• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Amsterdam RAI’ye Çevre Dostu Araçlar Damgasını Vurdu

Amsterdam RAI’ye Çevre Dostu Araçlar Damgasını Vurdu
European Road Transport Show’un 29’uncusu Ekim ayının son haftasında yapıldı. Amsterdam RAI’de düzenlenen fuar, karayolu taşımacılığının tüm enstrümanlarını kapsamlı biçimde bir araya toplayarak yine sesini duyurmayı başardı.

European Road Transport Show’un 29’uncusu Ekim ayının son haftasında yapıldı. Amsterdam RAI’de düzenlenen fuar, karayolu taşımacılığının tüm enstrümanlarını kapsamlı biçimde bir araya toplayarak yine sesini duyurmayı başardı.

Aysberg Grubu yayınlarından Turkish Transport News Dergisi ‘Intermodal’ın medya ortaklarından olduğu The European Road Transport Show, 315 katılımcı firma ve 150 bini aşkın ziyaretçisi ile yine karayolu taşımcılarının ilgi odağı oldu. Ağır ve hafif ticari araç, römork, yarı römork, kasa uygulamaları, parça ve aksesuar alanlarında 150’ye yakın yeniliğin sergilendiği fuarda Yılın Kamyonu ve Yılın Vanı ödülleri de sahiplerini buldu.


Yedi çevreci kardeşin yeşil duyarlılığı

‘Seven Sisters’ olarak adlandırılan 7 dev çekici markasının ön plana çıkardığı yeşil çevre duyarlılığı, European Road Transport Show’un da bu yılki ana temasıydı. Çevreye duyarlılığın yanında araçlarında güç, performans ve yakıt ekonomisini öne çıkartan motorlu araç markalarının yanında römork ve yarı römork üreticileri de ürünlerinin esnekliğini, diğer ekipmanlarla uyumunu, yüke ve bütçeye uygunluğunu vurguladı.

Marka marka bakıldığında ana ticari araç üreticilerinin yanında Bridgestone, Shell gibi yakından izlediğimiz markalar, Jost, SAF, Wabco gibi yan sanayi ürünleri de fuardaydı.

Kentiçi lojistik segmenti gelişiyor

Kısa mesafeler ve kentiçi lojistiğine yönelik van ve minivanlar ise en çok ilgi çeken ürünler oldu. Özellikle kentsel yaşamın dayattığı hızlı, az, taze, ucuz gibi nitelemelerin hakkını verir nitelikteki yük bloklarının depolar, küçük dükkanlar ve mağazalar arasındaki aktarımını sağlayan vanlar ve vaniçi uygulamaları, görülmeye değer fuar ürünleriydi. 

Kabinleri, kasaları, kupaları çeşitli amaçlar için değiştirilmiş vanların yarattığı şık ve son derece pratik çözümler, hayranlık verir niteliğe bürünmüş. Çiçekçiyi, börekçiyi, camcıyı, boyacıyı düşünen çözümler, taşıtların albenisini artırmış. Neredeyse minik birer dükkan gibi düzenlenen vanların sergilendiği standlarda oldukça fonksiyonel kamyonet çözümleri de yer buldu. 2007 yılı vanı seçilen Ford Transit de fuardaki yerini almıştı.

Özellikle esnaflara yönelik 3,5 ton altı kamyonetlerin sunduğu çeşitli kasa seçenekleri de bu alandaki gelişmenin gözlenmesi adına altı çizilecek türdendi. Fuarda ayrıntılı ve uygulamalı biçimde sergilenen yükleme boşaltma aparatları da ziyaretçilerin ilgi ile izledikleri ürünler arasında yer aldı.


Yılın Kamyonu MAN

Üyesi bulunduğumuz ACE - Ticari Araç Editörleri Derneği üyelerinden oluşan bir jüri tarafından her yıl verilen ‘Yılın Kamyonu’ ödülüne bu yıl MAN TGS/TGX serileri layık görüldü. Bu ödülü 7’inci kez alarak bir rekora imza atan MAN, 680 beygir gücündeki yeni serinin dünya lansmanını da Amsterdam RAI’de yaptı.

2000 yılında piyasaya çıkmasından bu yana 250 bin adet satılan TGA serisinin devamı olan kısa mesafe taşıma ve dağıtımına yönelik TGS ile uzun mesafe taşımaları için tasarlanmış olan TGX serisi çekicilerin geliştirilmesi ve testleri için MAN 100 milyon dolardan fazla yatırım yaptı. Ödül ile ilgili olarak dergimize konuşan MAN Nutzfahrzeuge Satış Bölümü Başkanı Roy Tietze, bu ödülü almalarının altında yatan en büyük nedenin; yeni seri araçları müşterilerden ve özellikle de şoförlerden gelen talep ve tavsiyeler doğrultusunda geliştirmeleri ve böylece müşterilerin ihtiyaçlarına tam olarak karşılık vermeleri olarak açıkladı. Ayrıca 680 beygire kadar çıkan motor gücü ile piyasadaki en güçlü ticari aracı yarattıklarını vurgulayan Tietze, düşük yakıt tüketiminin de jürinin kararında etkili olduğunu belirtti.

