• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Ankara: “Doğu Avrupa ülkelerine gelindiğinde Türkiye’nin rekabet gücü azalıyor”

Ankara: “Doğu Avrupa ülkelerine gelindiğinde Türkiye’nin rekabet gücü azalıyor”
Batu Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, bulunduğu coğrafya itibariyle gelişmekte olan birçok Avrupa ülkesi ile rekabet halinde olan Türkiye’nin, Avrupa Ülkeleri arasındaki ticaret serbestliğinin kurbanı olduğunun altını çizdi.

Batu Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, bulunduğu coğrafya itibariyle gelişmekte olan birçok Avrupa ülkesi ile rekabet halinde olan Türkiye’nin, Avrupa Ülkeleri arasındaki ticaret serbestliğinin kurbanı olduğunun altını çizdi.


Lojistik sektörü,  inşaat sektöründen sonra Türkiye’nin dış ticaret ve ekonomisini iyileştirerek, gelişmiş ülke statüsüne ulaştırabilmesi için fazlasıyla önem taşıyan bir sektör. Ancak Türkiye’nin lojistik için en önemli avantajlarından biri olan konumu, son dönemde hızla bir dezavantaja dönüşüyor. Batı’da Avrupa Birliği’ne üye ülkeler ticaret anlaşmalarını kullanırken, Doğu’da düşük petrol fiyatları Türk firmaların rekabet gücünü öldürüyor.

Gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini iyileştirme açısından lokomotif konumda bulunan lojistik sektörü, Türkiye için de en önemli ve hızla büyüyen ticaret alanlarından biri. Doğu Avrupa ülkeleri lojistik sektöründeki bu gelişimi değerlendirmek için bütün fırsatları kullanırken, Avrupa Birliği’ne üyelikleri ve ticareti kolaylaştırıcı birçok anlaşma sayesinde Türkiye’yi geride bırakıyor. 

Batu Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner konu ile ilgili yaptığı açıklamada, özellikle Kuzey Avrupa ülkeleri gibi gelişimini önemli ölçüde tamamlamış ülkeler lojistik alanına yatırım yapmak yerine dışarıdan hizmet almayı tercih ettiklerini belirtti. İsveç’in 2013 senesi içerisinde Türkiye’den gerçekleştirdiği taşımaları örnek gösteren Ankara, yapılan 5 bin 193 taşımanın 4 bin 721 adetini Türk plakalı araçların gerçekleştirdiğini ifade etti.

Doğu Avrupa ülkelerine gelindiğinde ise Türkiye’nin rekabet gücünün azaldığını kaydeden Ankara, “Türk lojistik firmalarının hizmet alanı ve kalitesi geniş olsa da Doğu Avrupa ülkeleri ile rekabet etmek, Avrupa Birliği üyeliklerinden dolayı oldukça zor. 2013 yılında Çek Cumhuriyeti’ne yapılan toplam 8 bin 722 seferin sadece 3 bin 305 adeti Türk plakalı araçlarla gerçekleştirildi. Polonya, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan ve Makedonya gibi ülkelerde daha da düşük oranlarla karşılaşılabiliyor” diye konuştu.

Lojistik sürecinde en büyük gider kalemi olarak karşımıza çıkan yakıt masrafları ise Türkiye’nin doğu ve güneydoğu sınır komşuları ile rekabet etmesini zorlaştırdığını vurgulayan Taner Ankara, bu tür ülkelerin Türkiye’den yaptığı ithalatlarda kendi ülkelerinin firmalarını tercih ettiklerini sözlerine ekledi.


28 Nisan 2014

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77