• BIST 8876.22
  • Altın 2928.215
  • Dolar 34.2375
  • Euro 37.4474
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C

Kur Artışından Etkilenen Araç Taşımacıları Spot ve Yurtdışı Taşımalara Yöneldi

Kur Artışından Etkilenen Araç Taşımacıları Spot ve Yurtdışı Taşımalara Yöneldi

2006 yılının ortasında döviz kurlarında yaşanmaya başlayan hızlı artış, tüm sektörlerdeki şirketlerde olduğu gibi taşımacılık yapan firmaları da etkiledi. Kurların artışı ile birlikte yükselen araç fiyatları nedeniyle satışların azalması, bitmiş oto taşıyıcılarına da doğrudan yansıdı.

İlçe Taşımacılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hülya Sönmez, İlçe Taşımacılık’ın hedeflerinin çalıştıkları firmaların hedefleri ile örtüştüğünü ve firmaların yılın başında verdikleri hedeflere göre organize olduklarını kaydetti. Yılın başlarında iyi bir gidişat görüldüğünü fakat döviz kurlarındaki artış ile birlikte firmaların zam açıkladıklarını belirten Sönmez, kur artışı ile birlikte hedeflerin de revize edilmeye başlandığını söyledi.

"Yılın başında otomobil ve ticari araç markalarının hedeflerine göre hedeflerimizi belirleyip yatırımlarımızı planlamıştık. Haziran ayında ise hedefler geri çekildi. Bizim bu durumu değiştirme şansımız olmadığı gibi yılın başında yapılmış yatırım planlarını da geri çekme şansımız olmadı. Otomotiv piyasası sıkıntıya girdi ama onlar hedeflerini küçülterek ya da mevcut siparişlerini azaltarak kendilerini kontrol altına aldılar. Fakat biz taşıyıcılar olarak yılın başındaki hedeflere göre organize olduk ve sektör sıkıntısını çok daha fazla yaşamaya başladık." şeklinde bir açıklama yapan Sönmez; biraz spot, biraz yurtdışı taşımalarını artırarak toparlamaya başladıklarını kaydetti. Yine de İlçe Taşımacılık olarak Temmuz ve Ağustos aylarında yüzde 50 kapasite ile çalıştıklarını ifade eden Sönmez, yeni kampanyaların Eylül’de piyasayı biraz daha hareketlendirdiğini açıkladı. Bu hareketlenme ile dahi firmaların ancak revize ettikleri adetleri yakalayabildiklerini belirten Sönmez, firmaların yılın başında koydukları hedeflere ulaşamayacaklarını iddia etti. Sönmez, bu sene sektörün 500–550 bin civarında satış adediyle kalabileceğini, 2007’de de Türkiye’de üreticilerin ihracata ağırlık vereceğini ve kendilerinin de bundan pay almak için çalışacaklarını söyledi.

 

Araçlar yüzde 50 kapasite ile çalışırken tesislerde doluluk yüzde 100’ün üzerinde

İlçe Taşımacılık’ın yatırımlarından da söz eden Sönmez, çok geniş bir araç filoları bulunduğunu ama yine de yılın başında on araçlık bir yatırım yaptıklarını kaydetti. Diğer yatırım planlarının da kurlardaki artışla birlikte askıya alındığını açıklayan Sönmez, "Yatırımlarımız sadece araç yatırımları ile sınırlı değil. Tesis yatırımı da yapıyoruz; oto antrepolarımız, oto stok alanlarımız, PDI alanlarımız var. Gebze Şekerpınar’a iki kilometre mesafede 80 dönüm üzerine kurulu bir tesisimiz bulunuyor. Buraya ciddi yatırım yaptık. İzmir’de yeni proje için bir tesis yatırımı gerçekleştirdik. Bu bir döngü; satışlar iyi olduğunda araca yatırım yapıyorsunuz, satışlar kötü olduğunda da tesis yatırımı yapıyorsunuz çünkü stoklarınız artıyor. Bunlar ters orantılı oluyor. Satışlar artınca tesisler zaten boş kalıyor." dedi.

Geçtiğimiz yıl yurtiçinde 700 bin araç satıldığını ve İlçe Taşımacılık olarak bunun 165 bin adedini taşıdıklarını belirten Sönmez; yurtiçi, yurtdışı ve ihracat taşımaları ile birlikte ise 343 bin taşıma gerçekleştirdiklerini söyledi. 200 araçlık bir filoya sahip olduklarını açıklayan Sönmez, bu araçların 8-9-10 adet taşıma kapasitesinde olduklarını belirtti. 

