• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Küçük Ürünlerle Büyük Çözümler

Küçük Ürünlerle Büyük Çözümler
Nüfus, kentleşme, refah düzeyi ve buna bağlı olarak artan araç sayısı, değişen alış-veriş kültürüyle birleşince, araçlar da değişime uğruyor.Bunlardan biri de geçtiğimiz günlerde İtalya’nın Torino kentinde tanıtımı yapılan 3. nesil Ducato.

Nüfus, kentleşme, refah düzeyi ve buna bağlı olarak artan araç sayısı, değişen alış-veriş kültürüyle birleşince, araçlar da değişime uğruyor. Yakın zamana kadar talep yaratan ürünler, artık yerini talebi karşılayan ürünlere bırakıyor. Böylece, taşıtların imaj üstünlükleri yerine işlev üstünlükleri ön plana çıkıyor.

Özellikle ticari taşıtlarda kendini daha çok hissettiren ‘işe yararlılık’ kavramı bu tür ürünlerde büyük bir arayış ve yenilenme doğuruyor. Her geçen gün yeni bir konseptin geliştirildiği ticari araç pazarındaki en hızlı değişim ise hafif ticari araçlarda yaşanıyor. Bunlardan biri de geçtiğimiz günlerde İtalya’nın Torino kentinde tanıtımı yapılan 3. nesil Ducato. İtalyan otomotiv devi FIAT tarafından üretilen ve Avrupa’dan 400’ü gazeteci olmak üzere yaklaşık 3 bin kişiye tanıtılan yeni Ducato, kendi sınıfında oldukça iddialı.

Projenin yaratıcı ve uygulayıcısı durumundaki FIAT ve TOFAŞ yetkilileri Sistino, Marchionne ve Altavilla, hem Avrupa hem de Avrupa dışındaki hafif ticari araç pazarı için, 1.1 milyar Avro harcadıklarını ifade ettikleri 3. nesil Ducato’dan oldukça umutlular.

Yapılan basın  toplantısında söz alan FIAT Ticari Araçlar Başkanı Lorenzo Sistino, 5 ülkede ürettikleri ve 80 ülkede sattıkları 340 bin araçtan 218 bin adedin Avrupa’da alıcı bulduğunu ifade etti. Hafif ticari araçların sahip olduğu önemin bir kez daha altını çizen Sistino, bu segmentte 7 yıldır Avrupa lideri olduklarını dile getirdi. Sistino ayrıca, Sevel’de 110 bini Ducato olmak üzere toplam 200 bin araç ürettiklerini ve 2005’de Avrupa’da 110 bin adet ile satış rekoru kırdıklarını sözlerine ekledi. Amaçlarının, bu rakamı yüzde 20’lik bir artışla 130 bine çıkararak, Avrupa’da yüzde 16.1 olan pazar paylarını yüzde 17.6’ya taşımak olduğunu söyleyen Sistino sözlerine şöyle devam etti: “Doğu Avrupa’da  6 bin 500 olan satış rakamımızı 10 bine çıkartmayı hedefliyoruz. Güney Amerika’da da çok iyi rakamlara ulaştık ve dünya çapında toplam 340 bin araç sattık. Amacımız, bu rakamı 400 bine çıkararak yüzde 10.8 olan pazar payımızı 12.5’e yükseltmek.”

FIAT yetkilileri, bu hedeflere ulaşmak için gerekli unsurları ve sahip oldukları güvenceleri de şöyle sıraladı: “Bunun için ürün ve ağ stratejimiz mevcut; ancak satış sonrası da çok iyi çalışmalı. Pazardaki artış, yeni müşteriler ve piyasaya sunulacak yeni aracımız, profesyonel bayi sayımızın da artmasını gerektiriyor. Gelişmiş bir finans ve leasing sistemi kurduk. Önceki modele göre fiyat yüzde 7 arttı. Bunun gerekçesi olarak, Ducato’nun her yıl yükselen kalitesini gösterebiliriz. Her 10 müşteriden 7’sinin yeniden Ducato aldığını ve özellikle orta sınıfta daha rekabetçi olduğumuzu tespit ettik.”

