• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Ankara Lojistik Üssü Faaliyete Geçti

Ankara Lojistik Üssü Faaliyete Geçti
TÜRKİYE’NİN ilk lojistik üssü olma unvanına sahip Ankara Lojistik Üssü, Ankara’da faaliyet gösteren uluslararası taşımacıları bir araya topladı. Taşımacılık ve lojistiğe dair tüm hizmetlerin aynı yerde verildiği üs, kent trafiğinin rahatlatılm

TÜRKİYE’NİN ilk lojistik üssü olma unvanına sahip Ankara Lojistik Üssü, Ankara’da faaliyet gösteren uluslararası taşımacıları bir araya topladı. Taşımacılık ve lojistiğe dair tüm hizmetlerin aynı yerde verildiği üs, kent trafiğinin rahatlatılmasına da büyük katkı sağlayacak.

Ankara Lojistik Üssü Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Gündüz, 2004 yılında Ankara’da ve bölgedeki nakliyecilerin rekabet gücünü artırmak için bu projeyi hayata geçirmeye karar verdiklerini belirterek, “Küresel rekabette her geçen gün rekabet gücümüz azalıyordu. Ben, Mahmut Hilmi Doğan ve Hakan Bezginli sektör temsilcisi olarak o günkü görevimiz kapsamında daha verimli bir taşıma yapmak için harekete geçtik.” dedi.

Konuyu bir iftar yemeğinde Ankara’daki nakliyecilerle paylaştıklarını söyleyen Gündüz, şöyle devam etti: “Ortada henüz bir tüzel kişilik yokken, konuyu konuştuğumuzun ertesi günü arkadaşlarımızdan 500 bin Avro para topladık. Bu, bize duyulan güvenin en önemli göstergesiydi. Arkadaşlarımıza; ‘Bizimle beraberseniz, bu işe inanıyorsanız açtığımız hesaba gerekli parayı yatırın.’ demiştik. Daha sonra tüzel kişiliğimizi kurduk. Proje başlangıçta her nakliye firmasına münferit ofis ve TIR parkı yapılması şeklindeydi. Süreç içerisinde bunun bizim hedeflerimizle örtüşmeyeceğini, rekabette bize avantaj sağlamayacağını ve kaynak israfına yol açacağından hareketle, sektördeki arkadaşlarımızın da görüşlerini alarak ortaklarımızı topladık. Onlar da bize hak verdiler. Projeyi, herkesin hissedar olacağı, yatırımın tek elde toplandığı bir yapıya dönüştürdük.”

2004 yılından 2008 yılına kadar 400 ayrı kişiden toplamı 700 bin metrekareyi bulan arsa aldıklarını, daha sonra da imar çalışmalarına başladıklarını belirten Gündüz, “Hayata geçirdiğimiz projenin, kent trafiğini kamyon ve treylerlerden kurtardığı için kamu yararı yönü de ağır basıyor” dedi.

Gerekli tüm prosedürleri tamamladıktan sonra, üssün temelini attıklarını söyleyen Erhan Gündüz, şöyle devam etti: “Kooperatif olarak bu büyük yapıyı devam ettiremeyeceğimizden AŞ’ye dönüştürdük. Bu doğrultuda hem yurtiçi hem de uluslararası taşımacılığa yönelik bir üs inşa ettik. Ankara’ya günde 4 bin adet, Şaşmaz Sitesi’ne her gün 2 bin 500 adet kamyon giriyor. O bölgenin de rahatlaması için, yurtiçi taşımacıları da projemize dahil ettik. Ağustos 2010’dan itibaren o arkadaşlarımız da üsteki yerlerinde faaliyet göstermeye başlayacaklar. Yurtiçi taşımacıların tesislerinin de inşa edilmesiyle toplam 120 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirmiş olacağız.”

Gündüz: “Üssün uzun vadede 2 milyon m2’ye ulaşmasını bekliyoruz”

Altyapıyı, atık suyu arıtma sistemini kendilerinin yaptığını kaydeden Gündüz, “32 bin adet ağaç diktik. İnşaatı tamamlanmış alan 102 bin metrekareye ulaştı. 20 bin metrekare de yurtiçi taşımacıların tesisi kurulacak, böylece 122 bin metrekare olacak. 200 bin metrekarelik de bir arsa stokumuz var. Uzun vadede biz burayı 700 bin metrekarenin çok üzerinde görüyoruz. Burayı tamamıyla entegre bir üs olarak düşünüyoruz. Süreç içerisinde demiryolunu da içine alan ve alan olarak 2 milyon metrekareye ulaşmış, tüm İç Anadolu Bölgesi’nin ve transit taşımacılığın, Türkiye’nin tüm toplama ve dağıtım ihtiyacına yanıt verecek bir tesis olmasını bekliyoruz.” dedi.


