• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Ticari Araç Markalarından Hannover’e Rekor Katılım

Ticari Araç Markalarından Hannover’e Rekor Katılım
İKİ yılda bir Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen Ticari Araç Fuarı IAA Commercial Vehicles Exhibition, 2 Ekim 2008 tarihinde sona erdi. 22 ve 23 Eylül tarihlerinde basın günleri ile start veren fuar, 25 Eylül tarihinde 62’nci kez kapılar

İKİ yılda bir Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen Ticari Araç Fuarı IAA Commercial Vehicles Exhibition, 2 Ekim 2008 tarihinde sona erdi. 22 ve 23 Eylül tarihlerinde basın günleri ile start veren fuar, 25 Eylül tarihinde 62’nci kez kapılarını ziyaretçilere açtı. Hibrid teknolojili araçlar, alternatif yakıtlarla çalışan motorlar ve aktif-pasif güvenlik sistemleri fuara damgasını vurdu.

110 ülkeden yaklaşık 300 bin kişinin ziyaret ettiği fuar, her alanda rekorların kırıldığı bir organizasyon oldu. Ziyaretçi sayısı iki yıl önce düzenlenen fuara göre yüzde 12 daha yüksek oldu. 48 ülkeden IAA Ticari Araçlar Fuarı’na katılan firmalar, 258 tane dünya lansmanı gerçekleştirdiler. 2 bin 84 katılımcının yer aldığı fuarda 2006 yılına göre yüzde 34 katılımcı artışı elde edildi. Katılımcıların bin 188 tanesi Almanya dışındaki ülkelerdendi. 275 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuar, iki yıl öncesine göre yüzde 10 büyüdü.

VDA yöneticileri yaptıkları değerlendirmede Rusya, Türkiye ve Hindistan’ın sektör için oluşturduğu potansiyellere dikkat çekti. Türkiye’nin 136 firmayla katılması, Türkiye’nin otomotiv dünyasında yakaladığı başarının bir sonucu olarak değerlendirildi. Çin’in 133 firmayla katılması ise başta Avrupalı firmalar olmak üzere sektördeki birçok firmanın ilgisini gördü. Fuarda dikkat çeken diğer bir önemli konu ise fuara katılan tedarikçi firmaların sayısı ise bu yıl bin 200’ün üstüne çıkması oldu.

Fuarda ulaşım ve lojistik üzerine daha güçlü hale gelerek yeni açılımların gerçekleştiği bir fuar oldu. Fuara katılan firmaların yarıya yakını üstyapı üreticileri ve tedarikçileri oldu. Fuarın genelinde ise üstyapıcıların artan sayısı dikkat çekti.

Fuarda ayrıca firmalara önemli açılımlar sağlayan 130 forum ve panel gerçekleştirildi.

Dünyanın önde gelen firmaları birçok yeniliğe imza atarken yeni tasarımlı ve çevreye duyarlı teknolojilerin kullanıldığı ticari araçlar da büyük ilgi gördü. Fuarın 2 tane ana odak noktası vardı. Karbondioksit salınımının azaltılması, iklimin korunması ve ticari araçlarda kullanılabilecek alternatif güç üniteleri (hibrid, CNG (doğal gaz) ve hidrojen). Konuların ikisi de birbirine bağlı durumda, yeni güç üniteleri kullanılırsa otomatik olarak karbondioksit salınımı ve çevrenin korunması yönünde.


Fuarda sergilenen üstyapı ürünlerinde yapılan yenilikler ziyaretçilerin beğenisini topladı. Ticari araç üreticileri dahi farkındalık yaratmak adına üstyapılara ayrı bir önem verdi. Kent lojistiğine yönelik hafif ticari araç üstü ekipmanları fuarda en çok ilgiyi gören alanlardan biri oldu.

Daimler dünya için kamyon üretiyor

“Trucks for the world” yani dünya için kamyonlar sloganı ile 62’inci IAA Uluslararası Ticari Araçlar Fuarı’na katılan Daimler, 22 Eylül 2008 Salı günü fuar alanındaki konferans salonunda dünya taşımacılık ve ticari araç basınına yönelik bir toplantı düzenledi.

Ticari araç işinin değiştiğini belirten Daimler AG Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Renschler, karayolu taşımacılığını tüm dünyada gelişmeye devam ettiğini ifade etti.

Almanya pazarında son iki yılda ticari araç pazarında yüzde 15’lik büyüme yaşandığına dikkat çeken Renschler, “Orta ve Doğu Avrupa ağır ticari araç pazarında 2006 yılına göre iki-üç kay büyüme söz konusu. Çin pazarında ise 6 ton ve üzeri ticari araçlarda 61’inci IAA Fuarı’ndan bu yana yüzde 60 büyüme yaşandı. ABD ve Japonya’da ise dünya pazarlarındaki gelişimin benzeri bir durum yaşanıyor. BRIC ülkeleri yani Brazilya, Rusya, Hindistan ve Çin, adeta fenomen haline geldiler. Dünyada satılan her iki ağır ticariden biri BRIC ülkelerinde satılıyor. BRIC ülkelerindeki ticari araç endüstrisindeki gelişim, yeni rakipler ve yeni müşteriler doğuruyor. Dünyanın en büyük orta ve ağır ticari araç üreticilerine baktığınızda, yarısının Çin ev Hindistan’da üretim veya işbirliği yaptığını görebilirsiniz. Şundan emin olduğumu özellikle belirtmek isterim ki; o da kamyon ve otobüs üretiminde fırsatlar, ekoloji ve ekonomi unsurlarına dikkat edildiği takdirde yakalanabilir” dedi.

