• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Sağlık Depo ve Antrepo Faaliyetlerinde Yüzde 35 Kapasite Artışı Sağladı

Sağlık Depo ve Antrepo Faaliyetlerinde Yüzde 35 Kapasite Artışı Sağladı
Geçtiğimiz yılın lojistik operatörleri için çok kârlı geçmediğini ve rekabetin yoğun yaşandığı sektörde yüzde 3-5 arası verimliliğin yetmediğini vurgulayan Zahit Sağlık, alınması gereken çok tedbir ve gidilmesi gereken çok yol olduğunun altını çizdi.

Sağlık olarak hem araç/gereçleri organize ettiklerini hem de lojistik amaçlı depolamam faaliyetlerini sürdürdüklerinin açıklayan Sağlık Group Genel Müdürü Zahit Sağlık, aynı zamanda intermodal taşımayı da geliştirdiklerini söyledi.

Depo ve antrepo olarak ciddi bir potansiyel artışı sağladıklarını bilgisini veren Sağlık, “Bugün 100 bin metrekareye kadar geldik. Hepsi de kritik noktalardaki modern depolar. Diğer yandan konteyner, uçak ve demiryolu ile yaptığımız taşımaları her geçen gün artırmaya devam ediyoruz. Bunlar maliyet kalemlerimiz için avantaj yaratıyor.

Uçak kargoda bu sene yüzde 10 artış sağladık. Konteyner taşımacılığında ise yüzde 5 civarında bir artış yaşadık. Demiryolu ise bizim için yeni bir alan, şuan yüzde 1’ler civarında. Ancak her geçen sene artacak. Gümrüklü depo ve antrepo faaliyetlerimizde ise yüzde 35 kapasite artışı sağladık” diye konuştu.


“U.N. RO-RO ile Avrupa’nın en iyi intermodal ödülünü aldık ama gerisini getiremedik”

Sektörün sorunları ve gelişimi için öncelikleri sıralayan Zahit Sağlık, sektörün çatı kuruluşu olan UND’nin sektöre bir parti programı gibi bir program sunması gerektiğini kaydederek, programın ilk sırasında da şoförlerle yaşanan hukuki sorunlar ve şoför çalıştırma kriterlerinin yer alması gerektiğini söyledi.

Uluslararası taşımacılık tarifesi oluşturulması gerektiğini savunan Sağlık, “Bu tarife yurtiçi nakliyesinde, uçakta, trende var ama uluslararası karayolu taşımacılığında yok. Bunun mutlaka fizibilitesinin yapılıp sorunun çözülmesi lazım. Bunların yanında; bundan 5 sene öncesine kadar araç sayısı ve taşıma sayısı değerlendirildiğinde Türk lojistik sektörü bir numaraydı. Gün geçtikçe bu 5 numaraya kadar indi.

Sektörün gelişmesi için intermodal sistemlere ciddi bir vizyon açılması gerekir. 2004 yılında U.N. RO-RO ile Avrupa’nın en iyi intermodal ödülünü almış ülkeyiz. Ama gerisini getiremedik. Dünya konjonktürü ve sınırları değişiyor. Taşımacılığın sadece Avrupa’dan ibaret olamadığı kesin. Dünyada lojistik hiçbir zaman ölmez ama lojistik geliştirilmeli. Dünyada alternatif lojistik desteklere ciddi yatırımlar yapılıyor. Bu yatırımları daha da etkinleştirmek lazım” diye konuştu.

“Gümrükler Maliye Bakanlığı altında düzenleyici ve denetleyici olmalı”

Türkiye’nin ticaret hacminin artması ile gümrüklerin de daha serbest yönetilmesi gerektiğini ifade eden Zahit Sağlık, “Türkiye gümrükleri mutlaka Maliye Bakanlığı’nın içine girmeli. Maliye Bakanlığı elektronik fatura, elektronik gelir Sağlık Group Genel Müdürü Zahit Sağlıkdeğerlendirmesi, elektronik sisteme geçti. Gümrük Maliye Bakanlığı adı altında düzenleyici ve denetleyici rol üstlenmeli. Etkin denetimle, düzenlemenin Maliye Bakanlığı’na verilmesi gerekiyor. Böylece Türkiye’nin ciddi bir kaostan kurtulacağına inanıyorum. Etkin verimli sistemde elektronik sistem üzerinden, gümrüğe gitmeden beyanname üretmeli. Bugün bir istihbarat alındığında gümrüğün kaçakçılığın nerede olabileceğini, hangi dalda kaçaklara nasıl müdahale edeceğini, gerçekleşmeden alabilecek kadar birikime sahip olması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Dünyadaki konjonktürün iyi incelenmesi gerektiğini vurgulayan Zahit Sağlık, Türkiye’de gümrük ile yapılan düzenlemeler ile transit ticarette ciddi gerileme yaşandığını kaydetti. “Oysa ki biz 3’üncü havalimanını yapıyoruz, depolar, limanlar yapıyoruz; transiti nasıl organize edeceğiz. Olaya sadece ithalat ve ihracat olarak bakmamak lazım. Transit taşımalardan dünyada yüzde 1 pay alıyoruz. Yüzde 99 payı başka ülkeler alıyor. Bunda da gümrüğün etkisi var. Bir malın transite geçebilmesi için devam edebilmesi için ülkenizde bunu misafir edebilmeniz için bürokrasinizin az olması gerekiyor” diyen Zahit Sağlık, “2015’in böyle geçmemesini ümit ediyorum. Ancak 2015’in 2014’ten daha zorlu olabileceğini düşünüyorum” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77