• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 24 °C

Karsan-Renault Trucks Üretim Hattının Resmi Açılışı Bursa’da Yapıldı

Karsan-Renault Trucks Üretim Hattının Resmi Açılışı Bursa’da Yapıldı
BURSA’DA Premium Uzunyol, Premium Lander ve Kerax serilerinin üretimi amacıyla Renault Trucks - Karsan işbirliği ile kurulan üretim hattının resmi açılışı gerçekleşti. Açılış törenine Renault Trucks Başkanı Stefano Chmielewski, Karsan Yönetim Kurulu

BURSA’DA Premium Uzunyol, Premium Lander ve Kerax serilerinin üretimi amacıyla Renault Trucks - Karsan işbirliği ile kurulan üretim hattının resmi açılışı 14 Mart 2009 Cumartesi günü gerçekleşti. Açılış törenine Renault Trucks Başkanı Stefano Chmielewski, Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan katıldı.

Karsan ile yapılan ortaklık kapsamında Renault Trucks, Bursa Fabrikası’nda kendisine özel olarak tahsis edilen montaj hatlarında kamyon üretimi gerçekleştirecek. Temmuz 2007 tarihinde onaylanan toplam 25 milyon Avro’luk bir yatırımla kurulan bu ortaklık, iki şirket için geleceğe yönelik olarak yapılmış bir yatırım özelliğini taşıyor.

Renault Trucks’ın Fransa’nın dışında entegre üretim için yatırım yapma kararı almasında, Türk otomotiv sanayinin ve işçiliğinin kalitesiyle birlikte Karsan’ın sahip olduğu uzmanlık ve deneyim, kaliteli ve yüksek teknolojili üretim imkanları önemli rol oynuyor. Hedef ise yılda 5 bin araç üretmek.

Türkiye pazarı belli başlı versiyonları Fransa’dan tedarik etmeye devam ederken, Renault Trucks Bursa Fabrikası, üretimini Türkiye iç pazarının yanı sıra bazı civar ülkelere de ihraç edecek.

Açılış konuşmasında, kriz döneminde otomotiv sektörü hakkında iyi haberler vermenin herkesi motive edeceğini belirten Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç, “43 sene önce 158 karoseri ortaklığı ile kurulan Karsan, otobüs karoserisini, ağaç karoseriden sac karoseriye döndürmek için yüklendiği misyonu başarıyla tamamladı. Türkiye’mizi gerek otobüs, gerekse midibüste Avrupa’nın en büyük imalatçısı haline getirdi. Bu konuda insan yetiştirdi. Türkiye’ye bu hizmeti Karsan vasıtası ile getirdiler. Karsan yeni bir misyon üstlendi. Karsan’ın sanayisinde yabancı yok. Karsan bütün markalara açık tesisini ve insan gücünü bu markaların hizmetine veren bir yapıya dönüştü. Karsan Fabrikasının yapısı bugün en küçük vasıtadan en büyük vasıtayı yapabilecek durumda” dedi.

Renault Trucks’ın Türkiye’yi seçme sebebi; Karsan

Peugeot ve Renault Trucks olmak üzere iki büyük Fransız markasıyla anlaşmalı olduklarını söyleyen Kıraç, Renault Trucks’ın neden Rusya değil de Türkiye’yi seçtiğine “Karsan” cevabını verdi. Karsan olarak tesislerini, mühendislerini ve işçilerini Renault Trucks’ın hizmetine sunduklarını kaydeden Kıraç, “En sıkışık dönemde Renault Trucks Başkanı en zor kararı verdi ve Türkiye’de olacağım dedi. Türk sanayiine güvendikleri için teşekkür borçluyuz. Buradan sizi başka bir noktaya çektiğimde; dünyada otomotiv değişik nedenlerle sorunlar yaşayacak ve bu sorunları uzunca bir dönem yaşayacak gibi görünüyor. Sorunları en kısa aşacak ülke Türkiye ve otomotiv sektörüdür. Çünkü bu sanayi doğru şekilde kurulmuş dünya teknolojisinin en üst noktalarındadır. Aynı yapı içinde başka kademelere gelmiş, kendi mühendisliğini yapabilen ve kendi markalarını koymuş bir ülkedir” dedi.

Kıraç, dünya üzerinde üretilen 70 milyon aracın, kriz nedeniyle rakamların aşağı çekileceğinden bahsederek, ayakta kalanların, teknolojisi yeni olan, her şeyi yapabilen tesisler olacağını vurguladı. “Türk işçisi bu anlamda doğru noktaya gelmiştir” diyen Kıraç, şu şekilde devam etti: “Yan sanayiye sahip çıktığımız takdirde bu sanayiyi yürütmek, en çabuk ve en kısa zamanda harekete geçirmek mümkün olacaktır. Göreceğiniz yapı içinde Renault Trucks sevilen bir isim ve Türkiye’ye hizmet etmiştir. Otomotivde geldiği noktayı hepimiz bilmekteyiz. Renault Trucks yine bu pazarın malı olacaktır. Renault Trucks, gerek Türkiye’de gerekse komşu ülkelerde başarıya ulaşacak bir üretim şekline sahiptir. Vasıtalar dünya çapında çok başarılı. İnanarak, elimizdeki imkanları kullanarak çevre ülkelerde yaşatacağımıza Karsan olarak söz veriyoruz.”


