• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Venlo Avrupa’nın Lojistik Merkezi Olmaya Hazır

Venlo Avrupa’nın Lojistik Merkezi Olmaya Hazır
Kargo Haber olarak ziyaret ettiğimiz Hollanda’nın Venlo şehri, Avrupa’nın önemli lojistik kentlerinden biri olmaya aday.

Almanya sınırında olan şehir, nehir yoluyla Rotterdam Limanı’na bağlı. Başta gıda ve tekstil olmak üzere farklı alanlarda firmalar lojistik operasyonları için şehirde yatırım yapmaya başlamışlar.

Venlo, Hollanda’nın güney doğusundan yer alan Almanya sınırında yaklaşık 100 bin nüfuslu bir şehir. Şehrin içinden geçen Maas nehri Rotterdam Limanı’na çıkıyor. Rotterdam Limanı’na gelen konteynerler Venlo şehrine taşınıyor ve buradan Avrupa’nın bir çok noktasına ulaştırılabiliyor.

Bulunduğu coğrafi konumu sebebiyle de önemli avantajlara sahip olan Venlo’yu Kargo Haber Dergisi olarak ziyaret ettik. Şehrin lojistik alanında yaptığı ve yapmakta olduğu yatırımları yerinde inceledik. Türk yatırımcıları da bekleyen şehir, önemli bir lojistik merkezi olmaya aday.

Türkiye’ye özel ilgi

Hollanda Türklerin yoğun olarak yaşadıkları bir ülke. Venlo’da da Türkler şehir nüfusunun yüzde 3’ünü oluşturuyorlar. Hollandalılar hemen her alanda yan yana oldukları Türkler sayesinde Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ediyorlar. Son yıllarda lojistik sektöründe yaşanan gelişme dikkatlerini çekmiş ve şehirde bulunan lojistik merkezlerinden Türk firmalarını da görmek istiyorlar. Venlo Belediye Başkan Yardımcısı Stephan Satijn, Türk lojistik firmalarına yatırım için çağrıda bulundu. Satijn, Türkiye ile Venlo arasında yeni işbirlikleri sağlanması için Türk firmalarına özel imkanlar sunacaklarını belirtti.

1 milyar avro yatırım yapıldı

Stephan Satijn’in verdiği bilgilere göre şehirde şu zamana kadar lojistik altyapıları için 1 milyar avroluk yatırım yapılmış. Bu rakama ek olarak yeni demiryolu konteyner lojistik merkezi inşaatı için de 100 milyon avroluk bütçe ayrılmış. Temel aşamasında olan merkezin 2018 yılı başlarında tamamlanması hedefleniyor. Yeni terminal ile birlikte şehirde 3 adet demiryolu lojistik terminali olacak.

Venlo Avrupa’nın Lojistik Merkezi Olmaya HazırAlmanya’ya 20 km uzaklıkta bulunan Venlo, uluslararası 2 otoyolun da kavşak noktasında bulunuyor. Bu sayede karayolu ile Almanya, Fransa gibi ülkelere kısa sürede ulaşabiliyorsunuz.

Venlo lojistik merkezinin 40 kilometreye ulaşan genişliği ile Avrupa’nın en geniş limanı olan Rotterdam ile entegre şekilde planlandığını belirten Satijn, “Türkiye’nin dış ticaret için ihtiyaç duyduğu depolama ve dağıtım imkanlarımızı sunmaya talibiz. Avrupa’da faaliyet gösteren Türk şirketlerini depo yatırımı yapmaya davet ediyoruz. Türkiye ile işbirliğini artırmayı çok arzu ediyoruz. Bu konuyla ilgili olarak Hollanda Konsolosluğu ile de görüşmeler yürütüyoruz. Türkiye Avrupa’nın Ortadoğu ve Asya’ya açılan çok önemli bir kapısıdır. İşbirliği içinde olmamız kaçınılmaz. Bu noktada biz Venlo belediyesi olarak her türlü işbirliğine açığız. Türk firmaları istedikleri zaman istedikleri konuda bize ulaşabilirler. Yardımcı olabileceğimiz her konuda imkanlarımızı sunmak isteriz” dedi.