11 bin 500 metrekarelik standıyla IAA Fuarı’na katılan Daimler AG; kamyon ve çekiciler, özel araçlar, vanlar ve otobüslerden oluşan 80 aracı sergiledi. Hibrid teknolojisiyle üretilmiş Axor’un da yer aldığı standda Econic isimli hibrid çöp kamyonu da sergilendi. Mercedes-Benz’in IAA’da tanıttığı yepyeni ürünlerden biri de Zetros oldu. Off-road özelliğine sahip ve tüm lastiklerinin çeker özellik taşıdığı aracın kabini motorun arkasında yer alıyor. Burunlu olarak tabir edilen kamyonlara benzeyen Mercedes Zetros, kullanıcılarına nostalji de yaşatıyor.

Hafif ticari araçlarda Vito’nun BlueEfficiency modeliyle şov yapan Merecedes-Benz, dizel motorlu vanlar için çığır açacak özellikler barındıyor. Doğal gazla çalışan Sprinter NTG ve hibrid Sprinter ise Mercedes’in hafif ticarilerde de geldiği noktayı açıkça ortaya koyan araçlar arasında yer aldılar.

Active Brake Assistan’lı Travego’yu sergileyen Mercedes-Benz, yeni pasif güvenlik sistemi olan Front Collision Guard’ı (FCG) ziyaretçilerin beğenisine sundu.

Mitsubishi Fuso, Canter ile Avrupa’da rekor satışyakaladı

Canter ile Avrupa’da rekor satış yakalayan Mitsubishi Fuso, geçen yıl 10 bin 200 adet satıldı. Avrupa pazarı için Portekiz’de üretilen Mitsubishi Fuso Canter, 3.5 ton ve 7.5 tonluk versiyonları ile dikkat çekiyor.

IAA Fuarı’ndaki standında Canter’in konsept versiyonu ile büyük ilgi toplayan şirket, geleceğin dağıtım kamyonları hakkında ilginç fikirler verdi.

Common rail teknolojisine sahip Canter’lere, 30 bin km’de bir yağ değişimi yapılıyor. Canter’in 7.5 tonluk versiyonu, 4 bin 920 kg. taşıma kapasitesi sunuyor.

Volvo, Hannover IAA ticari araç fuarında

Volvo Kamyon, yeni ürünleri ilk defa IAA’da görücüye çıktı. Ziyaretçiler, Volvo standında dünyanın ilk işlevsel hibrid çöp kamyonunu ve daha birçok çığır açan yeniliği görme fırsatını da yakaladılar.

Tanker ve ağır yük taşımacılığı gibi ağırlığa duyarlı uygulamalar için Volvo, FM 4x2 ve 6x2 çekicilerinde 11 litrelik yeni bir motor sunmaya başladı. Avrupa lansmanı geçtiğimiz Haziran ayında İsveç’in Göteborg şehrinde yapılan yeni D11 motor, daha büyük olan D13 motorundan yaklaşık 140 kg daha hafif. Volvo, D11 motor ile yüksek performans ve yakıt verimliliği sağlarken yük kapasitesini de artırıyor. Volvo FM11, akıllı I-Shift şanzımanı ve yenilenmiş LXL kabini de beraberinde sunuyor.

Şehir içi ve bölgesel taşımacılığa yönelik olarak Volvo, Volvo FL dağıtım kamyonu için gelişmiş bir otomatik şanzıman olan I-Sync’i sunuyor. Bu çözüm, manuel vites değiştirme ihtiyacını azaltarak trafikte ve dar alanlarda araç kullanmayı daha keyifli ve konforlu hale getiriyor. I-Sync, sürücünün yola odaklanmasını ve şehrin karmaşasıyla başa çıkmasını da kolaylaştırıyor.

Ziyaretçiler yeni Volvo FH ile sürüş sırasında kolaylık sağlayan ve dinlenirken de üst düzey konfor sunan, tamamıyla baştan tasarlanmış kabini görme şansı buldular. Yenilikçi aydınlatma ve akıllı saklama çözümleri ile daha ferah bir iç mekân sunan yeni kabin, en son teknoloji ile hazırlanmış.

Muhteşem bir sürüş deneyimi için Volvo FH16’nın benzersiz olduğunu söyleyen Volvo yetkilileri, “Her bir ayrıntısı diğerlerinin arasında öne çıkar. Özel tasarımın ve güçlü duruşun keyfini çıkarmak isteyen ziyaretçiler, fuarda 8x4 bir FH16 deneme fırsatı buldular” dediler.

Volvo standını gezen ziyaretçiler, sektörde bir ilk olan ve sürücünün direksiyonu kullanma şeklindeki küçük düzensizlikleri bile saptayabilen Sürücü Uyarı Desteği gibi yeni ve gelişmiş güvenlik sistemleri hakkında daha fazla bilgi edindiler. Güvenlik alanındaki diğer yeniliklerin arasında, yağmur sensörü, köşe farları ve yolcu tarafından ilerleyen taşıtları tespit etmek için kör noktayı ortadan kaldıran Şerit Değiştirme Desteği de Volvo standında yer alıyordu.

Volvo’nun başka bir yeniliği olarak ESP (Elektronik Stabilite Programı), 6x2 kamyonlar ve treylerler ile çoklu treyler kombinasyonlarında da sunuluyor. Kayma ve devrilmeyi önlemeye yardımcı olmak için tasarlanan ESP, kamyonun hareketlerini izleyen sensörler kullanarak dengeyi yeniden sağlayıp aracı düzeltmek amacıyla frenleme kuvvetlerini otomatik olarak yeniden dağıtıyor. 

