• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Laboratuar Uygulamalarına Başladı

Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Laboratuar Uygulamalarına Başladı
Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu (BLMYO) öğrenim kalitesinin artırılması yönündeki çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek, ‘Yaparak Öğreniyorum / Learning by Doing’ konsepti ile öğrenme laboratuvarları ve simülasyon çalışmaları başlattı.

Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu (BLMYO) öğrenim kalitesinin artırılması yönündeki çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek, ‘Yaparak Öğreniyorum / Learning by Doing’ konsepti ile öğrenme laboratuvarları ve simülasyon çalışmaları başlattı. BLMYO, bu uygulama ile öğrencilerinin ders programları kapsamında aldıkları bilgiyi, senaryolarla uygulatarak bilginin pekiştirilmesi yönünde ilerliyor. Bu yaklaşımla Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Lojistik Programı öğrencileri  Prof. Dr. Okan Tuna ve  Öğr. Gör. Burak Çakaloz’un  koordinatörlüğünde ‘Tedarik Zinciri Laboratuarı’ uygulamasına başladılar.

 

Senaryolar 200’den fazla öğrenciye uygulatıldı

Müşteriye, doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının entegre yönetimi ya da bir başka deyişle zincir içinde yer alan temel iş süreçlerinin entegrasyonunu sağlayarak müşteri memnuniyetini artıracak stratejilerin ve iş modellerinin oluşturulması olarak tanımlanan Tedarik Zincir Yönetimi, Lojistik Laboratuvarında hazırlanan senaryolar ile 200’den fazla öğrenciye uygulattırıldı. Gerçeğe yakın lojistik modelleri kullandırılan öğrencilerden tedarik zincir akışını duraksatmadan, stok tutmadan ve operasyonlar sırasında meydana gelebilecek problemlere karşı çözüm üretmeleri istendi.

 

Laboratuar ortamında öğrenciler Tedarikçi, Üretici, Toptancı, Parekendeci olarak gruplara ayrıldıkları uygulamada müşterinin verdiği siparişleri tedarik zincir sistemi ve lojistik modellerini uygulayarak cevap vermeye çalışıyorlar. 2 tedarikçi grubunun sahip olduğu 2 ayrı hammaddenin üretici tarafından işlenerek ürüne çevrilip toptancıya ulaştırılması, toptancının müşterisi olan 2 ayrı perakendeciye ürünü sevketmesi ardından son tüketiciye ulaştırmaya çalışan öğrenciler stok maliyetlerinden kaçmak için matematik hesaplamalarının içerisinde uğraşırlarken Prof. Dr. Okan Tuna ve Öğr. Gör. Burak Çakaloz tarafından oluşturulan kriz senaryoları ile de işleri zorlaştırılıyor.


Tuna:“ ‘Yaparak Öğreniyorum’ çalışmaları ile teoriyi uygulama ile birleştiriyoruz” 

Çalışma sırasında öğrencilerin boğa kamçısı, zincir üyeleri arası işbirliği, bilgi paylaşımı teorilerini yakından yaşayarak kavramlaştırırlarken sipariş verme, teklif alma ve verme gibi çeşitli eylemleri de gerçekleştirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Okan Tuna, “Tedarik zinciri yönetimi sürecinde kurumlar ve birimler arası iletişim ile bilgi paylaşımının önemini görüyorlar. Bu uygulama ile öğrenciler somut deneyimler elde ediyorlar. Örneğin, stok dışı kalma durumunu yaşamalarında ne tür bir karar vermeleri gerektiğini görüyorlar ve planlıyorlar. Uygulama sonrası gerçekleştirdiğimiz tartışma bölümlerinde öğrencilerimizden çıkardıkları sonuçları ortaya koymalarını istiyoruz. Yapılan doğru hamleleri ve alınan hatalı kararları görmelerini sağlıyoruz. ‘Yaparak Öğreniyorum’ laboratuar çalışmaları ile öğrencinin aldığı teorik bilgiyi uygulama ile kendisinde pekiştirmesinde yardımcı olurken eğlenerek öğrenmeyi de işin içine dahil ediyoruz” dedi.


Öğrenciler teoriyi uygulama ile birleştirdiler

Uygulama sonrasında görüşlerini açıklayan BLMYO öğrencilerinden Dış Ticaret Programı 1. Sınıf öğrencisi Seçkin Sağlam, teorik bilgi ile uygulamanın aynı olmadığını belirterek şunları söyledi: “Tedarik Zincir Yönetiminin kitap üstünde görüldüğü kadar kolay olmadığını bu çalışmada uygulanan senaryonun ilerlemesi ile anladım. Uygulama sırasında krizler yaşıyorsunuz ve çözüm üretmek durumundasınız. Planlamanın ve iletişimdeki bilgi akışının zincir üzerindeki önemini çok açık olarak görebiliyorsunuz.”

 

Dış Ticaret Programı 1. Sınıf öğrencisi Emine Uzun ise simülasyon çalışmasından çok büyük keyif aldığını ifade ederek şu açıklamada bulundu: “Uzun vadeli sipariş değerlendirmeleri, siparişten haberdar olma, stok yönetimi ve talep tahmini gibi konulara da dikkat edilmesinin ne kadar önemli olduğunu gördüm ve simülasyon sırasında aktif olarak çözüm ürettik. Uygulama sırasında aldığımız kararlar doğrultusunda şirketimizin pozisyonundaki değişimleri görmek bana çok büyük keyif verdi. Gerçekten bu çalışma bana Tedarik Zincir Yönetimi için büyük bir tecrübe oldu.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77