• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 19 °C

‘Süper Kahraman’ Yeni Iveco Daily Tanıtıldı

‘Süper Kahraman’ Yeni Iveco Daily Tanıtıldı
IVECO tarafından ilk olarak 1978 yılında piyasaya sunulmasıyla büyük bir başarı yakalayan ve hafif ticari araç piyasasının en önemli oyuncularından biri haline gelen Daily, yeni jenerasyonuyla segmentinde önemli yenilikleri de beraberinde sunuyor.

Bugüne kadar 160 ülkede 2 milyon 500 binden fazla satılan Iveco Daily’nin basın tanıtımı 22-23 Eylül 2011 tarihlerinde İtalya’nın Torino kentinde gerçekleştirildi.

Yıllardır sağlamlığını kanıtlamış güçlü şasi yapısıyla, 17,2 metreküplük yükleme hacmiyle, 210 santimetre iç yüksekliğiyle, 7 tonluk yükleme kapasitesiyle ve 6 vitesli şanzımanıyla öne çıkan yeni Iveco Daily’nin tanıtım toplantısı Torino’da bulunan Iveco Industrial Village ismindeki özel bir tesiste düzenlendi.

Dünyanın en çok tanınan çizgi roman ve sinema kahramanı Süperman konseptiyle tanıtımı yapılan yeni Iveco Daily, panelvan, açık kasa, minibüs ve damper serileriyle geniş bir ürün yelpazesine sahip. Zorlu çalışma koşullarına uygun olarak geliştirilen yeni Daily’de 5 ve 6 vites seçeneğiyle 9 farklı motor seçeneği sunuluyor. Manuel ve ‘Automated’ (otomatikleştirilmiş) şanzımanlarla sunulan yeni araç Euro 5 standartlarını da karşılıyor.

Güçlü yapısına rağmen tasarruf sağlıyor

Düşük operasyon maliyetlerini ve yüzde 10’a yaklaşan yakıt tasarrufuyla öne çıkan Yeni Daily segmentinin en güçlü motorunu sunuyor. 3 litrelik ‘Twin Turbo’ motor, sağladığı 205 beygir gücüyle (150 kw) ve maksimum 470 Nm. Tork gücüyle fark yaratıyor. Yine yeni seride sunulan 2,3 litrelik dizel motor Multijet 2 enjeksiyon teknolojisiyle daha düşük operasyon maliyetleri vaad ediyor. Yeni 3 litrelik dizel motorun EEV versiyonu ise yasal standartların çok daha aşağısında emisyon değerlerine ulaşırken 146 beygir gücüyle ve 370 Nm. Torka sahip özellikleriyle gücünü koruyor.

Yeni motor seçenekleri oldukça önemli avantajlar sağlasa da Yeni Iveco Daily Start&Stop gibi başka önemli teknolojik özellikleri de barındırıyor. Yeni motor seçenekleriyle ve sahip olduğu GSI gibi diğer teknolojilerle yeni Daily, bir önceki versiyona göre yüzde 10’a varan akaryakıt tasarrufu sağlarken aynı ölçüde daha düşük karbondioksit gazı salınımı gerçekleştiriyor.


ESP9 güvenlik standartlarını yeniden belirliyor

Güvenlik özellikleriyle de birçok yeniliği kullanıcılarına sunan Yeni Daily’de en çok öne çıkan sistem ise yeni ESP9. Frenleme sırasındaki kontrolü artıran 4 yeni özellikle güçlendirilen yeni ESP9’la birlikte güçlendirilmiş yarı eliptik yay ve arka hava süspansiyonları araçta bulunan yüklerin kötü yol şartlarından minimum seviyede etkilenmesini sağlıyor.

Kabin içi tasarımı da yenilenen Yeni Daily’de güçlü ses izolasyonuyla sürücüye otomobil konforu sağlanıyor. Kabin içinde ergonomi düşünülerek tasarlanan bölmeler sürücüye rahatlık sağlarken vitesin düzeyi sürüşü daha da rahatlaştırıyor. Yüksek teknolojili bilgi ve telematik sistemlerin yer aldığı yeni araçta öne Microsoft’la birlikte geliştirilen Blue&Me sistemi sürücünün telefon görüşmelerini kolaylaştırıyor. Aracın ön tasarımında da bazı şık değişikliklere gidildiği görülüyor. Özellikle ön farlarda yer alan DRL ile gündüz saatleri çalışma özelliği ve yeni sis farları yol güvenliğini artırıyor. Yeni ön ızgara radyatörü tamamen gizlerken, hava akış kontrol sistemi ve soğutma sistemi de yenilenmiş.

Yeni Daily’nin tanıtımında göze çarpan en önemli faktör ise çok farklı iş kollarında elde ettiği başarı. İspanya, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere gibi Batı Avrupa ülkelerinde yüzde 9 pazar payı ortalamasına sahip olan Daily’nin damper modeli yüzde 28 ile en yüksek orana sahip. Daha sonra ise yüzde 21’le sabit platformlu Daily geliyor. Yine Batı Avrupa pazarında kapalı kasa üstyapılı Daily’nin pazar payı yüzde 16 iken özel taşımalarda kullanılan modellerin payı ise yüzde 11.


