• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Ticari Araç Endüstrisi Frankfurt’ta Bir Araya Geldi

Ticari Araç Endüstrisi Frankfurt’ta Bir Araya Geldi
IAA Ticari Araçlar Fuarı ile bağlantılı olarak Frankfurt’ta gerçekleştirilen ‘Ticari Araçlar Uluslararası Basın Toplantısı’nda 150 civarında uluslararası gazeteci, ticari araçlar endüstrisinin üst düzey temsilcileri ile bir araya gelerek

Ticari araç ve üstyapı üreticilerinin Avrupa Komisyonu’na ortak çağırısı: Kurallar gevşemeli

Alman Otomotiv Endüstrisi Derneği (VDA) Başkanı, Matthias Wissmann, “Ticari araçlar modern endüstri toplumlarının bel kemiğini oluşturuyor. Avrupa’da ticari araçlar tüm nakliye trafiğinin dörtte üçünü üstleniyorlar. Diğer taşıma modelleri -yurtiçi, hava ve demiryolu taşımacılığı- kamyonlara bağlı şekilde yürüyor. Modern ticari araçlar süpermarketlerin raflarının dolu olmasını ve internetten sipariş edilen ürünlerin direkt müşteriye ulaştırılmasını garanti ediyorlar. Ticari araçlar kaçınılmazlığını koruyor” diyor. 

IAA Ticari Araçlar Fuarı ile bağlantılı olarak Frankfurt’ta gerçekleştirilen ‘Ticari Araçlar Uluslararası Basın Toplantısı’nda 150 civarında uluslararası gazeteci, ticari araçlar endüstrisinin üst düzey temsilcileri ile bir araya gelerek sanayideki yenilikleri ve gelişmeleri tartıştı.

Basın toplantısında konuşan ve “Ticari araç endüstrisi 2009’daki ciddi krizden sonra öncekine nazaran çok daha güçlü bir hale geldi” diyen VDA Başkanı, “Son iki yıl büyük bir kalkınma süreciydi. Batı Avrupa’da 2011’deki ağır ticari araç satışı 2009’daki krize kıyasla yüzde 31 artışla yaklaşık 262 bin adede ulaştı. Van pazarları da rayına oturdu” diye konuştu. Wissmann ardından şu cümleleri ekledi: “Fakat bu gelişime katkı sağlayan bir tek pazarlar değil. Ticari araç endüstrisi daha da kuvvetli bir hal aldı ve şu anda uzun çalışmalarının meyvesini topluyor. Fakat bu sene şartlar çok daha sertleşti. Ticari araç endüstrisi, bazı Avrupa ülkelerindeki borç krizinin talebi nasıl etkilediğini hissedebiliyordu. Yine de, ağır şekilde etkilenen pazarlar (Yunanistan, İtalya, Portekiz ve İspanya) toplam satışın sadece yüzde 15’i kadarını oluşturdu. “2012 yılı süresince,  Batı Avrupa’da toplamda 256 bin ile 250 bin adet arasında yeni ağır kamyon tescili bekliyoruz. Bu rakam geçen yıla kıyasla, yüzde 2’den yüzde 4’e bir düşüş anlamına geliyor. Finans pazarları ne kadar kısa sürede sabitleştirilebilirse, ticari araç marketi de dinamizmi o kadar hızlı geri kazanır.”


6 ton üzeri kamyon pazarında büyüme bekleniyor

Wissmann, 6 tonun üzerindeki global kamyon marketinin 2012’de büyümeye devam edeceğini ve yüzde 5’ten 3.27 milyona kadar yükseleceğini belirterek şöyle devam etti: “ABD marketi özellikle çok dinamik; 2012’de 360 bin araca yükselmesi bekleniyor. Bu özellikle, yüzde 30’luk bir pazar payına sahip olan Alman grup markalarına büyük yarar sağlayacak. Rusya, Japonya ve Hindistan marketleri de büyümeye devam ediyordu. Yeni egzoz standardı nedeniyle, Brezilya değerlerinde geçici bir düşüş yaşamıştı. Ancak orta vadede Brezilya yine de büyüme potansiyeline sahipti. Bir milyon adedin üzerinde potansiyeliyle dünyanın en büyük ticari araç marketi olan Çin bile bu yıl ufak bir düşüşle (yüzde 3) bir duraksama yaşadı. Fakat yine orta vadede Çin’deki büyüme devam edecektir.”

“Avrupa’daki zorlayıcı ekonomik duruma karşı, ticari araç üreticileri arasındaki eğilimler aslında gayet iyi gidiyor ve bu sıkı bir çalışmanın ürünü” diyor VDA Başkanı. 2011’de Alman üreticiler ticari araç üretimini dörtte bir oranında arttırarak 1.2 milyon adedin üzerine taşıdılar. 2012’nin ilk çeyreğinde Alman OEM’leri ulusal üretimde de yüzde 4’lük ufak bir yükselişle 106 bin 300 ticari araca ulaştı. Wissmann, yatırımlardan çok fazla etkilendiği için, ağır ticari araç pazarının ekonomik eğilimlere karşı hassas olduğunu söylüyor. Örneğin, Almanya’daki ağır ticari araç satışı ilk beş ayda bir miktar (-6 oranında) düştü. Fakat taşımacılığın kapasitesi yine de artıyordu. Bu sebeple, bütün bir yılı göz önüne alırsak, ağır ticari araçların yeni tescilinde 86 bin adede (-3 oranında) kadar ufak bir düşüş bekleniyordu. Ocak’tan Mayıs’a kadar olan dönemde yüzde 3’lük düşüş gösteren Vanların (6 tona kadar) yeni tescili 2012 sonuna kadar toplamda da bu oranlarda azalmaya devam edecek. Yine de Alman Van marketi geçtiğimiz iki yılda sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 18 olmak üzere ciddi oranda genişlemişti.

