• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Doğuş Otomotiv Scania İle İthal Çekicide Yine Birinci

Doğuş Otomotiv Scania İle İthal Çekicide Yine Birinci
2003 yılından bu yana “En çok satılan ithal ağır ticari araç” markası olma başarısını elinde tutan Scania, 2008 yılında da bu geleneğini sürdürdü. Krone, 2008 yılında pazar payını korurken, Meiller pazar payını ve satışlarını arttırmaya devam

2003 yılından bu yana “En çok satılan ithal ağır ticari araç” markası olma başarısını elinde tutan Scania, 2008 yılında da bu geleneğini sürdürdü. Krone, 2008 yılında pazar payını korurken, Meiller pazar payını ve satışlarını arttırmaya devam etti. Doğuş Otomotiv Finanstan Sorumlu Genel Müdürü Berk Çağdaş ve Doğuş Otomotiv Scania, Krone ve Meiller Genel Müdürü Tolga Senyücel, 21 Ocak 2009 tarihinde düzenledikleri basın toplantısında 2008 yılını değerlendirerek 2009 yılındaki ekonomik beklentilerini açıkladılar.  

Pazara sunduğu ekonomik ve dayanıklı araçları, müşteri odaklı hizmet anlayışı ile müşterilerinin ihtiyaçlarını analiz ederek belirleyen Scania, 2008 yılını ithal ağır ticari araç pazarındaki yüzde 24’lük daralmaya rağmen pazar payını arttırarak yüzde 26’dan yüzde 31’e yükselterek büyümeyle tamamladı. TAİD verilerine göre Scania bin 894 adetlik satışıyla 20 bin 227 adet gerçekleşen yerli, ithal toplam ticari araç pazarında ise yüzde 9.4’lük bir pazar payına ulaştı.

Treyler pazarında her türlü taşımacılık şartlarına özel ürünler geliştiren Krone, 2008 yılında 518 adet satış gerçekleştirdi. Bu adetle 3 bin 538 adet gerçekleşen toplam pazarda Krone, yüzde 15’lik bir pazar payı elde etti. Geçen sene olduğu gibi bu sene de ithal rakiplerinin önünde pazarı tamamlayan Krone, yüzde 29 oranında daralan treyler pazarında pazar payını korumayı başardı.

Türkiye’de yaptığı yatırımlarla, yerli üretime de başlayan Meiller, 2008 yılında büyümeye devam etti. 2008 yılında 184 adet satış gerçekleştiren Meiller, geçen seneki satış oranını yüzde 162 oranında artırdı.

Yetkili satıcıları ile birlikte büyüyen Scania, Krone ve Meiller, müşterilerine her an ulaşılabilir olmaya büyük önem veriyor. Bu anlamda sahip olduğu geniş yetkili satıcı ve servis ağına 2008 yılı içerisinde 4 yeni yetkili servis noktası ve 3 yeni satış noktası daha ekledi. Ayrıca sadece satış anında ulaşılabilir olmayı değil, satış sonrasında da müşterilerinin yanında olmayı ana hedef olarak benimseyen Scania, Krone ve Meiller markalarının yeniden tercih edilmesini, sundukları servis hizmet kalitesindeki başarılarına bağlı olduğunu yapılan anketlerle bir kez daha ortaya koydu.

