Ticari Araç Pazarında Umutlar 2020’ye Kaldı

Yıllardır devam eden daralmayla dikkat çeken Türkiye ağır ticari araç pazarı 2019 yılını yüzde 38 daralmayla kapattı.

Aslında yıllardır devam eden bu daralma hem genel ekonomik olumsuz etkilerden hem de taşımacıların yaşadığı sorunlar nedeniyle yatım yapamamasından kaynaklanıyor.

Yılın son yarısında dövizin görece yatay seyir izlemesi ve yılın son aylarında uygulanmaya başlanan düşük faiz modelinin getirdiği canlanma ise hem daralmayı kısıtladı hem de pazara önemli ölçüde moral verdi. Çekicide yatırımların daha çok taşımacılık sektörü tarafından yapıldığı görülürken kamyonda ise inşaat sektörüne yönelik satışlara işaret eden offroad araç satışlarının pazarın yaklaşık yüzde 40’lık bölümüne karşılık geldiği görülüyor.

2019 yılında (TAİD verilerine göre) 4 bin 987 kamyon satılırken ülkemizde satılan çekici sayısı ise 3 bin 521 adette kaldı. Pazarın lideri ise hem kamyonda hem de çekicide Mercedes Benz Türk olurken daha alt kırılımlarda önemli değişikliler yaşandı. Ağır ticari araç pazarının yöneticileri 2019 yılını Kargo Haber için değerlendirdiler.

Değerlendirmeleri aşağıda yer alan "İlgili Haberler" bölümünden takip edebilirsiniz.

Otokar ve Daimler Buses Üretim Anlaşması İmzaladı
YANGWANG U8 ve U9 İlk Kez Türkiye’de Görücüye Çıktı
Arkas Rail’in Lokomotifleri Raylarda
Raben Group’tan Türkiye’ye Uzun Vadeli Yatırım Planı
Mercedes-Benz Türk Tersine Mentörlüğü Sahaya Taşıdı
Stellantis ve Tofaş’tan Ticari Araçta Stratejik Üretim Hamlesi
KGL Filosunu 41 ADR’li Renault Trucks Çekiciyle Güçlendirdi