2006 yılında Volvo Kamyon, sessiz, temiz ve yakıt tasarrufuyla çalışma konusunda bir devrim niteliği taşıyan paralel hibrid teknolojisini sundu. Bu teknoloji, bir elektrik motoruyla dizel motoru birleştiriyor ve frenleme sırasında ortaya çıkan enerjiyi kullanarak aküleri şarj ediyor. Geçen Nisan ayında ise Volvo, İsveç’te bulunan iki çöp toplama şirketinin günlük çalışmaları sırasında test edeceği iki adet hibrid çöp aracını tanıttı. Bir tanesinin fuarda gösterimde olacağı hybrid çöp kamyonları, dünyanın ilk işlevsel ağır vasıta hibrid araçları olarak ön plana çıkıyor.

Volvo Kamyon standında sergilenen diğer özellikler ise şöyle:

• Yeni EEV (Geliştirilmiş Çevre Dostu Araçlar) motoru seçeneği. Bu motorlar partikülleri ve dumanı azaltarak hava kalitesini artırıyor. 2009 yılı içerisinde piyasaya sürülecek.

• Çarpıcı FH16 tasarımlarının da yer aldığı yeni ve zengin Volvo Kamyon giyim ve hediyelik eşya koleksiyonu.  

• Toshiba Corporation işbirliğiyle geliştirilen ve Volvo hibrid çöp kamyonlarına kurulan Kuş Bakışı Gözetim Sistemi, sürücülere gelişmiş bir sürüş yardımı ve güvenlik sunmak için kuşbakışı bir görüntü sağlıyor.

• Emniyet ve güvenlik aynı zamanda Volvo’nun fuar treylerinin de temasıdır. Dışarıya yerleştirilen eşsiz bir devrilme kabini sayesinde ziyaretçiler doğrudan devrilme deneyimi yaşayabilirler.

• Kandaki alkol oranı yasal sınırların üzerindeyse motorun çalışmasını engelleyen öncü bir ön ateşleme alkol ölçüm cihazı ve kilitleme sistemi olan Alcolock.

MAN, TGX ve TGS serileri ile göz doldurdu

Ağır yük taşımacılığına yönelik olarak TGX ve TGS serilerini ziyaretçilerin beğenisine sunan MAN, yenilenen TGL ve TGM serilerini de IAA Fuarı’ndaki standında sergiledi. Güvenlik, konfor ve kullanım kolaylığı konusunda daha da geliştirilen TGL ve TGM serilerinde ESP ve çok fonksiyonlu direksiyon dikkat çekti.

Yeni EGR teknolojisiyle üretilmiş Euro 5 motorunu tanıtan MAN, gerek çevreye yaydığı partiküllerin düşüklüğü gerekse yakıt sarfiyatındaki cimriliği ile beğeni kazandı. AdBlue kullanımına gerek duyulmayan yeni Euro 5 MAN motoru, fuarın en çok dikkat çeken yenilikleri arasında yer aldı.

Aktif ve pasif güvenlik ekipmanlarını da tanıtan MAN; Adaptive Cruise Control (ACC) ve Lane Guard System (LGS) teknolojileri ile ziyaretçilerin ilgisini artırdı. Fuarda Lion’s City belediye otobüsünün hibrid versiyonunu tanıtan MAN; 2010 yılında bu otobüsün seri üretimine başlayacağını duyurdu. Hibrid teknolojisiyle üretilmiş bir diğer araç ise MAN TGL’di. Paralel hibrid teknolojisi ve güçlü bataryaları ile MAN TGL Hybrid yüzde 15 daha az yakıt sarfediyor.

Renault Trucks sürücü güvenliği ve yakıt sarfiyatını öne çıkardı

IAA Fuarı’nda sürücü güvenliği ve yakıt sarfiyatını öne çıkaran Renault Trucks, Yeni Magnum’un ferah ve ergonomik kabini ile sürücüye sağladığı konfor ve güvenliği tanıttı. Yakıt sarfiyatındaki ekonomik çözümleri Optifuel Technology ile sunan Renault Trucks; optimal motor, şanzıman, aks kombinasyonu ve SCR teknolojisi ile en düşük yakıt tüketimini garanti ediyor.

Hannover’de 2009 yılında hayat geçirilecek olan Renault Trucks Adventure Projesi’ni de tanıtan Renault Trucks, 1 Mart 2009’da Norveç’ten başlayıp 1 Temmuz 2009’da Güney Afrika’da tamamlanacak organizasyon hakkında bilgiler verdi. Renault Trucks CEO’su Stefano Chmilewski tarafından dünya basınına tanıtılan Renault Trucks Adventure Projesi, altı adet Sherpa ve altı adet Kerax ile 30 bin kilometrelik bir güzergahta gerçekleştirilecek. Euro 4 ve Euro 5 motorlarda kullanılan teknoloji ve ekipmanların da test edileceği organizasyon, 16 hafta boyunca devam edecek ve rota üzerinde faaliyet gösteren Renault Trucks ülkelerinde çeşitli etkinlikle düzenlenecek. Renault Trucks Adventure konvoyunun uğrayacağı ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor.

