• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 24 °C

10 Bin Metrekare Üzerinde Depo Kiralamada En Fazla Talep Gebze’de

10 Bin Metrekare Üzerinde Depo Kiralamada En Fazla Talep Gebze’de
Jones Lang LaSalle araştırma departmanı tarafından hazırlanan ve Türkiye’de perakende, ofis, lojistik ve otel sektörünün değerlendirildiği ‘Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2013’ ilk yarı raporu açıklandı.

Yayınlanan rapora göre; Türkiye’deki toplam lojistik arzının yüzde 40’lık bölümünü Marmara Bölgesi oluşturuyor, Gebze-Tuzla ile Esenyurt-Hadımköy İstanbul’da en fazla tercih edilen lojistik bölgeleri olmaya devam ediyor. 10 bin m2’nin üzerindeki kiralama işlemlerine bakıldığında ise Gebze en fazla talep gören bölge…

Lojistik pazarının, uzun süreli kira kontratına sahip, arsa sahiplerinin hem geliştirici hem de yatırımcı olarak hareket ettikleri, kullanıcı amaçlarına uygun geliştirilen projelerce şekillendiğinin belirtildiği raporda, talebin Asya Yakası’nda, özellikle Tuzla ve Gebze bölgelerine odaklandığı vurgulandı.

İstanbul ve Kocaeli lojistik pazarının incelendiği rapora göre; Türkiye’de lojistik arzı ağırlıklı olarak ulaşım ve işgücü altyapısı güçlü, stratejik konuma sahip liman bölgelerinde ya da önemli dağıtım noktalarında konumlanıyor. Bu kapsamda Türkiye’deki toplam lojistik arzının yüzde 40’lık bölümünü oluşturan Marmara Bölgesi en fazla öne çıkan bölge. Marmara Bölgesi’nde ise İstanbul ve Kocaeli, kullanıcı talepleri ve sundukları nitelikli arza bağlı olarak öne çıkıyor.

Gebze-Tuzla ile Esenyurt-Hadımköy bölgeleri, gelişen altyapı olanaklarına bağlı güçlü ulaşılabilirlikleri ve sundukları nitelikli lojistik projeleri ile İstanbul’da en fazla tercih edilen lojistik alt bölgeleri olmaya devam ediyor.

Doluluk en fazla Anadolu Yakası’nda

Lojistik arzı açısından alt bölgelerin de değerlendirildiği raporda; arzın yaklaşık yüzde 67’lik bölümünün yine İstanbul’un Asya Yakası’nda ve İstanbul’un bir alt bölgesi konumunda olan Kocaeli ilinde yer aldığı görülüyor. Şu an inşaat halinde olan lojistik projelerinin oluşturduğu arzın büyük bölümünün yaklaşık yüzde 55’lik oran ile İstanbul Avrupa Yakası’nda konumlandığı ve bölgenin önümüzdeki dönemde Kocaeli’nden sonra en büyük arza sahip alt bölge olmaya devam edeceği belirtiliyor.

A sınıfı birimlerde boşluk oranının yüzde 5 seviyelerinde iken, B sınıfı birimlerde oranın yüzde 18 seviyelerinde olduğu görüler raporda, alt bölgelerin boşluk alanları değerlendirildiğinde, İstanbul Anadolu Yakası yaklaşık yüzde16’lık boşluk oranı ile doluluğu en yüksek lojistik alt bölgesi olarak öne çıkıyor.

Kullanıcılar NFPA güvenlik standartlarına sahip A sınıfı lojistik depo arıyor

Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü raporuna göre; lojistik pazarında son dönemde hızlı tüketim malları sunan firmalar ile telekomünikasyon, 3PL, otomotiv ve elektrik-elektronik alanında faaliyet gösteren şirketlerin en aktif lojistik kullanıcıları olarak öne çıktıkları görülüyor. Ayrıca kullanıcıların ağırlıklı olarak Amerika Ulusal Yangın Koruma Birliği (NFPA) güvenlik standartlarına sahip A sınıfı lojistik depo arayışında oldukları göze çarpıyor.

2013 yılı ilk yarıda gerçekleşen kiralama hacmi, yılsonunda 2011 yılı seviyelerinin yakalanabileceği sinyallerini veriyor. İlk yarıda gerçekleşen 10 bin m2’nin üzerindeki kiralama işlemlerine bakıldığında Gebze’nin en fazla talep gören bölge olduğu görülüyor.

Orta dönemde kira seviyesinde artış beklenmiyor

Yine rapora göre, 2013 yılında kullanıcı talebi iyileşme gösterse de, bu talebin kira seviyelerine önemli bir etkisi olmamış. Mevcut pazar koşulları değerlendirildiğinde, pazardaki kira seviyelerinin mal sahipleri tarafından değil, kiracı talepleri doğrultusunda belirlendiği görülüyor.

Raporda, metrekare fiyatları ile ilgili ise şu bilgiler yer alıyor: “2013 ikinci yarısında birincil kira oranı yaklaşık USD 6-7 m2/ay düzeyinde sabit kalmıştır. Daha küçük ve düşük kalite alanlarda ise kira seviyelerinin USD 4-5 m2/ay düzeyinde olduğu görülmektedir. Alt pazarlar bazında ise, Avrupa yakasının USD 6-7 m2/ay olan kira seviyesiyle, USD 5-5.5 m2/ay olan Anadolu Yakası’ndan daha yüksek kira seviyelerini yakaladığı görülmektedir.

Ancak, olumlu görünüm sayesinde, orta dönemde kira seviyelerinde bir artış olması beklenmektedir. İzmir ve Ankara gibi ikincil lojistik pazarlarında kira seviyeleri, 2013 yılında USD 5 m2/ay seviyesinde sabit kalmıştır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77