Yeni Daily yükleme seçeneklerini çoğaltıyor

Şehir içi taşımacılık ve dağıtım uygulamalarında teknolojik yenilikleriyle öne çıkan Yeni Daily Van, 9 farklı motor seçeneği ve 5 ile 6 ileri vites seçeneği sunuyor. Yakıt tüketimi optimizasyonu ve performans beklentilerine göre geniş aks oranı seçenekleriyle sunulan Yeni Daily Van, 3 farklı iç tavan yüksekliği, 3 dingil mesafesi ve 4 farklı araç uzunluğuyla 7,3 metreküpten 17,2 metreküpe kadar yükleme kapasitesi sunuyor.


Zengin donanım konfor ve emniyet sağlıyor

Otomatik klima sisteminin yer aldığı Yeni Daily serisinde hava süspansiyonlu sürücü koltukları 3 kademeli ayarıyla tam bir konfor sağlıyor. Motordan bağımsız bir ısıtıcı ve araç konsolunda bulunan bir zamanlayıcıyla kış günlerinde kabin içi ısıtılıyor ve camlardaki buzlanmanın da önüne geçiliyor.

Yeni Daily’nin yükleme alanında bulunan güvenlik halkaları ve kabin kaplaması yükleme ve boşaltma işlemlerinde oluşabilecek çizik ve ezikleri minimize ederken kaymayan zemin sürüş sırasında yükü sabit tutuyor.


Türkiye Iveco’nun en önemli pazarlarından biri

Iveco’nun Türkiye pazarına sunduğu en önemli ürünün Daily olduğunu söyleyen Iveco Araç San. Ve Tic. AŞ. Yönetim Kurulu Üyesi Maurizio Manera, diğer segmentlerde de büyümeyi hedeflediklerini ifade etti.

Türkiye’de de farklı segmentlerdeki başarı seviyelerinin farklı olduğunu açıklayan Manera, Iveco Türkiye satışlarının Avrupa’daki sıralamasına bakıldığı zaman yılın birçok ayında Avrupa çapında dördüncü sıraya geldiklerini belirterek, “Almanya ve Fransa Iveco’nun çok yüksek satış yaptığı pazarlar. Bu pazarları her zaman geçmek kolay ve mümkün değil. Ama şunu söyleyebilirim ki biz bu yılın her ayında Iveco Türkiye olarak İspanya gibi bir diğer büyük pazarın önünde olduk” dedi.

Türkiye’ye verilen bir önem sonucu Yeni Daily’i Avrupa pazarlarıyla aynı anda Türkiye’de de lanse edip satışa sunduklarını vurgulayan Manera, 2011 yılını değerlendirdi: “2011 bizim için çok iyi bir yıldı ve beklentilerimizin üzerinde satış gerçekleşti. Pazardaki hızlı gelişmeden dolayı satışlarımız adet olarak beklentilerimizin oldukça üzerindeydi. Amacımız, pazar payı olarak da Daily’yi daha iyi bir duruma getirmek. Bu yıl Daily satışlarında 3 bin 500 adedi geçeceğiz. Bu aşağı yukarı adet olarak satışlarımızın yüzde 70’i anlamına geliyor. Daily’i sadece 3,5 ton olarak değil 7 ton olarak da satıyoruz. Dolayısıyla Daily’nin hem kamyon hem kamyonet satışlarından bahsediyorum. Bizim öncelikli hedeflerimizden birisi de 3,5 tonda panelvan satışlarımızı daha da arttırmak. Şasi pazarında ise Türkiye’de rakipler arasında 3,5 tonda ikinci sıradayız şu anda. Burada amacımız ikinciliği daha da güçlü bir konuma taşımak. Ciro olarak baktığımız zaman Daily’nin cirosal ağırlığı bizim toplam ciromuz içinde yüzde 40-45 civarında.

2012 yılıyla ilgili beklentimiz büyümeyi sürdürmek. Ama tabi 2011 yılında yaşadığımız hareketli piyasayı 2012 yılında beklemiyoruz.”

 

Türk müşterilerin beklentisi değişiyor

Yıllar geçtikçe Türk müşterilerin beklentilerinin Avrupalı müşterilerin beklentilerine yaklaştığını, bunun da Daily’ye önemli bir avantaj sağladığını aktaran Manera, özellikle konfor, istiap haddi, güvenlik gibi konularda Türk müşterilerin gün geçtikçe Avrupalılar gibi davranmaya başladığının altını çizdi. Orta ve uzun vadede Türkiye’deki ekonomik büyümeden şüphelerinin olmadığını ancak kurlardaki inişli çıkışlı eğilimin yerli üreticileri bir dönem için biraz daha avantajlı bir konuma sokabileceğini söyleyen Manera, “Iveco olarak rekabeti yakından takip ediyoruz ve gerektiği kadar da rekabetçi olmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla kurlardaki iniş çıkıştan bağımsız olarak biz Türkiye’de ürünlerimizi rakiplere karşı gerektiği gibi konumlandırıyoruz. Rekabetçi seviyemiz neyse o konumlandırmayı sürdürmeye çalışacağız” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77