Satış sonrasında müşterilere tam destek

Düşük yakıt tüketimine sahip Scania motorlara ilaveten, işletme giderlerini düşürecek her türlü ekstra donanımı müşterilerine standart olarak sunan Scania, satış sonrasındaki hizmet ve yaklaşımıyla da müşterilerini kesintisiz destekliyor. 7/24 yol yardım hizmeti, Türkiye’nin her köşesine yayılmış Yetkili Satış ve Servis ağı, Scania Finans tarafından sunulan finansal çözüm paketleri, kendisini müşteri memnuniyetine adamış özverili çalışanları, uzman sürüş eğitmeni, Scania teşkilatına yılda 144 gün eğitim veren eğitim ekibiyle müşterileri için kesintisiz çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda, 2008 yılı içerisinde toplam bin 62 katılımcıya teknik, sürüş ve ticari eğitimler sağlanmış ve 51 firmaya sürüş eğitimi hizmeti sunularak geçen yıla göre ulaşılan firma sayısında yüzde 46’lık bir artış yakalanmış. 66 bin 787 araca ise Scania servislerinde satış sonrası hizmetleri verilmiş. Scania’nın müşteri odaklı çalışmaların bir göstergesi olan “10 Dilde Seyr’ü Sefer” isimli el kitabı projesi ile Scania’nın var olduğu 110 ülke arasında yapılan en iyi pazarlama projesi ödülü olarak tarif edilen “Communication Award” onur ödülü alınmaya hak kazanmış.

Araç karlılıklarının ve taşıma fiyatlarının düştüğü, yüksek teknolojiye haiz araçlardan oluşan bir rekabetin yaşandığı pazarda ürünleri ve hizmetleriyle farklılık yaratan, her zaman müşterilerinin yanında olmayı hedefleyen Scania, Krone ve Meiller 2008 yılı içerisinde toplam 64 etkinlik gerçekleştirmiş ve Türkiye’nin dört bir yanındaki müşterilerine yönelik düzenlenen organizasyonlarla toplam 15 bin müşteriye ulaşmış.

Otomotiv dünyası yeni yılla birlikte Euro 1 düzeyindeki egzoz emisyon normunun Euro 4 düzeyine yükselmesiyle yeni bir döneme girdi. İthal ağır ticari araç pazarının en çok satılan markası olan Scania P-, G- ve R- serisi araçları ile bu radikal değişimde bir kez daha öncü olacak. Scania araçlar hiçbir katkı maddesi gerektirmeden Euro4 normunu sağlayan EGR sistemine sahip ve katkı maddeli çalışan SCR sistemine sahip araçlar ile bu dönemi alternatifli bir portföy ile karşılayacak. EGR sistemli, yani, katkı maddesiz çalışan araçlar şu anda olduğu gibi aracına sadece mazot alacak, diğer sistemlerde olduğu gibi ayrıca bir AdBlue katkı maddesi almak, bunu stoklamak, takibini yapmak zorunda kalınmayacak. Sürücü alışkanlıkları ve aracın toplam çalışma ekonomisinde fark yaratan Scania, katkı maddesine ihtiyaç duymayan EGR sistemli araçlar ile bu dönemde bir adım daha öne çıkacak.


2008 yılı 20 bin 200 adetle kapandı

İnişli çıkışlı geçen bir 2008 yılının ardından herşeye rağmen Türkiye pazarının dinamiklerinin, her gün artan potansiyelinin toplam pazar rakamlarını Avrupa için hatırı sayılır bir konuma getirdiğine değinen Senyücel, rakamsal değerlerden şu şekilde bahsetti: “2007 yılında 26 bin 300 adetle kapanmış olan 16 ton ve üzeri ağır ticari araç pazarı, 2008 yılını 20 bin 200 adetle kapadı. Bu rakamlara bakıldığında 2007 ile 2008 arasında yüzde 24’lük bir daralma söz konusu. 2008 sonuçlarına göre Türkiye, Avrupa’da en büyük 5’inci ağır vasıta pazarı.”

“Türkiye hakikaten hem uluslar arası nakliye filosu ile hem yurtiçi taşımacılık yapan filolar ile aynı zamanda da inşaat sektöründe büyüyen araç parkıyla Avrupa’nın en büyük pazarlarından biri konumuna geldi” diyen Senyücel, 2008 yılında ağır ticari araç pazarında ithal pazarın 6 bin 200 adet civarında kapandığını söyledi. Yani 20 bin 200 adetlik pazarın yüzde 70’inin yerli araçlardan yüzde 30’unun ise ithal araçlardan oluştuğunu ifade etti. Senyücel, Scania olarak 2007 yılında 2 bin 174 adetle kapadıkları araç pazarı 2008 yılında bin 894 adetle kapadıklarını, böyle bakıldığında ekonomik krizden kendilerinin de etkilendiğini vurguladı. “Bunlara rağmen Scania bir önceki yıla göre pazar payını 8,2’den 9,2’ye taşıdı” diyen Senyücel, ithal ağır ticari araç pazarının da zorlu geçtiği göz önünde bulundurulduğunda yüzde 26’dan yüzde 31’e taşındığını en yüksek ithal pazar payını elde ettiklerini kaydetti.

