• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Krone Doğuş Treyler Fabrikası’nın Temeli Atıldı

Krone Doğuş Treyler Fabrikası’nın Temeli Atıldı
DOĞUŞ Otomotiv’e ithalat ve distribütörlük yanında Türkiye’de üretici ve sanayici kimliği de kazandıran ikinci yatırımı Krone Doğuş Treyler Fabrikası’nın temel atma töreni İzmir’in Tire ilçesinde gerçekleştirildi.

DOĞUŞ Otomotiv’e ithalat ve distribütörlük yanında Türkiye’de üretici ve sanayici kimliği de kazandıran ikinci yatırımı Krone Doğuş Treyler Fabrikası’nın temel atma töreni 17 Temmuz 2008 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Zafer Çağlayan’ın da katılımı ile İzmir’in Tire ilçesinde gerçekleştirildi.

Doğuş Otomotiv ve Krone’nin ortaklığında, 35 Milyon Avro yatırım ile temelleri atılan Krone Doğuş Treyler Fabrikası, 2009 yılında hizmete girecek. Türkiye’nin yabancı ortaklı ilk treyler üretim merkezi olacak olan Krone Doğuş Treyler Fabrikası, aynı zamanda Avrupa’nın müşterinin istediği renkte treyler üretebilen tek üretim merkezi olacak.


Törene üst düzey katılım

Tesisin temel atma töreni, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, İzmir Milletvekilleri, İzmir İl ve Tire İlçe Protokolü, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk, Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu ile Krone GmbH Ortağı Bernard Krone, Krone GmbH Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Jürgen Föhrenbach ve Krone üst düzey yöneticilerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Yapımı tamamlandığında Türkiye’nin en büyük kapasiteli treyler üretim tesisi olacak olan Krone Doğuş Treyler Fabrikası’nın temelleri, 2007 yılında imzalanan üretim anlaşması sonrasında Doğuş Otomotiv’in yüzde 49; Krone’nin yüzde 51 ortaklığında İzmir’in Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde atıldı. 200 bin metrekare toplam alan içerisinde otuz bin metrekare kapalı alana inşaa edilecek olan tesisin 2009 yılında faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Yıllık 10 bin adet treyler üretim kapasitesine sahip olacak olan tesis ile ilk etapta 150 kişiye istihdam olanağı yaratılacak. İki vardiya sistemine geçildiğinde ise bu sayı 400 kişiye ulaşacak. Hizmete gireceği 2009 senesinde 3 bin 115 adet treyler üretimi gerçekleştirecek olan tesis toplam üretimin yüzde 80’ini ihraç ederken, yüzde 20’si ise Türkiye pazarında satışa sunulacak. Ürün gamı Mega Liner ve Profi Liner treylerlerden oluşan fabrikadan Rusya, Orta Doğu, Türk Cumhuriyetleri ve Güney Doğu Avrupa ülkelerine ihracat gerçekleştirilecek.

10 yan sanayi kuruluşu da TOSBİ’ye rezervasyon yaptırdı

Krone Doğuş Treyler Fabrikası, Ege Bölgesi için de güçlü bir yatırım özelliği taşıyor. Krone Doğuş Treyler Fabrikası, kurulacağı Tire Organize Sanayi Bölgesi TOSBİ’nin kalkınmasında da öncü rol oynamaya başladı. Krone Doğuş Treyler Fabrikası’nı takiben yaklaşık 10 adet yan sanayi kuruluşu yatırıma yönelik TOSBİ’ye rezervasyon yaptırdı.

Türkiye’nin ilk treyler seri üretim merkezi olma özelliğine sahip Krone Doğuş Treyler Fabrikası aynı zamanda dünyanın da sayılı seri üretim sistemine sahip treyler fabrikaları arasında bulunuyor. Türkiye’nin yabancı ortaklı ilk treyler üretim tesisi de olacak olan Krone Doğuş Treyler Fabrikası Türk otomotiv sektörünün en büyük boya öncesi kataforez kaplama ünitesine de sahip olacak. Bu özelliği ile fabrika Avrupa’nın müşterinin istediği renkte treyler üretebilen tek merkezi olacak. Krone’nin ürünlerine 10 yıl paslanmazlık garantisi verebilmesini de sağlayan bu teknoloji, üretimin kalite standardı hakkında fikir vermesi açısından da büyük önem taşıyor.


Acar: “Dört yıl içinde Türkiye’ye 400 Milyon Avro katkı sağlayacağız”

Doğuş Otomotiv’in üretime çevirdiği yeni vizyonu ile Sakarya’dan sonra ikinci üretim üssünün temellerini atmak için Tire’de bulunmaktan büyük bir heyecan duyduğunu belirterek sözlerine başlayan Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, “Öz kaynaklarımızdan karşıladığımız 35 milyon Avro yatırımla kurulacak olan Krone Doğuş Treyler Fabrikamız; ilk yılında 150 kişi, iki vardiya sistemine geçildiğinde ise yaklaşık 400 kişi istihdam edecek. Üretici kimliğimiz ile doğrudan ve sıfırdan yabancı yatırımı Türkiye’ye çekerek başlangıçta 3 binden fazla, tam kapasiteye ulaştığımızda ise 10 bin adet treyler üretiyor olacağız ve üretimimizin yüzde 80’ini ihraç edeceğiz. Burada yapacağımız üretimle, bu şekilde iç pazara sağlayacağımız ürünlerle aynı zamanda bu alandaki ithalat payını azaltacağız. Bu sayede Türkiye’nin ödemeler dengesine dört yıl süresince toplam 400 Milyon Avro kadar hem ihracat yaparak hem ithalat payını azaltarak çift yönlü katkı sağlayacağız. Bunun yanında yerli tedarikçiler ile yapacağımız işbirliği bizi bir adım daha ileriye götürürken, Krone’nin de Almanya’da bulunan tesisleri için Tire’deki yan sanayi kuruluşları ile çalışması bu yoldaki kararlılığımızın bir göstergesidir. Bu aynı zamanda Tire’nin kalkınmasında da büyük bir pay sahibi olacaktır” dedi.

Krone Doğuş Treyler Fabrikası’nın temel atma töreninde konuşan Krone GmbH Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Jürgen Föhrenbach ise, Krone’nin Doğuş Otomotiv gibi profesyonel bir ortak ile yüksek rekabetin bulunduğu yerel ve de uluslararası treyler pazarında bir adım daha öne çıktığını vurgulayarak; “2009 yılı içinde üretime başlayacak olan yeni ultra-modern treyler fabrikamızın doğru yol olduğunu biliyoruz” dedi.

Föhrenbach: “Bu fabrika, başarı için olağanüstü bir fırsat”

Föhrenbac, sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzde olduğu gibi gelecekte de lojistik ve nakliyatta hem yerel hem de uluslararası pazardaki ihtiyacın oldukça yüksek olacağını öngörmekteyiz. Avrupa Birliği tarafınca da yapılan tahminlere göre ticari nakliyatın 2025 yılına kadar yüzde 40 artış göstermesi beklenmektedir. Bu nakliyatın en büyük kısmı kıtalararası kara taşımacılığı olacaktır. Tabiki Tire; Karadeniz, Yakın Doğu ve Kuzey Afrika gibi geleceğin öngörülen pazarlarının kalbinde yer almaktadır. Doğuş ve Krone, stratejik olarak da çok iyi bir konuma sahiptir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77