• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 24 °C

Pazar Küçülüyor Mercedes-Benz Türk Büyüyor

Pazar Küçülüyor Mercedes-Benz Türk Büyüyor

Ağır ticari araçlar pazarında yılın ilk sekiz ayında yaşanan daralmaya rağmen satışlarını artıran Mercedes-Benz Türk, talebe göre modeller arasına kaydırma yapılan üretim esnekliği ile pazarda rekabette öne geçerken, bir yandan da yatırımlarını sürdürüyor. Yeni montaj holünü 2013 yılında devreye alacak olan Mercedes-Benz Türk, Türkiye’de satılmayan ancak globalde satışı sunulan yeni ürünlerin üretimine de şimdiden hazırlık yapıyor. 

Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz, Türkiyeağır ticari araçlar pazarı, Mercedes-Benz Türk’ün pazardaki konumunu ve gücünü aldığı noktaları değerlendirdi. 

2012 yılını değerlendirebilmek için önce 2011 yılına bakmak gerektiğini ifade eden Kurz, 2011 yılını büyüme ve patlama yılı olarak tanımladı. Ekonomik büyümenin yanında otomotiv sektöründe de büyük rakamlara ulaşılan bir yıl olduğunu hatırlatan Kurz, 2012 yılında ise ürün gruplarına bakıldığında geçen yıla oranla kamyon pazarında yüzde 18’lik bir düşüşten söz etti.  Şehirlerarası otobüs pazarında bu gerilemenin yüzde 50’ye yaklaştığını, hafif ticari araçlarda ise yüzde 12 daralma yaşandığını kaydetti. Şehiriçi belediye otobüsünde ise yapılan ihaleler ile birlikte olağanüstü artış yaşandığını belirten Kurz, krizden çok hızlı çıkan Türkiye’de 2011 yılında ticari araçlar pazarında yaşanan aşırı yükselmeden sonra 2012 yılındaki düşüşü normal pazar seviyelerine dönüş olarak açıkladı.

“Benim umudum ve dileğim aslında Türkiye’deki pazar hareketlerinin sabit bir çizgide gelişimini sürdürmesi yönünde. Geçen seneki büyüme iki haneli bir büyümeydi. Bu sene daha mütevazi yüzde 2 ile 4 arasında bir büyüme bekliyoruz. OSD rakamları da yüzde 5’lik bir büyümeyi işaret ediyor. Bu aslında çok sağlıklı bir büyüme” diyen Kurz, Almanya’da beklenen büyümenin yüzde sıfır virgüllü rakamlarda kaldığını ifade ederek Türkiye’nin durumunun hala çok iyi olduğunun altını çizdi. Mercedes-Benz satışlarına bakıldığında ise Ağustos sonu itibariyle ağır kamyonda yüzde 44’lik bir pazar payına ulaştıklarını belirten Kurz, pazarın bir önceki yılın ilk sekiz ayına göre yüzde 18 gerilediği 2012 yılında Mercedes-Benz satışlarının geçen yıla oranla arttığını ve pazar payının da yükseldiğini açıkladı. Kurz, bu başarı ile pazar payı olarak bakıldığında geçen sene Almanya’nın ardından gelen Türkiye’nin bu sene ilk sıraya yükseldiğini kaydetti. Şehirlerarası otobüste ise Mercedes-Benz Türk’ün pazar payının zaten geleneksel olarak yüksek olduğunu vurgulayan Kurz, geçtiğimiz yıl yüzde 60 olan pazar payının bu sene Ağustos sonu itibariyle yüzde 66’ya çıktığını açıkladı.  

“Gücümüz, üretimde esneklik”

Bu başarının gücünü farklı noktalardan aldıklarının altını çizen Wolf-Dieter Kurz, “İlki; Türkiye’de üretim yapıyor olmamız. Türkiye’de üretim ile talebe göre üretim artırımı ya da azaltma yapabiliyoruz. Modeller arasında kaydırma yapabiliyoruz, hangi araca talep daha fazlaysa üretimi ona göre planlayıp kaydırma yapıyoruz. Hem doğru hem hızlı teslimat yapabiliyoruz artı çok iyi çalışan bir bayi ağımız var. Bir de servis, bakım ve satış servisler ağımız var” diye konuştu.

Kurz, hem devletin ekonomi politikaları hem kur farkının uygun olmasının şirketleri yatırıma itmesinin 2011 yılındaki pazar büyümesinde etken olduğunu belirtirken, Mercedes-Benz’in hem finansman hem de ikinci el şirketinin satışlara destek vermesinin de Mercedes-Benz Türk’ü güçlü kıldığını söyledi.

Antos ve yeni Actros’un Türkiye’de üretimi için yerlileştirme şimdiden başladı

Çekici pazarında Türkiye’de artık bir doyum noktasına ulaşıldığını ve aşırı artışların beklenmediğini vurgulayan Kurz, “Bundan sonra lojistik alanında birtakım gelişmeler bekliyoruz. Büyük yerleşim merkezlerine getirilen malzemelerin bir şekilde dağıtılması gerekiyor. Burada dağıtımın hafif kamyonlar mı yapılacağı yoksa hafif ticari araçlarla mı yapılacağı henüz net değil. Bu gelişimi gözlemleyeceğiz. Ayrıca 2016 yılında Türkiye’de Euro 6 normu devreye girdiğinde hangi tür araçta ekonomiklik sağlanabilecek, bu da önemli. Ona göre tercih yapılacak” dedi.  

Mercedes-Benz’in yeni ürünlerinin Türkiye pazarına uyarlanması ile ilgili bilgi aktaran Kurz, şunları söyledi: “Türkiye’de mevcut Axor’u ve Actros’u üretmeye devam edeceğiz. Bu ürünler pazarda iyi satılan ve kabul görmüş araçlar. Euro 4 ve Euro 5 araçlara ihtiyaç duyan pazarlar için bizim bunları Türkiye’de üretmemiz gerekiyor. Bunların üretimine devam ederken bir yandan da hazırlıklara devam ediyoruz. Yeni montaj holü yapıyoruz, bunlar Antos ve yeni Axor’un üretimi için hazırlıklar. İstediğimizde çok geniş bir ürün gamından hangi ürünleri üreteceğimizi seçebilme şansına sahibiz. Yatırımımızı 2013 yılı başında tamamlayacağız. Ürünlerin üretimine, en azından montajına başlayabiliriz. Ancak bizim derdiğimiz aracın montajını yapmak değil, bizim isteğimiz parçaları yerlileştirerek o aracı Türkiye’de üretmek. Şuan Türkiye’de üretimini yaptığımız yerli Axor ve Actros’un üretimine başlamadan önce araçları Türkiye’ye getirdik ve yerlileştirdik, yeni Antos ve Actros’da bu durum farklı olacak. Biz şimdiden yan sanayicilerimizi bu gelişmeye hazırladık. Onlar şimdiden Almanya’daki fabrikaya Antos ve Actros’un üretimi için parça veriyorlar. Dolayısıyla biz bu araçları Türkiye’de üretmeye başladığımızda çok daha hızlı ve kolay olacak.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77