• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Ankara Lojistik Üssü Törenle Açıldı

Ankara Lojistik Üssü Törenle Açıldı
ULUSLARARASI taşımacılık sektörüne yeni bir boyut getiren ve temeli 6 Ocak 2009 tarihinde atılan Türkiye’nin ilk uluslararası lojistik üssü olan Ankara Lojistik Üssü’nün ilk etabı 15 Ekim 2010 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından

ULUSLARARASI taşımacılık sektörüne yeni bir boyut getiren ve temeli 6 Ocak 2009 tarihinde atılan Türkiye’nin ilk uluslararası lojistik üssü olan Ankara Lojistik Üssü’nün ilk etabı 15 Ekim 2010 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi olarak hizmete açıldı. Ankara’nın Kazan ilçesinde kurulan üssün açılış törenine; Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yanı sıra Ankara Lojistik Yatırımları ve Akaryakıt AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Gündüz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Bezginli, yönetim kurulu üyeleri ve şirket ortaklarının yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. RODER İkinci Başkanları Tamer Türker, Zahit Sağlık ve RODER Yönetim Kurulu Üyesi Abuzer Yavuz da açılışa katılanlar arasındaydı.

Törende yaptığı konuşmada, 52 girişimcinin 100 milyon dolarlık yatırımıyla kurulan tesisin takdire şayan olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, “Bu milletin, bu devletin evlatları girişimcidir, yüreğini ortaya koyar” diye konuştu. Erdoğan, şunları söyledi: “Bu tesis 400 bin metrekare alanda, 2 bin 500 TIR ve kamyonun ihtiyacına cevap verecek. Avrupa standartlarındaki bu devasa tesis, her şeyden önce 4 bin kişiye istihdam sağlamasından ötürü de her türlü takdirin üzerindedir. Zira istihdamda sıkıntının yaşandığı bir dönemde böyle bir adımın atılması bizler için gerçekten alkışlanması gereken bir husustur. İnanıyorum ki bu tesis sadece Türkiye’nin değil, doğu ile batı arasında, Asya ile Avrupa arasında bir taşımacılık merkezi unvanına da kavuşacaktır.”

Erdoğan, Türkiye’nin Pekin ile Londra arasında tam merkezde yer aldığını kaydederek, gerekli altyapıyı tesis ederek bu olanağın azami derecede kullanılmasının ve Türk milletinin ve Türkiye’nin hizmetine sunulmasının şart olduğunu söyledi.


Tayyip Erdoğan: “Bu tesis taşımacılık merkezi unvanına da kavuşacaktır”

Türkiye’nin artık lafta stratejik konumda olan ülke olmadığını vurgulayan Erdoğan,  uygulamada da stratejik bir konumda olduğunu ispat ettiğini ve lojistik önemini de bu yatırımlar ile ortaya koyan bir ülke olduğunu söyledi.

2011 yılında projenin ikinci etabının da devreye alınması ile yeni bir istihdam imkanı doğacağının altını çizen Erdoğan, “Depoları, antrepoları, gümrükleme alanları, otel, banka, benzin istasyonu gibi bölümleriyle, hatta tüm araçların burada bakım ve onarımlarıyla gerçekten kombine bir tesisin oluşmuş olması örnek teşkil ediyor. İnanıyorum ki bu tesis sadece Türkiye'nin değil, doğu ile batı arasında, Asya ile Avrupa arasında bir taşımacılık merkezi unvanına da kavuşacaktır” diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin 2003-2009 arasında yıllık ortalama 4,3 oranında büyüme kaydettiğini ifade eden Erdoğan, dış ticaret hacmimizdeki artıştan da söz ederek, “2002 sonunda 88 milyar dolar olan dış ticaret hacmimiz, 2009 sonunda yaklaşık üç kat artışla 243 milyar dolara ulaştı. Bu büyümenin, ticaretteki bu artışın bir yansımasını da işte taşımacılıkta görüyoruz. Hava, deniz, demiryolu ve karayolu taşımacılığında, trafiğin ciddi oranda arttığına, özellikle karayollarında TIR'ların, kamyonların sayısının ciddi oranda yükseldiğine şahit oluyoruz. Ulusal taşımacılık sektörümüzün yanında bir transit ülke olan Türkiye, uluslararası taşımacılıkta da önemli bir konumda bulunuyor” dedi.