Yeni nesil FIAT Ducato’nun ürün gamı büyük bir çeşitlilik gösteriyor. İnsan taşımaya yönelik binek modellerin yanısıra pikap, turistik amaçlı shuttle ve toplu taşıma araçları, okul ve işyeri servis araçları, Ducato markası altında sunulan modellerin arasında yer alıyor. Bu konuda da bir açıklama yapan Sistino, “Etüd ederek hem şirketler, hem de Campingcar için iki ayrı Ducato ürettik. Son derece önemli bir paya sahip olan Campingcar pazarının lideri biziz.” diyerek, 130 beygirlik motor gücüne ve özel bir vitese sahip olan kamp aracına olan güvenlerini dile getirdi. Sistino ayrıca, geçen yıl lanse ettikleri Doblo’nun satışlarının çok iyi gittiğini; Haziran’da piyasaya çıkacak olan Ducato ile önden çekişli tek kamyonetin FIAT’a ait olacağını söyledi. Bunların yanısıra FIAT’ın, Mini Cargo’yu da çıkararak yeni bir segment oluşturmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.

‘Bütün pazarlar rekabetçi’ tezinin savunulduğu tanıtımda söz alan FIAT Üst Yöneticisi Sergio Marchionne; “Elimizi daha da güçlendirmek ve pozisyonumuzu korumak için yatırımları sürdüreceğiz. 6 milyar Avro’luk satış yaptık ve bunda hafif ticari aracın payı büyük.” dedi.

Yenilikçi, çevreye saygılı, kaliteli ürünler için çok büyük yatırımlar yaptıklarını ve bu konudaki çalışmalarına devam edeceklerini bildiren Marchionne, Torino’da 1 milyon 700 bin ünite ürettiklerini, Citroen ve Peugeot ile ortaklığın iyi sonuç verdiğini ve böyle anlaşmalar olmadan yola devam edilemeyeceğini gördüklerini belirtti.

1903 yılında 24 beygirlik araçla üretime başlayan FIAT, 1929 yılında ilk yük aracını yaptı. 30’lu yıllara gelindiğinde 150 adet FIAT marka araç yollardaydı. Önden çekişli bir tonluk araca ancak 1960 yılında erişildi. Ducato için 20 yıl daha beklemek gerekti. İlk olarak 1981’de piyasaya çıkan Ducato’dan sonra 1994’de ilk milyon adetlik üretime ulaşıldı. Daha sonra ikinci jenerasyonu üretilen Ducato’nun yıllık üretimi 200 bin adete çıkartılarak toplam 3 milyon araç satıldı.

Yeni Ducato, 217 cm yüksekliğiyle rekor sahibi bir araç. Tek genişlikte 4 farklı tipi bulunan Ducato’nun hacmi, eski modeline oranla 1 metreküp artışla 17 metreküpe ulaşıyor. 15 ve 16’’lik lastiklerin kullanıldığı Yeni Ducato, yerden yüksekliğin 140 mm artırılması, şasinin 60 kilogram hafifletilmesi ve gövdede çeliğin yanısıra hafif alaşımların kullanılmış olmasından dolayı daha sağlam, ama daha hafif bir kasaya sahip. En üst seviyede 2 bin 400 kg yük taşıma kapasitesi sunan Yeni Ducato’da, daha önce 100 kilometrede 9.3 litre olan yakıt tüketiminin, rekor bir gelişme ile 7.3 litreye düşeceği iddia ediliyor.

Yeni Ducato’nun tasarım aşamasında en çok üç şeye; işlev, hacim ve yükleme kolaylığına dikkat edilmiş. Motor güçlendirilip yakıt tüketimi azaltılarak otomobile yakın bir model geliştirilmiş. 300 kasa ve 120 renk seçeneği, yelpazenin genişliğini anlatmaya yetiyor.