Scania toplam pazarda 4’üncü sırada

Scania’nın toplam pazarda Mercedes, BMC ve Ford’un ardından 4’üncü sıraya yerleştiğini ifade eden Senyücel, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Taşımacılık sektörü her geçen gün kimlik değiştiriyor. Regülasyonlar güncelleniyor. Sektörümüz Avrupa’ya uyum süreci içerisinde hızlı bir değişim geçiriyor. Buna bağlı olarak da taşıma ve sürüş kültürleri değişiyor. Bunun doğal bir sonucu olarak da çekici kullanımına talep hızla artmakta. Bir önceki yıl satılan araçların yüzde 52’si kamyon yüzde 48’i çekici iken bu yıl yüzde 48’i kamyon yüzde 52’si çekici oldu. Çok muhtemeldir bundan sonra bu denge bu aralıkta devam edecektir. Çekicinin pazar payı yüzde 55-58’lere kadar ekonomi el verdiğince yükselmeye devam edecektir.”

Senyücel, 2008 yılında bin 657 adet çekici atışı gerçekleştirdiklerini, ithal pazarda hem çekici hem de toplamn satışlarda birinci sıraya oturduklarını, altı yıldır bu liderliğin devam ettiğini vurguladı. İnşaat sektörüne bakıldığında geçen sene, çift çeker olarak tabir edilen 6x4, 8x4 kamyon pazarını 3 bin 996 adetle kapadıklarını, bunun off road araçlarda bir önceki yılda 4 bin 470 adetle kapanan pazarda yüzde 10’luk bir daralmanın olduğunu kaydetti.

Krone 2008’de treyler pazarında yerini korudu, Meiller ilk 10’da

Treyler pazarının, çekicinin tamamlayıcısı olan, popülaritesini destekleyen bir alan olduğundan bahseden Senyücel, “2007 yılını 811 adet treyler satışı ile kapatmıştık. Krone, 2007’deki yüzde 16 pazar payını 2008’de yüzde 15 olarak devam ettirdi. İthal pazardaki treyler konumunu ise artırarak devam ettirdi. Bu açıdan memnunuz” dedi.

“Meiller damper markamızla pazara 2008’de ciddi bir giriş yaptık. 2007’nin ikinci altı ayında satış faaliyetlerimize başlamıştık. 2008’de 184 adet damper satışıyla kapattık ki oldukça iyi bir adet. İlk 10 en çok satan markanın içine girdik” diyen Sengyücel, damper sektöründe istatistik sıkıntısı olduğunu, TREDER’in bu konuyla ilgili bir çalışmasının olacağını umut ettiklerini dile getirdi.

Satış sonrasında yüzde 14’lük bir artış var

Scania araçların servis girişleri kontrol edildiğinde 2007’ye göre yüzde 14’lük bir artış olduğunu kaydeden Senyücel, “67 bin Scania servis giriş sayısı var. Araç parkımız 1-10 yaş arası 11 bin 300 adet ve bu rakamın araç parkının genç yapı uygulaması oldukça düşük. Son dört yılda araç parkımız gittikçe gençleşiyor. Verdiğimiz eğitimlerde 2008 içerisinde bin 62 katılımcı eğitim aldı. 2008 yılı içerisinde 51 adet hem yurtiçi hem de uluslar arası nakliye firmasına sürüş eğitimi verdik. Bu anlamda da bir önceki yıla göre yüzde 46 oranla firmayı sürüşle eğitmiş olduk. Sektöre katkı sağlamaya devam ediyoruz” dedi.

