• BIST 8871.74
  • Altın 2240.967
  • Dolar 32.3166
  • Euro 35.103
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara: Yurt Dışı Lojistik Merkezleri Türkiye’nin AB’ye İhracatını Yüzde 30 Artırır

Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara: Yurt Dışı Lojistik Merkezleri Türkiye’nin AB’ye İhracatını Yüzde 30 Artırır
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında, yurt dışı lojistik merkezlerinin faaliyete geçirilmesine yönelik kurulum, bilişim dahil yatırım, ruhsat ve izin giderlerinin önemli bir kısmı devlet tarafından desteklenecek.

Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, yurt dışı lojistik merkezlerinin hayata geçirilmesiyle AB’ye ihracatın kısa sürede 100 milyar dolar civarına çıkabileceğini belirtti. Türkiye’nin 2019’da 27 AB ülkesine 76,7 milyar dolar ihracat yaptığını hatırlatan Taner Ankara, bunun toplam ihracatımızın yüzde 42,5’lik bölümü olduğunu ifade etti.

İhraç ürünlerinin dış pazarlara hızlı ve uygun maliyetlerle ulaştırılmasını amaçlayan YDLM’nin, Türkiye’nin ihracatını kısa sürede milyarlarca dolar artırması bekleniyor. Afrika, Amerika, Avrupa, Rusya ve Uzak Doğu’daki stratejik bölgelerde kurulması planlanan lojistik merkezlerin özellikle Avrupa ülkelerine ihracatta Türkiye’ye önemli avantajlar sağlayacağı ifade ediliyor.

Ağırlıklı olarak AB ülkeleri ile Türkiye arasında entegre taşımacılık hizmetleri veren Batu International Logistics’in Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, ihraç ürünlerine ilişkin depolama, yükleme-boşaltma, elleçleme, sevkiyat, yük birleştirme ve bölme benzeri hizmetlerin sunulacağı lojistik merkezlerin, Türkiye’nin rekabet gücünü Avrupa’da da önemli oranda artıracağını dile getirdi.

Türkiye rakiplerine göre daha hızlı hareket edecek

Taner Ankara, Türkiye’nin AB pazarına yakınlığının büyük bir avantaj olduğunu, yurt dışı lojistik merkezleri hayata geçirildiğinde bu avantajın çok daha önemli hale geleceğini belirtti. YDLM’nin birer dağıtım merkezi görevini üstleneceğini de anlatan Taner Ankara, böylece Türkiye’nin AB pazarında diğer ülkelere göre çok daha hızlı hareket edebileceğini söyledi.

Taner Ankara, 2020’de pandemi nedeniyle küresel ticaretin ciddi olarak azaldığını, bu nedenle Türkiye-AB ticaretinde 2019 verilerini baz almanın daha sağlıklı olacağını aktardı.

Resmi istatistik ofisi Eurostat verilerine göre 27 AB ülkesinin 2019’da Birlik dışından 1,9 trilyon avroluk ithalat yaptığını kaydeden Taner Ankara, bu yönüyle AB pazarının Türkiye açısından çok büyük bir potansiyel barındırdığını vurguladı.

AB’ye ihracatta gidilecek uzun bir yol var

Taner Ankara, TÜİK verilerine göre 2019’da 76,7 milyar doları bulan 27 AB ülkesine ihracatın yurt dışı lojistik merkezler sayesinde kısa sürede 100 milyar dolar civarına çıkabileceğini ifade etti.

Orta ve uzun vadede bu rakamın çok daha yüksek seviyelere ulaşabileceğini savunan Taner Ankara, Türkiye’nin, AB’nin ithalatından 2019’da sadece yüzde 4 pay aldığını, bu yönüyle gidilecek yolun çok uzun olduğunu dile getirdi.

Taner Ankara, Türkiye AB’nin 6. büyük ithalat ortağı iken AB’nin ise 42,5’lik pay ile Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olduğunu anımsattı.

Gurbetçiler e-ihracat için de büyük bir şans

Almanya başta olmak üzere AB ülkelerinde milyonlarca Türkiye kökenlinin yaşadığını, bunun da e-ihracat açısından Türkiye’ye büyük fırsatlar sunacağını vurgulayan Taner Ankara, yurt dışı lojistik merkezlerinin özellikle hazır giyim sektöründe sipariş süreçlerini kısaltacağı için e-ihracat rakamlarını artıracağını da sözlerine ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77