Alman römork ve üstyapı üreticileri için de 2011 başarılı bir seneydi. Ağır yarı römork üretimi neredeyse ikiye katlandı ve 40 bin seviyesinden 76 bin adede yükseldi. 2012’nin ilk çeyreğinde firmalar az çok kaliteli ihracat ve üretimi sürdürebildi. 2012’de Alman römork marketinde ağır yarı römork ve çok akslı römork alanında 56 bin yeni tescil beklenmektedir ki bu da geçen yılın rakamlarına eşdeğer. Wissmann, Alman römork ve üstyapı üreticilerinin gücünün bu kadar önemle vurgulanmasının sebebinin Batı Avrupa’da sahip oldukları yüzde 50’lik pazar payı olduğunu belirtiyor.

Wissmann iyimser bir bakış açısıyla, “Gelecek yıl borç krizi atlatılırsa dinamizmin artması beklenebilir” diyerek, mevcut mutabakat öngörüsünün 2013’de Euro alanında yüzde 0.8’lik bir büyüme önerdiğini ve bunun aynı zamanda ticari araçlara yönelik talebi de az çok arttıracağı anlamına gelebileceğini ekledi.  Ayrıca “Temel gözlemler olumlu yönde: taşımacılık marketi büyümeye devam ediyor. Almanya’daki navlun trafiği, mevcut orta menzilli mutabakata göre, 2015’e kadar her yıl yüzde 3.3 artacak. Bu büyüme sadece modern, yakıt verimli ticari araçlar ile mümkün olabilecektir” şeklinde konuşuyor.

“Faydacı ve ön yargısız bir taşımacılık politikası bekliyoruz”

“Modern kamyonlar örnek bir ekolojik etken olurken, bu sistem aynı zamanda klasik hava kirletici emisyonlarına da uygulandı. Yeni Euro VI standartlarında, ticari araçlar neredeyse kirliliğe yol açmayacak şekilde faaliyet gösterecek. Taşımacılık firmaları yatırımlarını planlarken net olabilsinler diye politika belirleyiciler hızla yeni geçiş ücretleri belirliyorlar” diyen Wissmann, ticari araçların sahip olduğu etkileyici eko-ayak izine karşın, Avrupa Komisyonu’nun, taşımacılıktaki Beyaz Kitap ile bir kez daha süresi geçmiş yaklaşımlarla taşımacılığı bir yöntemden başka bir yönteme taşımaya çalıştığı yönünde eleştiride bulundu. 

Brüksel’deki düşünce 2030 yılına kadar 300 kilometre üzerindeki kamyon taşımacılığının yüzde 30’unu demiryolu ve deniz yolu taşımacılığına aktarmak. Wissmann konu ile ilgili olarak sözlerine şöyle devam etti: “Bütün uzmanların bildiği gibi, uzun yol taşımacılıkta demiryolu daha fazla faydalanılabilecek potansiyele sahiptir. Fakat tümüyle bir kaydırma, yanlış bir yaklaşım. Demiryolu ve denizyolunu, karayolu navlun trafiğine tek taraflı sorumluluk koyarak büyütülebileceğine inananlar yanlış taşın altına bakıyorlar. Taşımacılık sisteminin etkinliği bütünüyle kötüye gidecektir. Brüksel’den faydacı ve ön yargısız bir taşımacılık politikası bekliyoruz. İdeolojik siper savaşı çağı çoktan bitti.”

Wissmann bütün taşımacılık yöntemlerine yönelik küçük yenilikleri teşvik etmek adına zeki bir Avrupa taşıma politikası çağrısında bulundu. Uzun kamyon konseptine dikkat çekerek, iki adet uzun kamyonun üç adet geleneksel kamyon ile aynı kapasitede taşıma yaptığını söyledi. Bu da yakıt ve karbondioksit salımı açısından yüzde 30’a varan oranda bir tasarruf arz ediyor. Uzun kamyonun ‘gerçek eko-kamyon’ olduğunun özellikle altını çiziyor VDA Başkanı.

“Almanya’daki denemeden edinilen ilk deneyim gösterdi ki taşımacılık etkinliği büyük ölçüde artıyor” diyen Wisemann, ayrıca uzun kamyonun demiryolu ile birlikte kullanılabileceğini de ekliyor ve “Intermodal taşımacılıkta demiryoluna bir ortak niteliğindedir” dedi. “Eğer iki üye ülke hemfikir olursa, Brüksel araya girmemeli” diyen Wisemann, “Biz bu sebeple mevcut yasağı feshetmesi amacıyla, ilk taşımacılık komiseri Siim Kallas’ı hoş karşılıyoruz” diye konuşuyor.

VDA tarafından düzenlenen 64. IAA Ticari Araçlar Fuarı, ‘Ticari araçlar: geleceğe sürüş’ sloganıyla 20-27 Eylül 2012 tarihleri arasında Hannover’da ticari araçlar alanındaki gelişmeleri sergileyecek. Wissman, bu yılki fuarda katılımcı sayısının ve alanın daha da büyümesini beklediklerini belirtiyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77