Satış sonrasında 2009 yılında Scania’nın yüzde 91’lik müşteri memnuniyeti endeksine ulaştığını, bir önceki yıla göre yüzde ikilik bir başarı elde ettiklerini vurgulayan Senyücel, Krone’nin satış ve müşteri memnuniyeti endeksinin 2008’de yüzde 83 olarak kaydedildiğini belirtti.

Senyücel: “2009 yılı çok güçlü geçmeyecek”

“2009 yılı çok güçlü geçmeyecek” diyen Senyücel sözlerine şu şekilde devam etti: “2009 yılı haliyle çok güçlü bir yıl olmayacak. Ancak yine de toplam ticaret hacminin belli bir periyoddan sonra toparlanması ile gerek satışların gerekse moral motivasyonun yerine geleceğine inanıyoruz. Son iki ayda belli bir yavaşlama var. Sektör normal zamanlarda da oldukça düşük satışla geçirir ilk çeyreği. 2009’un ilk çeyreği de durağan geçecektir. İkinci çeyreğinde ise hem satışların hem taşımaların ticaret hacminin artacağı yönünde beklentiler var. 2008 yılında 20 bin 200 adetle kapanmış olan ticari araç pazarının yüzde 30 ila 37 civarında bir daralmayla kapanacağına dair beklentimiz mevcut. Herşeye rağmen yaklaşık toplam pazar 12 bin ile 15 bin arasında gerçekleşecek. Buradaki etki, ekonomideki yavaşlama değil. Aynı zamanda ağır ticari araç pazarındaki aşırı büyümenin de etkisi var. Pazarın doygunluğa ulaştığının da bir göstergesi. Haliyle 3 bin 600 olan treyler pazarı yüzde 25 ile 30’lar civarında bir daralma olacağını öngörüyoruz. Scania markamız olarak bin 500 adetler seviyesini, Krone’de 400-450 aralığında treyler satışı, Meiller markamızda ise 250 adet treyler satış gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”

Finans sektörü de zorlanıyor

Finans sektörü açısından da zorlu bir yıl olduğunu ifade eden Doğuş Otomotiv Finanstan Sorumlu Genel Müdürü Berk Çağdaş, 93, 94, 98 ve 2001 yıllarında yaşanan kriz ortamının deneyim olarak geri döndüğünü söyledi. Çağdaş, bu dönemde otomotiv piyasasının yüzde 20 daraldığı konusunu rakamsal verilerle şu şekilde anlattı: “2007 yılında 360 bin adet olan binek pazarı, 2008 de 307 bine düşmüş, yüzde 15 daralmış. 233 bin adet olan ticari araç pazarı yüzde 20 daralma ile 189 bine gerilemiş. 26 bin 400 olan ağır ticari araç pazarı yüzde 23 gerilemiş. Finansal detaylara çok giremiyorum. Rakamlarımız şu anda denetimden geçiyor. 2007’de biz 40 bin 933 tane binek araç satmışız. 2008’de toplam 33 bin 711 adede düşmüş satışımız. Bu rakamlara yönetimin yüzde 50 si bize ait olan Skoda markamız dahildir. 27 bin 731 adet olan toplam ticari araç satışımız 2007 de yüzde 32’lik bir daralma ile 18 bin 920 adede gerilemiş. Binekteki daralma bu arada yüzde 18. Ağır ticari araç pazarındaki markamız Scania, çok üstün bir performansla yüzde 13 daralmış. Bizim pazar payımız yaklaşık yüzde 11 buçuk seviyelerinde yüzde 11 seviyesine gerilemiş.”

2008 yılında 72 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, bu rakam üzerinden yüzde 20’lik bir payı yeni projelere ayırdıklarını söyleyen Çağdaş, perakende yatırımlarının yüzde 70’ini kapladığını, perakendeye, müşteriye çok önem verdiklerini, hizmete ve servise de demirbaş yatırımlarından yüzde 10’luk bir pay ayırdıklarını ifade etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77