• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Tırsan Frigo İle Pazara İddialı Giriyor

Tırsan Frigo İle Pazara İddialı Giriyor
TIRSAN, bir yıl süren Ar-Ge çalışmaları ve yaklaşık 2,5 milyon Avro tutarındaki yatırım ile frigo segmentinde ben de varım diyerek Adapazarı Fabrikası’nda üretimi gerçekleştirilen Tırsan Frigo’yu pazara sundu.

TIRSAN, bir yıl süren Ar-Ge çalışmaları ve yaklaşık 2,5 milyon Avro tutarındaki yatırım ile frigo segmentinde ben de varım diyerek Adapazarı Fabrikası’nda üretimi gerçekleştirilen Tırsan Frigo’yu pazara sundu. Tırsan, Almanya ve İtalya’da yoğun testlerden geçen Tırsan Frigo ile frigorifik pazarda yüzde 30 paya ulaşmayı hedefliyor.

Tırsan’ın frigorifik segmente liderliği hedeflediği Tırsan Frigo’nun lansmanı, Tırsan Samandıra tesislerinde, lojistik ve nakliye sektörünün önde gelen isimleri ve Tırsan Treyler bayilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Tırsan Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Altun’un açılış konuşmasını yaptığı lansmanda, Tırsan’ın TAİD (Ağır Ticari Araçlar Derneği) üyeleri arasında yüzde 51 pazar payına sahip olarak, 2010 yılında da pazar payını arttırdığını ve liderliğini tescillediğini söyledi. Tenteli grubunda yüzde 53, kutu tipi treylerde yüzde 96 pazar payına sahip olan Tırsan Treyler’in frigorifik araç segmentinde de liderlik hedefinde olduğunu ifade eden Altun, yeni üründe Tırsan’ın ürün ve hizmet anlayışının bir araya getirildiğini belirtti.

1995 yılından bu yana frigo araç satışı gerçekleştirdiklerini ancak bu araçların panellerinin yurtdışından ithal edilip Türkiye’de birleştirildiğini açıklayan Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu ise frigorifik aracın Türkiye’de üretebilmenin kişisel arzusu olduğunu vurguladı. “Bu hayalim bugün gerçek oldu. Tırsan ailesi olarak gururluyuz. Çünkü her türlü ürünü bu zamana kadar yaptık. Sadece uluslararası nakliyeciler değil, yurtiçinde ihtiyaç duyulan ağır yük taşıyandan, oto taşıyıcısına, benzin tankerine kadar hepsini ürettik. Frigo da kişisel olarak çok önem verdiğim bir ürün” diyen Nuhoğlu, frigorifik soğuk gıda taşımacılığının Türkiye’de yeni yeni önem kazandığının altını çizdi.


Hedef yüzde 30’luk pazar payı

Verimsizliğin en önemli nedenlerinden birinin malların zamanında tarladan ya da üreticiden alınıp tüketiciye ulaştırılamaması olduğunu belirten Nuhoğlu, şunları söyledi: “Bu gün Antalya’dan İstanbul’a taşınacak olan sebze ve meyvenin toplanması aşamasından getirilmesine kadar geçen süreçte taşımacılar yüzünden yüzde 30 fire veriliyor. Bu da çok önemli bir rakamdır. Tüm dünyada gıdanın çok önemli hale geldiği günümüzde yüzde 30 fire Türkiye ekonomisinin kaldıramayacağı bir rakamdır. Temel beslenme olan ürünleri halkımızın daha ucuza mal etmesi bence devlet politikası olarak öncelikle belirlenmesi gereken projedir. Bu anlamda Tırsan’ın frigo projesi çok önemliydi.”

Çok uzun araştırma ve geliştirme çalışmaları sonunda seri üretimine geçtikleri Tırsan Frigo’nun, hem Almanya’da hem de İtalya’ da testlere tabi tutulduğunu, en kötü yol şartları altında denendiğini ve bunları başarıyla geçtiğini söyleyen Çetin Nuhoğlu, aracın sadece uluslararası taşımacılık ve Avrupa için düşünülmediğini açıkladı. Tırsan Frigo’nun yeni pazarlar için de tasarlandığını kaydeden Nuhoğlu, “Orta Asya da, Orta Doğu da, Rusya da bizim için çok önemli pazarlar. Bu pazarların yol şartları da hiç kolay değil. Ama biz bunu yaptık, Tırsan Frigo her yol şartına dayanıklı bir araç olarak dizayn edildi ve üretildi” diye konuştu.

Frigorifik araç segmentinde 2011 yılı için yüzde 30’luk pazar payı hedeflendiğini belirten Nuhoğlu, bu yıl frigo pazarının 1000-bin 200 adet aralığında gerçekleşmesini öngördüklerini sözlerine ekledi.


