• BIST 9675.21
  • Altın 2821.456
  • Dolar 33.9532
  • Euro 37.6774
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C

BMC Hem İç Pazar Hem de İhracatta Tempo Yükseltiyor

BMC Hem İç Pazar Hem de İhracatta Tempo Yükseltiyor
BMC Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Demirpençe, 25 Nisan 2008 tarihinde Busworld’08 Fuarı sırasında BMC standında bir basın toplantısı düzenledi. BMC Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Demirpençe, avantaj olarak sadece mamullerini değil, teknolojilerini de

BMC Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Demirpençe, 25 Nisan 2008 tarihinde Busworld’08 Fuarı sırasında BMC standında bir basın toplantısı düzenledi.

BMC olarak tamamen bağımsız otomotiv üreticisi olduklarını önemli vurgulayan BMC Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Demirpençe, avantaj olarak sadece mamullerini değil, teknolojilerini de sattıklarını belirtti.     

1990’ların ikinci yarısında Kenyalı bir firma ile lisans anlaşması yaparak kendi lisanslarıyla kurulu olan fabrikada kamyon üretimine başlamalarına ve birkaç ülkede yaptıkları lisans anlaşmalarına değinen Demirpençe, “Kenya’da ki anlaşma 5-10 yıl sürdü. 1997 yılında Malezya’da imzaladığımız lisans anlaşması ise devam ediyor. Bundan 5-6 yıl kadar önce de İran’la yapılan bir lisans anlaşması var. O da devam etmekte. Oradaki kamyon sayımız bin’i aştı” dedi.

2009 yılının Ocak ayından itibaren yeni regülasyonların devreye alınacağına dikkat çeken Demirpençe, Euro1’den Euro4’e geçiş ile Avrupa standartlarında çok önemli bir yüksek atlamanın olacağının altını çizdi. Teknik olarak hazır olduklarını ancak Türkiye’deki ekonomiden dolayı önemli derece de yapısal olarak değişikliğe tabii tutulacağını da belirtti.


Demirpençe: “2009’da maliyetler ve fiyatlar artacak”

1 Ocak 2009’dan itibaren Türkiye’de üretilen ve satışı yapılan araçların maliyetleri ve fiyatlarında artışın gözleneceğine değinen Demirpençe, “Satın alma gücü Avrupa ülkelerine nazaran daha düşük olan ülkemizde bu durum bir problem teşkil edecek gibi gözüküyor. Kamyon veya ticari araç alan bazı son kullanıcılar biraz zorlanacaktır. Türkiye’deki servisler, fiyattan sonra gelen önemli unsurlardan biri. Mekanik motorlarda ister otomobil olsun ister kamyon olsun yolda arızalanma olduğunda yolda en yakın servis alanına çekip iyi kötü müdahale etme imkanı bulmanız gerekir. Otomobil ve kamyon tamircileri sıkıntıya girecek, küçük tamirciler birleşerek daha da büyüyecek. BMC’de 100 çeşit kamyon ve kamyonet var. Her birinin ayrı elektronik dili var. Bu dillerden anlayarak elektronik tamiratı yapabilmek için 1 Ocak 2009’dan itibaren önemli değişiklikler olacak” şeklinde sektörün sıkıntılı servis uygulamasına dikkat çekti.

“Günümüzde finansman oldukça önemli bir hale geliyor. Bankaların daha rahat tüketici kredileri verebildiği zamanlar hala devam ediyor. İleride bu mecburen kullanılmaya başlandığı zaman finansmanda zorluk çekilecek ancak kendinizin ya da başkası kullanıldığında faiz şartlarının değişmeyecek, hemen hemen aynı olacak.” diyen Demirpençe, “Bir otomotiv şirketi finans şirketi kurdu diye müşterisine ayda 0,5 faizle finansman sağlayamıyor. İster bir bankayla anlaşarak, ister sıfırdan başlayarak yapalım yine ekonominin kaideleri geçerli. Gecelik faizler neyse o geçerli oluyor. Eğer o faizin altında kullanacaksa finans şirketi zarar ediyor” diyerek finans şirketine baktığı pencereyi anlattı.

Cankılıç: “İhracat atağı içindeyiz”

Taleplerden bahseden BMC Genel Müdür Yardımcısı Turgut Cankılıç ise, “Yılın ilk 3-4 ayında talepler biraz düşüktür. Bahar aylarına doğru biraz toparlanır, yaz döneminde yine gevşeme olur, daha sonra Eylül gibi başlar ve zirve yapar. Herşey planladığımız gibi gidiyor. Bizim yerli oranımız rakiplere göre daha yüksek olduğu için son 1 aydır gördüğümüz kur artışı lehimize sonuçlanıyor. Yurt dışında gelen araçların maliyetleri zaman zaman artıyor” dedi.

“Biz bir ihracat atağı içindeyiz. Her yaptığımız ihracatta geçmişe göre daha fazla Türk Lirası kazanıyoruz.  Döviz yükseldiği takdirde talep olumsuz yönde etkileniyor. Bu kararlı noktada giderse bizim için pozitif olacağı anlamına geliyor” diyen Cankılıç, şunları söyledi: “BMC’nin bayii servis ağı oldukça geniş. Pazarda tek araç kullanıcılarına ya da filo müşterilerine yönelik programımız var. Dolayısıyla önceden bizim markamızı kullanmış sadık müşterilerimizi teşvik edici bir takım sistemlerimiz bulunuyor. Satış sonrası hizmet noktalarımızda da filo müşterilerinde daha farklı uygulamalara başlandı. Servislerimiz, filo müşterileriyle uzun süre bakım anlaşmaları yapmaya başladılar.”