Hibrid teknolojisiyle üretilmiş Hybrys’i de tanıtan Renault Trucks, Premium Distribution 6x2’yi geliştirerek bu aracı ortaya çıkarmış. 320 beygir DXi 7 Euro 5 motora sahip Hybrys, MDS (Motor Drive System) elektik motor, Optidriver+ şanzıman ve ESS (Electrical Storage System) elektrik bloklar ile donatılmış. Hybrys’in seri üretiminin 2009 yılının sonunda gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Yeni Magnum, Premium on-road ve off-road çekici ve kamyonların yanı sıra Premium Lander 8x4 ile Midlum’un Optitonic şanzımanlı versiyonun ve Midlum CNG’nin ilk defa tanıtıldığı fuarda ayrıca elektrikle çalışan Maxity konsept kamyon ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Scania’dan motor devrimi

Scania, fuar alanındaki standında motor teknolojilerinde çığır açan yeni motorlarını sergiledi. EGR’li Euro 5 normlarındaki motorları, yanma sonrası işleme ve katkı maddelerine ihtiyaç duymadan Euro 5 emisyon standartlarını karşılıyor. Motor teknolojisindeki bu hamle ile Avrupa’da yürürlükte olan en yüksek çevre standartlarını karşılayan Scania, bu yeni motoru tüm kamyon serilerini kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyor.

Scania, EGR’li Euro 5 normlarına uygun motorlara sahip R 400, R 440 ve R 480 çekiciler ile P 380 model hafif çekicisini ve sınıfının en üstünü R 620 V8 model araçlarını sergiledi. Bunların yanı sıra inşaat segmenti için damper üstyapılı G420 kamyon ve R 440 ağır şartlar için özel kaldırma kancalı kamyonlar standda ziyaretçiler ile buluşturuldu. Ayrıca Scania P 280 çıplak şasi dağıtım kamyonu ile P 280 kapalı kasalı araçlar da ziyaretçilere tanıtıldı.

Scania’nın sergilediği motorlardaki en dikkat çekici özellik, herhangi bir katkı maddesine gerek duymadan Euro 5 normlarını karşılıyor olmasıdır. Yeni EGR (Egzoz Gazı Yeniden Dolaşım sistemi) motorları,  yanma sonrası işleme ve katkı maddelerine ihtiyaç duymadan Euro 5 emisyon standartlarını karşılıyor. Kapsamlı motor gamı, Avrupa’da yürürlükteki en son çevre standartlarını karşılamakta ve bu motor gamı, gelişmiş Euro5 ve EEV(gelişmiş çevre dostu araçlar) motorlar ile genişlemekte.

Scania’nın yeni 9 litre dizel etanol motorları, işletmecilere karbondioksit emisyonlarını yüzde 90 seviyesinde azaltan, pazardaki en yaygın yenilenebilir yakıt ile çalışma alternatifi sağlamakta. Scania'nın yeni sıralı motor platformunun, egzoz gazını sonradan işlemeye ihtiyaç duymadan Euro 5 emisyon standartlarını karşılaması motor teknolojilerinde bir devrim olarak öne çıkmakta. Scania bu yeni motor sınıfını tüm kamyon serilerini, şehir içi ve şehirlerarası otobüs çeşitlerini de kapsayacak şekilde genişletmeye devam etmekte.

Iveco alternatif yakıtlarla

çalışan araçlar sergiledi

IAA Ticari Araç Fuarı’na 3 bin 700 m2’lik standıyla katılan Iveco; yeni ürünlerini, servislerini ve teknolojilerini tanıttı. Eurocargo Hybrid, Daily Electric ve Hybrid Daily, Iveco standında en çok dikkat çeken araçlar oldu. Ayrıca Iveco Grubu’ndaki Irisbus otobüs firması da Hynovis isimli konsept hibrid otobüsü sergiledi. Paris şehriçi Taşımacılık otoritesi tarafından dizayn ettirilen Hynovis, 12 metre uzunluğunda ve klasik 12 metre otobüslerden yüzde 8 daha fazla yolcu taşıma kapasitesine sahip.

Iveco standında tanıtılan diğer araçlar ise; Daily CNG, Eurocargo CNG ve Stralis AD260S27 oldu. Stralis AD260S27, 8 litrelik methan FTP Cursor motora sahip. Eurocargo CNG’nin seri üretimine ise 2009 yılında geçilecek.

Sarı ve yeşil renkli DAF’lar

Amerikan Paccar’ın sahip olduğu Hollandalı kamyon üreticisi DAF, IAA Fuarı’na sarı ve yeşil renklerden oluşan araçlarla katıldı. XF, CF ve LF serilerini tanıtan DAF, yeni teknojilerini ve hizmetlerini ziyaretçilerle paylaştı.

Otokar IAA’da yeni distribütörler ile anlaşma imzaladı

Otokar, Avrupa pazarı için özel olarak geliştirdiği yeni otobüs ailesini ilk kez IAA Hannover’de görücüye çıkardı. Şirket, Avrupalı kullanıcılarının ihtiyaçlarına uygun olarak tasarladığı 7 metrelik Navigo ve 9 metrelik Vectio otobüslerini Avrupa’nın en büyük ticari araç fuarı IAA 2008’de sergiledi. Vectio’nun ve Navigo’nun yeni modelleri Otokar’ın standında ziyaretçiler ile buluştu. 2004 yılından bu yana Avrupa pazarına Navigo otobüsleri ile satış yapan Otokar, bu alandaki başarısını 9 metrelik Vectio serisine taşımayı hedefliyor.

Avrupa’da otobüs pazarında hızla büyümeye devam eden Otokar, büyüme stratejisi doğrultusunda yeni distribütörlük anlaşmaları yapmaya devam ediyor. Litvanya, İtalya, İspanya, Hırvatistan ve Sırbistan’dan Otokar distribütörü olacak şirketler, IAA Hannover’de Otokar standında buluşarak sözleşmelere imza attı.

