Demiryolu Yatırım Payı 2023 Yılında Yüzde 63’e Ulaşacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Demiryollarının Yatırımdaki payını yüzde 33’ten yüzde 48’ çıkardıklarını belirterek, demiryolu yatırım payını 2023 yılında yüzde 63’e yükselteceklerini söyledi.

Demiryol-İş Sendikası İstişare Toplantısı, Bolu'nun Abant Tabiat Parkı’nda bulunan otelde yapıldı. Toplantıya Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş, sendika temsilcileri ve daire müdürleri katıldı. Bakan Karaismailoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, “Pandemi sürecinde, demiryolu taşımacılığının öneminin bir kez daha ortaya çıktığına, demir yoluna rağbetin arttığına şahit oluyoruz. Ülkemiz, bugün küresel bir lojistik süper güç olma hedefiyle Avrupa ve Çin arasında orta koridorda söz sahibi olma hedefine yaklaşmaktadır. Bu hedefler doğrultusunda hükümetlerimiz döneminde ülkemizde ulaştırma ve haberleşme yatırımları içinde demiryollarımıza 271 milyar lira yatırım yaptık” dedi.

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 2003 yılında 10 bin 959 kilometre olan demiryolu hat uzunluğunun tamamının yenilendiğini ve 13 bin 22 kilometreye çıkarıldığına dikkati çekti ve yapılan yatırımlar hakkında şu bilgileri verdi: “Sinyalli demiryolu hat uzunluğunu yüzde 183 oranında artırdık. Elektrikli demiryolu hat uzunluğumuzu ise yüzde 188 oranında arttırdık. Konvansiyonel hat uzunluğumuzu 11 bin 590 kilometreye ulaştırdık. İstanbul-Eskişehir-Ankara-Konya Yüksek Hızlı Trenlerinden sonra; saatte 200 kilometre hız yapabilen Konya-Karaman Hızlı Tren hattını hizmete açtık. Ülkemizi, bugün dünyada 8’inci, Avrupa’da da 6’ıncı YHT işleticisi ülkesi yaptık. Marmaray’ı hizmete açtık. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattını açarak Asya’dan Avrupa’ya kesintisiz demiryolu bağlantısı sağladık. 2020 yılında 34,5 milyon tonluk yük taşıma miktarı, 2021 yılı sonu itibariyle 38 milyon tona ulaştı. 2003 yılında demiryollarının yüzde 33 olan yatırımdaki payını yüzde 48’e çıktı. Demiryolu yatırım payını 2023 yılında yüzde 63’e yükselteceğiz.”

Lojistik merkezi kapasitesi 13,6 milyon tona ulaştı

Demiryolu yük taşımacılığında lojistik merkezlerinin önemine dikkati çeken Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Mersin (Yenice) ve Konya (Kayacık) Lojistik Merkezlerinin yanında 2021 yılında Kars Lojistik Merkezi’nin de yapımını tamamlayarak hizmete açıldığını söyledi. Böylece işletmecilik yapılan lojistik merkez sayısının 12’ye, kapasitesinin de 13,6 milyon tona ulaştığına vurgu yapan Karaismailoğlu, Lojistik Merkezlerinden 2021 yılında 4,4 milyon ton taşıma gerçekleştirildiğini aktardı. “Özellikle uluslararası taşımalarımızdan Bakü-Tiflis-Kars hattında yapılan taşımalarda yüzde 91 artış kaydettik” ifadelerini kullanan Karaismailoğlu, İran hattında yapılan taşımalarda yüzde 66, Avrupa hattındaki taşımalarda yüzde 25 artış gerçekleştirildiğini belirtti.

Kent içi raylı sistem hatlarında çalışacak araç imalatındaki yerlilik oranını 2023’te yüzde 80’e ulaştırmayı hedeflediklerini kaydeden Karaismailoğlu, “Şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığının yanında kent içi raylı sistemlerde de dünya çapında projeleri hizmete aldık. 29 Ekim 2013’te hizmete açtığımız Marmaray’dan bugüne kadar 600 milyon yolcu geçti. Ayrıca kent içi raylı sistem hatlarımızda çalışacak araç imalatındaki yerlilik oranımız yüzde 60’tır. Bu oranı, 2023’te yüzde 80’e ulaştırmayı hedefliyoruz. Milli Hızlı Tren Seti Projesi tasarım çalışmaları 2022 yılı içerisinde tamamlanarak, ana komponentlerinin tedarikine başlanacak. Hedefimiz E5000 Projesi ile Elektrikli Ana Hat Lokomotif imalatında tasarım kabiliyeti kazanılması ve yerlilik oranının yüzde 60'a yükseltilmesidir. Böylece ülkemizin bu alanda dışa bağımlılığını azaltacağız” diye konuştu.

Akıllı demiryolu ulaşım sistemlerini kuruyoruz

Demiryollarındaki konvansiyonel hatların yenilemesini tamamladıklarını da ifade eden Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle sürdürdü: “Yeni hat ve yüksek hızlı tren işletmelerinde çevre hassasiyetine maksimum önem veriyoruz. Demiryollarında, etkinlik, verimlilik, hareketliliği artırırken, çevreye verilen zararın da azaltılması için çalışıyoruz. Bu amaçla, ‘Akıllı Demiryolu Ulaşım Sistemleri’ni kuruyoruz. Demiryollarında, yenilenebilir enerji kaynakları ile güçlü bir enerji altyapısının oluşturulmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu doğrultuda, ‘Enerji Yönetimi ve İklim Değişikliği Eylem Planı’nın hazırlanması çalışmalarına başladık. Eylem planında üç ana tema belirledik; ‘Demiryolunda yeşil ulaşım’, ‘Sıfır karbonlu gelecek’  ve ‘Güvenilir enerji arzı’… 4-10 yıllık orta vadede demiryollarında tükettiğimiz enerjinin yüzde 35’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacağız. Emniyetli, güvenli, hızlı, çevre dostu bir şekilde, demiryollarını çok daha iyi noktalara ulaştıracağız.”

Scania, SUPER Modeliyle ‘Yeşil Kamyon’ Ödülünü Kazandı
Yelken Takımının Lojistik Sponsoru Arkas Line Oldu
Scania Eğitim Laboratuvarı Konya'da Açıldı
Renault Trucks Yeni Modelleri İle Türkiye Turuna Çıkıyor
Iveco Group’un Yeni CEO’su Olof Persson Oldu
TruKKer Avrupa'da Hizmet Ağını Genişletmeyi Hedefliyor