• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Yeni Volvo FH, Volvo Kamyon Tarihinde Yepyeni Bir Sayfa Açıyor

Yeni Volvo FH, Volvo Kamyon Tarihinde Yepyeni Bir Sayfa Açıyor
Volvo Kamyon, yeni FH serisi ile yepyeni hedeflere koşuyor. Volvo Kamyon’un toplam satışlarının yüzde 60’ını oluşturan ve gelişmiş yakıt verimliliği, daha iyi yol tutuş, yüksek işletim süresi, mükemmel sürücü ortamı gibi dört ana unsur göz önü

Volvo Group Türkiye Genel Müdürü Martin Ericsson:

“Yeni Volvo FH, Volvo Kamyon Tarihinde Yepyeni Bir Sayfa Açıyor”

 

Volvo Kamyon, yeni FH serisi ile yepyeni hedeflere koşuyor. Volvo Kamyon’un toplam satışlarının yüzde 60’ını oluşturan ve gelişmiş yakıt verimliliği, daha iyi yol tutuş, yüksek işletim süresi, mükemmel sürücü ortamı gibi dört ana unsur göz önüne alınarak geliştirilen FH serisinin yeni versiyonu, 2013 yılı ilkbaharında tüm Avrupa ile birlikte Türkiye’deki taşımacıların filolarına girecek.

Yeni FH için “Dünyanın en güvenli Volvo’su” diyen Volvo Group Türkiye Genel Müdürü Martin Ericsson, ‘bağımsız ön süspansiyonlu (IFS) ilk ağır çekici’ diye nitelendirilen yeni Volvo FH’ın geliştirilmesi ve teknik özellikleri ile ilgili soruları yanıtladı.

 

Volvo Kamyon tarihindeki en büyük lansmanlardan birini gerçekleştirdiniz. Volvo için FH’ın önemine değinir misiniz?

Yeni lansmanını gerçekleştirdiğimiz Volvo FH, Volvo Kamyon’u geleceğe taşıyor diyebiliriz. Volvo FH, yaklaşık 20 yıldır Volvo Kamyon’un amiral gemisi olarak ön plana çıkıyor. Pek çok insan için Volvo Kamyon ve FH modeli neredeyse eş anlamlı. Şimdi ise yeni bir FH versiyonu piyasaya sürülüyor. Yeni Volvo FH, Volvo Kamyon’un tarihinde yepyeni bir sayfa açıyor ve pek çok alanda kamyon sektörünün standartlarını belirliyor.

Yeni Volvo FH, dört ana unsur göz önüne alınarak geliştirildi; gelişmiş yakıt verimliliği, daha iyi yol tutuş, yüksek işletim süresi, mükemmel sürücü ortamı. Bu dört ana alanda yapılan tüm geliştirmeler ve iyileştirmeler firmaların karlılığına ve sürücülerin güvenliğine katkıda bulunuyor. 

 

Bu iyileştirmeler, firmalara ne katacak?

Akıllı teknolojik çözümler yakıt tüketimini azaltırken, mükemmel sürüş özellikleri nakliye sürelerini kısaltıyor ve yol güvenliğini arttırıyor. Volvo FH ile yüzde 10’a varan yakıt tasarrufu sağlanabiliyor. Volvo FH, işletmenin türü ne olursa olsun mükemmel bir nakliye aracı haline geldi diyebilirim. Taşımacılık işlerinde karlılığı en çok etkileyen üç alana yönelik çözümler sunuyoruz; yakıt verimliliği, işletim süresi ve ortalama hız. Yakıt verimliliğinde toplam olarak yüzde 10’a varan bir tasarruftan bahsediyoruz. Euro 6 motorlarla birlikte sunulacak olan I-Torque sayesinde yüzde 4’e, I-See ile yüzde 5’e ve diğer unsurlar ile yüzde 1 ile toplamda yüzde 10’a varan bir tasarruf oranını yakalamamızı sağlıyor. Bu günümüz rekabet koşullarında çok ciddi bir rakam. Pek çok firmanın bu fırsatı kullanmak isteyeceğine inanıyoruz.


İlgi çeken bir uygulama olan I-See teknolojisinden söz eder misiniz?

Yeni Volvo FH’ da yakıt tasarrufuna yönelik en önemli yeni özelliklerden biri I-See sistemi. Bu otomatik pilot, yokuş yukarı ve yokuş aşağı sürüşte vitesleri, gaz pedalını ve freni kontrol ediyor. I-See, kamyonun sürüldüğü yolları GPS ve kamyonun kendi sensörü sayesinde hafızaya alıyor. I-See haritaya bağımlı değil. Yollar haritadan daha doğru olduğundan, I-See geçtiğiniz yokuşları kaydeder. Hafızadaki veriler sayesinde, kamyon daha sonra aynı güzergahtan geçtiğinde, I-See kamyonun yakıt ekonomisini optimize ediyor. Örneğin, yokuş tırmanmaya başlamadan önce araç zamanında hızlanıyor ve vites değişim sayısını en aza indiriyor.