ODD (Otomotiv Distribütörleri Derneği) raporlarına göre 2005 yılında ihracat rakamları devreye sokulmadan iç piyasada sektör lideri olduklarını ifade eden Sönmez, 2006 yılında daha önce çalıştıkları bir firma ile çalışmaları sona erdiği için ilk beş ayda paylarının biraz düştüğünü ama 1 Haziran itibariyle yüksek adetli bir marka ile 3 yıllık sözleşme imzaladıklarını ve Temmuz ayı rakamlarında yurtiçi satışlarda yine sektör liderliğine oturduklarını kaydetti. Temmuz rakamlarına göre binek araçlarda birinci sırada ticari araçlarda ise beşinci sırada olduklarını söyleyen Sönmez, binek ve ticari toplamında ise yüzde 17,5’lik bir pay ile sektör lideri olduklarını belirtti.

 

Motosikletlere komple lojistik hizmet

Binek araçlar dışında 6 ton ile 10 ton arasında hafif ticari araç taşıdıklarını, kamyon ve ağır ticari araç taşıması yapmadıklarını ifade eden Sönmez, İlçe olarak motosiklet taşımacılığı da yaptıklarını ve bu alanda komple lojistik hizmeti verdiklerini bildirdi. Motosikletlerin genelde Uzakdoğu’dan geldiklerini ve konteynırlarla gelen motosikletlerin liman işlemlerini yaptıklarını belirten Sönmez, işlemleri yapılan motorları limandan oto ihtisasa bağlı antrepolara aktardıklarını ve orada elleçlemesini yaptıklarını söyledi. Motosikletlerin PDI çalışmasını yapmadıklarının altını çizen Sönmez, bayi dağıtımına kadar hizmet verdiklerini kaydetti. Motosiklet taşımacılığını 2005 yılının başından bu yana yaptıklarını açıklayan Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yılın ilk 8 ayında 100 binden fazla motosikleti elleçledik. Motosikletin en çok satıldığı aylar bahar ayları ve Haziran ayıydı. Artık o da durgunluğa girdi. Motosiklet sektöründeki satışların düşmesindeki en büyük etken, devletin uygulamaya koyduğu  fonlardır. Motosiklet sektörü iyi başladı, çok hızlı gitti fakat o da bir sıkıntı içine girdi. Çok fazla motosiklet ithalatçısı var ancak bizim müşterilerimiz kurumsal. Bu nedenle bizim çok fazla etkileneceğimizi düşünmüyoruz."

Bitmiş oto taşıması ve motosiklet taşımalarının yanı sıra traktör lojistiği de yaptıklarını ifade eden Sönmez, İlçe olarak yine bu alanda da kurumsal müşterilerle çalıştıklarını ve PDI hizmeti de dahil olmak üzere kombine lojistik hizmeti verdiklerini kaydetti. Sönmez, iş makinelerinde ise sadece antrepo ve depo hizmetlerini verdiklerini sözlerine ekledi.

 

İnternetten şasi bazlı takip

Uygun proje olduğunda tenteli araçlarla yedek parça taşımacılığı da yaptıklarını söyleyen Sönmez, şu anda yürüyen böyle bir projeleri olmadığını, yurtiçinde çalışan tenteli kamyon römorklarla motosiklet taşımaları yaptıklarını ve proje olursa yedek parça için de kullanabileceklerini kaydetti.

İlçe Taşımacılık olarak esas yoğunlaştıkları alan olan bitmiş oto lojistiği alanında ciddi yatırımlar yaptıklarını tekrar vurgulayan Sönmez, yaklaşık 4 yıl önce çalıştıkları firmaların bayilerine otomobillerini internetten takip etme imkanını verecek bir sistem geliştirdiklerini açıkladı. Şu anda değişik yöntemlerle bunu yaptıran firmalar olduğunu fakat bunu ilk İlçe Taşımacılık’ın başlattığını vurgulayan Sönmez, "Bizimle çalışmayan markalar bile kendi tedarikçilerinden bu takip sistemini talep ediyorlar. Artık bu konu şartnameye girmeye başladı. İhale şartnamelerine girdiği için de firmalar bunu kendi bünyelerinde yapmaya başladılar; biz de bunu bir adım daha ileriye götürmeyi istedik. Biz, internetten tüm bayilere şasi bazlı takip yaptırıyoruz. Daha önceki sistemde bayi kendisine çıkan TIR’ı görüyordu. Biz bunu biraz daha geliştirdik. Şimdi bayiler TIR’ın üzerinde hangi şasiler var bunu görüyor." şeklinde konuştu.

