• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Euro 6 Motorlu Yeni Stralis Teknolojisiyle Dikkat Çekiyor

Euro 6 Motorlu Yeni Stralis Teknolojisiyle Dikkat Çekiyor
Iveco’nun ağır vasıta serisindeki aracı olan yeni jenerasyon Stralis,Torino’da düzenlenen bir organizasyonla dünya basınına tanıtıldı.

Iveco’nun ağır vasıta serisindeki aracı olan yeni jenerasyon Stralis, 1 Temmuz 2012 tarihinde Torino’da düzenlenen bir organizasyonla dünya basınına tanıtıldı. Torino’da bulunan Fiat Industrial Village’de düzenlenen organizasyonda basının karşısına çıkan Yeni Stralis, EGR (Exhaust Gas Recirculation) sistemini kullanmadan, HI-eSCR’li yeni Euro 6 motoruyla diğer ağır vasıta üreticilerinden ayrılıyor.

Iveco’nun üst düzey yöneticilerinin de katıldığı organizasyonda konuşan Iveco Ağır Vasıta Kıdemli Başkan Yardımcısı Alessandro Mortali, Yeni Stralis’in bütün önemli maliyet alanlarında tasarrufu en üst seviyeye çıkardığını söyleyerek bunun sonucunda da toplam sahip olma maliyetinde yüzde 4’e varan bir düşüş olduğunu aktardı.

Iveco’nun Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Enzo Gioachin ise yaptığı konuşmada günümüz ekonomik koşullarının sanayinin karşılaştığı en kritik dönemlerden biri olduğunu vurgulayarak Yeni Stralis’in bu negatif eğilime bir karşı duruş olduğunu söyledi. Gioachin, “Aracımız, gelişimin doğru kombinasyonunu, gelişmiş servisleri ve doğrudan maliyet avantajlarını müşterimize sunuyor” dedi.

Daha sonra konuşan Iveco Başkanı ve CEO’su Alfredo Altavilla ise Daily ile başlayan ve büyük bir başarı kazanan yenilenme sürecinin ağır vasıtayla devam ettiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Kapasitesinin altında devam eden Avrupa pazarında başarı sağlamanın ne kadar zor olduğunu bilerek başladığımız süreçte stratejimizi de değiştirerek marjlarımızı küçük de olsa artırmayı başardık. Batı Avrupa pazarında yüzde 11, Güney Amerika pazarında yüzde 15’lere varan düşüşler bekleniyor. Bu düşüşlerin temel sebebi yeni Euro normlarına uyum sürecinden kaynaklanıyor.”


Üretim İspanya’da gerçekleştirilecek

Yeni stratejilerle birlikte Afrika ve Ortadoğu’daki satışlarla yeni hacim yaratmaya çalıştıklarını söyleyen Altavilla, Çin’de üretilen ürünleri de pazarlamak istediklerini söyleyerek mevcut tesislerini en iyi şekilde kullanmayı amaçladıklarını vurguladı. Altavilla, şunları söyledi: “Müşteri odaklı olarak yenilik ve kaliteyi müşterilerimize sunmak istiyoruz. Bu anlamda daha hızlı reaksiyon gösteriyoruz. Üretimle ilgili çok çalıştık ve üretim süreçlerimizi çok daha etkin ve kaliteli hale getirdik. Tüm ağır vasıta üretimini İspanya’da gerçekleştireceğiz. Piyasa şartlarının kötü olduğu aşikar ancak bizim de şirket olarak buna hazır olmamız gerekiyordu biz de buna hazırız. Bu süreçte araçlarımızı geliştirme yönünde yatırımlarımıza devam ettik.”

“Yeni Stralis’le birlikte müşterinin toplam sahip olma maliyeti, konfor, verimlilik gibi unsurları geliştirmek istiyoruz. FPT Industrial üretimi olan yeni teknolojimizle sadece Euro emisyon normlarını karşılamakla kalmıyoruz, akaryakıt tüketimini de Euro 5’le aynı tutuyoruz” diyen Altavilla, yerel ihtiyaçların dışında Yeni Stralis’in bütün versiyonlarını aynı donanımlarla üretmeyi planladıklarını da vurguladı.

Stralis serisinin üretileceği temel tesis olarak Madrid’in seçilmesinde tesisteki üretim ve Ar-Ge şartlarının etkili olduğunu söyleyen Altavilla, global bir oyuncu olarak entegre bir üretimle faaliyet gösterdiklerini ekleyerek Yeni Stralis’in, sunduğu bütün şartlar ve kaliteyle önemli bir fırsat olacağını söyledi.