İmza töreninde konuşan Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Avrupa pazarında Navigo’nun başarısının ve Vectio’nun gördüğü talebin, Otokar’ın global pazarları yakından takip etmesi, kullanıcı taleplerindeki trendleri izlemesi ve bu bilgileri kullanarak üretim yapmasının bir sonucu olduğunu dile getirdi.

Görgüç, “Türkiye’de otobüs pazarındaki başarımızı Avrupa’ya taşıyarak büyümeye devam ediyoruz.  Yeni distribütörlük anlaşmalarımız ve yeni modellerimiz ile büyümeye devam ediyoruz. Avrupa’da otobüs pazarını çok yakından inceliyoruz, analizler yapıyoruz. Buna uygun Ar-Ge faaliyetleri ile geliştirdiğimiz araçlarımız ile bir Türk markası olarak gücümüzü Avrupa’lı tüketicilere gösteriyoruz. Hedefimiz 2020 yılında Avrupa’da her 10 otobüsten birinin Otokar imzasını taşıması” dedi.

44’üncü yılını kutlayan BMC,62’nci IAA Fuarı’nda…

IAA Ticari Araç Fuarı’na on yıldan fazla zamandır düzenli olarak katılan BMC, 44’üncü yılını 62. IAA Hanover Ticari Araç Fuarı’nda yeni araçlarını sergileyerek kutladı.

1996 yılında Profesyonel kamyon ile bu fuara katılan ilk Türk ticari araç üreticisi olan BMC, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da yine yeni ürünlerini sergileyecek, lansmanını ve dünya premierini yaptı.

Pro 625 4X2 kamyon, Pro 938 8X4 kamyon, Alyos Okul Otobüsü, Hawk alçak tabanlı şehiriçi otobüs, Probus 850 şehirlerarası otobüs ve Megastar 400 17+1Minibüs, fuarda BMC standında sergilenen araçlar oldu.

Pro 625 4X2  18 ton kamyon, Cummins Euro 5 ISBe5 250 beygirli motorla ve ZF9 S109 Manuel şanzımanla donatılmış ve yeni kabine sahipti. Pro938 8X4 32 ton kamyon, Cummins Euro5 ISLe5 380 beygirli motorla ZF16 S1820 manuel şanzımanla donatılmıştı. Probus 850, 35 kişilik lüx şehirlerarası otobüs ise, Cummins Euro5 ISBe5 285 beygirli motorla, ZF6S 1010 manuel şanzımanla donatılmış. Probus 850 lüx şehirlerarası otobüste klima, buzdolabı, TV/DVD oynatıcı, hoparlör, mikrofon, amplifikatör, radyo kaset çalar ve ferry sistem özelliği standart olarak sunulmakta. Alyos okul otobüsü, Cummins ISBe4+ 300 beygirli motorla, ZF S6 85 manuel şanzımanla donatılmış. BMC, Alyos okul otobüsünün dünya premierini IAA Fuarı’nda gerçekleştirdi. Hawk alçak tabanlı şehiriçi otobüs, Cummins ISBe5 285 beygirli motorla, ZF 6HP504c otomatik şanzımanla donatılmış. Bu otobüs ilk defa IAA Show’da ziyaretçilerin beğenilerine sunuldu. 17+1 yolcu kapasiteli, lüx ve yüksek tavanlı Megastar minibüs, BMC 2,8 130 beygirli motorla, ZF 6S 321 Manuel şanzımanla donatılmış.

Bağımsız bir üretici olmanın, tasarım ve mühendislik faaliyetlerini kendi imkanlarıyla gerçekleştirmenin BMC’nin en büyük avantajı olduğunu ifade eden BMC Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Turgut Cankılıç, BMC ürünlerinin, uygun fiyatı ve müşteri odaklılığı temsil etmekte olduğunu vurguladı. Cankılıç, BMC’nin Avrupa’da bayi ağının hızlı bir şekilde genişlemekte olduğunun, geçtiğimiz 10 yılda BMC’nin Avrupa’da tanınan bir marka haline geldiğinin altını çizdi.

Cankılıç ayrıca, yeni BMC ürünlerini sergilemekten heyecan duyduklarını, Pro938 8X4 ile BMC kamyon serilerini genişlettiklerini ve Alyos ile Avrupa okul otobüsü pazarında  yerlerini güçlerdirdiklerini belirtti. Cankılıç; BMC’nin Avrupa’da lider bir okul otobüsü üreticisi olduğunu, bugüne kadar Avrupa’nın çeşitli ülkelerine önden ve arkadan motorlu, yüksek  ve alçak tabanlı okul otobüsleri satmakta olduğunu sözlerine ekledi.

Volkswagen pick-up ilk kez IAA’DA sergilendi

Volkswagen Ticari Araç, IAA Ticari Araçlar Fuarı’nın ilk gününde gövde gösterisi yaptı. VW Ticari Araç standında farklı segmentlerdeki modellerin farklı versiyonlarının içinde bulunduğu 44 araç ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. 

Volkswagen Ticari Araç standının en önemli aracı, markanın dördüncü model serisini oluşturan ve ilk kez IAA’da sergilenen Volkswagen Pick-up oldu.

Avrupalı bir otomotiv markasının ilk pick-up aracı olma özelliğine sahip olan Volkswagen Pick-up, aynı zamanda bu sınıfta standartları yükseltecek bir araç olacak.