BMC’nin son olarak 7 .5, 9 ve 12 metre alçak ve normal tabanlı körüklü otobüslerini de ürün ailesine kattığını ifade eden Demirpençe, “Türkiye de insan taşımacılığı otobüs üzerine inşa edilmiş bir altyapıya sahip. Fakat son 2-3 yılda havayolu taşımacılığında fiyatların aşağı çekilmesiyle uçağa otobüsten çok kayma oldu. Pazara yeni girecek rakip, pazarda kendine yer bulamaz diye düşünüyorum” dedi.


Ar&Ge’ye en yüksek bütçeyi ayıran otomotiv şirketi

Türkiye’de yapılan bir araştırma neticesinde Ar&Ge’ye en çok bütçe ayıran 3’üncü şirket olduklarını, otomotivde ise ilk sırada yer aldıklarını ifade eden Mehmet Demirpençe, kasaya giren her yüz liranın altı lirasını araştırma ve geliştirmeye harcadıklarını, bağımsız kalma prensibinde olduklarını ve ayakları üzerinde duran bir firma olma hedefi ile yola devam ettiklerinin altını çizdi.

Demirpençe, Megastar projesiyle ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Megastar, başından sonuna dizayn ettiğimiz ve 6-7 yılı aşkın süredir BMC’de olan bir ürün. Bu ürünümüz çıktığında biraz daha fazla satacağız umudundayım. Açık olarak iç ve dış sebeplerden dolayı satış adetlerimizin beklediğimiz adetlerin altında kaldığını gördük. Bu araç 2004’ün sonunda çıktı. Kur, 1,65’den 1,25’e geriledi. Dolayısıyla ithal araçların fiyatları düştü. Bu aracın teknik olarak her şeyini düzelttik. Megastar’da önümüzdeki günler içerisinde zannediyorum beklediğimiz rakamları elde edeceğiz. Ayrıca Megastar’ın direksiyonu sağdan olanını üretmek için milyonlarca dolar harcamaktayız.”

Türk firmalarının arkasında Türkiye var

Türkiye’de üretim ve satış yapan bir Türk firması olmanın avantajını gördüğünü söyleyen Demirpençe, “Türk firması olmanın avantajını yaşıyoruz. Başka ülkelerin otomotiv sanayilerinin aldığı desteği yeteri kadar gördüğümüzü söyleyemem. Onların da belli sebepleri vardır, adil davranmak ehemmiyetindedirler. Yabancı sermayeli şirkette olsa, Türk firması da olsa belirli bir uzaklık veya yakınlıkta olmaları gerekiyor.  Müşterinin, yerli olan aracın parçasını çabuk bulurum, hizmetlerine daha kolay ulaşırım mantığında olduğunda biliyoruz. Bu yüzden çok destek görüyoruz” dedi ve halkımızın kendi malının arkasında olmasıyla işsizliğe de kısmen çare bulunacağının altını çizdi.

2015’e kadar sürecek yatırım planı

BMC’nin Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımlarından bahseden Demirpençe şu açıklamalarda bulundu: “Yaptığımız çalışmalar neticesinde Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi’nin üçüncü bölümünde bir yer beğendik. Bu yer biz beğendikten sonra 3. Organize Sanayi Bölgesi olarak ilan edildi. Belediye Başkanı Turgutlu için bize verdiği tahminlerde yanıldı. Yeri teslim almamız gerekirken verememe tehlikesiyle karşı karşıyayız. Biraz tecrübesiz davranıp erken açıkladılar. Durum böyle olunca değerinin beş katı istimlak bedeli talep etmeye başladılar. Bu konuyu önümüzdeki günlerde açıklığa kavuşturarak hazırlık yapmak istiyoruz.”

“İlk etapta üretim adedimizi 10 yıl içerisinde 40 bin, 15 yıl içerisinde 60 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu adetleri Türkiye’de satamayacağımız için yüzde 70 ihracat rakamlarına ulaşmayı amaçlıyoruz” diyen Demirpençe, “Dış ülkelerdeki yapılanmayı satış ve satış sonrası hizmetlerle sürdürüyoruz. Tüm Avrupa’da özellikle otobüs konusunda distribütörlerimiz ve bayilerimiz var. 2008 yatırımımız toplam 80 milyon YTL’yi buluyor. Turgutlu için de ayrı finansman çalışmalarımız var” şeklinde yatırım planlarını anlattı.

Dünyanın diğer otomotiv devlerinden gelen teklifler olduğuna değinen Demirpençe, “Bizim lider olacağız gibi bir endişemiz yok fakat bize hükmedilirse biz yokuz şartımız var. Ancak ürün geliştirme, satın almada işbirliği ve üretilen mamullerin distribütörlük ağları vasıtasıyla pazarlanması konularında işbirliği yapılması halinde teşvik-i mesai yapabiliriz” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77