Elektrikli Güçlü Forkliftler ve Akıllı Sistemler Geleceğe Damgasını Vuracak

Dünyada teknolojinin kazandığı hız baş döndürücü bir hale gelirken, lojistik sektörü de bu gelişmelerden üzerine düşen payı fazlasıyla alıyor.


Dünyada teknolojinin kazandığı hız baş döndürücü bir hale gelirken, lojistik sektörü de bu gelişmelerden üzerine düşen payı fazlasıyla alıyor. Genelde taşımacılık ve otomotiv teknolojileri üzerinde şahit olduğumuz bu yenilikler depo ve elleçleme merkezlerinde de yoğun bir şekilde kendini gösteriyor. Verimlilik ve çevre hassasiyetleri üzerinde gelişen intralojistik teknolojilerde görülen akıllı uygulamalar ise geleceğin lojistik operasyonları ile ilgili güçlü ipuçları veriyor.

 

Jungheinrich yeni modellerini tanıtacak

Hamburg merkezli Jungheinrich, CEMAT’ta önemli yeniliklerini tanıtacak. CEMAT lansman organizasyonu içinde yer alan ve 2014’te 60’ıncı yılını kutlayan firma zor çalışma koşulları için içten yanmalı istif makinelerini, üç yeni forklift modelini ve depo ve fabrika alanında kullanılan denge ağırlıklı forkliftlerini tanıtacak.

Yeni kapasitesi ve sağlamlığı artırılmış modellerini tanıtacak olan Jungheinrich görüş açısı yükseltilmiş, daha az yakıt tüketen araçların yanı sıra ISM Online isimli filo yönetim sistemiyle forklift gibi araçlardan oluşan filo verimliliğinin artırılmasını hedefliyor.

 

Kalmar elektrikli modelleriyle ağır yüklere talip


Cargotec  Grubu’nun bir parçası olan Kalmar, CEMAT Fuarı’nda yeni G-jenerasyon elektrikli forklifti tanıtacak. Yetkililerden aldığımız bilgilere göre 5-9 ton arası denge ağırlıklı forklift pazarına girecek olan model, sahip olma maliyetini düşürürken, güvenlik ve çevresel performansıyla dikkat çekecek. G-jenerasyonu konsepti Kalmar’ın DCG90-180 forklifti ve DRG450 reachstacker üzerinde gerçekleştirildi. Kalmar’ın EGO kabinini de yansıtacak olan elektrikli forklift ergonomiklik ve görüş kabiliyetiyle de dikkat çekecek.

 

Akıllı depolarda Still devrimi


CEMAT’ta en dikkat çekici stantlardan birinin Still standı olacağı şüphesiz. Özellikle depolarda veya üretim tedarikinde bölüm bölüm veya tamamen otomasyona geçiş trendinin önemli örnekleri Still standında sergilenecek. Basın organizasyonunda görüştüğümüz yetkililer daha önce başlanan akıllı araç ve uygulamalarla ilgili bilgi verdiler. iGo ismini verdiği ürün programıyla akıllı teknolojiye sahip çözüm ve sistemlerini fuarda sergileyecek olan Still, demografik şartlara uygun olarak lojistiğin değişen ihtiyaçlarına yanıt vermeyi hedefliyor. Akıllı otomasyon sistemlerinin kombinasyonu ve adaptasyonuyla yatay veya dikey operasyonlarda navigasyon ve lazer sistemler sayesinde forklift gibi endüstriyel araçlar bütün sistemle entegre halde çalışabiliyor.


Still’in en son teknolojisi olan iGoEasy, hızlı ve maliyet verimli bir şekilde elleçlemem süreçlerine uygulanabiliyor. IFOY ödüllerinin de güçlü adaylarından olan AGV isimli araç iPad kontrol cihazı sürücüsüz olarak kullanılabiliyor.


Yarı otomatik iGoRemote sistemi ise uzaktan kumandalı olarak özellikle sipariş seçme aracı olan CX 20 tipi veya CX-T çekme aracıyla sunuluyor. Kullanıcının beline veya koluna taktığı kumanda aleti, bir radyo alıcısı ve araç üstünde çalışanı koruyan bir cihaz sayesinde çalışan sistemde araç çalışanın yanında raflara paralel olarak sürücüsüz hareket ediyor ve manuel araçlara göre yüzde 30’a ulaşan zaman tasarrufu sağlıyor.

 

Hyundai’den farklı ihtiyaçlara farklı yakıt tipli forkliftler


CEMAT 2014’te yer alacak olan Koreli Hyundai Heavy Industries, elektrikli, gazlı ve dizel motorlara sahip yeni ürünlerini iki farklı stantta sergileyecek. 1,5 ton ve 16 ton kapasiteli dört yeni dizel forkliftin yanı sıra 3 gazla çalışan modelini ve 1-5 ton arası kapasiteye sahip yeni Hyundai elektrikli forkliftlerini de ilk defa sergileyecek.


Bütün elektrikli forkliftler hem hareket hem de kaldırmada evrensel AC teknolojisini kullanıyor. Grammer koltuklarla donatılan bu araçlar LCD kontrol panelleri standart olarak sunulacak. Veri, performans değerleri ve batarya seviyesinin izlenebileceği LCD ekranın yanı sıra bakım gerektirmeyen birden fazla diskli frenler kullanılmış. 2,2-3,5 ton arası bütün elektrikli Hyundai forkliftlerde elektrikli park freni, operatörün koltuktan kalkmasıyla devreye girerek iş güvenliğine de katkıda bulunuyor.