EGR’siz Euro 6 bir ilk olarak dikkat çekiyor

2013 yılının başından itibaren Türkiye’de satışa sunulması beklenen Yeni Stralis, Cursor FPT endüstriyel motorlarla birlikte sunuluyor. EGR sistemi kullanılmadan yüksek verimli SCR teknolojisiyle (HI-eSCR) Euro 6 emisyonları karşılayan sistem bu alanda bir ilk olarak dikkat çekerken bu şekilde araç ağırlığında bir azalma, daha düşük akaryakıt tüketimi daha az karmaşık bir yapı olmasından kaynaklanan dayanıklılık gibi faktörler müşterilere avantaj sağlayacak.

Euro 6 emisyon normlarını karşılayan Yeni Stralis’te dikkat çeken en büyük özellik elbette bu normları sadece SCR katalitik indirgeme sistemini (Selective Catalytic Reduction) kullanarak başarmış olması. Euro 6 normlarına uyumlu motorlarını tanıtan diğer ağır ticari araç üreticileri bunu EGR(Exhaust Gas Recirculation) ve SCR sistemlerinin kombinasyonuyla sağlarken FPT Industrial, geliştirdiği patentli sistemle HI-eSCR ismiyle tek sistemle bunu sağlayabiliyor.

FPT Industrial’in High Efficiency SCR sistemi nitrojen oksit seviyesini yüzde 95 oranında azaltırken, dizel Oksidasyon Katalizörü (DOC), Pasif Dizel Partikül Filtresi (DPF), Adblue Ölçme Sistemi, Adblue Mikseri, Katalitik İndirgeme Sistemi (SCR) ve Katalizör Temizleme Sistemi (CUC) gibi sistemlerden faydalanıyor.

Yüksek torklu geniş motor seçeneği

Euro 5 serisi için 8, 10 ve 13 litrelik 6 silindirli Cursor FPT Industrial motorlarla donatılan Yeni Stralis’te Euro 6 serisi için ise 9, 11 ve 13 litrelik motor kullanılıyor. Dizel motorlarda 310 beygir gücünden 560 beygir gücüne kadar 8 farklı güç seçeneği bulunurken CNG versiyonunda 270’ten 330 beygir gücüne kadar 3 seçenek mevcut. Düşük hızlarda bile yüksek tork sağlayan bu motorlar verimlilik ve sürüş konforuna katkı sağlıyorlar.


Yeni Stralis daha şık ve daha aerodinamik

Yeni Stralis’te dikkati çeken bir diğer özellik ise ergonomi ve konforun öne çıktığı yeniden tasarlanan kabin. Kabinin dış tasarımındaki değişiklikler daha çok aracın aerodinamik özelliklerini geliştirmeye yönelik olarak gerçekleştirilmiş. Akaryakıt tasarrufu sağlamak amacıyla yapılan bu çalışmalar arasında aracın merkezindeki ızgara ve hava deflektörünün yanı sıra tampon eşiği göze çarpıyor. Ayrıca araçta kullanılan Xenon farlar da aracın şıklığını artırırken sürücüye daha iyi görüş imkanı sağlıyor.


Kabinler sürücüye yüksek konfor ve ergonomi sağlıyor

Yeni Stralis’in kabininde iki farklı genişlik seçeneği sunuluyor. Bunlardan birincisi Hi-Way kabin olarak 2 bin 500 milimetre genişliğiyle uzun mesafe taşımacılığında bir veya iki sürücü için yüksek konfor sağlarken daha orta kabin olan Hi-Road 2 bin 300 milimetre genişlikle daha alçak yükseklik sunuyor. Yine aynı genişliğe sahip Hi-Street kabin, alçak tavan modeliyle sunuluyor.

Yenilenen Stralis’te gözle görünür en büyük değişiklikler ise kabin içinde gerçekleştirilmiş. Kabin kullanılan malzemelerin kalitesi artırılırken kontrol aygıtları ve gösterge paneli kolayca görmeyi ve ulaşmayı sağlayacak şekilde sürücünün çevresine yerleştirilmiş. Kabin içindeki bölmeler sürücülerin gelişen ihtiyaçlarına göre belge ve elektronik cihazlara göre yeniden düzenlenmiş.