Hayati Yazıcı: “Burası kamunun bütünbirimlerinin organize olduğu bir merkez” 

Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise Ocak 2009’da temeli atılan üssün krize rağmen 1 yıl gibi kısa bir sürede inşaatının tamamlanmasının büyük bir başarı olduğunu ifade etti. Yazıcı, Ankara Lojistik Üssü’nde gümrük teşkilatı birimlerinin de olduğunu söyleyerek üste 6 bin metrekarelik alanın gümrüğe tahsis edildiğine dikkat çekti. Yazıcı, “Gümrük Müsteşarlığı’nın bölümleri olmasaydı bu tesis eksik kalırdı. Burası kamunun bütün birimlerinin organize olduğu bir merkez haline geldi” dedi.

Müteşebbisler ile birlikte olduklarının altını çizen Yazıcı, “Kendileri bu projeleri dolayısıyla Gümrük Müsteşarlığımızla iletişim içerisine girdiler. Bu projede Gümrük Müsteşarlığı’nın bir takım üniteleri yer almasaydı bu lojistik üssün işlevsel olarak pek anlamı olmayacağını ifade etmek istiyorum. Biz de hükümetin ve kamunun bir ünitesi olarak kendilerine derhal güç ve destek verdik. ‘Siz bu teşebbüsü gerçekleştirin biz de gümrüğün ilgili ünitelerini buraya taşıyacağız’ dedik. Kamu ve özel sektör işbirliği içerisinde çok güzel bir teşebbüs gerçekleştirildi. Bu ünite içerisinde 6 bin metrekare kapalı alanın yanı sıra ithalat ihracat işlemlerinin gerçekleştirileceği 32 bin metrekarelik bir alan da gümrüğe tahsis edildi. Biz de söz verdiğimiz gibi TIR Gümrük Müdürlüğü’nü, Muhafaza Müdürlüğü’nü ve merkez laboratuarını Ankara Lojistik Üssü’ne taşıdık. Tahsis edilen yer kamunun ithalat-ihracat işlemleriyle görevli bütün birimlerinin organize olarak fonksiyon icra ettiği bir mekan halindedir. Bunun sonucu olarak gümrüklerin tüm işlevlerini iki başlık altında özetlemek gerekirse birincisi ticareti kolaylaştırmak, ikincisi de kaçağı önlemektir. İşte bu birliktelik içerisinde ortaya koyduğumuz icraat ve işbirliği ile ticareti daha hızlı hale getirdik, işlemleri basitleştirdik, süreçleri kısalttık ve elbette ki kaçağı önleme konusunda da teknolojiyi kullanarak en etkin sonuçlara erişmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu. 

Ankara’nın, İpek Yolu güzergahı üzerinde yer aldığını belirten Bakan Yazıcı, “Tesadüf ki İpek Yolu güzergahında bulunan ülkelerin gümrük idareleriyle Türkiye’nin öncülüğünde 2008 yılından bu yana yıllık toplantılar icra etmekteyiz. Bunun ilkini Türkiye’de 2008 yılında Antalya’da, 2009 yılı toplantısını da Azerbaycan’da Bakü’de yaptık. Bu yıl İpek Yolu güzergahında bulunan ülkelerin gümrük idareleriyle yapacağımız toplantı önümüzdeki günlerde Tahran’da yapılacak. İşte bu bakımdan da bu tesis İpek Yolu güzergahı çerçevesinde ve yaptığımız bu çalışmalar içerisinde apayrı bir yere sahip” dedi.