Volvo’nun karbondioksit düşmanları

Volvo’nun geçen sayımızda da değindiğimiz ve adeta karbondioksit düşmanı olan motor seçeneklerini sergilediği standında düzenlenen dans şovu görülmeye değerdi. Fuarda çevreci mesajlarını yineleyen Volvo Kamyon CEO’su Steffan Juffors, “Karbondioksit salmayan alternatif yakıtlar ile çalışan motor teknolojimiz mevcuttur. Artık hangi tip ve kalitede yakıtta odaklanacağımızın kararını vermek yetkililere düşüyor.” dedi. Müşterilerin yakıt tüketimlerini azaltmaya yönelik ‘yakıt takibi’ konsepti de ziyaretçiler tarafından ilgi ile karşılandı.

DAF kendi evinde şov yaptı

Kendi evinde tümü Euro 5 emisyon normlarına uyumlu olan tam ürün gamını sergileyen DAF da çevre dostu motor çözümlerini ön plana çıkardı. DAF, paralel dizel-elektrik hibrid sistemine sahip olan ve dizel, elektrik veya her ikisi ile çalışan motor seçenekleri sunan prototip aracını da görücüye çıkardı.

Renault’nun ‘Hybriss’i ilgi gördü

Karbondioksit emisyonlarını düşürmenin yanısıra yakıt tüketimini kontrol altına alan ürünlerini sergileyen Renault’nun hibrid teknolojisi ile üretilen aracı Hybris, kentsel konsepti ile en çok dikkat çeken Renault ürünü oldu.

Mercedes’den şoförlere armağan

3 bin 600 metrekarelik standında hafif ve ağır ticari araçlarına yer veren Mercedes’in özel tasarımlı Viano ‘X-clusive’ ve Actros ‘Truck’n’Roll’ ürünleri fuara renk kattı. Western motifleri ile süslenmiş olan Truck’n’Roll, özellikle şoförlere bir armağan olarak tasarlanmış. Çevre kirliliği, yüksek karbondioksit emisyonları ve gürültü kirliliğine karşı savaşan ticari araç sektörünün genel çabasına Mercedes’in cevabı ise doğalgaz ile çalışan ve dingil mesafesi sadece 3 bin 450 mm. olan semitreyler çekicisi Econic NGT 1828 ile geldi.

Scania’dan motor teknolojisinde devrim

Road Transport Show’a P, G ve R serilerinden yedi adet çekici ile katılan Scania, egzost gazına ek işlem gerektirmeyen ileri teknolojili Euro 5 motorunu ön plana çıkardı. Farklı ve yüksek kabin modelleri ile özellikle uzun mesafe taşımalarında konfor sağlayan araçlar göz doldurdu.

Iveco’dan İtalyan zenginliği

Standının geniş bölümünü offroad araçlara ve hafif ticari araçlara ayıran Iveco’nun uluslararası tanıtımını ilk olarak RAI 2007’de yaptığı Massif model offroad aracı beklenen ilgiyi fazlasıyla gördü. Iveco’nun karbondioksit emisyonları ile mücadelesini ortaya koyan dizel-elektrikli Daily ve Eurocargo hibrid prototipleri, 2008 yılında saha testlerine tabi tutulacak.

Yılın Vanı: Üçü birarada

1978 yılında PSA ile Fiat arasında yapılmış olan ve 2001 yılında uzatılan işbirliğinin meyveleri Fiat Scudo, Peugeot Expert ve Citroen Jumpy, 2008 Yılı Vanı olarak tescillendi. Fransa’daki Sevel Nord fabrikasında PSA denetiminde Light Sevel Van adı altında üretilen vanlar, Avrupa Güvenlik Standardı ECE 12-02 normlarına uyum sağlaması ve karayolu taşımacılık etkinliğine sağladığı katkı ile 140 tam puan üzerinden 108 puan aldı. Ödül ile ilgili olarak dergimize yorumda bulunan Peugeot Holland Direktörü Gerko F. Grolleman, ödülü kazanmalarındaki en önemli unsurların sürüş kolaylığı ve konfor olduğunu söyledi. Büyük şehirlerdeki kent içi trafiğin gittikçe yoğunlaşması, e-ticaretin ve paket teslimatlarının artmasının van tipi araçlara talebi arttırdığını belirten Grolleman, Peugeot olarak ürün gamlarının 2.5 metreküpten 20 metreküpe kadar çeşitlilik gösterdiğini vurguladı.

Aynı grupta yer alan ve ödül alan Fiat Scudo ile ilgili görüşünü aldığımız Fiat Hollanda temsilcisi Cosmo Trucks’dan Lex Wildenbeest, ürünü ödüle götüren özellikleri sürüş keyfi, güvenlik ve aracın arkasındaki organizasyonun etkinliği olarak özetledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77