• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Borusan Lojistik Büyüyen Doğu Pazarına Göz Dikti

Borusan Lojistik Büyüyen Doğu Pazarına Göz Dikti
Yılın ilk yarısında beklentilerin de ötesinde bir büyüme gerçekleştirmesine rağmen ikinci yarıda bir yavaşlama sergileyen Türkiye ekonomisindeki bu değişimin sektöre yansımasını değerlendiren Borusan Lojistik Liman İşletme ve Uluslararası Taşımacılık Gene

Yılın ilk yarısında beklentilerin de ötesinde bir büyüme gerçekleştirmesine rağmen ikinci yarıda bir yavaşlama sergileyen Türkiye ekonomisindeki bu değişimin sektöre yansımasını değerlendiren Borusan Lojistik Liman İşletme ve Uluslararası Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Dölen, konteyner taşımacılığı ve kabuk değiştiren yurtiçi karayolu taşımacılığındaki gelişmelerden de söz etti. Borusan Lojistik’in yatırımlarından da bahseden Dölen, Borusan’ın yurtdışı büyüme stratejileri ve hedef pazarları ile ilgili bilgi verdi.

2011 yılının ilk 9 ayının herkes için çok iyi geçtiğini ancak son dönemde gelişen kriz söylentileri ile kurlarda yaşanan dalgalanmaların ithalatçıların frene basmasını sağladığını belirten Dölen, bu gelişmenin ekonomide yavaşlamaya neden olduğunu açıkladı. Dölen, Türkiye’nin ithalat limanı olarak bilinen Ambarlı Limanı’nda Eylül ayı itibariyle konteyner taşımalarında yaşanan yüzde 30’a yakın i düşüşü de buna örnek gösterdi.

Kriz söylentilerinin gerçek olması halinde Türkiye’nin etkilememesi gibi bir durumu beklemenin mümkün olmadığını vurgulayan Dölen, “Bir kriz olduğu aşikar ama bizi ne kadar içine alır bunu kimse öngöremiyor. Ticari firmalar; gelecekle ilgili tedirginlik hissettiklerinde, kurlarda ani dalgalanmalar yaşandığında, satışlarda bir düşüş görüldüğünde ya da şimdi olduğu gibi gelecekle ilgili net bir öngörüye sahip olmadıkları zaman temkinli olmaya çalışırlar” diyerek, bu gibi durumlarda da sektörde yaşanan yavaşlamanın kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Dölen, ekonomideki yavaşlamaya rağmen, herkesin bütçelerine yazdığı büyüme hedeflerini gerçekleştirmelerini de 2011 yılının özellikle ilk yarısında Türkiye’nin dış ticaretinin hızlı büyümesi ve iç piyasanın da çok hareketli olmasına bağladı.

Mersin’de yeni depo yatırımı

Borusan Lojistik’in de ilk 9 ayda yüzde 27’lik büyüme rakamına ulaştığını ifade eden Dölen, “Bu büyümemiz sadece 2011 yılında yaptığımız işlere dayanmıyor. 2010 yılında Gemlik’teki liman tesisimizin kapasitesini nerdeyse yüzde 100 arttırdık ve kapasitemizi toplamda 400 bin TUE’ya çıkarttık. Daha da önemlisi 150 bin metrekare saha büyümesi ile ekipmanlarımızı yenilediğimiz yatırımlar da bu büyümemizde etkili oldu. Borusan Lojistik’in hizmet yelpazesine bakıldığında en fazla işlem hacmimizi yurt içi kara nakliye taşımalarımız oluşturuyor. Bu alandaki büyüyen iş hacmine paralel olarak da öz mal araç sayımızı sürekli arttırıyoruz. Bu yıl 30’a yakın aldığımız yeni araçlarla filomuzu büyütmeye devam ettik” dedi.

Yeni yatırımlar ile ilgili de bilgi veren İbrahim Dölen, 270 bin metrekare kapalı depo alanına Mersin’de konteyner depolama ve konteyner iş dolum hizmetleri verilecek 37 bin metrekarelik yeni bir depo eklediklerini söyleyerek, “Mersin bölgesinde ve hinterlandında özellikle maden yüklemeleri ve ihracat anlamında yaşanan eksikliği doldurmak amacıyla açılan depomuzla toplam 310 bin metrekare depo sahasına sahip olduk ve önümüzdeki yıl da İstanbul’da 20 bin metrekarelik depo yatırımıyla büyümeye devam etmeyi hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

Yeni açılan depo yanında 18 bin metrekarelik antrepo ile Mersin’de hizmet verdiklerini belirten Dölen, “Antrepomuzda daha çok genel kargo anlamında yurt içinden veya yurt dışından gelen malların depolanması ve taşınmasını yapıyoruz” dedi.


Doğu pazarı büyürken Batı küçülüyor

Borusan’ın yurtdışı yatırımları ve stratejileri ile ilgili de bilgi aktaran Dölen, Cezayir, Hollanda, İran gibi ülkelerde Borusan Lojistik bünyesindeki şirketlerle hizmet verdiklerini ve bu hizmetleri arttırmak için gerekli yatırımları yapmayı planladıklarını söyledi.