I-See ile toplamda yüzde 5’e kadar yakıt tasarrufu yapılabiliyor. Volvo Kamyon’un engebeli arazilerde sürüşü optimize eden I-See teknolojisi, I-Torque donanımlı bir kamyonda I-Shift kullanan nakliye firmalarının yüzde 10’a varan oranlarda yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu durum, bir kamyon için yılda ortalama 4 bin 100 litre yakıt tasarrufu anlamına geliyor.

 

Yeni sunduğunuz teknolojilerden biri de I-Torque. I - Torque tam olarak nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi I-Torque, mükemmel özelliklerini yüksek torkla yeni bir otomatik powershift şanzımanın kombine edilmesine borçlu. I-Torque, mükemmel sürüş özellikleri sunuyor ve yakıt tüketimini azaltıyor. I-Torque 2800 Nm tork gibi büyük bir güç sağlıyor ve düşük motor devirlerinde sessiz bir şekilde çalışıyor. Daha düşük devirlerde çalışılması, yakıt enjeksiyonu ve yanma işleminin daha seyrek olması ve sürtünmenin azalması anlamına geliyor. Volvo I-Torque, Avrupa’da 2013 sonbaharında üretilmeye başlanacak ve Euro 6 için kullanılabilecek.

 

Çift debriyajlı şanzıman ağır ticari araçlarda ilk defa mı kullanıldı?

Yeni şanzımanımızın adı I-Shift 2. Bu ünite sayesinde, ağır tonajlı bir kamyonda çift debriyajlı otomatik şanzıman kullanan ilk üretici olduk. Çift debriyajlı sistemle, vites değişimleri sırasında bile torkta kesinti yaşanmıyor.

 

Yeni Volvo FH serisinin yol tutuşu nasıl geliştirildi?

Yeni FH serisini geliştirirken, kamyonun yol tutuşuna ve yolda vereceği tepkilere büyük özen gösterdik. Geliştirilmiş ön ve arka süspansiyon tasarımı, geliştirilmiş kabin devrilme önleme özellikleri ve hem kabin hem de şasi için iyi dengelenmiş amortisörler... Tüm bu faktörler, boşta gitme dengesinde önceki FH serisine kıyasla yüzde 50 iyileştirildi. Ayrıca direksiyon hakimiyetini mükemmelleştirmeyi de başardık.

Kremayer ve pinyonlu direksiyon da binek araç sektöründen örnek alınan teknolojidir.  Dişlilerle donatılmış bir direksiyon şaftı, direksiyon simidi hareketlerinin tekerleklere geleneksel bir direksiyon dişlisine kıyasla daha doğrudan iletilmesini sağlıyor. Bu da sürücüye daha hassas bir yol tutuş hissi olarak yansır.


“Volvo Kamyon, nakliye firmalarının işletim süresini en üst düzeye çıkarıyor” diyorsunuz. Bu nasıl mümkün oluyor?

Yeni Volvo FH, maksimum işletim süresi için üretildi. Telematik Ağ Geçidi olarak bilinen bir iletişim ünitesi kullanılarak, GSM ağı aracılığıyla kamyonla uzaktan bağlantı kuruluyor. Böylece servis, aracı uzaktan takip ederek, fren ve debriyaj aşınmasını, akü ve hava kurutucu filtresinin durumunu kontrol edebiliyor. Artık servis uzaktan kontrol ile gerçek aşınmayı görebildiğinden, ihtiyaca göre bir sonraki servis kontrollerini erteleyebiliyor veya öne alabiliyor. Her şeye rağmen beklenmedik bir durum yaşanması halinde TGW bağlantısı sayesinde servis, kamyona sorunu çözmek için gerekli hazırlıkları yapmış olarak ulaşabiliyor ve aracın mümkün olan en kısa zamanda yollara dönmesini sağlayabiliyor.

 

Yeni Volvo FH’ın üretiminde sürücü faktörü ile ilgili ne söyleyebilirsiniz?

Volvo FH geliştirirken her aşamada kamyon sürücüsünü odak noktasında tuttuk. Yeni FH’ın geliştirilme aşamalarında nakliye firmaları ve sürücülerle yakın bir işbirliği içinde olduk ve toplam 3 bin sürücünün görüşü aldık.

Yeni Volvo FH, nakliye firmalarının işlerini pek çok açıdan geliştirmesini sağlıyor. İyi sürücüleri kendine çeken bir kamyon. Bugünlerde sürücüler haftada ortalama beş geceyi kabinlerinde geçiriyor. Bu yüzden, nasıl bir vücut yapısına sahip olursa olsunlar, kabinin tüm sürücüler için hem optimum bir çalışma alanı hem de dinlenip eğlenebilecekleri sıcak bir yuva olması gerekiyor. 

 

Son olarak, Yeni Volvo FH Türkiye’de ne zaman satışa sunulacak?

2013 yılı ilkbaharında tüm Avrupa ile birlikte Türkiye’ye ilk teslimatlar yapılacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77