Durmazlar İpek Böceği Aracı Innotrans’ta Büyük İlgi Gördü

Durmazlar Holding, dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Durmaray markası ile 55 ülkeden 2 bin 500 firmanın yer aldığı Avrupa’nın en büyük raylı sistemler fuarı Innotrans’ta yerini aldı.

Durmazlar Holding, dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Durmaray markası ile 55 ülkeden 2 bin 500 firmanın yer aldığı Avrupa’nın en büyük raylı sistemler fuarı Innotrans’ta yerini aldı.


Türkiye’nin ilk yerli raylı sistem aracı İpekböceği’ni üreten Durmazlar, 23-26 Eylül tarihlerinde Almanya’nın Berlin kentinde gerçekleştirilen Innotrans 2014 Fuarı’nda yeni metro aracı Green City modelinin dünya prömiyerini gerçekleştirdi. İki yılda bir gerçekleştirilen ve bu yıl 12’ncisi düzenlenen fuarda, tamamen yeni metro aracı Greencity’nin de dünya lansmanın gerçekleştirildi.

Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Böyle uluslararası bir fuarda, rekabetin çok ağır şartlarda olduğu bir sektörde Türkiye’den ve Bursa’dan iki farklı aracımızla yer almaktan şahsım ve ülkemiz adına çok gurur duyuyorum” dedi.

Türkiye’de otomotiv sektörü nedeniyle halihazırda bir üretim altyapısının var olduğunu hatırlatan Durmaz, “2023 yılı hedeflerinde yer alan 500 milyar dolar ihracat ve cari açığı kapatmak hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamak için kendilerinin raylı sistemler pazarını hedeflediklerini belirtti.

Hüseyin Durmaz, “İleriye dönük çok işimizin olduğuna, yan sanayimizin Sakarya’da Antep’te Bursa’da Eskişehir’de Ankara’da büyüyerek Türkiye’nin birer ihracatçısı ve neferi olacağına inanıyorum. Hep birlikte bu yollarda daha çok yol kat edeceğiz ve Türkiye’nin adını hızlı trende de duyuracağız. Dünyanın her ülkesinden toplu taşımacılığa önem veren belediyeler, firmalar, üreticiler ve alıcılar Innotrans’ta buluştu. Bu yatırımlarımız, en kısa sürede ülkemize ihracat olarak dönecek” dedi.

Tasarım Durmazlar Ar-Ge merkezi tarafından yapılıyor

Durmazlar Raylı Sistemler Genel Müdürü Ahmet Civan ise, Durmazlar Ar-Ge Merkezi’nin Türkiye Makine Sektörü’nde kurulan ilk Ar-Ge merkezi olduğuna dikkat çekti. Ar-Ge merkezinin bu gücü sayesinde raylı sistem araç tasarımında başarıya ulaşıldığını belirten Civan, “Ar-Ge merkezimizde 75 mühendisimiz çalışıyor. Yazılım konusunda makine sektöründe uzun yıllarda oluşan bilgi birikimimiz var ve bu bilgi birikimini raylı sistem araçlarının yazılımı konusunda da geliştirerek know-how oluşturduk ve oluşturmaya devam ediyoruz. Bugün geldiğimiz noktada üretimimizin yanı sıra son 5 yılda geliştirdiğimiz 3 yeni model sayesinde araç ana kontrol yazılımı, analiz, mekanik ve gövde tasarımı ile araç homologasyon testlerinde önemli bir know-how oluşturduk” diye konuştu.


2 Ekim 2014

Scania, SUPER Modeliyle ‘Yeşil Kamyon’ Ödülünü Kazandı
Yelken Takımının Lojistik Sponsoru Arkas Line Oldu
Scania Eğitim Laboratuvarı Konya'da Açıldı
Renault Trucks Yeni Modelleri İle Türkiye Turuna Çıkıyor
Iveco Group’un Yeni CEO’su Olof Persson Oldu