• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Beyaz Filo, 2007’de 120 Milyon Dolarlık Araç Yatırım Yapacak

Beyaz Filo, 2007’de 120 Milyon Dolarlık Araç Yatırım Yapacak

İş Girişim Sermayesi’nin 4 milyon dolar sermaye desteğiyle ortak olduğu operasyonel filo kiralama şirketi Beyaz Filo, yeni yatırımlarla hem daha hızlı büyürken hem de kurumsallaşmayı hedefliyor.

13 yıl önce 2 araçla kurulan ve bugüne kadar yaptığı 110 milyon dolarlık yatırımla 5 bin 600 araçlık bir otomobil parkına ulaşan Beyaz Filo, İş Grubu’nun isminden ve kurumsal yapısından aldığı güçle 2010’da 30 bin araçlık bir iş hacmine ulaşacak.

İş Bankası’nın dolaylı iştiraki İş Girişim Sermayesi ile Beyaz Filo Kiralama A.Ş. arasında varılan ortaklık anlaşmasının detayları yapılan bir basın toplantısıyla aktarıldı.

Düzenlenen toplantıda, İş Girişim Sermayesi ve Beyaz Filo’nun ortak hedefi, dünya standartlarında kurumsal bir şirket yaratmak ve şirket değerini artırarak sektörün en karlı firmalarından biri haline getirmek olduğu kaydedildi.

İş Bankası’nın gücü ve isminin kendileri için büyük önem taşıdığını ve bu ortaklığı kurmuş olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Beyaz Filo Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gençler, “13-14 yıl önce 2 araba ile başladığımız bu işi daha fazla büyütmek istiyoruz. Ekim ayında bu anlaşmayı imzaladığımızda 5 bin 600 araca sahiptik; anlaşmanın henüz birinci ayı dolmadan 6 bin araca ulaştık. 2007’de ise bu rakamı iki katına çıkartacağız. Her geçen gün, karlılığı yüksek projelerle hızlı bir şekilde büyüyoruz. Deneyim ve bilgi birikimi, yaygın müşteri tabanı, müşteri başına ortalama 12 araç ile güçlü hizmet, değişik otomobil markaları ile çalışmanın getirdiği pazarlık gücü gibi önemli rekabet avantajlarına sahibiz; bunları kullanarak sektörün liderliğini hedefliyoruz.” dedi.

Kamu, 200 bin araçla büyük bir potansiyel

Sektörün gelişmeye çok açık olduğunu belirten Gençler, 550 müşteri ile önemli bir çeşitliliğe sahip olduklarını vurguladı. Anadolu’da tek tek KOBİ’ler ziyaret ederek filo kiralamanın operasyonel faydalarından bahsettiklerini ve sektörü de tanıtmayı istediklerinin altını çizen Gençler, 2006 senesinde 300 araç ile 60 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. 2007 senesinde de 120 milyon dolarlık bir araç yatırımı yapacaklarını söyledi.

Sektörde karlılığın dünya ortalamasının biraz üzerinde olduğunu vurgulayan Gençler, ölçek büyüdükçe karlılığın azalacağını vurguladı. Dünyada genelde bankaların finansal kiralama işi yaptıklarını, Türkiye’de ise bu işin çokuluslu şirketlerle başladığını belirten Gençler sözlerine şöyle devam etti: “Artık bu durum değişmeye başladı. Beyaz Filo olarak müşterilerimiz arasında Vakıfbank, Akbank, Ziraat Bankası gibi bankalar var. Türkiye’de şu anda 70 bin araçlık bir pazar var. Fakat devletin bütçeleme sistemi değiştiği zaman kamu kuruluşlarına da ulaşabileceğiz. Şu anda kamu kuruluşları 1 yıllık kiralama yapabiliyor. Bu da her iki taraf içinde de karlı değil. Devletin 3 yıllık bütçeleme sistemine geçtiğinde 170-200 bin araçlık kamu kuruluşları da sisteme dahil olabilecekler. Bu da sektörü büyütecek.”

