Bosch’tan Bursa’ya 850 Milyon TL Yatırım

Bosch, Bursa'daki otomotiv sistemleri fabrikasına 2013-2015 yılları arasında 850 milyon TL yatırım yapacak.

Bosch, Bursa'daki otomotiv sistemleri fabrikasına 2013-2015 yılları arasında 850 milyon TL yatırım yapacak.


Bosch, Bursa’da yer alan yeni üretim tesisinin açılışını Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla 20 Haziran günü gerçekleştirdi. Dünyanın önde gelen teknoloji ve hizmet sağlayıcısı Bosch, 2015'e kadar yeni tesisine 850 milyon TL yatırım yapacak ve bu yılın sonuna kadar yaklaşık 500 kişiye yeni iş imkanı sağlayacak.

Tesisin açılış töreninde konuşan Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young,  “Bu yatırım, Bosch’un kaliteye ve birlikte çalışmaya verdiği önemi defalarca kanıtlamış olan Bursa’daki tesislerine güveninin altını çiziyor” açıklamasını yaptı.

Young, “Bosch Grubu’nun dünya çapındaki operasyonlarına baktığımızda Türkiye önemli bir üretim ve ihracat bölgesidir. 2013 yılındaki ihracat rakamımız 1 milyar Avroyu geçmiş durumda ve Türkiye’deki olumlu gelişmemizi sürdüreceğimizden eminiz. Türkiye’nin yıllık ihracatının yüzde 1’i Bosch tarafından sağlanıyor ve ülkemiz giderek daha cazip bir Ar-Ge merkezi haline geliyor” diye konuştu.

Bosch Grubu, Bursa Dizel Sistemleri Fabrikası’nda, common-rail dizel enjektörlerde 2 bin bar püskürtme basıncına sahip ve Euro 6 normlarına uygun olan CRI2-20 enjektörlerin seri üretimine 2013 yılında başladı. Bursa’da üretilen CRI2-20 enjektörleri, 2014 yılının başında Avrupa’da kabul edilen Euro 6 emisyon standartlarını karşılıyor. Bu standartlar 2016’dan itibaren Türkiye’de de uygulanacak.

Bosch San. ve Tic. AŞ. Teknik Genel Müdürü Marc Weller ise yaptığı konuşmada, “Bu yatırım sayesinde üretimi, Avrupa’nın önde gelen otomotiv üreticilerine kadar genişletebildiğimiz için gurur duyuyoruz. Bugün Avrupa’da her dört dizel araçtan birinde kullanılan enjektör Bursa’da üretiliyor” dedi.

Marc Weller sözlerine şöyle devam etti: “CRI2-20 enjektörü, 2 bin barlık yüksek püskürtme basıncıyla yakıtın atomizasyonunun iyileştirilmesini sağlayarak yanma verimliliğini artırıyor, emisyon ve yakıt tüketimini azaltıyor. Böylece dizel motorlar benzinli motorlara göre yüzde 25 daha az yakıt tüketirken yüzde 15 oranında daha az co2 salınımı gerçekleştiriyor. Yine dizel motor, aynı beygir gücündeki benzinli motora göre yüzde 40 daha fazla tork üretiyor. Binek otomobiller ve hafif ticari araçlarda da 3 ila 8 silindir motorlara özel olarak geliştirilen CRI2-20 enjektörlerinin kullanılmasını öneriyoruz.”

Son 10 yılda ciro ve çalışan sayısı ikiye katlandı



Bosch’un Bursa cirosu geçtiğimiz 10 yılda iki katından fazla arttı. Aynı dönemde çalışan sayısı da nerdeyse iki katına çıkarak 3 binden 5 bin 500’e yükseldi. Bosch  San. ve Tic.  AŞ. Ticari Genel Müdürü Dieter Wohlfarth da, “Bursa fabrikası 1973’te kurulduğundan bu yana birkaç kere genişletildi. Bu gelişme, fabrikamızın Bosch’un global üretim ağındaki önemini gösteriyor” dedi.

Wohlfarth, “Bursa, üretim kalitesiyle oldukça ünlü bir tesis.  Bunun bir göstergesi olarak Avrupa Kalite Yönetimi Federasyonu (EFQM) tarafından verilen ‘Avrupa Kalite Büyük Ödülü’ nü iki kez kazandık” diye konuştu.

Yeni üretim tesisi 6 bin metrekare alana sahip bulunuyor. Bosch’un Bursa’daki tesislerinde aynı zamanda otomotiv sektörü için benzinli sistemler, tahrik ve kontrol sistemleri için üretim, Fren Sistemleri üretimi ve Dizel Sistemleri Ar-Ge Merkezi bulunuyor. Bosch, Bursa’da toplam 315 bin metrekarede, 7 ayrı binada üretim yapıyor.

Türkiye’deki 3 Ar-Ge merkeziyle dünya çapındaki gelişmelere öncülük eden, Amerika’dan Japonya’ya kadar 13 ülkeye AR-GE ihraç eden Bosch Türkiye, son üç yılda Ar-Ge’ye 70 milyon Avro harcadı. Bosch Türkiye, 3 Ar-Ge merkezinde 330’dan fazla çalışanıyla sadece 2013 yılında 75 adet patent başvurusunda bulundu.


23 Haziran 2014

Mercedes-Benz Türk Kamyon Satış Bayileriyle Buluştu
Ekol Lojistik Enerjisini Güneş’ten Alıyor
Grimaldi Grubu Trieste-Ambarlı RO-RO Hattını Genişletiyor
Hareket Heavy Lift Awards’da İnovasyon Ödülü Aldı
Gümüş Uluslararası Nakliyat’ın Tercihi Tırsan Oldu