Bugüne kadar 1 milyar Euro yatırım yapılan merkezde yatırımların devam ettiğini, inşaatı süren demiryolu ve konteyner terminaline de 100 milyon Euro yatırım yapılacağı, merkezin 4 bin 500 hektar alana sahip olduğu bilgilerini veren Satijn şunları söyledi: “Venlo stratejik olarak İstanbul gibi çok önemli bir konumda. Almanya’nın sınırında, Rotterdam ve Amsterdam’a çok yakın. İstanbul nasıl Türkiye’nin lojistik yönden ana damarı ise Venlo da Hollanda’da böyledir. Devam eden yatırımlarımızla kapasitemiz de büyüyor. Rotterdam limanı bizi en önemli stratejik dağıtım merkezi olarak belirledi. Şimdiden Canon, Océ, Vistaprint, Office Depot, Prologis, Goodman, Arrow Electronics, Michael Kors, Group Heylen (Tommy Hilfiger /Calvin Klein) gibi dünyanın en önde gelen firmalarıyla çalışıyoruz. Venlo’nun stratejik konumunun yanı sıra gümrük işlerinde kolaylık ve indirim sağlıyoruz. Yatırımcıya istedikleri her konuda danışmanlık sunan özel bir ekibimiz var. Buraya yatırım yapan Türk firmaları Hollandalı ve yabancı firmalarla işbirliği ve know how alışverişinde bulunma imkanı yakalayacak. Avrupa’nın yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Tayvan’dan yatırımcılar da bölgeye ilgi gösteriyorlar.”

Demiryolu ve karayolu için çok gelişmiş bağlantıları ve altyapıları olduklarını vurgulayan Satijn’in verdiği bilgilere göre; şu an Venlo’da 2 tane demiryolu terminali var. Üçüncü terminalin ise yapımı sürüyor. Şu anki kapasite 175 bin TEU, bu rakamın 2030’da 500 bin TEU’ya çıkartılması için çalışmalar sürüyor. Rotterdam’a haftada 25 tren seferi, 2 tane çok hareketli mavna terminali var. Rotterdam’a haftalık olarak 16 gemi seferi yapılıyor. Şehirden geçen 2 önemli karayolu bulunuyor. Bir günde yaklaşık 25 bin TIR bölgeden geçiyor.

Çevreci lojistik merkezi

Venlo Avrupa’nın Lojistik Merkezi Olmaya Hazır

1960’lı yıllarda sadece bir evin bulunduğu bir bölgeye tırların park etmesiyle başlayan lojistik yatırımlar bugün dünyaca ünlü bir çok firmanın devasa yatırımlar yaptığı bir projeye dönüşmüş. Bölgede sadece depolar değil, başta tekstil olmak üzere bazı firmaların paketleme, montaj işlemlerini yaptıkları dağıtım merkezleri de bulunuyor. Örneğin moda devi Michael Kors, Çin’den ve diğer Uzak Doğu ülkelerinden Rotterdam Limanı’na getirdiği ürünlerini yapmakta olduğu lojistik merkezinde satışa hazır hale getirdikten sonra tüm Avrupa’ya dağıtacağı özel bir tesis inşa ediyor.

UPS, DB Schenker, DSV, Vista Print, Arrow Electronics, Tommy Hilfiger bölgede yatırım yapan firmalardan bazıları. Lojistik merkez talep geldikçe genişliyor. Olası büyüme tahminlerine göre altyapı çalışmaları şimdiden başlamış. Bölgenin diğer dikkat çeken özelliği ise, çevreci değerlerin ön planda olması. Lojistik tesislerin aralarında su yolları, gezi parkları gibi sosyal tesisler yapılıyor. Yeni yapılan bir çok binanın çatıları güneş enerjisi panelleri ile kaplanıyor.

Rotterdam’ın Avrupa’ya açılan partneri

Trade Port North Venlo B.V., bölgedeki lojistik alanların organizasyonunu gerçekleştiren kurum. Kurumun müşteri ilişkileri sorumlusu Peter Titulaer, bölgenin yapılanmasını ve hedeflerini anlattı. Rotterdam şehri ile çok yakın ilişkileri olduğunu anlatan Titulaer, Venlo’nun farklı 8 kez lojistik açısından en iyi konumda olan şehirlerden biri olarak seçildiğini hatırlatarak şunları söyledi; “Stratejik konumumuz heyecan verici. 500 kilometrelik bir alanı kapsayan bölgeden 160 milyon kişiye ulaşabilirsiniz. Venlo Belediye’si de kentin bu konumunu koruması için sürekli olarak gerekli yatırımları yapıyor. Roterdam şehri de Venlo’yu çok önemli bir ortak olarak görüyor. İki belediye arasında karşılıklı çalışmalar yapılıyor. Büyük lojistik şirketlerinin ana merkezleri de Venlo’ya yakın konumdalar. Çin’den ithal edilen ürünlerin Rotterdam ve Antwerp Limanı’na ulaşıyor. Limanlardan da Venlo ile iç su yollarıyla Venlo’ya ulaşıyor. Venlo’daki dağıtım merkezlerinden de diğer ülkelere aktarılıyor.