Türkiye’ye odaklı 1 milyar dolarlık girişim sermayesi fonu var

Misyonlarını yüksek büyüme potansiyeli olan sektörlerde rekabet avantajına sahip şirketlere, Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak projelerini gerçekleştirmeleri için yönetim bilgisi ve sermaye katkısı sağlamak olarak özetleyen İş Girişim Sermayesi Genel Müdürü Murat Özgen, “Bu misyon doğrultusunda bugüne dek Probil, ITD, Cinemars, Nevotek,  Step Halı ve Tüyap yatırımlarını gerçekleştiren İş Girişim, bu son yatırımı ile Beyaz Filo’nun yüzde 15,68' ini satın aldı. İş Girişim Sermayesi’nin Yatırım Ortaklığı yolu ile kurumlara ve dolaylı olarak Türkiye Ekonomisine sağladığı kaynak, böylece toplamda 33,4 milyon ABD Dolarına ulaştı” dedi.

Ortak oldukları şirketlerin operasyonlarına karışmadıklarını dile getiren Özgen, “Şirketlerin iş planlarını destekliyoruz. Şirketin durumuna göre 3 ile 7 yıl arasında değişen bir süre içinde üçüncü kişilere, mevcut ortaklara veya halka arz yoluyla şirketten çıkıyoruz. Beyaz Filo’yu da incelediğimizde büyüme potansiyeli olan, rakiplerinin önüne geçebilecek bir şirket olarak gördük. 4 müteşebbisin kurduğu Beyaz Filo’nun dünyada bir örneği yok. Filo kiralama, perakende, markalı gıda, catering, güvenlik, inşaat malzemeleri, turizm ilgilendiğimiz sektörler arasında.” dedi.

 

İki Araçtan 6 Bin Araçlık Filoya

Dört arkadaş, iş hayatında ortak olarak iki araçla çıktıkları yolda hızla ilerleyerek bugün Beyaz Filo gibi 6 bin araçlık bir filoya sahip şirketi meydana getirdiler. Beyaz Filo Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Gençler, şirket serüvenini ve verdikleri hizmetleri KargoHaber’e anlattı.

 

* Sayın Gençler, oto kiralama işine girme fikri nasıl ortaya çıktı? Beyaz Filo nasıl kuruldu?

Ben, A. Can Teoman, Metin Z. Tansu ve O. Turgut Fırat çocukluk arkadaşıyız. Bir şekilde iş hayatımızda aynı istek ve amaçlarımızın olduğunu ve kendi şirketimizi kurarak sevdiğimiz işi yapmayı hedeflediğimizi farkettik. 1993 yılında kongre turizmi alanında faaliyet göstermek amacıyla Flap Turizm A.Ş. (Flap Tur) firmasını Ankara’da ve aynı anda da Beyaz Rent a Car firmasını Didim Altınkum’da iki farklı şirket olarak kurduk. Beyaz Rent a Car, ilk 4 sene günlük kiralama işini yaptıktan sonra Flap Turizm adına tek şirket olarak hem kongre hem de kiralama faaliyetlerini yürüttük. Filo kiralama ve yönetimi hizmetlerinde yatan potansiyeli fark edince, Flap Tur 1997 yılında bu alanda hizmetler sunmaya başladı. Sektör artan müşteri talepleri ile büyürken, kurumsallaşma gereğini hissettik. Böylece başlangıçta iki ayrı şirket, sonrasında tek şirket olarak devam eden faaliyetlerimizi tekrar iki ayrı şirket olarak yürütmeye karar verdik. Tam da bu sıralarda İş Girişim Sermayesi ile görüşmelerimizi sonuçlandırdık ve onların da talebi üzerine Beyaz Filo’yu kurduk ve İş Girişim Sermayesi ile ortaklığımızı gerçekleştirdik. Böylece filo kiralama ve kongre turizmi faaliyetleri çok hızlı bir şekilde birbirinden tamamen ayrıştırıldı ve bugünlere ulaştık. Sonuç itibariyle, günlük kiralama faaliyeti zamanlarını da sayarsanız toplamda 13 yılı geride bırakmış durumdayız.

* Beyaz Filo’nun 6 bin araçlık filosunda ticari araçların oranı nedir?