2012 yılının başında Kazakistan’da faaliyete başlayacaklarının bilgisini veren Dölen, şirket kuruluşunun tamamlandığını, şu anda gerekli alt yapı çalışmaları ve çalışan kadrosunun oluşturulması gibi faaliyetlerin sürdüğünü açıkladı.

Avrupa pazarının zaman içinde üretimden çok tüketim lokasyonu haline geldiğini ifade eden Dölen, bölgede şu an yaşanan sıkıntının temelinde yatan neden ile ilgili şunları söyledi: “Avrupa artık yeni yatırımlar çekemiyor ve buna bağlı olarak da biriken borçları ödeyemiyor. Avrupa ekonomileri de büyüyemiyor. Ne yazık ki önümüzdeki dönem bu değişimin devam edeceğini düşünüyorum. Yani Avrupa gittikçe daha az büyüyen, yaşlanan bir kıta haline gelecek. Ancak Türkiye’nin de içinde bulunduğu Çin’e kadar uzanan Doğu’da yeni üretim merkezlerinin ortaya çıktığı ve ticaret yollarının değiştiği bir döneme gireceğiz. Borusan Lojistik’in de Kazakistan’a açılıyor olmasının altında yatan temel nedenlerden biri de bu. O güzergah üzerinde kendimizi kuvvetlendirmek istiyoruz. Bu yatırım yanında Cezayir’deki araç yatırımlarımız ile büyümeye devam ediyoruz.”

“Liman yetkilileri ve firmalar kontrolü elden bırakmamalı”

Giderek büyüyen konteyner taşımacılığı ile ilgili görüşlerini de dile getiren Dölen, dünya ticaretinde konteyner taşımacılığının en hızlı büyüyen model olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Dünyanın herhangi bir ucunda üretilen bir malı hem maliyet, hem hız hem de hız avantajı ile çevreye daha duyarlı bir taşıma şekli olan konteynerler ile dünyanın her tarafına gönderebiliyorsunuz. Biz de bu gerçeklerden yola çıkarak gelecek dönemlerde dünya ticaretinde konteyner taşıma oranlarının daha da artarak devam edeceğini varsayıyoruz.”

Türkiye’de liman ve hinterlant arası konteyner taşımacılığında araç ve römorklarda bazı yetersizlikler olduğuna da değinen Dölen, “Bu konuya iki boyutta bakmak gerekiyor. Birincisi Türkiye’de kanunlar taşıma işlemlerinde yükleyen ve malı alanı sorumluluk sahibi olarak gösteriyor. Biz Borusan Lojistik olarak kendi limanımıza giren ve çıkan her aracın kontrolünü muhakkak yapıyoruz. Araç güvenliği ya da yapılan taşıma tipinde taşıma koşulları yeterli değilse aracı limanın içine dahi almıyoruz. Bu kontrolleri her limanın veya özel firmanın kendi bünyesinde yaparak devlete de yardımcı olmaları gerekiyor. Bir konteyneri limanda aracın üstüne yükleyip müşteriye gönderiyorsanız o aracın sağlıklı çalışması, yolda kalmaması veya kaza riskini en aza indirmesi gibi kontrolleri yapıyor olmalısınız. Sadece kanun koymak yetmiyor, firmanın bu konuyu içselleştirmesi ve bu doğrultuda bazı denetlemeleri kendi sürecine yerleştirmesi gerekiyor. Borusan Lojistik ailesi bu konuda elinden geleni yapmaya çalışıyor” açıklamasını yaptı.

Yurtiçi taşımaları da bireysellikten kurumsala dönüyor

Konuşmasında artan yurt içi taşımalardaki gelişmelere değinen Dölen, yurt içi taşımalarda bireysel kamyon sahiplerinin ağırlığının son yıllarda lojistik firmalarının bu taşımalara yatırım yapmalarıyla birlikte şekil ve ölçek değiştirmeye başladığını belirtti. “Bundan 10 yıl önce Türkiye’de iç piyasada taşımaların yüzde 3-5’i çekiciler ile yapılırken bugün geldiğimiz noktada artık yüzde 30-40’nın çekiciler ile gerçekleştiğini görebiliyoruz. Yani pazarda kamyondan çekiciye dönüş eğilimi var” dedi.

Bu durumu; hem lojistik firmalarının bu alana girip yeni yatırımlar yapıyor olmasının hem de kamyon sahiplerinin ekonomik getirisi daha fazla olan lojistik firmalarında şoförlük yapmaya yönelmesinin etkisi ile açıklayan İbrahim Dölen, “Burada aynı zamanda devletin almış olduğu Hurda Kanunu, yetki belgesi için bedel ödeme gerekliliği, araç kontrolleri, eski araçların trafikten kaldırılması da etkili oldu. Bu kapsamda araçların piyasadan çekilme oranı geçen yıl 70 bin civarındaydı” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
MAİL BÜLTENİ ABONELİĞİ
Güvenlik Resmi
Mail adresinizi kaydederek en güncel haberlere kolayca ulaşabilirsiniz
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2024 Kargo Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (+90-212) 217 49 59 (Pbx) Faks : (+90-212) 211 62 77