• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 19 °C

Ambarlı-Toulon Hattı’nda ENS Kullanımı Başlıyor

Ambarlı-Toulon Hattı’nda ENS Kullanımı Başlıyor
Avrupa Birliği ülkelerine yönelik taşımacılık faaliyetinde bulunan firmaların, 1 Ocak 2011'den itibaren sunması zorunlu hale gelen elektronik giriş/çıkış özet beyan uygulamasına ilişkin geçiş süreci 1 Ocak 2012 tarihinde sona ediyor ve bu tarih itibariyle

Avrupa Birliği ülkelerine yönelik taşımacılık faaliyetinde bulunan firmaların, 1 Ocak 2011'den itibaren sunması zorunlu hale gelen elektronik giriş/çıkış özet beyan uygulamasına ilişkin geçiş süreci 1 Ocak 2012 tarihinde sona ediyor ve bu tarih itibariyle cezai uygulamalar başlıyor. Konu ile ilgili bir açıklama yapan U.N RO-RO, geçiş sürecinde bir aksaklık yaşanmaması amacıyla, Aralık 2011 tarihinden itibaren Ambarlı’dan hareket edecek Toulon gemisi ile ENS uygulamasının başlayacağını duyurdu.

Giriş (ENS) ve Çıkış (EXS) Özet Beyan zorunluluğu Bulgaristan’da 1 Ocak 2011 tarihinde, 1 Temmuz 2011 tarihinden itibaren de İtalya’da uygulanmaya başlamıştı. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Toulon varışlı RO-RO hatlarını kullanarak AB’ye yönelik yapılan taşımalarda,  RO-RO gemisinin hareketini takip eden ilk 12 saat içinde gemide bulunan her araç için Giriş (ENS) özet beyanının sunulması zorunlu olacak. Dolayısıyla verilerin hazırlanma süresi de dikkate alınarak araçların ENS işlemlerinin gemilere yüklenmeden önce tamamlanması gerekiyor.

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan U.N RO-RO yetkilileri, UNDnet sistemi üzerinden ENS prosedürlerini yerine getirmeyen araçların gemiye yüklenemeyeceği ile ilgili uyarıda bulundular. Bu kapsamda, Ambarlı Limak Terminali’nde UNDnet personeli bulunacak ve ENS beyanlarının açılmasını sağlayacak. Taşımacılar, söz konusu beyanı kendi ofislerinden sunarak yani UNDnet’in e-müşterisi olarak da RO-RD gemilerine binme işlemlerini hızlandırma imkanı elde edecekler.

            Firmalar, ENS beyanının sunulması için gereken ve UNDnet sistemine girilmiş olan bilgileri kullanarak rahatlıkla T1 ve TIR Önceden Bildirim İşlemlerini de UNDnet üzerinden gerçekleştirebilecekler. T1 ve TIR Karnesi dışında ithalat işlemlerini Toulon’da gerçekleştirecek araçlar için de ENS beyanının UNDnet sistemine girişinin yapılması gerekiyor.

 1 Ocak 2012 tarihine kadar gerekli hazırlıkların tamamlanabilmesi ve geçiş sürecinde bir aksaklık yaşanmaması amacıyla, 7 Aralık 2011 tarihinden itibaren Ambarlı’dan hareket edecek Toulon gemisi ile ENS uygulaması başlatılacak. 7 Aralık 2011-31 Aralık 2011 süresince UNDnet tarafından Toulon varışlı araçların ENS bildirimlerinden dolayı oluşan masraflar, geçiş sürecinin sorunsuz geçilmesi amacıyla U.N RO-RO tarafından karşılanacaktır. 1 Ocak 2012 itibariyle Trieste hatlarında uygulanan ücretlerin aynısı uygulanacak.

 

Çanakkale Geçişlerinde Sorun Çözüldü

Çanakkale Boğazından, IMDG Kodu kurallarına göre 1, 2, 5.1, 5.2, 6.2 ve 7 sınıflarında tehlikeli madde (ADR’li) yükü taşıyan gemilerin kontrollü olarak geçiş yapmaları nedeni ile gemi geçişlerinde yaşanan sorunlar çözüme kavuştu.

U.N RO-RO’nun da konu ile ilgili girişimleri sonucu, tehlikeli madde taşıyan gemiler Çanakkale Boğazı’ndan normal olarak transit geçişini gerçekleştirebilecek ve beklemeye tabi tutulmayacaktlar.

Yeni düzenleme ile gemilerde IMDG Kodu kurallarına göre 1 (patlayıcı) ve 7 (radyoaktif) sınıflarındaki yükler hariç diğer tehlikeli maddelerin (özellikle IMDG Kodu 2, 5.1, 5.2 ve 6.2) taşınmasında seferler normale döndü ve yaşanan aksamalar çözüm buldu.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77