Mersin, İzmir, Gaziantep ve Trabzon’dan gelenlere üsle ilgili brifing verdiklerini,  Rusya’dan gelen bir heyetin de tesisi ayrıntılı olarak incelediklerini ifade eden Erhan Gündüz, gelen Rus heyetinin kendilerine, ‘Şu ana kadar gittiğimiz yerlerde hep hayal dinledik. Burada ise fiziki bir tesisi gördük. Bu yatırımcı arkadaşların Rusya’ya gelmesini arzu ediyoruz’ dediklerini aktardı.

“Biz bu projeyi gerçekleştirerek 30 yıldır tesisini, ofisini değiştirmeyen insanları bir anda bu üsse taşıdık. Bu da bize olan güvenin sonucudur. Şimdilik günde bini aşkın insan bu üste faaliyet gösteriyor. Üssün sosyal olanakları da çok geniş. Otelden, spor alanlarına, restorandan, kafeterya, saunadan, konferans salonlarına kadar her türlü sosyal tesisimiz var.” diyen Gündüz, şöyle devam etti:

“Şoförlerimiz için duş üniteleri, çamaşır yıkama yeri ve dinlenme alanları var. Sektörün içinde olduğumuz için şoförlerimizin neye ihtiyaç duyacağını biliyoruz. Dolayısıyla üste şoförlerimizin her türlü ihtiyacını karşılayacak altyapı olanakları var. Sektörümüzün sosyal barışı açısından çalışanların standardının çok yüksek olması lazım.”

Yakında sektörün bilgisini, görgüsünü ve deneyimini hep beraber artırmaya yönelik eğitimler düzenleyeceklerini belirten Gündüz, “Sektörümüz hakkında yazılmış fazla kitap yok. Çoğu şey yaşanılarak öğreniliyor. Dolayısıyla bir arkadaşımızın başına gelen bir olayın, bir başka arkadaşımızın öğrenmesi açısından lojistik vak’a niteliği taşıyor. Olayı yaşayan arkadaşımız, diğer arkadaşlarımıza anlatıyor. Böylece herkes bir ders çıkarıyor. 

Amacımız verimli bir taşıma yapılmasına katkıda bulunmak. Yarım treyler dolusu malla Asya’ya, Avrupa’ya gitmek yerine işbirliği yaparak azami verimliliği, dayanışmayı ve rekabet gücünü sağlamayı amaçlıyoruz. Önceden Ankara’dan Hamburg’a 3 değişik firmaya ait yarısı boş giden 3 treyler, üssün yarattığı iş ortamı sayesinde aralarında anlaşarak tek treyler gönderebilecekler. Böylece daha verimli bir taşımacılık yapılacak.” şeklinde konuştu. 

Hedef yurtdışı

Gelecekte, Ankara’daki işbirliğini yurtdışına taşımayı da hedeflediklerini söyleyen Erhan Gündüz, “Buradaki aktif güç birliğinin paralelini yurtdışında da yapmayı hedefliyoruz. Asya ve Avrupa’da kurulacak merkezler ile Türkiye’deki üs arasında köprü kurarak sürekli iş hacmi yaratıp, pazar payımızı artırmamız lazım.” dedi.

Daha önce Ankara’daki nakliyecilerin çok dağınık halde olduğunu, ofislerin, treyler parklarının ve varsa depolarının farklı noktalarda yer aldığını, bu durumun zaman ve ekonomik kayba yol açtığını ifade eden Erhan Gündüz, “Şimdi ise her şey üs içinde yer alıyor. Daha önceden yarı römorkunun brandasında küçük bir kesik olan arkadaşımız 10 kilometre ötedeki tamirciye gidiyordu. Bu hem zaman kaybı, hem para kaybı hem de trafik yoğunluğu yaratıyordu.” diye konuştu.

Ankara Türkiye’nin ortasında yer aldığı için üssün yük toplama ve dağıtım merkezi olmaya uygun bir konumda olduğunu söyleyen Gündüz, “İstanbul’dan, İzmir’den güneyde Antalya’ya Denizli’ye gidecek olan yükler tek arabayla Ankara’ya gelecek buradan da tek arabayla gidecek. Dünyada artık kimse stok maliyetiyle uğraşmak istemiyor. Fabrikalarda stok ambarları kalktı ve raf sistemine geçtiler. Zaten lojistiğin anlamı da burada ortaya çıkıyor.” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77