• BIST 9125.16
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Altıncı Nesil Transporter, Caravelle ve Multivan Yola Çıktı

Altıncı Nesil Transporter, Caravelle ve Multivan Yola Çıktı
Ticari Araç’ın, ilk defa 65 yıl önce üretilen ve kendi sınıfının ilk aracı olan modeli Transporter’ın altıncı nesli yollara çıktı.

Kargo Haber dergisi olarak Uluslararası Yılın Ticari Aracı Ödülü (IVOTY) juri üyeleri için İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen test sürüşü organizasyonunda bütün seriyi bir arada bulmak ve bunlardan bazılarını kullanma şansı yakaladık.

T serisi olarak bilinen ticari araçların bir önceki nesli 13 yıl içinde yaklaşık 20 milyon adet satıldı. Aracın 65 yıllık toplam tarihi içinde ise yaklaşık 12 milyon Transport müşteriyle buluştu.

Transport serisi üç temel kategoride üretiliyor. Ticari ihtiyaçlar için Transport panelvan, pick-up, çift kabin ve Kombi versiyonları, yolcu taşımacılığına yönelik Multivan and Caravelle modelleri ve dinlenme aracı olan California modeli bulunuyor.

İki farklı dingil mesafesi ve üç tavan yüksekliği ile fonksiyonluğu ve esnekliği arttırılan yeni seri 500 farklı varyasyona ulaşabiliyor.

Aslında çok geniş bir model çeşitliliği olmasına rağmen Türkiye’ye Caravelle ve Transport modelleri geliyor. Aracın Multivan modeli Türkiye’de satılmasa da başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde alıcı buluyor.

Multivan Generation SIX ismiyle lansmana özel çift renkli araçlar ise markanın ilk ortaya çıktığı dönemden izler taşıyordu. Aracın boyutlarında hatta yan ve arka kapılarında boyutsal değişikler olmasa da Yeni Transporter’ın dış tasarımındaki değişiklikler ilk bakışta ticari araç binek araç bütünleşmesinin çizgilerini taşıyor. Tamamen yenilenen ön kısımda geçmişin güçlü izleri hala yerini koruyor ancak eskimeyen modern çizgiler de daha keskinleşiyor.

Neredeyse tamamen yenilenen şasi üzerinde geliştirilen araçta tüm Volkswagen araçlarında görülen keskin çizgiler geometrik sis farları, daha alçak yan aynalar ve sinyal lambalarıyla birlikte çok daha çekici hale getirilmiş.

İç kısma geçişin ilk noktasında karşılaştığımız en büyük özellik ise elektrikle olarak ayarlanabilen sürücü koltukları ve elbette modele göre farklılık gösterse de bazı ön yolcu koltukları. Ön camlar için ısıtma sistemi ise soğuk bölgelerde buzlanmalar için hızlı bir çözüm sunuyor.

Sürücü kısmındaki saklama alanları da modellere göre farklılık gösterse de bazıları açık bazıları kapalı olmak üzere nerdeyse tamamı modern zaman ihtiyaçlarına göre adapte edilmiş. Bardak veya şişe tutacakları ve hatta mobil telefonlar için yer alan arayüz seçenekleri kullanıcıların konforu için düşünülmüş.

Motorlarda yeni nesil

T serisinde tamamı yenilenen TDI motor jenerasyonu kullanılmış. Zor şartlarda çalışan ticari araçların etkin bir şekilde çalışması yönğnde geliştirilen bu motor serinsin tamamında bir önceki nezil motorlara göre bir litre daha az yakıt tüketimine ulaşılmış

Türkiye’de 2.0 lt EU5 motorla pazara sunulacak olan Yeni Transporter’ın 102,140 ve 180 HP olmak üzere 3 farklı güç seçeneği bulunuyor. Ayrıca, 140 HP motor opsiyonel olarak, 180 HP motor ise sadece çift kavramalı şanzıman (DSG) ile sunuluyor. Ancak Avrupa pazarları için dört dizel motor seçeneğinin yanı sıra iki TSI benzinli motor seçeneği de yer alacak.

DCC adaptive şasi kontrol sisteminin çok daha gelişmiş olarak uygulandığı yeni şasi ise ticari araçlarda yeni bir deneyimin kapılarını açıyor. Passat gibi markanın üst sınıf araçlarında uygulanan DCC, T6’da üç farklı sürüş stiline adapte edilmiş: konfor, normal ve spor. Her bir moda geçişte ayarlanabilir amortisörler önseçim programı vasıtasıyla hemen anında seçilen duruma geçebiliyor. Sürüş öncesi bilgisi verilen DCC’yi şehir içi kullanımdan şehir dışına, kıvrımlı yollara ve yoğun yağmurda değişken yol şartlarında kullandığımız zaman etkisini daha iyi hissettik.

Panel Van Modeli Kargo Geniş Kargo İmkanı Sunuyor

Altıncı Nesil Transporter, Caravelle ve Multivan Yola Çıktı

Normal tavana sahip arasın yük taşımacılığına yönelik özelliklerine baktığımız zaman hem arka hem de yan taraftan ulaşılabilen kargo alanı 4,3 metrekare alana sahip. Standart olan arka kapağın yanı sıra 2 simetrik arka kapı opsiyonunda açılma açısı 90 derece iken mandalların kullanılmasıyla 180 dereceye çıkabiliyor. Ayrıca opsiyon olarak sürücü tarafından da yan kargo kapısı sipariş edilebiliyor.