Colliers International araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre; Venlo en çok tüketiciye ulaşma olanağı sunan şehirlerden biri olarak gösteriliyor. Buradaki masraflar da Amsterdam ve Roterdam’a göre daha düşük. Bölgemizde gıda lojistiği yapan firmaların ağırlığı var ancak son dönemde tekstil, moda markalarının da yatırım atağı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca otomotiv gibi alanlarda da yeni yatırımlar bekliyoruz.”

Modern Hal: Fresh Park

Venlo’nun bir diğer övünç kaynağı ile Fresh Park soğuk zincir lojistik merkezi. Çiftçi kooperatiflerinin devletten toprak satın alarak kurdukları bu özel bölge 130 hektardan oluşuyor. Yaklaşık 100 firma ağırlıklı olarak sebze-meyve depo-lojistik alanında faaliyet gösteriyor. Hijyen ve güvenlik standartlarının olabildiğince yüksek tutulduğu bölgede boş arsalar ya da devredilmekte olan tesisler bulmak mümkün. Faaliyet gösteren firmalar bölgedeki market gibi perakende noktalarına hizmet verdikleri gibi isteyen herkes cash-carry sisteminde buraya gelip alışveriş yapabiliyor.

Fresh Park’a Türkiye’den de sebze ve meyve geliyor. Bu sebeple de bölge insanı Türkiye’yi daha yakından tanıyor. Fakat Fresh Park’te Türklere olan olumlu bakış açısının altında burada faaliyet gösteren bir Türk firmasının olması yatıyor. Ercüment Saka ve Hüseyin Culdur isimli 2 yatırımcı yıllar önce buraya gelmişler. Sektörde çalışarak tecrübe kazandıktan sonra küçük çaplı ticarete başlayarak Enes B.V. adında şirket kurmuşlar. Dürüst ve çalışkan 2 ortak, zamanla işleri büyüterek Hollanda’nın önemli market zincirlerine sebze-meyve tedarik eden bir firmanın sahibi olmuşlar. Personelin önemli bir kısmı da Türklerden oluşuyor.

Venlo Fresh Park, Venlo’da 90’a yakın sebze, meyve ve gıda işi yapan şirketin faaliyet gösterdiği bir yer. Venlo Fresh Park İş Geliştirme Bölümü Sorumlusu Jan Vorstermans ise şu bilgileri paylaştı; “Bizler burada sebze üreticileri kooperatifiyiz. Yaklaşık 270 sebze üreticisinden oluşan bir kooperatif. Bizler bütün bu sahanın sahibiyiz. Kooperatifimiz yaklaşık 100 yıldır faaliyet gösteriyor. Kooperatifimizin hisse sahibi yoktur. Bütün kaynaklar, kooperatifin bütçesinde toplanıyor. Bir sebze üreticisi kooperatifimize katılıp üye olabilir. Bir kaç sene sonra isterse de çıkabilir. Sebze üreticileri kooperatifi olarak çalışmalarımızı yürütürken 1950’lerde zaten gerekli yatırımlara yönelmiştik. 70 hektarlık alan süreç içerisinde gıda dağıtım altyapısına uygun hale getirildi. Tüm sebze üreticilerini biraraya getirirsek, müşterilerimizi de kendimize bağlarız düşüncesinden yola çıktık. 270 sebze üreticinden oluşan kooperatifimizin faaliyetleri kapsamında, dünyanın değişik ülkelerinden gelen sebze ve meyveler Venlo Fresh Park’taki depolarda toplanıyor ve buradan ağırlıklı olarak Almanya olmak üzere, Avrupa’nın diğer ülkelerine dağıtımı gerçekleştiriliyor.”

Yengeden dolayı Türkiye’ye özel ilgi

Venlo Belediye Başkanı Antoine Scholten ve eşi Meral Gözükeleş

Venlo’nun lojistik alanındaki Türkiye ilişkilerinin yanı sıra özel bir sebepten de Türkiye’ye yakınlığı var. Venlo Belediye Başkanı Antoine Scholten, bir Türk ile evli. Başkanın Türk eşi Meral Gözükeleş, kendisi küçük yaşlarda iken Hollanda’ya göç eden gurbetçi bir ailenin kızı. Şehrin polis merkezinde polis memuru olarak görev yapan Meral Hanım, başta eşi olmak üzere Venlo halkına ve Hollandalılara Türkiye’yi anlatmaya, sevdirmeye çalışan bir temsilcimiz aynı zamanda. Herkesin sevip saygı duyduğu Meral Gözükeleş, şehrin Türk firmalarına sonsuz fırsatlar sunduğu belirterek tüm yatırımcıları bölgeye davet ediyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77