Sürücü koltuğu ise araç içindeki konforun en üst seviyeye çıktığı başka bir önemli bölüm. Soğutma ve ısıtma özelliklerine sahip olan koltuk, pozisyon ayarlama özellikleri ve ağırlığa göre ayarlanabilir emniyet kemeriyle özellikle uzun seferler için pek çok binek aracında bile olmayan konfor sağlıyor. Kabin içindeki 80 santimetre genişliğinde 2 metre uzunluğundaki uyuma bölümünün de malzeme kalitesi artırılırken, uygulanan yeni izolasyonla araç içine yansıyan gürültü seviyesi oldukça düşürülmüş. Aracın tavanında bulunan ek bir klimayla sessiz ve düşük enerji tüketimi sağlayan sistem aracın motoru çalışmadığı zaman bile doğru kabin sıcaklığını sağlıyor.

Yeni direksiyon ve entegre telefon kontrolleri ve dokunmatik ekranıyla Iveconnect sistemine bağlanma imkanı araçtaki sistemlerin kolay kullanımını sağlıyor.

Iveconnect filo yönetiminde birçok yeniliği getiriyor

Gün geçtikçe daha fazla kullanılan enformasyon ihtiyaçlarına yönelik olarak Yeni Stralis,  ‘Sürüş Stili Değerlendirmesi’ fonksiyonu Iveconnect ve bilgi akışı sağlayan, navigasyon, sürüş desteği ve filo yönetimi fonksiyonu sağlayan ‘Iveconnect Fleet’i de sunmaya başladı.

Kabin içindeki değişikliklerle birlikte fonksiyonel bir yapıda sunulan Iveconnect Drive en uygun sürüşü bilgi akışıyla ve aktif sistemlerle desteklerken, ‘Iveconnect Fleet’ ise aracın pozisyonundan şirketin lojistik sistemiyle entegre yapısıyla filo yönetiminin sağlanmasına katkıda bulunuyor.

Qualcomm’la birlikte yürütülen sistem, operasyon merkeziyle sürücü arasında mesajlaşmayı sağlarken sürücü, araç ve operasyon merkezi arasındaki iletişimi, gerçek zamanlı olarak yakıt tüketimi, GPS pozisyonu ve öngörülen sürüş sürelerinin kontrolünü sağlıyor.

Gelişmiş güvenlik sistemleri binek araçları aratmıyor

Yeni Stralis Hi-Way gelişmiş elektronik sistemleriyle yüksek güvenlik standartları sağlıyor. Fren destek fonksiyonlu EBS, şeritten ayrılma durumunda uyarı yapan sistem ESP, uyarlanabilir Cruise Control sistemi, gündüz çalışan farlar, yeni sürücü dikkati destek sistemi ve gelişmiş acil fren sistemi bunlardan bazıları.

Yeni Stralis toplam sahip olma maliyetini yüzde 4 düşürüyor

Toplam sahip olma maliyetini düşürme stratejisiyle yenilenen Stralis, uluslararası güzergahlarda faaliyet gösteren operatörlerin yatırım, araç bakım ve tamiri, yakıt tüketimi, sürücü maliyeti ve yol ücretleri ile vergi gibi maliyetlerine odaklandı. Piyasa şartlarının her geçen gün daha rekabetçi hale gelmesini göz önüne alınarak üretilen Yeni Stralis, kullanıcı maliyetlerine azaltılması çalışmalarıyla yıllık ortalama 130 bjn kilometre yol yapan bir çekicide 4 yıl için toplam sahip olma maliyetini yüzde 4 oranında azaltıyor.

Bu oranın elde edilmesinde ise en büyük faktör olarak akaryakıt tüketimi başta gelirken bu başarıda var olan EcoStralis teknolojilerinin önemli payı bulunuyor. Araçta bulunan bütün teknolojilerin kullanım katkılarıyla yüzde 10’a kadar akaryakıt tasarrufu sağlanıyor.

Akaryakıt tüketimindeki verimliliğin sağlanmasında motorun yanısıra araçta bulunan teknolojik unsurlar öne çıkıyor. EcoStralis’te de uygulanan bu teknolojiler arasında aracın maksimum hızını limitleyen ve güç aktarımını optimize eden Ecoswitch, Eurotronic vites içinde yanlış vites geçişlerini engelleyen Ecofleet, lastik basıncı izleme sistemi TPMS bulunuyor.

Gerçek yol şartlarında test

İki gün boyunca Fiat Industrial Village’de tanıtımı yapılan Yeni Stralis’in içine bindiğiniz andan itibaren önemli değişimi hissediyorsunuz. Çok daha modern bir yapıya kavuşmuş olan aracın iç konforu, sürücüleri fazlasıyla memnun edecek düzeyde. Tam yüklüyken bile yoğun trafik şartlarında bile sürücüyü yormayan kullanımı dikkat çeken ilk özelliklerden. Aracın kalkışında torku hissederken sürücünün sürüş performansı doğrudan kaydedilebiliyor. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77