• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 19 °C

Taşıt Kredisinde Faizler Düştü

Taşıt Kredisinde Faizler Düştü
FAİZLERİN düşmesiyle birlikte taşıt kredisi taleplerinde hareketlilik yaşanıyor. Tarafsız ve bağımsız karşılaştırma sitesi Enuygun.com üzerinden bankalara iletilen taşıt kredisi taleplerinde Nisan-Mayıs-Haziran aylarında yılın ilk üç aylık dönemine göre y

FAİZLERİN düşmesiyle birlikte taşıt kredisi taleplerinde hareketlilik yaşanıyor. Tarafsız ve bağımsız karşılaştırma sitesi Enuygun.com üzerinden bankalara iletilen taşıt kredisi taleplerinde Nisan-Mayıs-Haziran aylarında yılın ilk üç aylık dönemine göre yüzde 30’luk bir artış gerçekleşti. Taşıt kredisi incelemesi yapan tüketicilerin sayısında ise geçen yıla oranla ciddi bir artış var.

2010 yılında tüketicilerin taşıt kredisi taleplerini inceleyen Enuygun.com, taşıt kredisi alırken tüketicilerin göz önünde bulundurması gereken noktalara da dikkat çekti.

Enuygun.com Baş analisti Betül Sungurlu, taşıt kredisi talebindeki bu artışlarla ilgili açıklama yaparak, “Özellikle son birkaç aydır talebin ciddi şekilde arttığını görüyoruz. 2010 yılının ilk 6 ayında Enuygun.com üzerinden yapılan taşıt kredisi incelemeleri, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 150 seviyesinde artış göstermiş durumda. Bu ciddi artışta araç piyasasındaki hareketlilik en önemli etken. Faizlerin düşmesiyle bu yıl bankalar çok daha uygun kredi olanakları sunuyor. Geçtiğimiz ay Türkiye’de toplam 60 bin adet araç satışı gerçekleşti. Bayi sayısında da son dönemde buna bağlı olarak ciddi bir artış var” dedi.

Sungurlu, tüketicilerin artık kredi almadan önce mutlaka internet üzerinden iyi bir inceleme yaptıklarını da belirterek, “İnternet üzerindeki taşıt kredisi arayışında ve talep artışında tüketicilerin kullanım alışkanlıklarının değişmesinin yeri büyük. Kredi için bankaya gitmeden önce internet üzerinde araştırma yapmak, artık birçok kullanıcı için olmazsa olmaz haline geldi. Taşıt almak isteyen herkes, internet üzerinden kredi seçeneklerini çevrimiçi karşılaştırarak, kendilerine en uygun olan seçeneği rahatlıkla belirleyebiliyor” dedi.

Taşıt kredisinde en az 3 ay, en çok 60 ay vadeli krediler talep görüyor. Taşıt alacak tüketicilerin aradığı ortalama taşıt kredisi vadesi ise 32 ay. 2010 yılında az da olsa 1 milyon liranın üzerinde gelen talepler bile olmuş; ancak taşıt kredisinde son üç ayda talep edilen ortalama tutar 18.700 TL seviyesinde gerçekleşmiş bulunuyor.


Taşıt kredisi alırken
nelere dikkat etmeli?

Enuygun.com Baş analisti Betül Sungurlu, taşıt kredisi alacak tüketicilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini konusunda ise şu noktalara dikkat çekti: “Teminat haricinde aslında diğer kredilerden çok farklı olmadığı için, her türlü kredide olduğu gibi taşıt kredilerinde de tüketicilerin sadece faiz oranına odaklanmasınlar. Dosya ve diğer masraflar dâhil toplam kredi maliyetini değerlendirerek seçim yapsınlar. Taşıt kredilerinde asıl teminat aracın kendisidir ve kredi vadesi boyunca araç bankaya rehin edilir. Bu sebeple genellikle aracın kaskosunun yapılması şartı aranır. Kasko bedeli ise çoğu kez kredinin dosya masraflarından çok daha yüksek olduğu için tüketicilerin maliyet azaltabilmek adına, bu kredi türünde diğer kredilerden farklı olarak kasko fiyat seçeneklerini de mutlaka değerlendirmesi gerekir”

Betül Sungurlu, kaskonun kredinin alındığı bankadan yapılmasının şart olmadığını, ancak bazı bankaların kaskonun kendi ya da bağlı kurumlarından yapılması halinde faiz indirimi teklifi sunduğunu hatırlatarak, “Bankaların kaskosuz taşıt kredisi fiyatlamaları ve hatta zaman zaman çocuk koltuğu ya da navigasyon cihazı gibi promosyonları da olabiliyor. Ayrıca, bazen bir bankanın ihtiyaç kredisi, bir başka bankanın taşıt kredisine göre daha avantajlı bir seçenek haline gelebiliyor. Dolayısıyla hangi kredinin daha avantajlı olduğunu tespit etmek için biraz daha fazla çaba harcamak gerekli diyebiliriz. Bu süreci kısaltmak ve kolaylaştırmak için ise Enuygun.com’un taşıt kredisi karşılaştırma aracı devreye giriyor. Kasko önemli bir masraf kalemi olduğundan şunu da unutmamak gerekir ki, eğer tüketici eski aracını satıp yeni bir araç almak için kredi kullanıyorsa, mevcut kasko poliçesine zeyilname ile yeni aracını dahil ettirebilir. Böylece hasarsızlık indirimi gibi haklarından da yararlanmaya devam edeceği gibi, yeni bir poliçe satın almasına da gerek kalmaz” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77