IAA, InnoTrans ve Daha Fazlası...

Araçların tasarımları, üretim teknolojileri ve donanımlarını sergilemek bir ticari araç fuarı için olağan yöntemdir.

Bilginin göz önünde bulunduğu, bilgiye ulaşmanın artık iyice kolaylaştığı günümüzde aynı alanlarda giderek benzeşen ürünler görmek de normal olan bir durum. Farklılıkların ayrıntılarda gizlendiği yüksek teknolojili ekipmanların üretim süreçlerinde, yol ayrımlarını oluşturan temel etmen ise amaçlarda saklı.  Hannover’de IAA, Berlin’de InnoTrans, taşımacılık ve lojistik altyapısının farklı kesimlerini buluşturdu. Neredeyse ticari araçların kabesi konumundaki IAA Hannover Uluslararası Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı, geleceğin araçlarına projeksiyon tutarken, satın almacılara da yol gösterdi.

Evet, hepsi ticari araç... IAA özelinde çoğunluğu eşya taşımak, kalan kısmı da insan taşımak amacıyla üretilmişler. Fakat aynı sınıftaki aracın hangi tür yüke göre üretildiği veya hangi amaçlarla tasarlandığını bizzat yüklü araçlarla sergilemişler. Fuarın temel karakterinde elektrikli araçlar dahil daha çevreci, yakıt tüketiminde alabildiğine cimri, en üst düzeyde yükleme kapasitesine sahip ve bir o kadar da yüke odaklı tasarlanmış ve üretilmiş ticari taşıtların sergilenmesi vardı. Bunu başaran organizatörler, IAA ziyaretçilerinin ufkunu açtı.

Türkiye’den özellikle kasa üreticileri ve batılı üreticilere tedarik sağlayan yan sanayiciler fuarda kendilerini başarılı bir şekilde temsil etme gayretindeydi. Firmaların tek tek elde ettikleri kazanımlar kadar sektöre ve ülkeye yönelik toplam fayda, sorgulamaların ötesine geçti. Satışlar, iş bağlantıları bir yana Türk üreticilerin ve yarattıkları markaların imajı daha bir güçlendi, marka değeri biraz daha arttı.

Aysberg yayınları da IAA’da 4 kişilik bir ekiple çalıştı. Aynı zamanda da Berlin’de Ulaşım Teknolojisi Fuarı InnoTrans vardı. Türkiye’den kamu ve özel sektörden yaklaşık 30 firmanın katıldığı fuarda, yerli üreticiler hem gördüler hem görüldüler... Türkiye’nin demiryollarına yönelik yoğunluklu altyapı yatırımları kararı ve açıklanan bütçeler, bu alana yönelik üretim yapanların iştahını kabartıyor. Bu da fuar ile Türkiye ve Türk firmalarının ilişkisini daha bir geliştiriyor.

İstanbul’da ise logitrans, çok yakında taşımacılık ve lojistik dünyasının farklı kesimlerini buluşturacak. Özellikle ticari araçları izlerken gördüm ki; medeniyetin gelişme ortamı olan kentler ve kentlerin lojistiği, ürüne damgasını vurmuş. Farklı coğrafyalara göre değişmekle birlikte dünya nüfusunun çoğunluğunun kentlerde yaşadığı günümüzde, kentlerin içinde bulunduğu karmaşa ve dinamizmi kucaklayacak çözümler gerekiyor. İşte ticari araç endüstrisi bunu özümsemiş olacak ki hemen her markanın hafif ticari araçları, kentlerin kılcal damarlarında dinamizmini koruyarak hareket etmeye odaklanmış. İşte logitrans, bu araçların alıcı ve kullanıcılarını buluşturuyor. Üzerinde konuşması göreceli olarak daha olanaklı fiziki ürünler yerine, bu ürünlerin felsefi olarak ele alındığı bir fuar ortamı sunan logitrans, aynı zamanda araçların asıl kullanıcıları ve son tüketicinin bu araçlarla karşılaşma anının yaşandığı bir ortam yaratacak. Elbette sanayiciler de lojistik endüstrisinin kendilerine sunduğu sofistike çözümleri logitrans’da bulacak.

Tam da IAA ve InnoTrans sonrasına denk düşen logitrans, katılımcılarının çeşitliliği kadar ziyaretçilerinin de düzeyiyle uluslararası fuarlar arasında bir yıldız gibi parlamaya ve fark yaratmaya devam edecek.


İlker ALTUN
ilker@aysberg.com


10 Ekim 2014
Kargohaber Dergisi (Sayı:189)

Scania, SUPER Modeliyle ‘Yeşil Kamyon’ Ödülünü Kazandı
Yelken Takımının Lojistik Sponsoru Arkas Line Oldu
Scania Eğitim Laboratuvarı Konya'da Açıldı
Renault Trucks Yeni Modelleri İle Türkiye Turuna Çıkıyor
Iveco Group’un Yeni CEO’su Olof Persson Oldu
TruKKer Avrupa'da Hizmet Ağını Genişletmeyi Hedefliyor