Binali Yıldırım: “Amacımız; taşımacılıktaki her türlü engeli ortadan kaldırmak”

6 Ocak 2010 tarihinde temeli atılan ve sadece Ankara’nın değil Türkiye’nin en önemli ilk uluslararası lojistik merkezinin birinci bölümünün açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek konuşmasına başlayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da özel sektörün hayata geçirdiği Ankara Lojistik Üssü’nde hükümetin üzerine düşen görevi yerine getireceğini karayolu ve demiryolu bağlantısını yapacağını ifade etti. Konuşmasında yaptıkları faaliyetleri de anlatan Yıldırım, ağırlık ve boyut kontrolleri, yaşlı taşıtların piyasadan çekilmesi, taşıtların fenni muayenesi, Irak’ta yaşamını yitiren kamyon sürücülerinin ailelerine yapılan yardımlar ve lojistik üsler konusunda ayrıntılı bilgi verdi.

Uluslararası taşımacılık faaliyetlerinin her geçen gün geliştiğini, Türkiye’nin bugüne kadar 57 ülke ile karayolu taşıma anlaşması yaptığını söyleyen Yıldırım, şunları söyledi: “Burada önemli olan söz konusu ülkelerden 22 tanesi ile kotaları kaldırdık. Yani ikili ve transit taşımalarda bu 22 ülke ile artık engelleme kota yok. 2011 yılında da bu sayıyı 27 ülkeye çıkarmayı hedefliyoruz. Amacımız; taşımacılıktaki her türlü engeli ortadan kaldırmak. Çünkü biz şuna inanıyoruz; taşımacılık tek başına ticaret değildir, ülkeler arasındaki ticaretin geliştirilmesi için bir araçtır. Maalesef civarımızdaki bazı ülkeler bunu bir ticaret olarak görmekte, doğrudan ve dolaylı kotalar uygulamakta bu da ülkeler arasındaki ticareti olumsuz yönde etkilemektedir.”

2006 yılından itibaren başlanan ağırlık ve boyut kontrolü konusuna da değinen Yıldırım, “Araçlar iki kat istiap haddinin yükleriyle yollarda oluyor; hem trafik emniyetini zaafa düşürüyor, kazalara yol açıyor, yolların süresinden 10 kat daha kısa sürede aşınmasına ve elden çıkmasına neden oluyordu. Yurt genelinde kavşak noktalarında geliştirdiğimiz ağırlık ve boyut kontrolü istasyonlarıyla birlikte 1 Ekim 2010 tarihi itibarıyla 13 milyonun üzerinde araç denetlenmiş ve 223 bin araca işlem yapılmıştır. 2011 yılında da yaklaşık 10 milyon aracın ağırlık ve boyut kontrolü yapılması planlanmıştır” diye konuştu.

Taşımacılık sektörünün Avrupa Birliği (AB) kurallarına uyumu ve rekabet gücünün artırılmasına yönelik yapılan diğer bir çalışmanın da ekonomik ömrünü doldurmuş araçların piyasadan çekilmesi ile ilgili olduğunu hatırlatan Bakan Yıldırım, 1985 yılı öncesine ait araçlar için yapılan uygulamada bugüne kadar 23 bin 591 adet aracı piyasadan çekilerek hak sahiplerine 120 trilyon lira civarında para ödendiğini kaydetti. Şimdi ise 85 yılından itibaren daha genç araçlara bu uygulamanın başlatıldığını ifade eden Binali Yıldırım, diğer önemli düzenlemenin de araçların fenni muayeneleri ile ilgili olduğunu belirterek bu konuda da önemli değişiklikler yapıldığının altını çizdi.


Erhan Gündüz: “Projemiz ihracat halkasının önemli bir lokomotifi olacaktır”

Üssün küresel rekabet karşısında işlerini sürdürmek amacıyla projelendirildiğini söyleyen Ankara Lojistik Yatırımlar AŞ YK Başkanı Erhan Gündüz ise “Sloganımız bilinen bir atasözü olan ‘bir elin nesi var iki elin sesi var’ idi. Amacımız; küresel rekabette pazar payımızın artırılması, ülkemizin gerçek lojistik üs olması, lojistik aktarma ve transit terminallerin oluşturulması, lojistik sektörünün ihtiyaç duyduğu altyapı eksikliğinin giderilmesi ve maliyetlerin düşürülerek verimliliğin artırılması” diye konuştu.

