• BIST 10099.03
  • Altın 2989.47
  • Dolar 34.8435
  • Euro 36.823
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 7 °C

Lojistik Sektöründen Otomotive Tasarruf Katkısı

Lojistik Sektöründen Otomotive Tasarruf Katkısı
4. Otomotiv Lojistiği İş Konferansı; Ekol Lojistik’in ana sponsorluğunda, 21 Ekim 2008 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi, Maslak, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Logistic Institute Turkey (L.I.T) tarafından düzenlene

4. Otomotiv Lojistiği İş Konferansı; Ekol Lojistik’in ana sponsorluğunda, 21 Ekim 2008 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi, Maslak, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Logistic Institute Turkey (L.I.T) tarafından düzenlenen konferansta biraraya gelen lojistik ve otomotiv sektörünün yöneticileri, otomotiv lojistiği alanındaki başarılı uygulamalardan örnekler sundu.

Otomotiv ve lojistik sektörlerinin işbirlikleri, 4.Otomotiv  Lojistiği İş Konferansı’nda masaya yatırıldı.

Dünyadaki kriz dalgasının Türk ihracatını etkileyip etkilemeyeceğinin tartışıldığı bir ekonomik ortamda, Türk ihracatının liderlerinden olan otomotiv sektörü bir kez daha irdelenmiş oldu.


Konferans; sırasıyla Logistic Institute Turkey (L.I.T) Başkanı Arif Adnan Almeman, Ekol Lojistik Genel Müdürü Cem Kumuk ve Otomotiv Sanayii Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer’in yaptıkları açılış konuşmasıyla başladı. Ayrıca otomotiv sektörünün genel müdürleri, yönetim kurulu başkanları, lojistik müdürleri, satın alma müdürleri, ihracat ve ithalat müdürleri ile lojistik hizmet veren firmaların yöneticilerini bir araya getirerek; iki sektörün birbirini anlamasını sağladı.

“Rekabet Gücünün Artırılması İçin Lojistik Açılımlar” adlı ilk oturumun başkanlığını Ford Otosan Malzeme Planlama ve Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Kabatepe üstlendi. Oturumda rekabet gücünden, sevkıyatın öneminden ve dünya üzerindeki krizin sektörü nasıl etkilediğinden bahsedildi.

Lojistik hizmet; doğru yerde, doğru zamanda, doğru fiyatla sunulmalı

Çelik Motor Lojistik Müdürü Talat Yazıcıoğlu, 2001 yılında yapılan çalışmalarla günümüzde yapılan çalışmaları kıyaslandıklarında ciro anlamında 10 kat arttığından, bunun da tamamıyla organize bir şekilde teknoloji kullanmaktan ve planlı çalışmaktan kaynaklandığından bahsetti.

 “Uygun tedarikçi seçimi doğru yöntemlerle yapılmalı” diyen Talat Yazıcıoğlu, kalite ve fiyat kriterinin en önemli unsur olduğunu, sistemdeki parçaların tanıtımının ve sunumunun en iyi şekilde yapılması taraftarı olduklarınıönemle vurguladı.

Yazılımın öneminden bahseden Yazıcıoğlu; “Dağıtım ve depo ayrı, ya da ikisi entegre yazılım kullanılmalı” dedi. Ayrıca doğru yerde, doğru zamanda, doğru fiyatla müşteriye sunmanın gerekli olduğunu, modern yazılımın hatasız iş yapma olanağı sağladığını da söyledi.

Yazıcıoğlu, ideal depolama yapılması gerektiğini ve sipariş alımının en önemli etkenlerden bir tanesi olduğunu da vurguladı. Kalifiye eleman sıkıntısı çeken firmaların da ücret politikası nedeniyle elemanlarını sıfırdan alıp eğitmek zorunda olduklarını dile getiren Yazcıoğlu, bilişim teknolojilerini yeterince kullanılmadığını kaydetti.

Karsan’da yeni bir proje

Karsan Ürün Kontrol Departman Müdürü Ufuk Doğrusöz, rekabet ortamından, araç sevkıyatından şöyle bahsetti: “Rekabet içerisinde olduğumuz aşikar. Yeni bir modelin Avrupa’daki gibi Türkiye’de de üretilmesi adına yeni bir proje geliştirdik. Bu proje kapsamındaki modellerin bir kısmını Karsan’da üretmeye başladık. Türkiye’den araç sevkıyatı İran’a ya da başka bir yere yapıldığında Fransa’dan daha ucuz olması bekleniyor. Araç sevkıyatını beklendiği ölçülerde rekabetçi fiyatlarla taşımak mümkün değil. Ortak pazarlara sevkıyat yapıldığı biliniyor.”

Stok maliyeti önemli unsur

“Eğer raylarınız dolu ise üretimden akacak malları koyacak yeriniz olmadığı için, üretimi ister istemez durdurma noktasına gelebilirsiniz” diyen Autolive Lojistik Müdürü Çağatay Dündar, bunun stok maliyetini engelleyecek noktalardan bir tanesi olduğunu söyledi.

“Üretim planlamamızı uygun olarak yerleştirilen raylarda hedeflediğimiz noktaları aştığımız takdirde neden ve niçini sorgulayabilecek çok kısa sürede reaksiyon alabilecek süreçleri geliştirmiş durumdayız. Bu hatların üretim yapmamasının nedenini çok net bir şekilde tespit etmiş bulunmaktayız” diyen Dündar, “Rayların üretimden alınan ürünlerimizin üzerine etiketler yapıştırılarak, sistemsel deklarasyonunu barkod okuyucu ile yaparak depo alanımıza transfer ederiz. Her bir aracımızın rotası sabittir. Bunun altında yatan en önemli etken, yükleme noktasının net bir şekilde tanımlanmış olmasıdır” şeklinde konuştu.

Başkanlığını Unicon Grup Başkan Yardımcısı Faysal Almeman’ın üstlendiği “Otomotiv Lojistiği Uygulama Örnekleri” başlıklı ikinci oturumda; Mercedes Benz Aksaray Nakliye Lojistik Sorumlusu Hasan Yılmaz ve Ekol Lojistik İş Analisti Alper Hubar, “Yan Sanayi Lojistik Yönetiminde Mercedes - Ekol Modeli”  isimli ortak sunumlarıyla başarılı iş modellerini tüm katılımcılarla paylaştı.

Otomotivde depolama ve elleçleme sistemlerinin ele alındığı bir diğer oturumda; Mantis SA, LA Yazılım Uluslararası Operasyon Direktörü Spiros Georgiadis, otomotiv tedarik zincirinde yeni eğilimler ve uygulamalar ile modern depo yönetimi ve taşımacılık yönetimi sistemlerinin nasıl fark yarattığı konusundaki fikirlerini katılımcılarla paylaştı. Konferans, Türk Lojistik Enstitüsü Başkanı Arif Adnan Almeman’ın sunduğu konferans sonuç bildirgesi ile sona erdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77