Filomuzun yüzde 30’unu LCV (hafif ticari araçlar) oluşturmaktadır. Ayrıca kamyon ve tır filomuz da mevcuttur.

*Taşımacılık, lojistik ve kargo dağıtım hizmetleri veren firmalar ile filo kiralama konusunda anlaşmalar yapıyor musunuz? Bu alanlardaki potansiyeli nasıl görüyorsunuz?

Bazı firmalarla anlaşmalar yapmaya başladık ve iki tarafın da bu anlaşmalardan memnun olduğunu görüyoruz. Bu memnuniyetin yakın zamanda sektör içinde genele yayılacağı kanısındayız. Konuyla ilgili olarak 2007 yılında daha detaylı çalışmalar yapmayı planlıyoruz.

* Ticari araçlarda hangi tonajlar arasında filo kiralama hizmeti sunabiliyorsunuz? Ağır tonajlı dediğimiz 10 ton ve üzeri segmentteki kamyon ve çekicilerde de filo kiralama hizmeti vermek mümkün mü?

Şu anda ticari araç filomuzun çoğunu hafif ticari araçlar oluşturuyor ancak, müşterilerimizle yaptığımız görüşmelerde onlara özel çözümler sunarak isteklerini karşılayabiliyoruz. Bunlara 10 ton ve üzeri segment de dahildir.

* Avrupa ile kıyasladığınızda filo kiralama konusunda Türkiye’nin geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye, özellikle de ticari araçlar konusunda henüz işin başlangıç aşamasında, 2007 ve sonrasında çok büyük bir hızla filo kiralama ve ticari araç kiralama yönteminin hemen her firma tarafından kullanılmaya başlanacağını düşünüyoruz. Bu yöntemi bir kez kullanan firmalar filo kiralamanın avantajları ile tanışacak ve bu yöntemden kolay kolay vazgeçmeyecekler. Tüm dünyada trend bu yönde, Türkiye de bu alanda dünyayı hızla takip edecektir.

* Ticari araçlardan oluşan bir filo ile kiralama hizmeti vermek ile otomobil filosu kiralamak arasında ne gibi teknik farklar var?

Çok major farklar olmasa da ticari araçların daha fazla kilometre yaptığını, daha sık bakıma girdiğini ve lastik ihtiyacının daha kısa sürelerde gerçekleştiğini net olarak görebiliyoruz.

* Filo olarak kiralanmış otomobil ve/veya ticari araç için, ideal yenileme süresi ve kilometresi nedir?

Biz sistem olarak genelde 3 yıl sonrasında araçları yenilemeye özen gösteriyoruz. 120 bin kilometrede olan bir araç değiştirme zamanı için ideal diyebiliriz.

* Kiraladığınız filoların bakım ve arıza işlemleri için nasıl bir yöntem izliyorsunuz?

Anlaşmalı olduğumuz araç servisleri ile bakım ve onarım konularını sorunsuz bir şekilde çözüme ulaştırıyoruz. Bu arada, daha sistemli olabilmek ve zamandan tasarruf sağlamak adına Aralık ayı itibariyle Ankara ve İstanbul’da araç bakım ve onarımları için kendi bünyemizde servislerimiz faaliyete geçmiştir. İzmir ve Adana’da 2007 yılında faaliyete alınması planlanmaktadır.

* Taşımacılık, lojistik ve kargo sektörlerinde zaman çok önemli. Bu sektörlerde faaliyet gösteren firmalara verdiğiniz araçlar bakım, arıza veya kaza gibi nedenlerden dolayı araç servise girdiğinde ne gibi çözümler üretiyorsunuz?

Beyaz Filo olarak, faaliyetlerimizde en önem verdiğimiz konu müşteri memnuniyeti ve yüksek kalitede hizmettir. Şirketimizin vizyon ve misyonları doğrultusunda, asıl hizmet aracı müşteriye kiraladıktan sonra başlıyor. Yani sonraki dönemde müşteri ihtiyaçlarına en kısa zamanda ve en doğru çözümle cevap vermeye büyük özen gösteriyoruz. Kaza ve arıza durumlarında da sorun giderilinceye kadar yeni bir araç temin ediyor ve zaman kaybını önlüyoruz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77