IAA’da sergilenen konsept aracın 5.18 metre uzunluğundaki kurtarma aracı versiyonu güçlü görüntüsünün yanısıra iç ve dış donanımı ile modern teknoloji öğelerini içeriyor. Volkswagen Pick-up, yeni geliştirilen tasarımı ile markanın tipik öğelerini taşımaya devam ediyor.

Yatay radyatör ızgaralarına entegre edilen Volkswagen amblemi ve hatlarla uyumlu hale getirilen ön farlar, lüks kaliteyi yansıtırken, 1.9 metre genişliğindeki aracın ön bölümüne güçlü ve hoş bir görünüm sağlıyor.

Yüzde 100 Professional

Fiat IAA Ticari Araç Fuarı’na hafif ticari araç gamıyla katıldı. Yeni Fiorino yılın vanı ödülünü alırken Fiat standında düzenlenen basın toplantısı sırasında alınan ödülün gururu basın mensuplarıyla paylaşıldı. Yeni Scudo, Fiat strada pick-up, Doblo Cargo ve Ducato, Fiat’ın sergildi diğer araçlar oldu.

Ducato ve Fiorino’nun natural Power versiyonlarını tanıtan Fiat, “Yüzde 100 professional green” sloganıyla çevreye verdiği önemi ürettiği araçlar ile gösterdi. Fiat yetkilileri, Doblo’nun doğal gaz ile çalışan versiyonunun 2008 yılının ilk altı ayında 2 bin 500 adet satıldığını belirttiler.

Anadolu Isuzu’dan özel otobüsler

Fuara Turquoise modelinin üç farklı versiyonu ile katılan Anadolu Isuzu, otobüs üretimindeki teknolojisini ve esnekliği ziyaretçiler ile paylaştı. Mutfak, tuvalet, LCD TV, buzdolabı vb. gibi pek çok konforu içinde barındıran VIP Turquoise modelini tanıtan Anadolu Isuzu ayrıca turizm ve şehriçi yolcu taşımacılığı için kullanılan araçlarını da sergiledi. 

Temsa alçak tabanlı şehir içi otobüsü ile beğeni topladı

Nunnover IAA Ticari Araç Fuarı’na katılan Türk üreticilerden biri olan Temsa Global, zengin bir otobüs gamı ile ziyaretçilerin karşısına çıktı. Temsa’nın alçak tabanlı şehir içi otobüsü Arriva Avenue büyük beğeni toplarken; Tourmalin IC, Safari RD ve Diamond modelleri de standda yer aldı.

Tırsan IAA’ya Kassbohrer, Talson ve Hendricks markalarıyla katıldı

2007 yılında Alman Hendricks markasını bünyesine katarak dev bir marka topluluğu ile birlikte Avrupa’da kendine yeni hedefler koyan Tırsan, bu fuara her zamankinden daha iyi hazırlandı. Bir önceki IAA’da Kassbohrer ve Talson markasını Tırsan çatısı altında sunmanın gururunu yaşayan Tırsan, bu kez Avrupa’nın önde gelen tanker üreticisi Hendricks’i Tırsan çatısı altında fuarda sergilemenin gururunu yaşadı.

Türkiye treyler pazarında 30 yılını geride bırakan ve kendi teknolojisi ile müşterisine özel ürünler üreten Tırsan, seri imalat yerine her müşterisinin ihtiyaçlarına uygun özel araçlar üreterek farklılaşıp, liderliği koruyor. Tırsan, sürekli gelişen ve büyüyen Türkiye ve Avrupa Treyler pazarında yüzde 100 Türk sermayeli bir üretici olarak müşterilerinin özel ihtiyaçlarına uygun, yüksek kaliteli ve komple bir ürün yelpazesi sunuyor.

Avrupa’da ilk beş hedefi koyan Tırsan, ticari araçların dünyadaki en büyük buluşmasına üç markayla katıldı. Tırsan’ın en önemli yeniliği ise 4 dingilli Kassbohrer Lowbed oldu. Aynı zamanda Tırsan, Kassbohrer’in damperli Silo SSK 60 ve çekici taşıyıcısını da standında sergiledi. Standda yer alan diğer bir ürün ise çift katlı Air Cargo Talson oldu. Hendricks’in ise kimyasal ve bitum tankerleri tanıtıldı.

2007 yılında büyüme oranını yüzde 45’lere çıkararak yurtdışında çok önemli başarılar elde eden Tırsan, 2010 yılında Avrupa’da tank/silo ve low-bed üretiminde lider olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Kögel Foxx, Maxx ve Phoenixx isimli yeni ürünlerini tanıttı

Kögel, standında farklı müşteri gruplarının ihtiyacına ve bütçesine göre geliştirdiği Foxx, Maxx ve Phoenixx ürünlerini tanıttı. Foxx, ekonomik bir ekipman grubuna sahip. KTL şasili araç, fabrikanın sunduğu niteliklerle ve ekipmanlarla satılırken dingil, fren, lastik gibi ekipmanlarda herhangi bir değişiklik talep edilemiyor.

Kögel’in bir diğer ürün serisi olan Maxx ise esnek bir üretim anlayışıyla taşımacılık ve lojistik firmalarına çözümler sunuyor. Yüksek üretim kalitesi ve rekabetçi fiyatları ile dikkat çeken Maxx’ın Cargo-Maxx Strong, Port-Maxx, Mega-Maxx, Combi-Maxx, Cargo-Maxx box, Swap-Maxx, Cool-Max ve Big-Maxx isimli sekiz farklı ürünü bulunuyor.