2004 yılında 45 uluslararası nakliyeci ile birlikte küresel rekabet karşısında işleri sürdürebilmek amacıyla bir araya gelerek Ankara Lojistik Üssü’nü projelendirdiklerini ifade eden Gündüz, şunları söyledi: “Projemiz Avrupa standartlarına uygun bir proje. Bu proje, hiçbir arazi tahsisi, vergisel muafiyet alınmaksızın sosyal içerikli kamusal bir proje olarak nakliye sektöründe hizmet veren ortaklarımızın lastiğinden, mazotundan artırdığı birikimden oluşan öz kaynaklarla başlatılmış ve Garanti Bankası’ndan sağlanan kredilerle tamamlanmıştır. Arsasıyla birlikte 200 milyon dolarlık bir proje planlanarak bugünlere gelinmiştir. Bugün projenin birinci etabı olan 100 milyon dolarlık kısmını hizmete açmak üzere buradayız. Doluluk oranımız yüzde 70’e yaklaşmış durumdadır. 2011’de demiryolu bağlantısının sağlanması ile ikinci etaba başlamanın hayalini kuruyoruz. Projenin sektörümüzde ve kamuoyunda kabul görmesi ve hızla ilerlemesinin ilk olumlu yansıması Ankara’da yerleşik yurtiçi lojistik firmalarımızın Ankara Grup AŞ çatısı altında birleşerek lojistik üssümüzün içerisinde yer alması şeklinde olmuştur. Mayıs 2011 itibari ile yatırımlar tamamlanarak 300’e yakın firmamız daha lojistik üssümüzde faaliyetlerine başlayacaklardır.”

“Ankara’nın etrafını saran sanayi zincirinin Avrupa’ya açılan ihracat kapısı üzerinde olan projemiz ihracat halkasının önemli bir lokomotifi olacaktır” diyen Gündüz, “Dileğimiz yakın bir gelecekte lojistik üslerin ülkemizin diğer üretim bölgelerinde de yükselerek hizmete girmesi, müşteriye daha yakın olabilmek için benzer üslerin oluşturulması” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere katımcılar Ankara Lojistik Üssü’nün resmi açılışını gerçekleştirecek kurdeleyi hep beraber kesti. Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra da üssü inceledi.


İkinci etap gelecek yıl faaliyete geçecek

Başbakan Erdoğan'ın ilk etabının açılışını yaptığı Ankara Lojistik Üssü’nde 80 firma faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 700 kişi çalışıyor. Projenin tamamlanmasıyla firma sayısı 400'e, çalışan sayısı da 4 bin kişiye ulaşacak. Üste, 2 bin 500 treyler ve kamyonun ağırlanması bekleniliyor. 19 bin metrekare kapalı alana sahip üste 300 ofis, 2 restoran, 1 kafeterya, içerisinde şoförlerin duş, tuvalet, terzi, çamaşır yıkayabilme gibi ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri sosyal alanlar ile depolar antrepolar, TIR parkı, akaryakıt istasyonu, tamir ve bakım üniteleri, ticari alanlar da bulunuyor. Ankara TIR Gümrük ve Muhafaza Müdürlükleri, Sanayi Bakanlığı İl Müdürlüğü ve Ankara Sanayi Odası ve Ankara Ticaret Odası gibi kamu ve özel kurum ve kuruluşların temsilcilikleri yer alıyor. 700 bin metrekare yerleşim alanına sahip olan üssün, birinci etabı 100 milyon dolara mal oldu. Gelecek yıl faaliyete geçmesi planlanan ikinci etabın da 100 milyon dolara mal olması bekleniyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77