• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Lojistik Sektöründe Daha Fazla Kadın Çalışana İhtiyaç Var

Lojistik Sektöründe Daha Fazla Kadın Çalışana İhtiyaç Var
WİLAT Türkiye, Lojistik ve Taşımacılık Sektöründeki Yetkinlik ve Cinsiyet Eşitsizliği araştırmasının sonuçlarını paylaştı.

Lojistik ve taşımacılık sektöründe çalışan kadın sayısı Avrupa Birliği’nde (AB) yüzde 22 iken Türkiye’de bu oran yüzde 9.1 olduğu belirtildi.

Birleşik Krallık merkezli CILT’in (Chartered Institute of Logistics and Transport) kadın kanadı olan Ve Türkiye’de lojistik ve taşımacılık sektöründe cinsiyet eşitliği için çalışan ilk kuruluş olan WiLAT (Women in Logistics and Transport) Türkiye, taşımacılık ve lojistik sektöründe tüm seviyelerdeki yetkinlik ve kadın sayılarının neden düşük olduğuna dair araştırma sonuçlarını gerçekleştirdiği basın toplantısı ile duyurdu.

WİLAT Türkiye Lojistik ve Taşımacılık Sektöründeki Yetkinlik ve Cinsiyet Eşitsizliği araştırmasının sonuçlarını yaptığı toplantıyla paylaştı. WİLAT Türkiye Başkanı Berna Akyıldız, WİLAT Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Dalga, Gazeteci Hakan Güldağ ve WİLAT Onur Kurulu Üyesi Prof. DR. Kerem Alkin araştırmanın önemine vurgu yaptılar. Toplantıya UND Başkan Yardımcısı Fatih Şener ile UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy da katıldı.

Hakan Güldağ ve Özlem Dalga moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya, WiLAT Dostu ve WiLAT Onur kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin uzaktan bağlantı ile katılarak WiLAT’ın sektör için önemini ve 103 yıllık bu kurumun ülkemize kazandırılmasının çok değerli olduğunu dile getirdi.

“Kadınlar değişim ve dönüşümün öncüleridir”

Lojistik Sektöründe Daha Fazla Kadın Çalışana İhtiyaç Var

WiLAT Global Başkan Yardımcısı ve WiLAT Türkiye kurucu Başkanı Berna Akyıldız yaptığı konuşmada; ‘‘Bugün burada siz değerli dostlarımız ve değerli üyelerimiz ile birlikte olmaktan ve sizlere araştırmamızı sunmaktan ötürü çok mutluyuz. Özellikle Covid-19 pandemisi sürecinde tüm dünyada taşımacılık ve lojistik sektörü, sağlık sektöründen sonra en önemli sektör haline geldi. Pandemi süresince tüketici alışkanlıkları tamamen değişti, lojistik ve taşımacılık günlük yaşantımıza tamamen girdi. E-Ticaret ve online alışverişin giderek yoğunlaşması, kağıtsız ve temassız süreçler ile sektör tüm dünyada büyük bir hızla dijitalleşmekte ve değişmektedir.

Taşımacılık ve lojistik aynı zamanda tüm sektörlerin kesişen noktası ve önemli bir unsurudur. Pandemi süresince değişen dünya ticaretinde artan maliyetlerden ötürü lojistik, ticareti belirleyici faktör haline gelmiştir.” dedi.

Sektörün, böylesine büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinde olmasına rağmen halen erkek egemen algısından kurtulamadığını, kadın işgücünün yüzde 9,1 gibi çok düşük bir seviyede seyrettiğini belirleten Akyıldız sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu demek oluyor ki sektör, bu önemli değişim ve dönüşüm sürecinde kadın iş gücünden ve katkılarından yeterince faydalanamamaktadır. Oysa kadınlar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de değişim ve dönüşümün öncüleridir.  Biz, WiLAT Türkiye olarak bu araştırma sonuçlarına göre konuları ele alacağız. Kadınların bu sektörde daha çok yer almalarına, var olanların tutunmalarına ve güçlenmelerine yönelik projelerimizle ilgili çalışmalarımızı büyük bir özveri ile sürdürüyoruz. Sektörün tüm katmanlarındaki kadın çalışan sayısının azlığından yola çıkarak başlattığımız mentorlük projelerinde ana hedefimiz, sektöre nitelikli genç kadın lojistikçiler kazandırmaktır.’’

CiLT, UND ve UTİKAD gibi sektörel paydaşların destekleri ile yapılan araştırmada ortaya çıkan çarpıcı başlıklar şu şekildedir:

 - Lojistik ve Taşımacılık sektörü için en kritik üç beceri analitik düşünme, zaman yönetimi ve müşteri ilişkileri olarak belirlenmiştir.

- Dijitalleşmeye uyum sağlamada en büyük zorluk, yeni teknolojilere karşı işgücünün direnç göstermesi olarak belirlenmiştir

- Sektörde en sık karşılaşılan beceri eksikleri arasında yabancı dil, zamanlama becerisi ve uzmanlık alanındaki yetersizlikler yer almaktadır.

- Sektördeki firmalar beceri açığını kapatmak için üniversiteler veya meslek okullarıyla ortaklık sağlamaktansa, kendileri eğitim vermeyi tercih etmektedir.

- Sektördeki liderlik rollerindeki cinsiyet eşitsizliğinin en önemli nedeni, endüstrinin erkek egemen olması ve rol model kadınların az olmasıdır. İkinci planda kalan nedenler arasında erkek liderlerin yine erkek yetenekleri tercih etmesi ve kadınların doğum nedeniyle ilk yıllarda işten ayrılması yer almaktadır.

- Cinsiyet eşitliği öne çıkan bir organizasyonun en önemli özellikleri arasında cinsiyet eşitliğinin iş stratejisinin temel bir parçası olması, kadınlar ve erkeklerin eşit ücret alması, anne çalışanlara esnek çalışma programı uygulanması yer almaktadır.

Toplantı sonrasında WİLAT Türkiye tarafından kadın dostu ödülleri plaketleri verildi. UND Başkan Yardımcısı Fatih Şener'e plaketi Berna Akyıldız ve Özlem Dalga tarafından takdim edildi. UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy kadın dostu plaketini Berna Akyıldız'ın elinden aldı.

Lojistik Sektöründe Daha Fazla Kadın Çalışana İhtiyaç Var

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77