 

Bilgi teknolojilerine 1 milyon 400 bin dolarlık yatırım

İlçe Taşımacılık’ın bilgi teknolojilerine yaptığı yatırımlar hakkında da bilgi veren Sönmez, yazılımla ilgili asıl yatırımı 2000 yılında yaptıklarını ve yazılımın yanı sıra donanıma da çok ciddi yatırım yaptıklarını ifade etti. 2000 yılında 1 milyon dolara yakın bilgi teknolojileri yatırımı yaptıklarını kaydeden Sönmez, geçtiğimiz yıl donanımın yine revizyon gördüğünü ve donanım için yaklaşık 400 bin dolarlık bir yatırım daha yapıldığını açıkladı. Bu sene donanım anlamında yatırımı sadece bir yurtiçi dağıtım projesi için yaptıklarını belirten Sönmez, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Proje için Torbalı Tesisleri’nde yapılandık. Bu projede tamamen on-line çalışan bir sistem kurduk. Manuel hiçbir işlem yok ve sahayı da biz yönetiyoruz. El terminalleri ve RF sistemleri ile veriyi üretiyoruz, EDI mesajlarla müşterinin kendi sistemlerine veriyi gönderiyoruz. Bu Türkiye içerisinde örnek bir proje oldu. Araçlar kapıdan çıkar çıkmaz mesajlar sisteme on-line olarak gidiyor. Araçlar teslim ediliyor ve teslim mesajları da yine sisteme on-line iletiliyor. Diğer projelerimiz yarı manuel çalışıyordu. Şimdi aynı uygulamaları diğer markalara adapte etmeye çalışıyoruz. Burada önemli olan az elemanla daha çok teknoloji kullanarak ve verinin de güvenilirliğini sağlayarak projeler üretmek. Yoksa rekabet ortamında başka bir şansımız kalmıyor. Bu tür yatırımlarla genel giderler de düşmeye başlıyor."

İsteyen tüm markalara sigorta yönetimi de yaptıklarını belirten Sönmez, poliçenin markaya düzenlendiğini, kendilerinin de tüm sigorta takibini yaptıklarını ve distribütör araya girmeden bayi ile sigorta arasındaki tüm iletişimi takip ettiklerini söyledi. Bunun dışında 7 gün 24 saat hizmet veren call center kurduklarını ifade eden Sönmez, burada dört kişilik bir ekibin üç vardiya ile çalıştığını açıkladı.

 

Araç lojistiği için demiryolu kullanımı uzak görünüyor

Araç lojistiğinde demiryolu taşımacılığı konusuna da değinen Sönmez, Türkiye’de bu tür bir taşımacılığın kısa veya orta vadede olabileceğini düşünmediğini dile getirdi. Bu tarz bir taşımacılığı bugün yapmayı deneyen firmaların ya İzmir’e kadar ya da Adana’ya kadar yapabildiklerinin altını çizen Sönmez, Türkiye’nin çok büyük bir coğrafya olduğunu ve demiryolu taşımacılığı yapılabilmesi için demiryolu ağının genişlemesi gerektiğini vurguladı. Avrupa’da demiryolu bağlantılarının köylere kadar ve hatta fabrikaların içerisine kadar girdiğini ifade eden Sönmez, ancak bu durumda maliyetler düşük olabileceği için demiryolu taşımacılığının yapılabileceğini söyledi.

"Bizim bunu yapabilmemiz için çok fazla aktarma yapmamız gerekir. Otomotivde ise ne kadar az aktarma yaparsanız o kadar iyidir. Aktarma demek hasar riski demek. Zaten araç limana gelene kadar çok aktarma yapıyor. Maliyet de çok fazla artıyor. Eğer sistem böyle ilerleyecekse demiryolu taşımacılığı hiçbir zaman olmayacak ama devletin yatırım ve kalkınma planları varsa o zaman belki gelişebilir." diyen Sönmez, ihracatta da bu tarz bir taşımanın çok mümkün olmadığını çünkü sevkıyat süresinin çok uzun olacağını kaydetti.

 

2007’de ihracatta artış bekleniyor

Taşımacılıkla ilgili gerekli belgeler konusunda da görüşlerini belirten Sönmez, "Biz L2, K1 ve C2 belgelerini aldık. Şoförlerin SRC belgeleri için tanınan süre yıl sonu olarak belirtildi. Yılın başında başvurular yapıldı ancak hala incelemeye bile girmemiş. Çalışanların belgeleri vardı onların başvuruları yapıldı ama hiç bakılmamış. Gerekli belgeleri aldık ama sonradan kimisine gerek yok, kimisine de parası iade edilecek dendi. Şimdi K1 ile ilgili bir sorun var. Çok net değil." şeklinde konuştu.

Gelecek yıl için pazardaki beklentilerine de değinen Sönmez, 2007 yılında pazarda çok büyük bir artış beklemediklerini, bu yıl ile aynı oranda kalacağını düşündüğünü belirtirken ihracatta artış yaşanacağını sözlerine ekledi.

İlçe Taşımacılık olarak geçtiğimiz yıl 66 milyon YTL’lik bir ciro elde ettiklerini ifade eden Sönmez, bu yıl da bir farklılık olmayacağını ancak 2007 yılında ihracat adetlerine bağlı olarak ciro hedeflerinin daha fazla olduğunu sözlerine ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77