Kögel’in üçüncü ürün serisi olan Phoenixx, karbon fiber materyaller kullanılarak üretiliyor. Özellikle treylerin ön duvarında kullanılan karbon fiber, sürücünün ve yükün güvenliğini artırırken hafif bir madde olması nedeniyle daha fazla yükleme kapasitesi yaratmış oluyor. Çevreci ve ekonomik bir ürün olan Phoenixx ile Kögel geleceğin treylerlerini şimdiden üretmeye çalışıyor.

Kögel yetkilileri, Koluman’ın kendileri için değerli bir ortak olduğunu söyleyerek kısa veya orta vadede bir değişiklik yapmayı düşünmediklerini ifade etti. 

Avrupa treyler pazarının Mayıs ayından itibaren sakin bir eğilime girdiğini kaydeden Lubitz, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz 2 yıl boyunca hem treyler hem de kamyon pazarında büyük bir canlanma vardı. Biz geçen yıl inanılmaz bir oranla yüzde 67’lik bir büyüme sağladık. Bu sene de benzer bir büyüme bekliyoruz. Özellikle 2008 yılının ilk yarısı çok iyiydi ancak ikinci yarı daha kötü. Müşterilerimiz bize yatırım yapmak istemediklerini söylemiyorlar. Sadece bankaların içine düştüğü bu süreçte beklemek istediklerini ifade ediyorlar. Henüz Batı Avrupa ülkelerini vurmayan global krizin gelecek olması paranın yatırım için var olması ancak bekletilmesini doğuruyor. Bana göre gelecek yılın ortalarına kadar treyler pazarı büyümeye devam edecek. Krizin bitmesinin sinyallerinin gelmesiyle ise taşımacılık piyasasının güçlü olduğu Avrupa’da yatırımcılar, yatırımlarını gerçekleştirecekler.”

Türkiye’de Kögel markasının pozisyonuyla ilgili sorumuza yanıt veren Lubitz, şunları söyledi: “Türkiye’deki yerli ve yabancı rakiplerimize baktığımız zaman hala yapılacak çok şeyin olduğunu görüyoruz. Geçmişe bakacak olursak, 2004 yılındaki iflastan sonra toplam 8 bin araçla tekrar üretime başladık ve 4 yıl içinde 20 bin treylere ulaştık. Bütün pazarlara tatmin edici sonuçlarla yönetmek mümkün değil. Bu yüzden biz de rakiplerimizin bizim kadar iyi bağlantılarının olmadığı Doğu Avrupa pazarına yoğunlaştık. Şu anda Çek Cumhuriyeti’nin en büyük treyler ithalatçısıyız. Treyler piyasasının normale dönmesiyle birlikte diğer pazarlar üzerine yoğunlaşacağız.”

Krone’den hafif, güvenli ve çevreci ürünler

Krone fuarda hafifliği, yük güvenliği ve çevre duyarlılığını ön plana çıkarmaya çalıştı. Krone’nin yeni Profi Eco Liner serisi fuarın en çok konuşulan yeniliği oldu. “Taşımacılığın Geleceği” sloganıyla tanıtılan Eco Liner, yüzde 5 oranında yakıt tasarrufu sağlıyor. Karbon emisyonunun düşürülmesini de sağlayan Eco Liner, Krone’nin gelecekteki politikasını yansıtıyor.

Eco Liner’da kayar sistemler için 25 yerine 4 kilit sistemi bulunuyor. Bu da yükleme boşaltma sürelerini en aza indiriyor. Ayrıca bu sisteme ek olarak pnömatik merkezi kontrol sistemi bulunuyor. Öte yandan “Aero-Toll” adı verilen yenilik sayesinde yan taraftaki basıncın etkisi azaltılıyor. Plastikten yapılan Aero modül sadece 220 kilogram ağırlığında. Yan paneller ayrıca kerterinde korumasını sağlıyor.

Türkiye’nin Krone için çok önemli bir ülke olduğunu söyleyen Krone Pazarlama Departmanı Direktörü Dr. Frank Albers, Türkiye’nin hem pazar olarak hem de çevresindeki ülkelere ulaşmanın önemine değindi.

Türkiye ve Karadeniz ülkelerindeki canlı piyasanın Türkiye’ye yaptıkları yatırımı doğruladığını vurgulayan Albers, 2009’da Türkiye’de üretime başlanacağını ve buradaki üretimin Almanya’daki kaliteyle aynı olacağını söyledi.

Meiller’den Airlight akslar ve Meiller yarı römork damperler

Meiller, yeni modellerini ve geliştirdiği yeni teknolojileri müşterilerinin beğenisine sundu.

Meiller, fuarda yeni üç yöne devrilebilir damper ile BPW’nin inşaat araçları için geliştirdiği yeni Airlight aksları ve Meiller yarı römork damperlerin tanıtımını gerçekleştirdi. Ayrıca konteyner yükü güvenliğinde en son standartların uygulandığı modern hidrolik kollu atık taşıyıcı sistemler ve kancalı konteyner taşıyıcı sistemler de Meiller’in ilgi çeken diğer ürünleri arasında yer aldı.

Meiller, BPW’nin inşaat araçları için ürettiği Airlight -Direct aksları ile Meiller yarı römork damperlerinin dünya lansmanını gerçekleştirdi.

Serin’in hafif treyleri dikkat çekti

IAA’da Türkiye’den katılan sayılı treyler üreticilerinden biri olan Serin Treyler, fuarda tenteli treyler ile boy gösterdi. Kısa bir zaman önce frigorifik treyler üretimine başlayan Serin Treyler, fuarda bu ürününe yer vermezken Higliner sistemine sahip hafif tenteli treyleri tanıttı.

