• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Yeni AB İthalat Kontrol Sistemi’nin İlk Aşaması Devreye Giriyor

Yeni AB İthalat Kontrol Sistemi’nin İlk Aşaması Devreye Giriyor
ICS2, AB Gümrük Öncesi Emniyet ve Güvenlik Programı Reformunun kalbinde yer alan yeni bir kargo risk yönetimi platformudur.

15 Mart 2021 ile 1 Mart 2024 tarihleri arasında uygulamaya konacak olan üç sürüm şeklinde mevcut ithalat kontrol sisteminin yerini alacak.

Avrupa Komisyonu 15 Mart 2021 AB'nin dış sınırları boyunca yasa dışı mal trafiğinin neden olduğu emniyet ve güvenlik tehditlerine karşı Gümrük Birliği'nin "ilk savunma hattının" önemli bir takviyesi niteliğinde yeni bir ithalat kontrol sistemini (ICS2) devreye sokuyor. Tüm kargo taşımacılığı şekillerinde tatbik edilmeden önce ICS2 ilk aşamada AB'ye gelen veya AB üzerinden hava yoluyla geçen posta ve ekspres gönderilere odaklanacak.

Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni şunları söyledi: "Bugün uygulamaya konan sürüm vatandaşlarımızı ve AB İç Pazarını tehlikeli ve yasa dışı malların trafiğinden kaynaklanan kapsamlı tehditlerden korumaya yardımcı olmak adına gümrük kapsamında uygulanacak değişikliklerde bir adım mahiyetindedir. Bu durum, hızla gelişen tedarik zincirlerimizde gümrük kontrollerine daha verimli ve etkili bir risk yaklaşımı sağlamaya yardımcı olurken, aynı zamanda eşit şartlarda bir faaliyet alanını destekleyecek ve dış sınırlarımız boyunca meşru ticareti kolaylaştıracaktır.”

Bu yıl Sürüm 1 ile başlayacak olan program, mallar tedarik zincirleri boyunca AB'ye doğru veya AB üzerinden hareket ederken, ilk defa gerçek zamanlı işbirlikçi risk analizini sağlamak amacıyla gümrük tarafından toplanan gelişmiş tedarik zinciri verilerini ve yeni araçları ve süreçleri aşamalı olarak tanıtılacak. Mevcut rejimin Bilişim Teknolojileri, Gümrük Risk Yönetimi ve Ticaret Faaliyetleri açısından tam bir revizyonunu kapsamakta olup Komisyonun, Üye Devletlerin Gümrük Makamlarının ve iş dünyasının yakın iş birliği ile hazırlanmıştır.

ICS2 tarafından toplanan veriler, AB'nin güncel Gümrük Eylem Planında belirtildiği gibi, AB düzeyindeki analitik yeterlilikler üzerinde devam eden çalışmalara da katkıda bulunacaktır. Güvenlik Riskleri konusundaki iş birliğini daha da güçlendirmek amacıyla Şengen Bilgi Sistemi ve Europol ile Kilit Veriler arasındaki bağlantılar da araştırılmaktadır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2023 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77