında gerçekleşen 50 Milyar dolar tutarındaki hizmet ihracatında, Turizm sektörünün ardından 14.4 Milyar USD ile ekonomiye katkı sağlayan Hizmet İhracatçısı sektörler arasında 2’nci sırada gelmektedir. Sadece bu rakam bile sektörümüzün mevcut krizden etkilenen 3T ile bir bütünlük içinde dikkate alınması ve değerlendirilmesi gerektiğinin kanıtını oluşturmaktadır.”

Sektörde yaşanmakta olan Güncel krizlerin ilk dalgasını savuşturmuş, kalıcı hasarların oluşmaması için artçı etkilerle mücadele edilmeye çalışıldığını belirten Çetin Nuhoğlu, “Kamu yönetimi Lojistik sektörünü bu gözle izlemeye devam etmektedir. Bankalar Birliğimiz de Bölgesel Lojistik Merkez ve bölge ticareti için en stratejik transit güzergahı olma potansiyeli olan ülkemizde Taşımacılık sektörünü izlemeye, desteklemeye özen göstermelidir” açıklamasını yaptı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77