Araç değişik yük ve koşullarda test edildi

Tırsan Ar-Ge Direktörü Orhun Selbes ise ürünün geliştirilme süreci ile ilgili bilgi aktardı. Frigorifik araç üretme fikrinin 2010 yılı başında oluştuğunu ve yaklaşık 1 yıllık araştırma ve geliştirme sürecinden sonra üretim safhasına geçildiğini belirten Selbes, 2011 Ocak ayı itibariyle seri üretime geçilen Tırsan Frigo’nun her yol şartına dayanıklı bir araç olması için 65 bin saat emek harcandığını vurguladı.

Geçmiş tecrübelerin kullanılması yanında rakiplerin de analiz edildiğini ifade eden Selbes, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında ilk prototipin yapılmasından sonra kilometrelerce yolda değişik yük ve koşullar altında prototipi teste tabi tutuklarını açıkladı. Aracın termal performansının kontrol edilmesi yanında müşterilerle çalıştaylar düzenleyerek onların fikirlerinin alındığını kaydeden Selbes, daha sonra üretim için hattın kapasitesinin test edildiğini ve gelişime açık alanların incelendiğini söyledi.

Üretim aşamasında en önemli kriterlerden bir tanesinin ürünün sağlamlığı olduğunu belirten Selbes, “Yan duvar ile tavanın birleşimi bu araçta çok önemli. Panelleri yapıştırarak meydana getirdiğiniz ürünlerde yapıştırma ya da operasyon esnasında sıcaklığı ve basıncı kontrol altında tutabilmek çok önemli. Adapazarı tesisimizde çok teknolojik hattımız ve presimiz var.” dedi.

Seri üretimine başlanan Tırsan Frigo, kısa bir süre içinde tüm gıda taşımacılığı yapan nakliyecilere tanıtılması amacıyla Konya, Gaziantep, Hatay, Mersin, Antalya ve Bursa illerini kapsayan bir Roadshow’a çıkacak.

 

Tırsan Frigo’da presleme metodu ile sandviç paneller kullanıldı

Tırsan Frigo, 13 bin 600 milimetre dış uzunluk, 13 bin 385 milimetre iç uzunluğa sahip. 4 bin milimetre yüksekliği bulunan aracın içnet yüksekliği (5. teker 1120) ise 2 bin 600 milimetre. Dış genişliği 2 bin 600 milimetre, 5. teker yüksekliği bin 120 milimetre, iç genişliği 2 bin 460 milimetre olan aracın arka kapak yükleme yüksekliği ise 2 bin 600 milimetre. 7 bin 700 milimetre dingil mesafesine sahip olan Tırsan Frigo’nun deve boynu yüksekliği 65 milimetre. Boş ağırlığı 7 bin 300 (+,- yüzde 3) kilogram olan aracın teknik yüklü ağırlığı 39 bin, teknik dingil yükü ise 27 bin kilogram. 

Tırsan yüksek basınçlı ve ısıtmalı pres ile rijit poliüretan ve GRP levhaları yapıştırarak yüksek dayanıklılıkta sandviç paneller üretmeye başladı. İç ve dış katmanda yapışma mukavemeti güçlü, yüksek darbe direncine sahip ve yüksek parlaklıkta özel Gel-coat kaplamalı, kalınlıkları içte 2, dışta 3 milimetre olan GRP levhalar kullanılıyor. Preslenmiş paneller otomatik makinelerde düşük toleranslarda işleniyor. Kutunun monoblok yapısını sağlamak için çift komponentli yüksek mukavemetli yapıştırıcılar kullanılmış. Taban paneli EN 283 normuna göre forklift yükü taşıyacak şekilde tasarlanan araçta, iç yüzeyde kaymayı engelleyen zemin uygulaması bulunuyor.

Aracın yan duvarlarında da tabandan 285 milimetre yüksekliğe kadar alüminyum koruma şeridi bulunuyor. Yine iç darbelere karşı korunması açısından yan duvarlara, panel orta kısmında 140 milimetre yükseklikte alüminyum şerit plaka takviye edilmiş.

Aracın şasisi QSTE 690 TM malzemeden esitli iki adet kaynaklı lonjerondan meydana gelen araçta saşi arasında ana kroslar bulunuyor. 3x9 ton kapasiteli havalı süspansiyonlu BPW dingil bulunan Tırsan Frigo, ECE 76/756 AB ve ADR  yönetmeliklerine uygun 2x7+15 pinli sokete sahip.

Ayrıca araçta, AB 71/320 yönetmeliğine uygun EBS 2S/2M antiblokaj sistemi içeren çift devreli elektropnömatik fren sistemi ve fren sistemine entegre RSS yalpa kontrol sistemi bulunuyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77