4 silindirli ve hepsi Euro 4 motorlu olan araçlar önden çekişli olmasına rağmen, arkadan çekişli bir aracın özelliklerini sergileyebiliyor. Seride 100 ile 157 beygir gücü arasında 4 motor seçeneği bulunuyor. İşletim maliyeti yüzde 16 oranında azalan Ducato’nun bakım aralığı da 30 binden 45 bin kilometreye çıkarılmış.

Bu tür motorların aslında 400 bin kilometre için üretilirken; Ducato’nun motoru için 10 milyon kilometre yol katedilmiş.Yeni standartların getirildiği Ducato’da, süspansiyonlar da pünomatik ve kendiliğinden seviyelenen yeni bir sisteme kavuşmuş. Emniyet konusunda da araca ABS+EBD, hava yastıkları, MBA, ESP, ASR, HBA, LAC, Hill Holder gibi pek çok yeni özellik eklenmiş.

Ergonominin ön planda tutulduğu yeni Ducato’nun direksiyonu, koltukları ve aynaları değişmiş; likit kristal arka kamera da araç donanımına dahil edilmiş. Performans artırılırken gürültü azaltılmış. Üç ayrı ısıtma düzeneğinin sunulduğu araçta, görünmez film kaplı cam kullanılmış. Özellikle telematiğin önemli olduğu filo araçlarına yönelik, navigasyon, trafik bilgisi ve uydu takibi sağlayan Blue&Me yazılım sistemi üzerinde durulmuş.

Ayrıca, bu tür ürünlerin konsept olarak 10-11 yıl yaşadığını tespit eden FIAT yetkilileri, Yeni Ducato’da metan ya da doğal gaz kullanımı ve robotlaşmış vites de düşünüyor.

Mobil bir ofis gibi düşünülerek her şeyi sürücüye daha yakın tasarlanan Yeni Ducato’da, teknik düzenlemelerin yanında dizayn açısından da pek çok yenilik var. Örneğin, kırılan parçaların kolay değişebilecek olmasının yanında, farlar küçük kazalarda kırılmasın diye yukarı kaldırılmış. Performansı, konforu ve dizaynı ile aracın çok farklı olduğunu belirten yeni Ducato’nun yaratıcıları; “Stil de önemli. Bu araç dinamik ve tipik bir İtalyan stili. Her şey estetik yanları ile birlikte işlev ve kalite açısından ele alındı.” diyerek araçlarını savunuyorlar.

Toplantıda ayrıca, 200 beygirlik 2200 motor için 19.980 Avro başlangıç fiyatı belirlenen Ducato’dan bahsedilirken, büyük filoların toplam pazarın yüzde 40-45’ini temsil ettiği belirtilerek, onlara özel koşullarda satış yapılabileceği de açıklandı.

Torino’da görüştüğümüz TOFAŞ Genel Müdürü Alfredo Altavilla, Yeni Ducato ile Türkiye pazarındaki şanslarının yükseleceğini belirtti. “Pazar payımız bir puana yakın artar. Şu anda hafif ticari araçta yüzde 15 olan pazar payımızı yüzde 17’lere taşımak istiyoruz.” diyen Altavilla, şunları söyledi: “Amacımız; Türkiye pazarında en yakın rakibimiz ile her alanda iyi bir rekabete devam etmek ve bu markayı her alanda sıkıştırmak. 2007’de atak yapıp 2008’de yüzde 20’lere çıkarız. Onlar da biraz erir ve ortada buluşuruz. Bu arada minibüs pazarı özel bir pazar ve orada da yeni bir şeyler düşünüyoruz.”

Yeni Ducato ile satışlar 3 bin 500’den yüzde 50 artışla 5 bin’e çıkacak diyen Altavilla, Ducato’nun Türkiye fiyatının İtalya fiyatından pek farklı olmayacağını da sözlerine ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77