Gıda tankerini de sergilemek istediklerini belirten Serin Dış Ticaret Satış Koordinatörü Cemal Nurkoviç, organizasyonda yaşanan aksaklıklar nedeniyle treyler ile yetinmek zorunda kaldıklarını kaydetti. Ziyaretçilerden ve özelikle katılımcılardan çok büyük ilgi gördüklerini dile getiren Nurkoviç, bunun sebebini şöyle anlattı: “Avrupa’da genelde araçlar, üreticinin tasarımı ve modeline göre üretilmekte ve satılmaktadır. Bizim şirket ise ticari araçları genelde müşterilerin kullanma ihtiyacı ve isteklerine göre tasarlamaktadır. Aracımızla ilgi odak noktası aracın ağırlığı oldu. Katıldığımız tenteli semi treyler Avrupa için özel tasarımdı, Higliner Sistemi (Yürür Çatı, Kalkar Çatı, Kayar Yan perde, gümrüklenebilir tip semi treyler) bütün sıraladığımız özelikleri olduğu halde üstelik hafif tip jant kullanmadan ağırlığı tam 7 ton rakamına getirdik. Kullandığımız malzemelerin çoğu Avrupa menşelidir. Şasenin yapılışında özel çelik malzemesi kullanıyoruz. Sürücülerin treyleri kolay kullanabilmesi için sürekli gelişen yük sabitleme ve kilitleme sistemleri geliştiriyoruz. Tasarımlarımızda her altı ayda bir, alt ve üst yapı tasarımında değişiklik yapılmaktadır. Bir kelime ile Serin için öğrenen bir örgüt açıklamasını kullanabiliyoruz.”

Avrupalı rakiplerinin genelde raylı sistemlere yönelik ürünler geliştirdiğine işaret eden Cemal Nurkoviç, Türkiye’deki üreticilerin gümrüklenebilir ürünlere odaklandığını söyledi.

Schmitz, IAA’nın sektöre hız vermesini bekliyor

Avrupa’da hızla büyüyen ticari araç pazarında en büyük payı alan marka olan Schmitz Cargobull, bunu 2007-2008 mali raporlarına yansıtarak pazar birinciliğini pekiştirdi. Araç üretim ve satışını buna bağlı olarak da cirosunu önemli ölçüde artıran Schmitz Cargobull, 2 milyar 113 milyon Avro ile yüzde 25 artış yakalamayı başardı.

2007-2008 mali yılında 66 bin 692 treyler satan Schmitz Cargobull’un yakın zamanda başkanlık koltuğuna oturacak olan yönetim kurulu üyesi Bernd Hoffmann, geçen yıla oranla bir yavaşlama olduğunu belirterek, IAA Hannover’ın sektöre hız vermesini beklediklerini söyledi.

4 yıldır aralıksız büyüme gösteren tüm treyler sektörünün bu durumdan kar ettiğini söyleyen Hoffmann, 40 yıllık ticari araç iş hayatında böyle bir büyüme görmediğini belirtti.

Schmitz Cargobull yönetimi orta vadede Avrupa treyler pazarında yüzde 40’lık önemli bir pazar payı hedefliyor.

Fliegl Türkiye pazarında yeni temsilci arıyor

Almanya’nın en büyük treyler üreticilerinden biri olan Fliegl Fahrzeugbau GmbH, Türkiye pazarına girmenin yollarını arıyor. Bilindiği gibi Fliegl, Türkiye pazarında Sedat Kuru’nun genel müdürlüğünü yürüttüğü FTS Otomotiv A.Ş. ile işbirliği anlaşması yapmıştı. Ancak bu işbirliği kısa sürdü ve Fliegl Türkiye’deki faaliyetlerini yine merkezden yürütme kararı aldı. Fliegl yetkilileri, Türkiye’nin gelişen ve büyüyen bir pazar olduğunu ve Fliegl’in stratejileri doğrultusunda Türkiye’de yer alacaklarını belirtiyorlar. En kısa süre içerisinde Türkiye’de yer almak istediklerini dile getiren yetkililer, Türkiye’de yatırım için somut bir gelişmenin olmadığını söyledi.

Mission Possible ilkesi altında ‘her görev için treyler’ mantığıyla müşterilerinin taleplerine göre üretim yapan Fliegl tenteli treyler ile konteyner şasi ve damperli araçları ise seri halde üretiyor.

Müşterilerine haftanın 7 günü, günün 24 saati servis hizmeti veren Fliegl sunduğu “48+” paketi ile verdiği garanti süresini 48 aya uzatıyor. Fliegl tarafından sunulan lastik markalarından istediğini seçebilen müşteriler pnömatik olarak düzenlenen süspansiyon sistemine karar verebiliyorlar.

FFB 3 bin adedi geçiyor

2007 yılından itibaren Enka Pazarlama tarafından Türkiye’de piyasaya sunulan FFB, son ürünlerini fuarda sergileme şansı yakaladı. Alman üretici 1975 yılından bu yana silo araçları, 1993’ten beri sıvı tankerleri, 1996’dan beri silo demiryolu vagonları ve 2003’ten beri de sıvı ve demiryolu vagonları yapıyor. Şirket, Avrupa’daki fabrikalarında binin üzerinde kişi istihdam ediyor. 2007 yılında 3 bin 100 adet araç üreten FFB, 215 milyon Avro’luk yıllık ciro yaratıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77