Baz modelde 4,3 metrekare ve 5,8 metreküp kapasite sunan panel van 27,6 santimetre daha fazla yükseklikle 6,7 metreküp kapasite sağlıyor. Ayrıca 40 santimetre daha uzun şasi mesafesi seçeneğiyle aracın uzunluğu 5,29 metreye çıkarken 5 metrekarelik yükleme alanı normal tavanda 6,7, orta- yükseklikteki tavanda 7,8 metreküplük yükleme kapasitesi sunuyor. Uzun şasi ve yüksek tavan seçeneğiyle birlikte 9,3 metreküplük yükleme imkanı sağlıyor.

Kombi

Aracın Kombi serisi panel vanla benzer yapıya sahip. Kombinin camlı versiyounu 9 kişilik yolcu koltuğuyla sipariş edilebiliyor. Şasi mesafesine göre değişmekle birlikte 3 veya 4 sıralı koltuk olabiliyor. Transporter yeniliklerinden biri olan kolay giriş fonksiyonuyla hem sağ hem de sol taraftan koltuklar arka koltuklara geçiş imkanı verecek şekilde öne hareket edebiliyor.

Kombi Doka Plus ve Pick-Up

Aracın özel bir versiyonu olan çift kabin Transporter Kombi Doka Plus ise tamamen ticari araçla konforlu yolcu taşıyıcısı arasında bir köprü kurarak 6 kişiye yolculuk imkanı sağlıyor. Dingil mesafesine göre 3,5 ve 4,4 metreküplük taşıma kapasitesi sunuyor.

Bu modelin yanı sıra aracın normal kabin ve çift kabin seçenekleriyle birlikte pick-up modelleri de farklı uzunluklarda sunulabiliyor. Şasi ve alçak yükleme kasa seçenekleri de pick-up modellerde sunulabiliyor.

Yeni güvenlik sistemleri eklendi

Yeni Transporter yüksek güzenlik standartlarıyla da dikkat çekiyor. Standart olarak sunulan yeni ‘Yorgunluk Tespit Sistemi’ sürüş hareketlerinde yorgunluk tespit ettiği anda sürücüyü yolculuğa ara verilmesi konusunda hem görsel hem de sesli olarak uyarıyor.

Bir başka yeni güvenlik sistemi olan ‘İkincil çarpışma önleme asistanı’ da standart olarak sunuluyor. Sistem, olası ikinci çarpışmayı önleme amacıyla ilk çarpışmadan sonra aracı frenliyor. İki bağımsız sensör sayesinde çarpışmanın derecesini algılıyor ve çarpışma yeterince kuvvetliyse aracı frenliyor ve hızını 10 km/s' ye kadar düşürüyor. Frenleme esnasında sürücü aracın kontrolünü istediği zaman devralabiliyor.

Konfor ve Rahatlık

Altıncı Nesil Volkswagen Transporter Yola Çıktı

Yeni Transporter’da renkli 5" dokunmatik ekran üzerinden hem araç bilgileri takip ediliyor hem de radyo kontrol edilebiliyor. MP3 ve WMA uyumlu CD çalar, harici SD kart/AUX-in/USB desteği ile size istenilen kaynaktan müzik dinleme şansı sunuyor. Ayrıca bluetooth özelliği sayesinde cep telefonu veya tabletlerde bulunan müziklere erişilirken, telefon görüşmeleri de gerçekleştiriliyor.

Yeni nesil Transporter’da viraj dengeleme sistemi (ESP), anti patinaj sistemi (ASR), hill holder (yokuş kalkış desteği), yağmurda fren desteği, yüke duyarlı devrilme koruması (ARP), elektronik diferansiyel kilidi (EDL), dört tekerlekte bağımsız süspansiyon, hız sabitleyici, radyo kumandalı deri direksiyon gibi birçok donanım da standart olarak sunuluyor.

T6 Test Sürüşlerinden Notlar

Test organizasyonunda 3 farklı aracı kullanma şansı bulduk. Araçların dış görüntülerin şıklığı iç mekanda da devam ediyor. Yeni konsol ve infotainment ve navigasyon sistemleri binek araçları aratmayacak seviyede.

Birisi lansmana özel hazırlanmış Multivan Generation SIX olmak üzere ikisi Multivan biri de Transporter panel van kullandım. Multivan modellerden bir tanesi 7 ileri DSG otomatik şanzımana sahipti. Yeni şasi, yeni teknolojiler ve yeni motor seçenekleriyle bu şanzımanın uyumunu sürüşte çok rahat bir şekilde hissedilebiliyor.

Daha önce Caddy ile test ettiğimiz ve DSG otomatik şanzımanla uyum içinde çalışan ACC teknolojisi T6 serisiyle da gayet uyum içinde çalışıyor. Ancak sistemin manüel versiyonlarla çalışması için alınacak yol var daha.

Kör nokta uyarı sistemi araçta dikkat çeken bir diğer güvenlik arttırıcı unsur olarak dikkat çekiyor. Sürücünün bulunduğu yan ayna üzerindeki uyarı ışığı bağlı bulunduğu radarla birlikte çalışarak dikkat çekecek seviyede uyarı ışığı sağlıyor. 

Özellikle her faklı yol koşulunda denediğim DCC adaptive şasi kontrol sisteminin etkisi şaşırtıcı. Dünyada olduğu kadar Türkiye’de de kurumsal alıcıların yanı sıra bireysel alıcıların da yoğun ilgi gösterdiği bu T serisinin rekabette elini güçlendirecek teknolojilerden biri olabilir.

Haberin diğer fotoğrafları için tıklayınız

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77