Ağır iş forklifti olarak 18 tonluk 180D-9 modelini de geliştiren Hyundai Heavy Industries, farklı iş kollarına hitap eden geniş ürün gamını fuarda sergileyecek.

 

Kardex Remstar’la verimli depolama


Otomatik depolama ve tahsis sitemlerinde dünyanın önde gelen üreticilerinden Kardex Remstar da CEMAT Fuarı’nda yer alan önemli isimler arasında yer alıyor. Intralojistik ve üretim sektörlerine yönelik konseptini tanıtacak olan Kardex, Shuttle XP 1000 ismini verdiği konseptiyle her tabla için 1000 kilogramlık kapasiteye sahip yeni depolama liftiyle ilk defa sektörün karşısına çıkacak.  

Geleneksel palet depolama sisteminin raflarda yarattığı önemli ölçülerdeki kapladığı alan ve hareket ettirilmesindeki çok unsurlu yapı Shuttle XP 1000 ile çok daha verimli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Örneğin 50 Euro paletlik bir yük içim 450 metrekare alan gerekirken Shuttle ile bu alan 16 metrekareye düşüyor.

 

Tam otomatik konteyner boşaltmasında Copal imzası


Merkezi Hollanda’da bulunan Copal Development, konteynerlerin fiziksel bir güç kullanılmadan boşaltılmasına yönelik ürününü CEMAT’ta tanıtacak. Karton kutularla yüklü konteynerlerin yanı sıra plastik ve bez çuvalların da boşaltılmasını sağlayan sistem zaman ve maliyette önemli avantajlar sağlıyor. Özel olarak hazırlanmış bir kurulumla fuar ziyaretçilerine tanıtılacak olan sistem, tam otomatik olarak kutuların ölçüsüne göre en yüksek hız modunda saatte 3 bin 600 kutuyu boşaltma kapasitesine sahip olacak.


Tek bir operatörle ve iki joystick’le kontrol edilen sistem değiştirilebilir kavrayıcılarla farklı ürün gruplarını boşaltılması gerçekleştirilebiliyor. Değişik ölçülerdeki kutular için Multigripper kavrayıcılar, çuvalla taşınan ürünler için Spidergripper, vakumla kavramayı sağlayan Topgripper kavrayıcılar sistemi daha verimli hale getiriyor.

 

Yük akışında Schmalz’la kollar yorulmayacak

 

Intralojistik uygulamalarda önemi gün geçtikçe arkan sistemlerden bir tanesi de vakumlu kaldırma ekipmanları. Çok yönlü yeni intralojistik ürünlerini sergileyecek olan Schmalz, kullanımı kolay enerji sarfiyatı düşük ürünlerini sergileyecek.

 

Malzeme akışını kolaylaştırarak çalışanların yükünü hafifletecek olan sistemler arasında yer alan JumboFlex 50 şirketin bu alandaki ürün yelpazesini tamamlayacak. Daha önce tanıtılan farklı kapasitedeki modellerin yanı sıra 50 kilograma kadar kaldırma kapasitesi bulunan JumboFlex 50 esnek çalışmasıyla dikkat çekiyor.

 

Hörman’da yük kapıdan girerken kayda geçiyor

 

Endüstriyel kapı ve yükleme teknolojileri üreticisi Hörman, CEMAT Fuarı’nda lojistik sektörüne yönelik akıllı çözümlerini tanıtacak.

 

67 milimetre kalınlığındaki kapıların termal izolazyon seviyesi de yüzde 55’ kadar artırılmış yeni kapı programını da tanıtacak olan Hörman yetkilileri bu sistemlerin özellikle gıda ve soğuk zincir lojistiğine uygun olduğunu söylediler. Kamyon ve treylerlerden farklı yüksekliklere sahip araçların van tipi yüklenip boşaltılması için seviyeyi ayarlayan yeni sistemini de tanıtacak olan Hörman’ın özel platformunda yer alan ve RFID teknolojisiyle de yükleme/boşaltma sırasında otomatik olarak veri aktarımı yapılabilecek. Daha önce bir çalışan tarafında gerçekleştirilen bu işlem için çalışana gerek kalmayacak.

 

Yeni ürünler her alanda kendini gösteriyor

 

Fuar öncesi düzenlenen CEMAT lansmanına ZF, Egemin, Iwis, Grammer, Continental, Vitronic, Solideal gibi önemli sistem üreticileri veya forklift üreticilerinin tedarikçileri de katıldı. Depolama ve elleçleme alanındaki önemli teknolojik gelişimlere paralel olarak ürünlerini geliştiren markalar da fuarda yeni ürünleriyle ziyaretçilerini ağırlayacaklar.


21 Nisan 2014

Scania Eğitim Laboratuvarı Konya'da Açıldı
Renault Trucks Yeni Modelleri İle Türkiye Turuna Çıkıyor
Iveco Group’un Yeni CEO’su Olof Persson Oldu
TruKKer Avrupa'da Hizmet Ağını Genişletmeyi Hedefliyor
Otokar, Atlas Kamyon Ailesine İki Yeni Model Ekledi