• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Meiller Doğuş Damper Fabrikası 10 Milyon Avro Yatırım İle Hizmette

Meiller Doğuş Damper Fabrikası 10 Milyon Avro Yatırım İle Hizmette
DOĞUŞ Otomotiv’in yüzde 49, Meiller’in ise yüzde 51 ortaklığı bulunan Meiller Doğuş Damper Fabrikası, 10 milyon Avro yatırım ile hizmete girdi.

DOĞUŞ Otomotiv’in yüzde 49, Meiller’in ise yüzde 51 ortaklığı bulunan Meiller Doğuş Damper Fabrikası, 10 milyon Avro yatırım ile hizmete girdi. Üç bin adet damper üretim kapasitesine sahip tesis, Meiller’in, tüm dünyadaki en büyük 2’inci damper gövdesi tesisi konumunda bulunuyor.

Sakarya’da yapılandırılan ve 150’ye yakın kişiye istihdam olanağı yaratılan tesisin, 2008 yılı sonuna kadar bin 400 adet damper üretimi gerçekleştirmesi planlanıyor. İç pazardaki ihtiyacı karşılamanın yanı sıra ihracatta da önemli bir adım atılarak, bu yıl üretilen toplam damperden bin 100 tanesi ihraç edilecek. Meiller’in toplam üretiminin yüzde 30’unu karşılayan tesiste üretilen ve Meiller’in bulunduğu tüm pazarlara ihraç edilecek damperlerden ilk 30’u da İspanya pazarı için üretildi. 


Beş yılda 180 milyon Avro ciro hedefleniyor

İlk beş yıl içinde toplam 180 milyon Avro ciroya ulaşarak bunun yaklaşık 57 milyon Avro tutarının ihracattan karşılanması hedeflenen Meiller Doğuş Damper Fabrikası’nın açılışı için Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katılımıyla 20 Haziran 2008 Cuma günü gerçekleştirilen törende, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk, Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar ve F.X Meiller GmbH Meiller CEO’su Dr. Frank Hiller yer aldı.

Açılışta yaptığı konuşmada Sakarya'yı, Türkiye ve çevresindeki büyük damperli kamyon pazarları için birinci sınıf damperli uyarlamaları, yarı treylerler ve atık yönetimi çözümleri sağlayan büyük bir merkez haline getirme vizyonuyla hareket ettiklerini ifade eden F.X Meiller GmbH Meiller CEO’su Dr. Frank Hiller, Sakarya'daki yeni fabrikanın Meiller Grubu'nun gelecekteki gelişiminde büyük bir stratejik öneme sahip olduğunu belirtti.

“Bugünden itibaren Türkiye'deki inşaat sanayii ve üreticiler Meiller markası altında ve en yüksek sanayi standartlarında damperli kamyon üreten yerel bir üreticiden müşteriye özel damperli çözümleri edinme şansına kavuşacaklar” diyen Hiller, yeni fabrikanın, Meiller'in global tedarik zincirini güçlendireceğini kaydetti.


3 bin adet damper üretim kapasitesi

İthalat ve distribütörlük ana faaliyetlerinin yanı sıra üretici kimliği ile doğrudan ve sıfırdan yabancı yatırımı Türkiye’ye çektiklerinin altını çizen Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar ise “10 milyon Avro yatırımla Sakarya’da kurulan tesisimiz, 3 bin adet damper üretimi kapasitesine sahiptir ve bir ilktir. Bu tesisimizde üretilecek damperlerin yüzde 40’ı iç pazara yönelikken; yüzde 60’ı ihraç edilecektir. Önümüzdeki beş yıl içinde ihracattan yaratmayı hedeflediğimiz ciro yaklaşık 57 milyon Avro’ya ulaşacaktır. Meiller’in dünyadaki ikinci büyük fabrikası olma özelliğini taşıyan tesisimizden Meiller’in bulunduğu tüm pazarlara ihracat gerçekleştiriyoruz” dedi. 

Tesis ile yaklaşık 150 kişiye istihdam alanı yaratıldığını açıklayan Acar, “Türkiye’ye bundan böyle çekmeyi hedeflediğimiz yabancı yatırım; beraberinde getireceği ihracat ve sağlayacağımız istihdam yatırımlarımızla daha da güçlenerek devam edecek. Bu hedefimize ilişkin ikinci büyük adımımızı dünyanın önde gelen treyler firması Krone ile İzmir’in Tire bölgesinde 35 milyon Avro’luk sıfırdan yapılandırılmış yatırım ile atıyoruz” şeklinde konuştu.


En önemli yerli
üreticilerden biri

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit F. Şahenk ise Avrupa’nın en büyük damper üreticilerinden biri olan Meiller ile gerçekleştirilen bu işbirliği ile Doğuş Otomotiv’in segmentinin en önemli yerli üreticilerinden biri konumuna geldiğini söyledi.

“Değişen, gelişen dünyada gösterdiği gelişmelerle parmak ısırtan Türkiye artık kendi içine sığmamaktadır. Dünyanın en büyük üreticileri artık Türkiye’yi bir üretim ve yatırım merkezi olarak seçmektedir. Türkiye’nin, kendine daha fazla inanmaya ihtiyacı var” diyen Şahenk, Meiller Doğuş Damper Fabrikası’nın sektördeki kaliteyi Avrupa standartlarına çıkarmanın yanında inşaat sektörüne de katkı sağlayacağını kaydetti.

Yüksek kalitedeki ürünleri ile sadece Türkiye pazarını değil, bölge ülkelerini de hedefleyen tesisin Sakarya’yı Türkiye’nin ve bölgenin lider üretim merkezi haline getireceğini ifade eden Şahenk, “Ayrıca bu ortaklığın Türkiye’ye istihdam ve ekonomik fayda sağlamasını hedefliyoruz. Grubumuzun dünya üzerindeki gelişmelere hızla uyum sağlayarak Türkiye’deki değişimin gönüllüleri arasında yer alma hedefine otomotiv sektörümüzün bu girişimi ile sağlayacağı katkının eşsiz olacağını vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu.

Açılışta son olarak söz alan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin dünyanın otomotiv üssü olma noktasında çok önemli bir mesafe kat ettiğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye 5 yılda elde ettiği ekonomik performans ile GSMH’sını 659 milyar dolarlık bir rakama getirerek dünyanın 17’nci, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi konumuna gelmiştir. Türkiye, dünyadaki her bin aracın 15’inin üretildiği, her 24 saniyede bir aracın üretildiği, her 30 saniyede bir aracın ihraç edildiği bir ülkedir. Türkiye otobüs üretiminde Avrupa birincisi, hafif ticari araç üretiminde ikinci olmuş bir ülkedir. Bizim daha fazla Meiller’lere ve Doğuş Grubu’na ihtiyacımız var. Bu yatırımlarından ötürü hem Meiller hem de Doğuş Grubu’na çok teşekkür ediyorum. Bu ortaklığı fazlasıyla önemsiyorum. Türkiye Avrasya’nın ve Avrupa’nın üretim üssü olacaktır.”

“Türkiye Avrupa ile Uzakdoğu arasında en önemli koridordur. Meiller Grubu doğru bir yatırım yapmıştır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77