Chmielewski: “Karsan, Renault Trucks için mükemmel bir kalite sağlıyor”

Resmi açılış töreni için Bursa’ya gelen Renault Trucks Başkanı Stefano Chmielewski, yaptığı konuşmada Bursa’da üretim kalitesinin çok iyi olduğunu dile getirerek, “Bursa’da üretim kalitesi, Fransa’dan aşağı olmayacak. Biz Renault Trucks’ın bu konuda iyi bir referans olacağını düşünüyoruz” dedi. Chmielewski; sözlerini şöyle sürdürdü:

“Güvenilir olup Türk tasarıma hizmet edebileceğimiz gibi ihracat da yapabileceğiz. Burada olmaktan gurur duyuyoruz. Uzun vadeli planlarımız var. Fakat Karsan’ın vasıfları, çalışanları ile Türkiye’nin vatandaşları ile zor zamanları aşmasını bekliyor, birlikte daha fazla pazarlara girmek istiyoruz.”

Renault Trucks Karsan sayesinde krize meydan okuyor

“27 sene sanayicilik yapmış, istihdam sağlamış, üreticilik ve ihracatı fiilen yaşamış biri olarak Karsan ve Renault Trucks firmasını yürekten kutluyorum” diyen Bakan Çağlayan, Renault Trucks firmasının Karsan sayesinde krize meydan okuduğunu söyledi. Çağlayan, “Bütün sektörleri etkileyen global kriz, otomotiv sektörünü özellikle etkilemiştir. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin Avrupa ile arasında sadece bir saatlik fark vardır. Türkiye’nin en uzak noktasından Avrupa’nın en uzak noktasına en fazla 48 saatte gidilmesi, ekonomik istikrarın sağlanmış olması bizim yararımıza olacaktır. Birçok firma Türkiye’de yatırım yapmanın ayrıcalığını taşıyor. Türkiye’nin Kafkaslar bölgesi ile ticareti çok daha kolay. Toplam ihracatın yüzde 85’ini yapıyor. Otomotiv sektöründe Türkiye’ye yatırım yapanlar çok kazançlı olacaktır” şeklinde konuştu.

Bursa otomotiv sektöründeki liderliğini pekiştiriyor

Açılışa katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tesisin Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyerek, Türkiye’deki, otomobillerin yüzde 58’inin, midibüslerin yüzde 46’sının, kamyonetlerin ise yüzde 59’unun Bursa’da üretildiğini kaydetti. “Açılışını yaptığımız fabrika ile Bursa otomotiv sektöründeki lider konumunu pekiştiriyor. Bu fabrikada 5 bin araç üretileceğini öğrendim” diyen Erdoğan, tek vardiyada 800 kişinin istihdam edilecek olmasının da kriz döneminde ki önemini vurguladı. Yan sanayi de dahil edildiğinde istihdam miktarının artacağını ifade eden Erdoğan, “Yan sanayiyi de dahil ettiğimizde inşallah istihdam miktarı artacaktır. Renault Trucks’ın şu an Türkiye’de yatırım oranı toplam üretiminin yüzde 10 katıdır. Türkiye’ye yeni yatırımlar yapılacağına da inanıyoruz. Hükümet olarak bu yatırımları destekledik, destekleyeceğiz. Mali disiplin, yapısal reformlar sayesinde Türkiye ekonomisi dünyanın en güçlü, en sağlam ve en dirençli ekonomileri arasında yer alıyor. Reform büyüme oranları yakaladık” şeklinde konuştu ve 2002 yılındaki toplam yatırımların 58,6 milyar dolar, bugün ise bu yatırımın 180 milyar dolar seviyelerine yükseldiğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu durum Türkiye’nin başarılarını geçici olarak nitelendirmeye çalışanlara aslında en güzel cevaptır. Büyümenin sürdürülebilir bir yapı taşıdığını da ortaya koyuyor. Dünyanın üst düzey yöneticileri ile sürekli olarak danışma toplantılarımızı yapmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin sıkıntıları tabiî ki var. Tedbirleri aldık, almaya da devam ediyoruz.”

Son olarak Renault Trucks Başkanı Stefano Chmielewski ve Karsan Yönetim  Kurulu Başkanı İnan Kıraç, T.C. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz’a, Türk otomotiv sanayine sunduğu katkılarından dolayı teşekkür ettiler.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77